2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zm 31.1.2007 19:56

Re: Pro pana Tyce

10%? Tak to je skutečně odvážné tvrzení:-P.

Emp 31.1.2007 19:59

Re: Pro pana Tyce

Pane Klouček.

1. Jim nejde o bezpečnost, to vím moc dobře, jejim cílem je trvalé odstavení elektrárny. Co myslíte tím, "nejvyšší bezpečnost, jaká je možná?" Všichni dělají vše proto, aby byla zajištěna nejen bezpečnost ale i "safety culture" a například "čistá zona" , která není zdaleka ve světě samozřejmostí. Systémy jsou trojnásobně jištěny. Podle inspekce IAEA je Temelín jednou z nejbezpečnějších elektráren na světě. Tak mi řekněte, v čem konkrétně chcete bezpečnost zvedat?

Co se týče chyby SUJB - nezlobte se na mě, ale to, že člověk, který publikoval výsledky na web se spletl (překlep či omyl) podle mne není dukazem nezodpovědnosti. Rakousko dostalo správná čísla. Jediná chyba byla v té tabulce na webu. Přičemž SUJB nad rámec svých povinností tyto výsledky veřejnosti prezentuje.

Kde byste stavěl vodní elektrárny? Pokud je kapacita ještě 90%procent.. jmenujte mi prosím alespon 10 míst.

Za 100 miliard postavíte větrníky.. ale napište kam jich dáte 2000? A jak zajistíte, aby jely stále naplno, aby Temelín nahradily? A z čeho byste výkup jejich elektřiny financoval?

Delfin 31.1.2007 19:59

Re: Pro pana Tyce

Pan Pavlovec by ale musel mit nejake konstruktivni navrhy - coz nema.

Je videt, ze nemate vubec zadne poneti o cenach OZE a jejich vyuziti. Za 100mld by jste teoretickou nahradu JETE z OZE nepostavil. Pridejte tak cca 7x tolik na vetrniky a cca 20x tolik na fotovoltaiku. Neresim takove "drobnosti" jako regulace/akumulace a pod. JETE za 100mld je v pomeru k vykonu velice levny zdroj. Opravdu myslite, ze by nam nekdo OZE zavidel?

Delfin 31.1.2007 20:09

Re: Re: Pro pana Tyce

Jo jeste jsem zapomel kam chcete dat ty tisice vetrniku, stovky hektaru panelu a pod ... nebo nem tu nekdo "zaseje" novou reku?

hulda 31.1.2007 20:03

Re: Pro pana Tyce

Pane Kloucku, za sto miliard byste urcite postavil spoustu "alternativnich zdroju", akorat byste z nich nedostal 100% vykonu JETE, ale maximalne tak 20% a to jenom nekdy. Za domaci ukol si muzete spocitat, jaky je teoreticky maximalni vykon vodni energie z celych Cech. Dela se to tak, ze si na papire postavite v Hrensku prehradu s nadmorskou vyskou koruny tam, kde jsou horni toky rek s prutokem aspon 1 m3/s, a z tehle vysky poustite prutok Labe do vysky stavajici hladiny Labe. Potencialni energii, ktera se pri tom uvolni, lze vyuzit v turbine. Dejte nam pak tady vedet, kolik vam to vyslo, ale neporusujte pritom zadne prirodni zakony, najme pak ten zachovani hmoty a energie. To bysme vam nesezrali. Lovu zdar !

Skeptik 31.1.2007 20:06

Přesvědčení

Ne že bych Vám chtěl brát Vaše přesvědčení, ale využitelných zdrojů už moc není.okud ano, uveďte prosím konkrétní místa kde. Pokud tvrdíte, že jsou rezervy, uveďte konkrétní místa kde. Stačí prvních 5 lokalit podle výkonu (ve formě lokalita/průměrný el. výkon);-)

tomfuk 31.1.2007 19:27

koho chleba jíš....

