28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Radek J. 15.1.2007 11:37

Re: "Chovani paliva je

Arogantni blbost by byla cpat do reaktoru porad Westinghouse, jezdit plnych 300 dnu a tvarit se, ze se nic nedeje.

gerontusinza 15.1.2007 11:36

Nadávat je málo. Re: Re: Dodnes si například pamatuji na besedu na jednom rakouském gymnáziu, kde pomocí grafu přesvědčoval studenty, že se Temelín nemůže nikdy zaplatit. Přitom měl uvedenou cenu 0,60 Kč/kWh. To byla sice tehdy pravda (rok 2001), ale

Pokud v zimě nebude proud a na podchlazení začnou lidi umírat i ve vlastních domovech, nebude žádné řešení a dojde k ekologické a lidské katastrofě. vykácí se parky a (o lesích ani nemluvím) a pak těmto I/D/I/O/T/U/M půjde  o život. Neuvědomují si že na*štvanost stoupá gemetrickou řadou. Přídělové hospodářství díky troubům v zeleném, k tomu to spěje.

jerry 15.1.2007 11:36

S Pavlovcem nediskutovat

Nemá to cenu. Pavlovce radši rovnou zastřelit. :-)

jerry 15.1.2007 11:35

Opět souhlasím.

My dva začínáme nalézat společnou řeč. To byste ještě nedávno neřekl, že pane inženýre. Život je složitější, než se zdá.;-D

Jiří Tyc 15.1.2007 11:30

Re: Dilatační mezery?

Je to tak, že je třeba v reaktoru mít na jednu  stranu palivové soubory přitlačené, aby neměly volnost a tudíž nevibrovaly (průtok vody temelínským reaktorem je cca 23 m3/s a tedy silné turbuentní proudění) a na druhou stranu nesmí být přitlačené moc, aby se tolik neprohýbaly. Při malém přítlaku a vibrování dochází k tzv. frettingu a palivové proutky neustálým "ťukáním" do mřížek mohou ztrácet těsnost. Materiál nových palivových proutků, které příjdou do reaktoru v únoru se méně během provozu prodlužuje, BUdou tam i jinak dělané mřížky. Mělo by to pomoct.

gerontusinza 15.1.2007 11:30

Ano pane Tyc, máte pravdu.

Lži, úskoky a lidská blbost je využívána v boji proti JE(T). Nejhorší je že tento druh lidí máme i v návrhu vlády.  Přeji hezký den a vzhůru proti blbům jakéhokoli formátu.

M. Zima 15.1.2007 11:25

"Chovani paliva je

porad v rovine financniho problemu pro CEZ, nikoli bezpecnostniho problemu pro ceskou populaci." je pořádná arogantní blbost.

vita 15.1.2007 11:23

Re: Re: K těm informacím,

1. No - kde si... úsilovným sáním levého palce.

2., 3. O čem mluví, neví ani Zima. Ale hlavně aby nebyl zticha.

4. Vy ovšem nejspíš budete matematik socialistický, protože jste v ČR. To Zima je jiný kabrňák - ten i násobilku zná kapitalistickou, která dává úplně, ale úplně jiné výsledky než ta ošklivá socialistická.

M. Zima 15.1.2007 11:22

Tak tedy

ad 1) Netvrdil jsem, že jste tam na zkoušku nechali palivo déle, já jsem se na to ptal. Stalo se to jinde, jak nejspíš víte.

ad2) přečtěte si článek pana Tyce hlavně to o "víku reaktoru" a "přitlačování"

ad3) netvrdil jsem, že se výkonem nechá vyléčit deformace, ale nižší výkon sníží kritičnost situace. Jde o pole (radiační, teplotní, proudění), které může způsobovat asymetrické zatížení tyčí, a o jeho eventuální rychlé odbourání (proto ta závislost na výkonu). (k tomu simulace).

ad 4) nezlobte se na mě, ale jenom krátce. Vy nemůžete k takové extrapolaci přistupovat z posice matematického teoretika, bez ohledu na fyzikální okrajové podmínky.

Loučím se, máte li zájem, tak k obědu.

