29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Radko Pavlovec 27.1.2007 20:27

Re: Re: Re: Re: Pane Pavlovče

Geniální. Shrnuto: úroveň bezectné lúzy

haui1 27.1.2007 22:09

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Pavlovče

Tou bezectnou lúzou máte na mysli Zelené ekoteroristy, viďte?

skoroprduch 27.1.2007 12:06

Re: Pane Pavlovče

Pane Týc docela Vám fandím ale schází mi údav kolik procen regulačních tyčí se může nezasunout pokud fungují všechny havarijní tyče aby došlo k zastavení štěpné reakce. Pro informasi kolik procent havarijních tyčí má problém s roztažností. Děkuji

Jiří Tyc 27.1.2007 12:29

Re: Re: Pane Pavlovče

Dobrý den! Psal jsem o tom ve článku, který zmiňuje pan Pavlovec. Vyjímám: "Řídící tyče nemusí spadnout až úplně dolů, ale musí všech 61 řídících tyčí spadnout níže než 30 cm ode dna aktivní zóny, která je vysoká 3,5 metru. A musí všechny spadnout v měřeném úseku do 3,5 vteřiny. Pokud toto není splněno, musí být reaktor vychlazen a část paliva vyměněna."

Ještě trochu upřesním. "Váha" tyčí, to znamená jejich vliv na vázání reaktivity není stejný po celou dobu pádu. Úplně nahoře aktivní zóny a blízko dna aktivní zóny je ta váha menší. Vyplývá to z toho, že víc "ukrajujete" neutrony v místech, kde jich je hodně a naopak. Nahoře a dole je menší neutronový tok, než ve středu. Proto tedy jsou téměř všechny neutrony pochytány ještě před dopadem klastrů až dolů.

Havarijní tyče nemají problém s roztažností, ale problém je to palivových souborů. Opět popsáno ve článku "Pan Pavlovec opět mlží". Pokud budete mít ještě nějaký dotaz, klidně napiště i na info@jihocestitatkove.cz.

skoroprduch 27.1.2007 14:46

Re: Re: Re: Pane Pavlovče

Tak jsem asi trochu pozadu. Nechápu jaké problémy jsou s bezpečností když reaktor "VŽDY" odstavím. Možná jsou problémy s regulací ale to není možno zaměňovat s bezpečností. Nikde na světě není energetické zařízení bez provozních problémů. Laskavě si každý musí uvědomit že srovnání energetiky s jiným zařízením je scestné. Například automobil je vedle energetických zařízení chrastítko ať je jakékoliv značky. Roční provozní hodiny el. bloku 7000 automobil nikdy nedosáhne nebo je tu skoro troska. Zatížení energetického zařízení ve srovnání s ostatními lidskými činnostmi je též nesrovnatelné - trvale na jmenovitém výkonu. Tak že pokud chceme vše absolutně bezpečné tak jedině zpět na stromy, naštípat louče a pro koho nebude větev tak se na ní může oběsit. Je to drsný ale je to tak.

Jiří Tyc 27.1.2007 15:49

Re: Re: Re: Re: Pane Pavlovče

Ještě upřesním. Musím mít zařízení připraveno tak, aby odstavilo bezpečně reaktor VŽDY. V jakékoliv situaci. Pro normální rychlé odstavení reaktoru, kdy zůstane jeho teplota cca 280 st.C mi stačí zlomek řídících tyčí, které prolétnou aktivní zónou. Já ale musím zaručit, že reaktor bude bezpečně odstaven i v té nejnepříznivější situaci. A tou je v našem případě odstavení reaktoru po té, co praskly všechny čtyři parovody, které vedou páru na turbínu. V takovém případě dojde ve velmi krátké době k poklesu tlaku páry v parogenerátorech z 6 MPa na tlak v podstatě atmosferický. A tím se reaktor velmi rychle podchladí. S poklesem teploty dochází v palivu k uvolňování kladné reaktivity a tu musíme vázat řídícími tyčemi. Pro teplotu reaktoru 100 st.C je jich potřeba mnohem víc, než pro teplotu 280 st.C.

Zkouška pádu klastrů dnes v noci prokázala, že zhoršování stavu, tedy množství nedopadajících klastrů se zvyšuje podle předpokladů, tedy podle lineární závislosti. Blok by mohl být provozován ještě cca 2 až 3 měsíce. Ale z konzervativního hlediska je třeba nečekat až na úplně mezní situaci.