"Koho chleba jíš toho píseň zpívej",tak nějak zní fráze,která hýbe všemi spory a samozřejmě i tímto,který se nyní ventiluje.Když v 80.letech začala stavba JE Temelín,byla v československu konjuktura energetického průmyslu ,Gabčíkovo -Nagmaroš,JE JaslovskéBohuňovice,JE Dukovany,JE Mochovce,úpravna železné rudy "Krivij Rog,plynovody na Kavkazu,rozšiřování kapacit skladování ropy na slovensku atd. Tato konjuktura byla znát i v těžkém průmyslu,NHKG jela na plno,Vítkovické železárny,Bohumínské válcovny,Chomutovské válcovny trub,plzeňská škodovka jela také na plný výkon při výrobě tlakových nádob a reaktorů.Všechno mělo jednoho společného jmenovatele Sovětský Svaz a jeho technologie.Vzláště v jaderné energetice od doby kdy se těm čechoslovákům "nepodařilo" najetí jejich vlastní atomové elektrárny A1 Jaslovské Bohuňovice.VVER440JE Jaslovské Bohuňovice,JE Dukovany,měly štěstí,že se dostavěly ještě za této konjuktury.JE Mochovce to stihly s odřenými ušima za přispění p.Mečiára a firmy Simens,ale i tak zůstal III .a IV.blok nedostavěn.Konjuktura skončila.JE Temelín byl na tom hůře,zde se začaly řešit technické problémy víc související s politikou státu,než technickými.Nic proti tomu,ale daňové poplatníky to začalo stát velké peníze.Modernizace pod vedením firmy Westhingaus,byly jistě vedeny s nejlepším úmyslem,ale stal se z toho velmi drahý a nebezpečný výzkumný ústav.Práce a výkon elektrárny JE Temelín I,II bloku neodpovídá práci a výkonu jiných JE ve světě a to je fakt.Taktéž obsluha JE Temelín po dlouhé roky výstavby,si chodila do "zaměstnání ",až šlo skutečně do tuhého dávala hromadně výpovědˇ.Nová obsluha se musela zaučovat v chodu a samozřejmě i  se začátečnickými chybami.Toto cvrlikají vrabci na střeše po Týně nad Vltavou.Takže vytáhněme nejdříve trám z oka svého .........>-

Emp 31.1.2007 19:42

Re: koho chleba jíš....

o jakém výzkumném ústavu to mluvíte? Není to spíš tak, že každá jaderka je prototyp?

Využitelnost (efektivita) JE Temelín je pokud vím slabě nad průměrem JE ve světě, s tím, že se to stále zlepšuje. 3-7 počátečních let skoro každé elektrárny je provázena často odchylkami, jako stejně jako u jakéhokoli jiného složitého provozu. Vše je věc medializace.

Šumavák 31.1.2007 19:46

Vrabci na střeše? V Tejně?

voni nepadaj mrtví z oblohy po přeletu nad JE?

A vědí to Temelíngegneři?

Delfin 31.1.2007 19:48

Re: koho chleba jíš....

"stal se z toho velmi drahý a nebezpečný výzkumný ústav.Práce a výkon

elektrárny JE Temelín I,II bloku neodpovídá práci a výkonu jiných JE ve

světě a to je fakt."

S timto nesouhlasim. Nechcete to upresnit?

A pokud jde o obsluhu, pokud mam dobre info, tak na JETE jdou lide az po "zajeti" na JEDU.

hulda 31.1.2007 19:49

Re: koho chleba jíš....

Tomfuku, tak si ten tram z oka sveho vytahnete a jine do toho netahejte. Prace a vykon JETE zjevne nejenom ze obdobnym JE odpovidaji, vetsinou je i predstihuji. Na stavbe a uvadeni do provozu kolika JE "ve svete" jste se podilel, ze vite tak dobre, ze "neodpovidaji" ? Mrknete se treba do Svedska, vzoru nám to severske solidnosti.

Emp 31.1.2007 19:49

Re: koho chleba jíš....

a ještě dvě poznámky. opravím Vás v tom, že šlo o Jaslovské Bohunice a zajímalo by mne, co myslíte tím, že A1 "nenajela"

druhá poznámka je ta, že ačkoli se stavba Temelínu prodržila, investice šly do zvýšení jaderné bezpečnosti a v sumě je ta cena pořád velmi dobrá. Mrkněte na ceny JE ve světě

kdokoli 31.1.2007 22:40

Re: koho chleba jíš....

Jo Bohuňovice, a Westinghaus - no vidím, že jste skutečný znalec ;-D;-D;-D

Jiří Tyc 31.1.2007 23:38

Re: koho chleba jíš....

No, přechod na technologie firmy Westinhouse levný nebyl. Též pokud jde o roční využití tak by to mohlo být lepšáí. Současných 12,5 TWh je třeba do několika let zvednout někam k 15 ti TWh. Ale o tom, že by to byl nebezpečný výzkumný ústav, to tedy nevím. Též nevím nic o tom, že by obsluhy dávaly na Temelíně hromadné výpovědi. Pokud jde o vedoucí bloku a směnové inženýry, tak Ti byli několik let na zkušené na Dukovanech a při spouštění Temelína už to nebyli žádní "ušáci". Pokud jde o strojníky a elektrikáře, tak jich máme spoustu z klasik.

Ale jak říkáte, cvrlikají si o tom vrabci v Týně a těm je to dovoleno...

Emp 31.1.2007 19:23

kdby přecijen Rakousko žalobu podalo,

ač teda nevím kam, zadělají si nejen na skandál  a ostudu, ale zároveň je to cesta k vypovězení bezpečnostního dialogu mezi Prahou a Vídní.

MS 31.1.2007 21:19

Re: kdby přecijen Rakousko žalobu podalo,

Dneska protiatomoví aktivisté dali rakouskému premiérovi týden na žalobu ČR, jinak zablokují všechny přechody.