Pepa 15.1.2007 11:20

Re: Dodnes si například pamatuji na besedu na jednom rakouském gymnáziu, kde pomocí grafu přesvědčoval studenty, že se Temelín nemůže nikdy zaplatit. Přitom měl uvedenou cenu 0,60 Kč/kWh. To byla sice tehdy pravda (rok 2001), ale on měl v grafu tuto

Ten růst ale nezpůsobuje Temelín, ale poptávka v zahraničí. Velká část zemí dováží za peníze, které jsou stále větší, než ceny u nás.

Tzv. alternativní zdroje jsou při masovějším nasazení ještě schopny cenu zvednout dokonce mnohonásobně.

Jiří Tyc 15.1.2007 11:19

Re: Dodnes si například pamatuji na besedu na jednom rakouském gymnáziu, kde pomocí grafu přesvědčoval studenty, že se Temelín nemůže nikdy zaplatit. Přitom měl uvedenou cenu 0,60 Kč/kWh. To byla sice tehdy pravda (rok 2001), ale on měl v grafu tuto

Normálnímu občanovi je jedno, jeslti se Temelín zaplatí, jestli se vyplácí dělat Fabie, jestli se vyplácí supermarketům prodávat zboží atd. Ale v okamžiku, kdy nebude dostatek zdrojů, protože se energetickým společnostem nevyplatí je stavět (a to je problém v podstatě celé západní Evropy), potom bude mít konzument problém a bude nadávat. Nebo je to jinak?

Radek J. 15.1.2007 11:17

Re: Re: To je jistě záslužné, odhalit škůdce

Podal jste to optimistickyR^, sklenice je zpola plná. Koeficient využití u Temelína je na moderní elektrárnu dost mizerný. Což je špatná zpráva pro akcie ČEZu, z hlediska bezpečnosti zatím tyto problémy neznamenají dohormady nic.

Jiří Tyc 15.1.2007 11:15

Re: To je jistě záslužné, odhalit škůdce

Nebyla to vrozená skromnost, ale nedá se prostě všechno vtěsnat do jednoho článku. Pan Železný už napsal, jak je to s těmy výměnami paliva. Když vyměňujete jednou za 18 měsíců, musíte mí aktivní zónu tzv. víc "nadupanou". Tedy větší obohacení paliva, víc tzv. vyhořívajících absorbátorů, tvoří se Vám zpravidla více tritia atd. Naopak za tři roky ušetříte jednu odstávku a všechen možný frmol kolem toho. Odstavovat po 160 ti dnech ptovozu se nevyplatí. Ale jaderná bezpečnost je nadřazena zisku. Úplné vyřešení problémů s palivem je na Temelíně podle mého názoru otázkou ještě tak dvou až tří let. Vzhledem k tomu, že má elektrárna životnost cca 60 let, tak se to stále ještě bohatě vyplatí.

Hezký den!

karel pazdera 15.1.2007 11:12

Pavlovec provokater placeny provokaterem Pühringerem !

Radko Pavlovec je jak dobre znamo politicky provokater placeny dalsim politickym provokaterem Josefem Pühringer. Sjednoceni hornorakouskych volicu vuci vnejsimu nepriteli, jak to praktikoval jiz jiny provokater z hornich rakous - jisty Adolf Hitler - pomaha od vnitrnich problemu impotentnim rakouskym politiku. Ale pozor nepodcenovat systematicke lhare ! Jak vime 100X opakovana lez se stane nakjonec politickou pravdou a to vi i Pühringer i Pavlovec.

Zdar Vas Karel.

Radek J. 15.1.2007 11:11

Re: K těm informacím,

Kristepane clovece, to si myslite, ze se clanky do reaktoru skladaji jak polena, nebo co? Vazne si myslite, ze se operator nebo reditel podrbe za uchem a rekne si: tenhle kousek vypada dobre, vysmazime ho jeste o kampan dele? ;-O Je dobre byt ponekud skepticky k jakymkoli informacim, ale Vase predstavy jsou ponekud utkvele.

