31.5.2024 | Svátek má Kamila


Diskuse k článku

REALITA: Hospodářský růst jde do kopru

Odchod velkých firem z české ekonomiky, ale vlastně i z dalších evropských zemí, bude tedy pokračovat. Již to je statisticky měřitelné na poklesu exportu evropských zemích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 5.3.2024 6:03

Rv

R. Langer 5.3.2024 7:05

Já bych řekl, že to bylo díky Protektorátu a posléze Vítěznému únoru. A dnes v EU nastalo pouze pokračování. :-P

J. Matěna 5.3.2024 2:06

Ale tohle jsme přece chtěli, nebo ne? Konečně se bude šetřit, energeticky náročné výrobky se nebudou vyrábět, boty se budou podrážet, ponožky zašívat. Místo auta pěkně přes les s batůžkem na nádraží. Místo letecké dovolené obrázek z Karibiku na zdi.

Ještě nám to kazí skutečnost, že ty zlé výrobky dovážíme odjinud. Ale to se zdárně vyřeší až na ně nebudeme mít. Naše nevýroba by se měla přece na kursu Eura či Koruny projevit.

M. Grundmann 5.3.2024 1:18

Česká republika dnes kumuluje hodně nevýhod. Jednak je v centru kontinentu a přístup k energiím je komplikovanější než u přímořských států. Česká republika na rozdíl od první Československé republiky trvá na češtině a bez znalosti češtiny je možné se uplatnit jenom velmi obtížně. Za první republiky jazykový problém neexistoval, protože většina Čechů dobře rozuměla německy a Československo nemělo nejmenší jazykové bariéry v mezinárodní dělbě práce. Dnes jsou všechny doklady i předpisy pouze v češtině a český podnikatel musí vše draze překládat do angličtiny, pokud hodlá podnikat i mimo naši malou zemi. Republika je současně malá a relativně uzavřená, čeština je výraznou bariérou pro konkurenci a spotřební ceny výrazně stoupají. Neuvěřitelně vysoké jsou i ceny nemovitostí, které vedle vysokých cen energií dlouhodobě budou bránit v ekonomickém rozvoji.

K tomu přidáme historicky velmi vysoké důchody v porovnání k výši mezd i politiku vlád uplácet málo užitečnou profesi učitelů. Česká ekonomika zcela ztratila svůj růstový potenciál a to, co zůstalo, dnes odsávají důchodci, majitelé nemovitostí či učitelé. Neumím si představit, jak by se situace mohla změnit.

M. Dvořák 5.3.2024 7:20

"Neumím si představit, jak by se situace mohla změnit."

Ale pětikoalice přece naprosto přesně věděla jak ZMĚNU udělat.

J. Nevrkla 5.3.2024 0:26

Prvotní je býti, druhotné vědomí, to známe od Marxe a v tom měl pravdu. Až začnou firmy krachovat a budou tu statisíce nezaměstnaných s problémem se uživit a zaopatřit své děti, pak se začnou dít věci. Na revoluci se zrovna netěším, ale zásadní změna a výměna politiků budou nezbytné.

M. Šejna 5.3.2024 0:16

Dnes pochvala pro madam Šichtařovou.

Vzpomínám si , jak jsem tu před rokem psal, že občané ty drahé energie nějak přežijí, ale český průmysl asi ne. Dostalo se mi odpovědi, že tomu nerozumím.

Takže mě potěšilo, že tomu nerozumím nejen já, ale i madam Šichtařová. ;-)

R. Langer 5.3.2024 5:47

Já si vzpomínám, že jste psal, že máme MALÉ daně, a že chcete platit víc. A na energie si máme najít správné dodavatele, a jinak je všechno v pořádku. Můžete mi najít někde ten váš příspěvek o tom, že vysoké ceny energií jsou pro naš průmysl likvidační? To jsem tady totiž od začátku psal JÁ, u vás si na to ovšem nějak nemohu vzpomenout. 8-o

M. Šejna 5.3.2024 9:31

To si mě s někým pletete.

Pokud jde o daně, tak daň z nemovitosti je u nás opravdu velmi nízká. O této daní jsem psal. Ostatní daně máme v normálu nebo vysoké.

R. Langer 5.3.2024 12:06

Odkaz na ten váš příspěvek, bych prosil...

M. Šejna 5.3.2024 13:02

Já bych zas prosil o odkaz na to vaše tvrzení, že jsem já něco tvrdil. :-P