6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 2.11.2009 7:05

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

No, já se většinou ptám těch, co fandí vylévačům mléka do polí za peníze z dotací, jak chtějí situaci řešit - a ukazuje se, že o podstatě fungování jednoduchých tržních pravidel nemají ponětí. ;-)

Abraham 1.11.2009 15:37

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

A to má být jako systém obcházet zákon ?  A autor vám ještě pleská. !!

LJG 1.11.2009 16:01

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Ano je to nesystémové. Místo abychom tlačili na zrušení nesmyslných zákonl budeme je obcházet .-(((.

Uředník mizera za chvíli bude chtíta abyste při koupi každého litříku podepisovali, že je pro krmé účely a předkládali potvrzení, že máte kočku.;-)

Přečtěte si Cronina (černý kufřík nebo tak nějak). Líčí  jak se jakási epidemie šířila díky jednomu ohnisku z nepasterizovaného mléka na farmě.

Cesta je jediná : zrušit v celé Evropě dotace.Z předpisů zachovat jen rozumné minimum.

Abraham 1.11.2009 16:04

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

No konečně rozumný názor ve dvoudenní diskusi.R^

Ladislav N 1.11.2009 19:51

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

 ;-)R^

Potíž je už jenom v tom, že změnit předpisy mastodonta EU je takřka nemožné a blbé úředníky je snazší zastrašit rozléváním dotovaného mlíka před ministerstvem či vládní budovou. ;-P

V 1.11.2009 19:56

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

konecne zdravy rozum, prece se nebudeme zase nejak pokoutne vyrovnavat a blbosti tech u vesel, jako za komunistu, taky nejake takovehle prime prodavani nic neresi, uz nezijeme v pred Batovskych casech, kdy se malo-vyrabelo pro mistni spotrebu, to neni zadne reseni. Reseni je nakopat tem Volum co zavedli a udrzuji ty vselijake dotace a kvoty, urcite to jsou nejake klony naseho Paroubka

Ladislav N 1.11.2009 20:21

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Potíž ovšem je, že tyhle voly volí právě podobní voliči, jako rudí jézeďáci, co vylévají mlíko do pole. Oni nikdy nepochopí, že si sami podřezávají větev, na níž sedí. ;-)

Vladimir 1.11.2009 20:30

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Při takové specifické "výrobě" jako je zemědělství,  (samozřejmě by neměly v EU platit nějaké dotace, protože to deformuje trh, protože to smrdí nedovolenou podporou jedné strany ...) je určité plánování nutné - krávy jsou živé, dojit se dají až po 2 letech; když mají krávy mléko,   dojit se musí , jinak jim hrozí záněty ... jsou to živí tvorové a nedají strčit do skladu na vhodnější časy ...

Podobně to je s hovězím masem (tam mají kusy jateční zralost už v 1. roce), s prasaty (vepřové), s drůbeží, ... všechno jsou živá zvířata a musí se s nimi takto zacházet. Nelze nadbytečné zásoby  hodit na smetiště ... To si pán autor vůbec neuvědomuje a píše pitomosti jako správný vůl.

Vůbec, když Pražák začne psát o zemědělství, tak nejlepší je vzít škopek močůvky  a pana písálka pěkně ponořit pod hladinu, aby ho to přešlo .. Pražák nechce pracovat, neumí pracovat, neroziumí ničemu, ... jenom rád mudruje a poroučí a komanduje ...Tož takové máme Pražáky.

  

Ladislav N 1.11.2009 20:36

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Je mléka trvalý nadbytek? Nevědí zemědělci, co s ním? Pak musí omezit stavy!!

Vaše idiotské ;-O kecy, nerespektující ta nejzákladnější ekonomická pravidla, a zástupné nadávky na "pražáky", mám ze všeho nejradši. Rv(Y)

huhu 1.11.2009 21:39

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

vy si asi neuvědomujete, že skoro každé podnikatelské rozhodnutí se musí dělat na roky dopředu. Postavit továrnu a zaměstnat lidi je akce na delší dobu,nežli je z telete kráva, vyroste kuře či prase, taky z toho nelze hned vystoupit, lidi a stroje, budovy vyhodit a zase kupovat, stavět, přijímat jak se zachce..