Delfin 27.1.2007 12:25

Re: Pane Pavlovče

Krasna to starost pana Pavlovce o ekonomicnost JETE - jako by to platil ze sveho. Mimochodem, nedalo by se nekde sehnat par fotecek z oddeklovane turbiny? Nedavno jsem nejakou nasel ve vyrocni zprave CEZ, ale oci jsou stale hladove :-)

Jiří Tyc 27.1.2007 12:31

Re: Re: Pane Pavlovče

Pošlete mi svoji adresu na info@jihocestitatkove.cz a já nějakou fotku najdu. Hezký den!

vládík 27.1.2007 12:30

Re: Pane Pavlovče

Poslední odstavec: no, ona energie v základní, neregulované části diagramu zas není o moc vyšší, než těch 600 Kč/MWh (řekl bych do 850).  A vám, pane Týci, nikdo neřekl, že musíte od tržeb odečíst náklady (pro informaci některé uvádím: osobní, údržbové, palivové, propagaci, snad do fondu likvidace, úroky, režie ČEZ, ...)?  Takže on ten skutečný zústatek dluhu se bude kolem 100 mld. pohybovat. ČEZ má samozřejmě jen účetně veden jeden celkový dluh a jedny náklady na úrok (společné, rozpočítané na všechny výrobny, ať si půjčily či nikoliv), takže skutečnou rentabilitu Temelína se nedovíme (my, ani vy).

vita 27.1.2007 12:40

Re: Re: Pane Pavlovče

Dovíme se jedno - a to zcela jistě. Že se Temelín vyplácí. Kdyby se nevyplácel, žádná a.s. by ho nedotovala - a ČEZ je a.s.

Můžeme se případně dovědět, kdy ČEZ splatí úvěry, které si vzal na Temelín. Nejspíš ve výroční zprávě, které se publikují na webu.

Mně to co se ekonomiky týče stačí. Plus to, že ČEZ stavěl JETE ze svých komerčních úvěrů a tedy ne z mých daní.

vládík 27.1.2007 14:25

Re: Re: Re: Pane Pavlovče

Teď už se provoz musí vyplácet (co je prostavěno jsou z dnešního pohledu "utopené" náklady).  Jak jsem již napsal - kdy bude i s úroky splacen Temelín se nevíme - není vedeno samostatné účetnictví o "dluhu Temelín".

Delfin 27.1.2007 15:30

Re: Re: Re: Re: Pane Pavlovče

Myslite ze CEZ nema poneti kolik platil za dostavbu JETE a jake ma naklady na provoz? Co to je za plky? Co to jsou ty "utopene naklady"?

EmillXX 27.1.2007 19:18

Pořád, 50 miliard kWh Temelín vyrobil a prodal

A teď se staví OZE z nuceným výkupem náhodně vyrobené elektřiny za 3 Kč/kWh. A PROČ, když se elektřina vyváží a jsme stále ujišťováni, žë ji máme nadbytek???!!!

poplatnik 27.1.2007 14:55

Tvoje(naše) daně

Pokud převážná část akcií je (nebo v době výstavby Temelíne byla) v rukou státu pak je opravdu postaven hlavně ze státních prostředků (řekněme tedy z našich daní).

 

Delfin 27.1.2007 15:29

Re: Tvoje(naše) daně

A saakra. Ja myslel, ze pokud by se stavelo ze statnich prostredku, musel by to ten stat platit - coz se nedelo. Nebo snad slo neco ze statniho rozpoctu na dostavbu JETE?

Delfin 27.1.2007 12:40

Re: Re: Pane Pavlovče

Cena silove elektriny se v soucasnosti na trhu pohybuje na cca 1300Kc/MWh. JETE ma tusim "nakladovou" cenu (i s odpocty a platbou na jaderny ucet) okolo 900-1000Kc/MWh. Si rikam, ze kdyz dle Vas CEZ na JETE prodelava, tak musi brzo zkrachovat nebo se alespon dostat do zapornych cisel :-)

vládík 27.1.2007 14:27

Re: Re: Re: Pane Pavlovče

viz odpověď na nick vita výše

Ladislav N. 27.1.2007 18:49

Re: Delfin: ...JETE ma tusim "nakladovou" cenu ... okolo 900-1000Kc/MWh

Tušíte blbě. Před časem zveřejněné údaje byly podstatně nižší...

Delfin 27.1.2007 19:01

Re: Re: Delfin: ...JETE ma tusim "nakladovou" cenu ... okolo 900-1000Kc/MWh

Tak prosim o ty udaje ... u JEDU se udava cca 600-650Kc/MWh

Ladislav N. 27.1.2007 20:44

Re: Re: Re: Delfin: ...JETE ma tusim "nakladovou" cenu ... okolo 900-1000Kc/MWh

Ceny, které mi utkvěly v paměti, jsou cca 550 - 650 Kč/MWh - o několik let zpět. Připouštím, že se mohlo jednat o ceny JEDu v době, kdy JETe nebyla v trvalém provozu. Aktuálně se mi nedaří dohledat odkazy na starší data.