Emp 31.1.2007 22:04

Re: Re: kdby přecijen Rakousko žalobu podalo,

jojo vím, ale blokády se obrátí proti nim...

Psí vrah Čumil 31.1.2007 19:09

Ano, pane autore, děláte nevděčnou, ale velice potřebnou práci.

Díky a vytrvejte.

Jiří Tyc 31.1.2007 23:48

Re: Ano, pane autore, děláte nevděčnou, ale velice potřebnou práci.

Díky za podporu! ;-D

PetrK 31.1.2007 18:48

Také bych dělal blbce,

kdybych za to měl Pavlovcovy peníze. Mimochodem, i české protitemelínské aktivity jsou financovány z Rakouska. Zajímavě je, jak se obyčejní Rakušané nechají zblbnout Temelínem, ale nevadí jim Bohunice, Dukovany a jaderky v SRN, Švýcarsku atd.

Emp 31.1.2007 19:01

Re: Také bych dělal blbce,

petře, já ne... nedokázal bych brát peníze za lži

zm 31.1.2007 18:14

pane Pavlovče

1) Kdyby Vám šlo o jadernou bezpečnost, museli byste prudit především Německo a to zejména kvůli jaderkám do kterých dodáváte z Rakouska 30let staré náhradní díly vyvrakované z Zwentendorfu. Jenže to byste dostali pěkně po čenichu. Takže zcela logicky je vše  obyčejné pokrytectví a buzerace nás Untermenschů, tudíž je to celé na zvracení.

2) Kdyby si v Rakousku nepopletli referendum o Zwentendorfu s referendem o odstoupení premiéra, mělo dneska Rakousko více reaktorů než my a Vy byste dneska byl bojovníkem nejspíš proti dekretům nebo proti R s háčkem.

3) co nám furt vyčítáte bolševika? My se Adolfa taky netaháme.

Novák 31.1.2007 18:01

Z trochu jiného soudku

Náměstkem ministra pro místní rozvoj bude starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek (43). Oznámil to ministr Jiří Čunek (KDU-ČSL). Pávek loni kandidoval neúspěšně do Sněmovny za Stranu zelených

Bobby Brown 31.1.2007 18:13

Re: Z trochu jiného soudku

No tak někam ho museli upíchnout, vždyť o nějakou tu trafiku tolik stál...

Delfin 31.1.2007 19:24

Re: Re: Z trochu jiného soudku

Jedna trafika uz se mu "toci" za barakem ...

doktor 31.1.2007 17:51

Jsem pro atomovou energetiku,

ale kamarád mi nedávno osvěžil paměť, když připomněl, že firma Westinghouse vyhrála v devadesátých letech konkurs na vybavení temelínské elektrárny před mnohem kvalitnější nabídkou Siemensu až po intervenci tehdejšího premiéra Klause a ministra průmyslu a obchodu Dlouhého. Vzpomenete si někdo?

kdokoli 31.1.2007 18:00

Re: Jsem pro atomovou energetiku,

Tak to bych prosím nevěděl. Siemens dodával řídící systémy na VVER-440, ale pro VVER-1000 ? Instrumentační, řídící a bezpečnostní systémy ETE jsou na stejné úrovni, jako má Sizewell B v Anglii.  Temelín je z hlediska řídících a bezpečnostních systémů na špičkové  úrovni. Je to plně digitální elektrárna, jakých se v Evropě moc nenajde.

Palivový systém byl jediná (i když 1000 x lepší) alternativa k tomu, co nabízeli Rusové. A u jaderného paliva je celkem běžné, že se časem musí modifikovat, protože některé stránky jeho chování v aktivní zóně nelze dost dobře ověřit předem. Zdůrazňuji, že současné problémy s chováním paliva ETE nejsou ze světového hlediska ničím vyjímečným a jsou řešeny tak, aby jaderná bezpečnost nebyla ohrožena.

Richard iii. 31.1.2007 17:25

trefné

To poslední přísloví je, žel, velmi trefné. Kdyby Pavlovce odkázala do patřičných mezí rakouská vláda a kdyby se nezblánil rakouský parlament, patrně by nebyl žádný Pavlovec ani idiotské (protože bezdůvodné) blokády na hranicích.

vita 31.1.2007 17:15

Pane Pavlovče, podíval jsem se na váš web

a docela tam postrádám jednu věc - fórum.

Jen špatně hledám, nebo jste se rozhodl, že povedete monolog, aby vám vaše lži nemohl nikdo vyvracet?

Skeptik 31.1.2007 17:25

Jen monolog

Vzhledem ke stavu toho webu je také možné, že na to správce toho serveru technicky nemá. Ale fórum nemaji ani Jihočeské matky ani třeba Greenpeace. Odpor k dialogu bude asi systémová vlastnost. To jsou snad lepsi i komunisti, kteří fórum provozují.