19.4.2024 | Svátek má Rostislav


TEMELÍN: Pan Pavlovec opět mlží

15.1.2007

Dne 9.1.2007 se dostala do zpráv ČTK informace od hornorakouského zmocněnce pro jaderná zařízení pana Radko Pavlovce, že zkouška regulačních tyčí na prvním bloku JE Temelín (7.1.2007) odhalila závažné potíže. Podle hornorakouského zmocněnce „odstavení reaktoru musí následovat nejpozději do konce ledna, aby se předešlo nebezpečí selhání jeho ochranného havarijního systému“.

Pana Pavlovce osobně znám, a tak vím, že pokud něco řekne, je třeba se nad tím zamyslet, následně jeho informaci dělit deseti a někde tam možná bude pravda. Tentokrát je možno jeho „mlžení“ doložit i grafy.

Problém paliva na Temelíně je obecně znám. Projevuje se tzv. „banánovým“ efektem. Jednotlivé palivové soubory (PS) jsou tvořeny 312 palivovými proutky. Ty při provozu reaktoru postupně radiačně rostou. Vzhledem k tomu, že jsou ale PS přitlačovány tzv. blokem ochranných trub a následně víkem reaktoru, jejich růst se projevuje prohnutím do strany. Tím se prohýbají i vodícími trubky, které jsou součástí PS a do kterých se zasouvají řídící tyče. Následně se tedy stane to, že řídící tyč, která se zasouvá do palivového souboru, padá při rychlém odstavení reaktoru „do zatáčky v tunelu“ a při větším vyboulení palivového souboru nedosedne až na dno aktivní zóny. Řídící tyče nemusí spadnout až úplně dolů, ale musí všech 61 řídících tyčí spadnout níže než 30 cm ode dna aktivní zóny, která je vysoká 3,5 metru. A musí všechny spadnout v měřeném úseku do 3,5 vteřiny. Pokud toto není splněno, musí být reaktor vychlazen a část paliva vyměněna. Toto se stalo 2.6.2006, kdy nedopadlo 51 klastrů, což nebyl ten zásadní problém, ale zásadní bylo to, že se jeden klastr zastavil na hranici 30 cm ode dna a jeden dokonce na 34 cm. A v tomto případě říkají Limity pro provoz zcela jasně - odstavit a vychladit.

Jinak pro vysvětlení, řídící tyč (klastr) je vlastně svazek 18 drátů, které se zasouvají do 18 vodících trubek v palivovém souboru. Materiál klastru je nerezová ocel obohacená izotopem boru B10, který pochytává neutrony. Podobné problémy jako má Temelín řešili provozovatelé na celém světě. Projevují se především u velkých reaktorů.

Při poslední zkoušce teď 7.1.2007 nedopadlo 32 řídících tyčí, maximální výška „nedopadnutí“ byla 20 cm a maximální doba pádu 2,01 s, což je tedy ještě v pořádku. Srovnáme-li trend zhoršování stavu, zjistíme, že je téměř totožný s minulou kampaní.

Již v listopadu bylo rozhodnuto (a bylo to uveřejněno např. v Hospodářských novinách), že koncem ledna bude reaktor odstaven a bude provedena záměna čtvrtiny paliva za palivo nové, tužší konstrukce a z jiného materiálu, který tolik radiačně neroste. Odstavení je nyní upřesněno na 27. ledna 2007. Zkouška pádu klastrů 7.1. 2007 byla poslední před odstavením.

Pan Pavlovec s výsledky zkoušek naložil podle svých potřeb. Již léta je znám jako jeden z největších odpůrců Temelína a není to poprvé, co si skutečnost upravuje. Dodnes si například pamatuji na besedu na jednom rakouském gymnáziu, kde pomocí grafu přesvědčoval studenty, že se Temelín nemůže nikdy zaplatit. Přitom měl uvedenou cenu 0,60 Kč/kWh. To byla sice tehdy pravda (rok 2001), ale on měl v grafu tuto cenu až do roku 2030 stále stejnou. Jak jistě víme, už dnes je to přibližně dvojnásobek.

Ale vraťme se k problému paliva. Pan Pavlovec vynesl do grafu výsledky zkoušek pádu klastrů na prvním bloku od první zkoušky 4.8.2006 až do 7.1.2007. A vyšlo mu něco jako parabola. (viz graf například zde, nebo zde). Skutečná závislost je však přibližně lineární (viz graf zde, záznamy zkoušek zde. Jak je to možné? Jednoduše! Jako první hodnotu neuvedl Pavlovec podle pravdy nedopadnutí 2 klastrů, ale dosadil klastrů 11, jako druhou hodnotu nedosadil 7, ale 12. A tím vznikla křivka, kterou potřeboval. S takto vykonstruovanou křivkou teď straší obyvatele v Rakousku, Německu i v Čechách.

Zajímavostí v jeho grafu je také červená čára nazvaná „kritická oblast“. Zajímavá je proto, protože ve skutečnosti žádná taková neexistuje. To jen Pavlovec vzal pravítko a červenou fixu a bylo to... Omezení pro nedopadnutí klastrů jsou taková, jaká jsem již výše uvedl.

Podle pana Pavlovce a jeho zprávy pro média pokračuje „degradace aktivní zóny reaktoru 1. bloku JETE razantně“ a „analýza dosavadních výsledků testů prokazuje posílení kvadratického podílu trendové linie oproti předešlému palivovému cyklu“. Když se na jeho graf podívá běžný člověk - laik - a vidí křivku, která se již brzy protne s čarou oznamující kritickou oblast, musí si říkat, že na tom Temelíně jsou blázni!

Koncem ledna, až bude první blok odstaven na výměnu paliva, možná hornorakouský zmocněnec sdělí světu, že to byl on, kdo předpovídal odstavení a k tomuto nabádal. Nebude mu vadit, že odstávku naplánoval už tři měsíce před tím provozovatel Temelína. Ale nepředbíhejme. Nechme se překvapit.

Jisté je však jedno. Pavlovec se již celé roky snaží o odstavení Temelína a to se nedaří. Provoz jeho pražské kanceláře stál v posledních letech desítky milionů korun, a výsledky nejsou žádné. Kromě šířeného strachu ovšem...A zaměstnavatel - hornorakouská vláda - výsledky nutně potřebuje.

Podle mého názoru Pavlovec ztrácí nervy, když vidí, jak mu utíkají „body“ do soutěže o setrvání ve své funkci zmocněnce. Proto používá stále víc zavádějících informací a různých „mlžení“. Někdo by to mohl nazvat i lží.

Jihočeští taťkové