Jiří Tyc 27.1.2007 13:17

Re: Re: Pane Pavlovče

Vládíku, máte pravdu s většinou nákladů, které uvádíte. Ale ty já jsem nezpochybnil. Jen jsem uvedl, kolik el. energie Temelín zatím od roku 2000 prodal. Životnost 30 až 60 let, v dnešních cenách přibližně 12 až 16 miliard Kč ročně příjem... Ať chcete nebo ne, prostě se už něco z těch 100 mld. Kč ukrojilo. Pan Pavlovec opět mlží... A zcela zbytečně, protože do ekonomiky ETE mu ale opravdu nic není. Ta neohrožuje ani nás, ani Rakušany.

Hezký den!

Pane Tyc, 27.1.2007 13:53

Re: Re: Re: Pane Pavlovče

statistik 27.1.2007 15:16

Re: Pane Pavlovče

Vážený pane kolego, ten rostoucí počet IRI se myslím dá vysvětlit i mnohem jednodušeji. V prvních čtyřech kampaních roste v AZ podíl "starších" palivových souborů a tudíž i pravděpodobnost IRI. V páté a dalších kampaních se podíl starších PS už nemění (kazeta je v reaktoru maximálně čtyři roky) a tudíž uvedená extrapolace podílu IRI do dalších kampaní je značně pochybná. To stáří PS není samozřejmě jediná přičina, nicméně v tomto případě je nejspíš příčinou dominantní. Hezký den :-)

Radko Pavlovec 27.1.2007 17:05

Re: Pane Pavlovče

Vážený pane Týci,

s osobními útoky jste začal Vy, jak se každý může na základě Vašeho článku přesvědčit. Byl jsem proto nucen se ohradit. Váš příspěvek bohužel zase obsahuje hlavně nadávky a osobní útoky. Jeho odborný obsah je nulový, takže není na co odpovídat. Jedna věc mě však zaujala - zmínka o mém výučním listu ze zemědělského učiliště. Tuto informaci jsem totiž nikde nezveřejnil a zřejmě ji čerpáte ze zdrojů komunistické STB. Můžete prosím odkrýt Váš zdroj?

Zaráží mě Vaše zjevné pohrdání lidmi, kteří takový či podobný výuční list mají. Zřejmě se jako abslovent operátorského "studia" považujete za něco více. Ja si myslím, že každý člověk nezávisle od své profese je schopen si ověřit fakta a vytvořit si vlastní nezávislý názor. Podmínkou je pouze otevřenost a schopnost kritického myšlení. Vy k této skupině lidí zřejmě nepatříte.

Nechtěl bych, aby zde stály lži a dezinfomace, proto uvádím infomace o zemědělském učilišti. Bohužel, výučního listu jsem nedosáhl. Československo jsem opustil v srpnu 1978 jako zednický učeň po prvním roce bez výučního listu. Díky skvělému mistrovi jsem se naučil velmi dobře nahazovat a štukovat. V té době mi bylo něco přes 16 let. Chápu, že nemohu srovnávat s Vámi, který měl jistě v tomto věku v kapse univerzitní diplom. Jistě Vás bude zajímat i pozadí mé skvělé kariéry v komunistickém ráji. Jako vítěz okresních fyzikálních a chemických olympiád s vysvědčením obsahujím pouze čísla 1 jsem se ucházel o místo na gymnáziu. KSČ však prostřednictvím anonymní doporučovací komise rozhodla, že vzhledem k mému rodinému pozadí na území ČSSR nesmím a nikdy nebudu smět navštěvovat střední školu. Byl mi doporučen výběr mezi profesí zedníka, instalatéra a traktoristy. Rozhodl jsem se pro obor zednický. Důvodem těchto represí byl odpor členů mé rodiny proti fašistické okupaci a proti komunistickému režimu za zájmy České republiky. Můj otec strávil napřiklad 8 let v komunistických koncentrácích - uranových dolech, kde dále pokračoval v odporu. 

pavel 99 27.1.2007 17:09

Re: Re: Pane Pavlovče

jako kvalifikace k posuzování bezpečnosti jaderné skutečně dokonalé. Dost to vysvětluje použitou terminologii i metodiku.

Radko Pavlovec 27.1.2007 17:45

Re: Re: Re: Pane Pavlovče

Váš příspěvek ve mně  vyvolává dojem, že komunistická lúza zase vylézá z kanálů...

pavel 99 27.1.2007 18:35

Re: Re: Re: Re: Pane Pavlovče

nevím, jestli jste si přečetl vlastní článek - píše se tam o BEZPEČNOSTI jaderné elektrárny.  Jak s tím souvisejí komunisté či to, že někoho (nejen Vás) perzekuovali?

Delfin 27.1.2007 18:39

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Pavlovče

To vysvetluje odpor k tomu "komunistickemu monstru" :-)

EmillXX 27.1.2007 19:23

obšlehnutému ovšem od Američanů,

jako spousta jiné sovětské techniky.

Delfin 27.1.2007 18:01

Re: Re: Pane Pavlovče

Pri pohledu na clanek pana Tyce, musim rici, ze se jedna o clanek odborny. Mozna pro vas neni odborny - zalezi v jakem oboru jste kovan. Mohl by jste treba vecne oponovati ...