Na clanky shora vzdycky tlaci nejaky "dekl" (ve Francii, v Emérice, dokonce i u velkého bratra na východě), jinak by clanky v reaktoru litaly jak nudle v bande. A u vsech typu, ruskych i zapadnich, se vyskytovaly obdobne problemy s rustem, korozi, deformacemi.... Westinghouse a jine zapadni firmy se je naucily resit na ctvrecove mrizi, Rusove na trojuhelnickach. A zkusenosti z reseni jednoho typu paliva/reaktoru nejsou beze zbytku prenosne na druhy typ reaktoru.

Mimochodem na CEZu asi nebudou moc happy ze zbytecne castych odstavek, ale to muze na.rat jen jejich akcionare. Chovani paliva je porad v rovine financniho problemu pro CEZ, nikoli bezpecnostniho problemu pro ceskou populaci.

klobouk 15.1.2007 11:10

Dodnes si například pamatuji na besedu na jednom rakouském gymnáziu, kde pomocí grafu přesvědčoval studenty, že se Temelín nemůže nikdy zaplatit. Přitom měl uvedenou cenu 0,60 Kč/kWh. To byla sice tehdy pravda (rok 2001), ale on měl v grafu tuto cenu

To jiste spotrebitele potesi, kdyz se dozvi ze cena energie sice stoupa, ale Temelin se zaplati. Neni na narodni hrdost konzumenta !!

emp 15.1.2007 11:02

Re: K těm informacím,

1. žádných pár článků déle tam nezůstalo.. tu informaci jste vzal kde? :)) je to absolutní nesmysl

2. žádný dekl zezhora netlačil (při zavezení).. články jsou tam dané na fest , a počítá se i s ohřátím. není to tak, že by tam nějaký dekl tížil.  Zjistěte si, jak se projevuje radiační růst a čím je způsoben...

3. temelín nejede na 100proventní výkonu,  když je problém neočekávaný, neznamená to, že je rizikový..  Jak chcete snižovat prohnutí nižním výkonem.. - nechápu (vliv není úměrný). O jakých simulacích mluvíte?

4. rozvedte , jak se mýlím ohledně těch extrapolací... jako matematika mne jistě poučíte  

i.h. 15.1.2007 11:02

Zima

My normalni sidlici v Nemecku se za nej ovsem stydime, nicmene radi prispejeme k vycisteni ceske kotliny od volu. At zije svaty Vaclav !

Charie 15.1.2007 11:00

Re: Ostatně soudím, že Temelín bude odstaven...

A kdy budeš „odstaven“ ty ?  Mám dojem, že tě JETE přežije ! Což mě těší ! Už jsi si prohlíd krematorium ?

Lapil 15.1.2007 10:53

Re: Dilatační mezery?

Však ona tam určitě je, a určitě největší, jakou si lze z mnoha důvodů dovolit. Svoje k tomu řekne přinejmenším tepelná roztažnost. Ono stačí, aby byla nerovnoměrně rozložená teplota a celá sestava jde nějakým šíleným způsobem do vrtule; a když k tomu přidáte určitě různou tepelnou roztažnost oceli a uranu (vím - palivové články jsou z jednotlivých tablet, takže TAK zlé to určitě nebude), nezbývá než si vzpomenout, jak nás ve škole učili o bimetalovém teploměru; to je ten pásek ze dvou různých kovů, takže se při změně teploty ohne či narovná a ukáže na číslíčko na stupnici.

M. Zima 15.1.2007 10:48

K těm informacím,

máte pravdu, že je oblbování a zamlžování v průmyslu, včetně atomového denní praxí, bez ohledu na stát. Když se něco provalí, třeba to nechání pár článků v reaktoru trochu déle, je to průšvih a ne dobrovolně poskytnutá informace.

O těch chybách: Netvrdím, že mám jakoukoli schopnost porozumět problematice, i když jsem právě v této oblasti neměl doposud nejmenší problémy, ale ptám se, když napíšete, že sezhora tlačil dekl, čímž se to muselo při zahřátí prohnout, zda máte vše pod kontrolou?

A ještě k tomu vyhodnocování. Myslíte, že je zodpovědné, kalit si to při 100% výkonu s prototypy, které vykazují neočekávané problémy? Jak zkoumala tu záležitost Drábová a spol. a uvažovala o nařízené redukce výkonu? Byly k tomu provedeny odpovídající simulace?