I vaše výroky o pražácích jsou vaši vizitkou - zjevně jste zamindrákovaný hlupák Rv

aida 1.11.2009 16:06

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

No, oni to ti Vaši známí asi nevědí, ale tzv. "mléko ze dvora" se u nás prodávat může, i pro lidi, ne jen pro krmné účely. Řekněte jim, ať se mrknou na stránky Min. zemědělství nebo se poptají na nejbližším inspektorátu SVS - fakt to není zakázané, jde jen o nedorozumění.

Abraham 1.11.2009 16:12

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Je to možné, ale podstatná je ta dotace. Pak by se ukázalo, zda je na 1 litr mléka či na 1 ha konkurence schopný náš farmář. Já tvrdím, že ano. 

jirka.s. 1.11.2009 16:43

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Já taky, ale musí to být skutečný farmář a ne velebův jézeďák!!!

.Řada zemědělců ale plánované vylévání mléka nepodporuje. „My žádné mléko vylévat nebudeme, my jej prodáváme zhruba za cenu devíti korun do mlékáren a náklady na litr mléka máme kolem šesti korun,“ konstatoval pro Mediafax ekonomický ředitel Svazu marginálních oblastí ČR Petr Krogman. Také Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) se čtvrtečních protestů nezúčastní. „Žádný orgán ASZ o protestech nerozhodl a ani o tom nejednal. Nemáme ani signály o tom, že by se k vylévání mléka měla připojit nějaká z našich regionálních organizací. Podle nás se takovými protesty nic nezmění a cena mléka, která trápí i naše členy, se nezvýší,“ konstatoval tajemník ASZ Jaroslav Šebek. http://www.mediafax.cz/domaci/2947835-Zemedelci-budou-vylevat-mleko-do-poli

http://www.asz.cz/redakce/tisk.php?lanG=cs&clanek=33065&slozka=5880&

Pavel 1.11.2009 16:45

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Proč si radši nezaložíš tapetářskou firmu?

jirka.s. 1.11.2009 18:16

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Dobrý nápad, pak si toho možná všimnou i takoví vypatlanci jako jsi ty !!! :-/

Frank 1.11.2009 18:41

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Proč, no protože je to debil, který všechno ví a všude byl. Je to takový přihřátý brouk pytlík, který všechno svede, ale jen na té své sprosté hubě. Je to tragédie, když je někdo postižený a ještě k tomu vůl.

jirka.s. 1.11.2009 22:37

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Jo, znal jsem jednoho z frýdku-místku, to byl obrovský dement, už jsem nikdy nic podobného nepotkal! Že bys to byl zase ty??? ;-P

Ladislav N 1.11.2009 19:53

Re: zelenorudý magor Pavel IP: 90.179.235.xxx

Protože troubovi, který nechápe základní souvislosti jako ty, nezbývá, než opakovat, opakovat, opakovat....

J.S. 1.11.2009 16:11

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Také řešení, nevím jak letos ale vloni v jedné vesnici se litr čerstvě nadojeného mléka prodával za 13 Kč. Fronty také.

oh 1.11.2009 23:30

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

To nejsou bohužel jenom české přiblblé zákony - tahle blbost je přímo z Brusele. Kdybyste chtěl mléko (nebo jakýkoli jiný produkt) sám prodávat, narazíte na betonovou zeď hygyenických a eko předpisů přímo od bruselského ředitelství zeměkoule. Zvláštní na tom je, že zemědělci ve starých zemích EU mohou alespoň v omezené míře vlastní výrobky prodávat bez téhle buzerace, která třeba z tradiční výroby domácího sýra udělá akci s potřebou mnohamiliónové investice.

Pavel 2.11.2009 12:43

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

To je naprostej nesmysl. Proč to je nesmysl sis odpověděl sám v druhý větě.

oh 2.11.2009 16:46

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Ne, není to nesmysl. Jen česká vláda neráčila uznat za potřebné vyjednat v přístupové dohodě pro české zemědělce vyjímku, kterou ti ze starých zemí EU mají. Proto taky tam, kde  vlastní mléko prodávají mají tu ceduli "pouze pro krmné účely".

