30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ZISKY: Proč stát plánuje trestat drobné akcionáře ČEZu?

Přijde mi, že už poměrně dlouhou dobu vedou politici, řada ekonomů a s nimi i sdělovací prostředky cílenou dezinformační kampaň proti drobným investorům, kteří si v minulosti pořídili akcie společnosti ČEZ. Vypouštějí do prostoru lži o neočekávaném a nezaslouženém zisku, aby tím ospravedlnili vysokou mimořádnou daň, kterou jim ten zisk chtějí z velké části sebrat. Rád bych v tomto příspěvku vyvrátil ty největší lži a fauly, protože nevidím jiný způsob, jak se takové státní zvůli bránit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Molík 4.8.2022 12:34

Poškozování práv parazitů se stává evergrýnem. Ovšem tito paraziti by měli být chytřejší. V přírodě parazit koná tak, aby nezničil tělo svého hostitele, tedy aby mohl co nejdéle parazitovat. A naši akcionáři se chtějí co nejdřív napakovat i za cenu, že zničí tělo svého hostitele. Ta jejich jájinkovská písnička je už nechutná.

L. Novák 4.8.2022 13:08

Menšinové akcionáře považujete za parazity? Jste vlastníkem akcií nějaké firmy? Jestli ano, cítíte se jako parazit? :-)

K. Filip 4.8.2022 13:39

Vůbec bych se minoritními vlastníky nesral. Vždy můžou být přehlasováni 70%.

O. Uživatel 4.8.2022 11:46

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 4.8.2022 12:19

Člověče, co to melete? Snůška nesmyslů, které snad ani nestojí za komentář... Akcionářská menšina není příčinou vysokých cen elektřiny!

O. Uživatel 4.8.2022 12:23

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 4.8.2022 12:52

Zapomínáte na to nejdůležitější: Hlavní příčinou prudkého růstu cen el. energie není ČEZ, ale Německo resp. EU/EK s jejich NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKOU POLITIKOU NA SVĚTĚ!

ČEZ přizpůsobuje svou výrobu a investice tomu, co mu vnutí vláda nebo co si u vlády v tichosti prolobbuje (má připravenou řadu "trafik" pro vysloužilé politiky).

Na zahraniční burzu se dostal v době, kdy byla elektřina velmi levná a ČEZ jí měl nadbytek.

O. Uživatel 4.8.2022 12:56

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 4.8.2022 13:17

ČEZu i vládě jako většinovému akcionáři je samozřejmě ku prospěchu, když ČEZ vydělává hodně a snadno. Jak s tím enormním ziskem vláda naloží, už je její rozhodnutí. Pokud vím, z příjmu z dividend bude kompenzovat na každém odběrném místě pevně stanovenou částkou cenový skok. Víc zatím neřekli, nemají ještě text vládního nařízení, které termín a výši částky určí.

O. Uživatel 4.8.2022 13:48

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 4.8.2022 14:28

To je řešení důsledků. Ne příčin, proč taková cenová bublina vznikla. Německo se vlastní hloupostí dostalo do energetické pasti a my s nimi... (taky vlastní hloupostí). Fiala ani Babiš to nevyřeší. Ani nikdo jiný v ČEZku. :-P A všichni koukají, jak si napakovat vlastní kapsy...

M. Sedláček 4.8.2022 11:37

Neočekávaný zisk, nadměrný zisk, to je komunistický slovník, který nemá ve slušné společnosti co dělat.

L. Novák 4.8.2022 12:16

A víte, že za komunistické totality jsem o tento (Windfall tax) pojem nikde nezavadil? Nemorálním ziskem se to v komunistické propagandě jen hemžilo. Ale v praxi jej provozoval sám komunistický režim. Skrytě. Občan neměl většinou šanci se dozvědět, za kolik se co vyrobí a jak vysokou marži tomu cenový úřad přidělí... Typický příklad - banány. Dnes po 32 letech jsou (často i nominálně) levnější, než za komunistického režimu (17,- Kčs / kg + fronta). :-)

M. Matura 4.8.2022 14:57

To asi žijete někde na Marsu. Termín "Přiměřený zisk", tedy pouze výraz z opačným znaménkem, je běžně používat v cenově regulovaných odvětvích, doprava, sociální služby, zdravotní služby a pro všechny právní formy poskytovatelů. Tedy od neziskové až po akciovky.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/P%C5%99im%C4%9B%C5%99en%C3%BD_zisk

M. Matura 4.8.2022 14:59

... používaný...

M. Matura 4.8.2022 15:02

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/P%C5%99im%C4%9B%C5%99en%C3%BD_zisk

R. Nešpůrek 4.8.2022 11:28

Progresivní daň se správně nastavenou progresivitou by hodně vyřešila. Pomohla by i s tlumením inflace.

L. Novák 4.8.2022 11:33

Progresívní daň má jednu hloupou vlastnost. Je časově neomezená, trestá úspěšné a bere jim motivaci. Komunistický totalitní systém se uplatňováním podobných principů ekonomicky zhroutil.

L. Novák 4.8.2022 11:24

Co je to Mimořádná daň (windfall tax)?