Mýlíte se i ohledně te aproximace a extrapolace. Ale to je ve srovnání se závažností problému samotného prkotina.

Vašek 15.1.2007 10:43

Rakušáci jsou odborníci na vše

Trochu odbočím od tématu. Minulý týden vyšel v rakouském tisku článek, o tom jak jmenování Karla Schwarzenberga ministrem zahraničí poškodí českou republiku, protože jeho "sestra" paní Petzoldová se soudí s českým státem o Hlubokou a Český Krumlov. Ani se nedivím, že rakouští "experti" nejsou schopini pochopit rozdíl mezi Černobylem a Temelínem, když nejsou schopni pochopit rozdíl mezi hlubockou a orlickou větví Schwarzenbergů. Vůbec jim nevadí, že poslední majitel Hluboké neměl vlastní děti a proto adoptoval paní Petzoldovou. On sice adoptoval ještě jedno dítě mužského pohlaví, ale to byl černoch - Karel Schwarzenberg nevypadá jako černoch. Takže ne sestra, ale pouze hodně vzdálená sestřenice. Ale Rakušákům to je jedno, hodinky jako holinky, obojí se natahuje.

Vlasta.on 15.1.2007 10:20

Prosím vás

nechte už toho idiotka Zimu, co má IQ jen někde těsně nad úrovní jatečního prasete napokoji. Zkuste na něj nereagovat. Normálně s ním nikdo nemluví a tak si tady nahrazuje sociální kontakty.

dph 15.1.2007 10:16

Re: Pane Tyc, jelikož z toho děláte onen známý

pane,můžete uvést výši vašeho vzdělání v oboru,když chcete polemizovat s článkem.

emp 15.1.2007 10:00

Re: Moje informace o JETE jsou

Pane Zima, doporučoval bych Vám si ty informace shánět... Ale hlavně z jiných elektráren - o konstrukci palivových článků, jak jsou v reaktoru umístěny atd atd a co se děje při radiačním růstu, při vyhořívání s palivem atd atd. Hledáte chyby kde nejsou.. a za každou cenu.. místo "zdravého pohledu" a minimální schopnosti porozumět problematice tu hlásáte nesmysly.

Druhý odstavec... Pokud mám vynášet hodnoty, musím vynést hodnoty všechny, včetně počátku, jinak trend smysl nemá, zeptejte se jakéhokoli matematika se středoškolským vzděláním. "Worst case" je v toto chvíli trochu nesmysl - i kdyby nedopadlo 61 klastrů, avšak byly by zaseknuty jen pár cm nad dolním spínačem a byla by dodržena doba jejich pádu, neznamená to jakékoli riziko.  Problém by byl, kdyby se klastry zasekávaly v zoně a nebo se prodlužovala doba jejich pádu.. potom by byl na místě "worst case" jako funkce třeba doby pádu 

M. Zima 15.1.2007 9:58

Např. už formálně tím,

že blábolí o ekonomii, jako manager AE. (oba mají socialistické myšlení)

M. Zima 15.1.2007 9:49

Moje informace o JETE jsou

především od vás. Např. pan Tyc píše o "přitlačování víkem reaktoru". To ukazuje na vaši chybu.

Druhý odstavec.: Podívejte se na ten graf a na diskusi o extrapolaci. Nechte stranou veškeré slabomyslné aspekty a zamyslete se nad vašim základním principem: Interpretace "worst case". Budete muset dát panu Tycovi dovolenou. 

emp 15.1.2007 9:47

Re: Kluci, neberte

Pane Zima, jak souvisí Klaus s tímto článkem?

Auto 15.1.2007 9:46

Re: Pavlovcovy starosti?

No třeba je prostě hodný a chce nám pomoci a současně nechápe ekonomický pojem ztracených/utopených nákladů.

vita 15.1.2007 9:46

Re: Re: To sčítání by mohla

Nekřivděte Zimovi, Zima je vzdělán! Zima přece ovládá "kapitalistickou" násobilku, která říká něco úplně jiného než ta socialistická.

Kdepak - není nad to, mít početní úkony ideově podložené...