MP 4.11.2009 12:54

Re: řešení je jednoduché, ale znamená práci

Ano. syrové mléko samo zkysne, ale tam se vystavujete nebezpečí přenosu :

salmonelóza, shigeloza,gastroenetritidy, bruceloza, TBC,streptokok, tyfus,paratyf, sněť slezinná,Q horečka, cholery, listerioza, SLAK, hepatititdy A,dětská obrna

a když jej převaříte, tak už vám samo nezkysne. To jsou jednoduché neodborné úvahy.

gadd 1.11.2009 12:56

věci nejsou tak jednoduché

Ceny potravin jsou v Evropě nízké díky levným dovozům a tučným státním dotacím zemědělcům ve starých zemích EU. S tím se ale nedá moc dělat a naši sedláci jsou bohužel v bezvýchodné situaci. Systémová  řešení jsou zhruba čtyři: 1. zavést dovozní cla,  2. zrušit popřípadě radikálně snížit dotace ve výše zmíněných zemích, 3. vybít stáda, zrušit farmu a jít se živit něčím jiným, 4. zavést u nás adekvátně vysoké dotace.

Ani jedno však není možné. Pro konkrétního farmáře zbývá jen individuálně zjistit díry v trhu, na ně zaměřit svou produkci a výrobky se pokusit sám prodat. Některým se to daří.

A pak zbývá ještě cesta nejmenšího odporu - dělat takovýto mediální tyjátr a pokoušet se stát - tedy nás daňové poplatníky - vydírat.

Čitateľ 1.11.2009 18:52

Re: věci nejsou tak jednoduché

Ono je to tak, ak sa poľnohospodári rozhodnú, že prestanú obrábať polia a chovať dobytok, tak krajina zmení charakter na pustatinu porastenú krovinami a vidiek (venkov) sa buď vyľudní, alebo bude brať sociálne dávky. To asi nikto z nás nechce. Poľnohospodár nielen vyrába suroviny na potraviny, ale sa aj stará o krajinu a životné prostredie. Už len za toto si tie dotácie zaslúži.

Jiří Heincl 1.11.2009 19:38

Re: věci nejsou tak jednoduché

Když slyším, že si někdo něco zaslouží (v tomto případě datace) a proto se mu to musí dát, tak se ve mně vzpění krev. Peníze na dotace nespadnou z nebe nebo z Bruselu, ty někdo musí vydělat a zaplatíme je ve formě daní my daňoví poplatníci. Je zajímavé, že ještě v nedaleké minulosti zemědělci žádné dotace nedostávali a také to šlo i s krajinotvorbou. Potom si však Francouzi vymysleli zemědělské dotace, aby nesmyslně vyřešili nadprodukci a drahé, tedy nekonkurenceschopné francouzské zemědělství a je tu problém, který nikdo v EU (Evropský svaz) už několik desetiletí neumí vyřešit. A všechno se to maskuje nezastupitelnou rolí zemědělců při krajinotvorbě.

Curious 1.11.2009 20:02

Re: věci nejsou tak jednoduché

Dotace v cizich zemich nejsou nas problem.

Pokud by si Francouzi vymysleli tak velikou dotaci, ze by nam mleko dodavali zadarmo, meli bychom se tomu branit?

huhu 1.11.2009 20:01

Re: věci nejsou tak jednoduché

asi neznáte krajinu, kde nepůsobí polnohospodár. Je docela pěkná, a hlavně tam nejsou umělá hnojiva a pesticidy....

Čitateľ 1.11.2009 20:55

Re: věci nejsou tak jednoduché

Áno, poznám takú krajinu a vlastním z nej asi 5 ha (les, pastviny a kroviská), lenže nemôžete mať celú krajinu v takom stave, potrebujete aj iný typ krajiny, teda polia a záhrady. Viete si predstaviť Česko ako krajinu bez zásahu človeka, bez polí, rybníkov, záhrad a parkov?

huhu 1.11.2009 21:34

Re: věci nejsou tak jednoduché

dovedu si představit krajinu bez zemědělců. Spousta již takové je - vznikly na ní golfová hříště, rekreační zóny, rezervace a parky...půda má patřit těm, kdo na ní dokáží dělat činnost, která slouží lidem a ne těm, kdo vylévají mléko.