Jiří Schwarz, rektor Anglo-American University 13. 7. 2022

Mimořádná daň – windfall tax – je nutností

https://archiv.hn.cz/c1-67092300-mimoradna-dan-windfall-tax-je-nutnosti

Tolik k pochopení, o jaký nástroj se jedná a proč jej někteří politici prosazují...

P. Burian 4.8.2022 11:19

Ano, autor má stoprocentně pravdu. Stát se chová jako ekonomický analfabet, který považuje za ekonomicky optimální snaživým brát a nezodpovědným dávat. V jiné zemi by toto nebylo možné, protože by to bylo bráno jako podvod na akcionářích, kteří za nějakých předpokladů stability a věrohodnosti státu akcie nakoupili, aby se nakonec ukázalo, že tento stát mění podmínky svévolně a nesmyslně. Pokud k tomu skutečně dojde, můžeme nejen zavřít náš kapitálový trh, ale nebude s námi obchodovat ani Horní Volta.

L. Novák 4.8.2022 11:52

Musíte brát v úvahu, že žvanící Fiala je "produktem" pětikoaliční vlády, která má dominanci zelených magorů s komunistickými ideovými prvky a zbytek tvoří ti, co si do politiky přišli hledat vysokou státní rentu bez zřetelného ideového zařazení. Takový slepenec nemůže mít rozumný názor na jakýkoliv problém, viz lidovecká "perla" Hubáčková (MŽP), která kecá zásadně do všeho, čemu nerozumí, a prosazuje oddaně fantasmagorie Timmermanse (EU/EK) a spol., byť jsou ve zjevném rozporu se zájmy rozvoje českého hospodářství a životních potřeb občanů...

F. Navrátil 4.8.2022 11:09

Termín drobný akcionář evokuje představu, že se jedná o venkovskou babičku v důchodu nebo malého živnostníka, který se zabezpečuje na stáří. Nic takového v případě ČEZu neplatí. Za drobné akcionáře se vydávají zahraniční investoři, kteří privatizačními hrátkami s úplatnými českými politiky přišli za pár šupů k obrovským majetkům. Vzhledem k tomu, že část jich pochází z USA a tento stát tvrdě brání zahraniční investice svých podnikatelů, nic se zdaňovat a tím méně znárodňovat nebude! Články údajných drobných akcionářů jsou jen propagandistická clona, aby fialová vláda mohla říci: "My jsme chtěli, ale nemůžeme!"

R. Nešpůrek 4.8.2022 11:26

R^

P. Pepax 4.8.2022 11:30

R^ naprostý souhlas a symbol fialovy vlády je nemůžeme, nechceme no a neumíme což ovšem nikdo z těch kašparů ze své huby nevypustí.

F. Zrcek 4.8.2022 10:45

Drobný akcionáři, hluboce s tebou cítím. Hryže tě ta třeskutá nespravedlnost a ohrožení svobodného podnikání.

Ale - jsme před válkou, peníze nejsou, inflace raketově stoupá, topit není čím, jezdit za co, a všude mraky ubožáků natahujích pracičky. Fialko pomoz, to já tě volil proti tomu odpornému babiši, tak chci něco na oplátku!

A teď ubohý akcionáři, kdo to má ve výsledku zaplatit?! Ti velcí a mocní? S bandou právníků za p*delí? Kterým se bohatě vyplatí někde nechat nezanedbatelné všimné pro přející politiky?

Tak se smiř s tím, že to v posledku zacáluješ ty, ubohý drobný. Tak to na světě chodí a ani soucitný babíšek by s tím nic nenadělal.

Ale může tě hřát u srdce, že bez tebe a tvých prašulí by tahle země zkrachovala o hodně dřív. Takže všichni občani jsou a budou ti vděční! Možná někoho napadne postavit ti pomník. Abys viděl, kam tvé prachy jdou.

L. Zídek 4.8.2022 10:22

Slušná vláda nikoho netrestá. Pouze hájí zájmy občanů - vlastníků majoritního podílu. Jako ve Francii. Kdybys byl, plačko, koupil majoritu v ČEZu, také by jsi se tak choval. Ale neboj se. 5žumpa tě nezklame. Co bytomu řekli v Bruseli, Berlíně a Washingtonu, že Signál hájí zájmy své země. To ani náhodou !

J. Němec 4.8.2022 9:24

Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý případ známe, že pán spadne a sedlák si za něj nohu zláme.

Obchodování s polostátní firmou v polotržním prostředí prostě má svoje "špecifiká".

Třeba ta, že vám někdy stát zcela netržně, nemorálně a nesystémově pomůže, ale jindy vás zase okrade.

R. Dubravský 4.8.2022 9:16

Za doby ne tak dávné měli pro takovéto obchodníky trefné slovo "keťas". A také zákony na to, jak s nimi naložit.

K. Novák 4.8.2022 9:40

Proberte se dědoušku!!;-D

L. Novák 4.8.2022 9:52

Jo, jo, "keťasi a šmelináři", to byl slovník ;-O komunistické propagandy v boji proti živnostníkům a soukromému sektoru v době velkého zestátňování (okrádání) všech soukromých majitelů výrobních prostředků na cestě k zářným komunistickým zítřkům... Kam tahle cesta vedla, už jsme zažili a mladší si to můžou přečíst v učebnicích historie a ekonomie... ;-)