29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Eva 28.3.2006 9:01

Vejminky - nutno zakotvit v zákoně , proč důchod?

Vážený pane,
jestli jste si vůbec všiml , tak jsou rodiny s nemocnými a postiženými dětmi. A klobouk dolů před rodiči , kteří se o tyto své děti starají i za cenbu toho, že matka dlouhá léta nepracuje.  Dále si Vás dovoluji upozornit, že dle nových zákonných nortem, musí lékař/lékařka  provozovat klinickou praxi nepřetřežitě po dobu 5 let z posledních 6 let , aby jí zůstala  kvalifikace. Toto se rovná sociálnímu vykastrování všech lékařek v klinické praxi . Jak mají mít děti a přitom nedospět  " k zákazu výkonu  svého  povolání". Asi máte pravdu :  lékař = přířivník , tak se k nám společnost poslední léta chová.  Zdravím   Eva
vládík 23.3.2006 13:17

Počty

Je třeba říct: dnes se vybere tolikatolik, rozdělí se takto. V příštích letech bude (s přihlédnutím k demografickému vývoji) odvedeno tolik (tj. takové procento z příjmu) a bude rozděleno tímto klíčem. Bez výpočtů je to jen povídání (ne nepodobné tzv. Tlustoplkům).
Jura Jurax 22.3.2006 9:22

Mimozemšťane,

jste vskutku mimozemšťan.
Mimozemstan 22.3.2006 11:34

Re: Mimozemšťane,

Jsou v podstate dve moznosti. Navrhovatel svym navrhem vyresil problem cele zapadni civilizace na ktery dodnes nikdo neprisel. Zbyva jenom prijmout Nobelovu cenu.
 
Mozne take je, ze autor prohlasuje naproste nesmysly a vetsina diskutujicich to nevidi.
strejda 21.3.2006 20:33

Myšlenka

Myšlenka postavit jeden z pilířů důchodového systému na dětech je zcela správná. Zajistí se tak zpětná vazba a pomůže k řešení problému po generace nepracujících komunit. Evropa je již dnes postavena před dilema. Buď postupně vymírat se všemi problémy spojenými ze stárnutím, nebo nedostatkem lidí na zajištění všech potřeb (bez lidí jsou peníze a majetky k ničemu), nebo se bude kulturně měnit přílivem mimoevropských přistěhovalců. Samozřejmě nemůže to být postaveno jen na dětech. Dalším pilířem je soukromé připojištění (s rizikem krachu fondu) a státu placené pojištění (v případě katastrof je jedině stát schopen zajistit přežití důchodců (viz inflace po válkách, zhroucení ekonomiky v Argentině, černý pátek v roce 1929 a podobně). Dá se uvažovat i o dalších pilířích. Jen jeden způsob je naprosto riskantní. Ve dvaceti letech začnete řešit problémy, které na vás přijdou v pětašedesáti. Nikdo neví, jaký svět bude a co ho za těch 45 let potká. A nakonec. Demokratická společnost se bez státu nemůže obejít.
Mimozemstan 21.3.2006 20:42

Re: Myšlenka

Nechapu, co ma duchodovy system spolecneho s detmi. Dite se nemuze financne zajistit, jeho naklady jsou prevysuji jeho prijem do jeho 40-50 let. Duchodce na to ma cely zivot.
strejda 21.3.2006 21:22

Re: Re: Myšlenka

Trochu se omlouvám, že vašemu psaní detailně nerozumím. A tak: po několik tisíc let bylo hlavním pilířem přežití starých lidí dostatečné množství dětí, které se o ně postaraly. Dodnes je to tak v chudých státech světa. Většina starých nebo nemocných lidí na světě žádnou penzi nebere. Ne každý může pracovat až do smrti a ne každý může nahospodařit nějaký majetek pro stáří. Jestli, jak tvrdíte, náklady na život převyšují příjmy až do věku 50 let, tak to s tím člověkem není v pořádku.
Představte si, že se přestanou rodit děti. Za 40 let jdete do důchodu a budou již jen důchodci. Kdo bude léčit, dodávat vodu, elektřinu, pěstovat obilí? Nebudou děti = nebudou lidi na práci. Na večeři si dáte hradčana na papírku se stovlu. Dobrou chuť! Nebo přijdou jiní lidé a zařídí se po svém. A to by mohlo být pro neúčastněného pozorovatele velmi zajímavé.
Mimozemstan 22.3.2006 10:46

Re: Re: Re: Myšlenka

Na prave proto, ze deti byli v minulosti zakladem "duchodu" rodicu. Duchodci se take dozivali velmi kratkeho "duchodu". Kdyz spolecnost pochopila, ze je to naprosty nesmysl, tak zavedla duchodove fondy, ktere tu mame poslednich 100 let a ktere mj. znamenaly obrovsky pokrok ve spolecnosti. Zatimco spolecnosti, ktere dodnes davaji zaklad na detech jsou ekonomicky na tom spatne (Cina, Indie, zaklad je mnoho deti, znamena vysoke naklady), nase zapadni spolecnost je na tom ekonomicky dobre.
 
Navrh vratit se do historie a znovu zavest naprosto nesmyslny duchodovy system, zalozeny na detech je to same, jako navhr zakazat automobily a letadla, protoze lide umiraji pri nehodach a vratit se ke konim jako k dopravnimu prostredku.
strejda 22.3.2006 14:00

Re: Re: Re: Re: Myšlenka

Asi si nerozumíme. Děti by měly být jen jedním z pilířů dochodového systému. Porodit a vychovat děti, kteří pracují a jsou společnosti užiteční je mnohe důležitější, než peníze. Bez lidí žádný důchodový systém nebude fungovat.
Mimozemstan 23.3.2006 14:57

Ostemplovane priznani deti

Ale deti jiz davno jsou soucasti duchodoveho systemu. Plati dane a tim se plati duchodovy system. Ja jenom nechapu, proc by ten soucasny system mel nekdo navic komplikovat tim, ze bude dostavat prijem podle toho kolik ma deti a kolik z nich je zamestnanych. To mi prijde naprosto absurdni myslenka.
 
Proc tedy ne mit slevy za hromadnou dopravu podle sameho klice, za elektrinu, za jidlo atd. Pokazde prinesete ostemplovane priznani deti. Bureaukrati budou pri takovem navrhu radosti vyskakovat a rozhazi dvakrat tolik statniho rozpoctu nez doposud. A co kdyz dite nebude chtit platit, ci co s temi z detskeho domova?
Realista 21.3.2006 23:35

Bingo další pochopil...

a nedalo mu to tolik práce jako ostatním...
Hawk 21.3.2006 23:55

Re: Myšlenka

No hlavně, že to vyřeší problémy nepracujících komunit
Mimozemstan 22.3.2006 11:16

Re: Re: Myšlenka

Jo nepracuji komunity zacnou s timto oslnujicim navrhem pracovat a po praci tancit. Budeme vsichni stastni a spokojeni, obklopeni detmi a ty budou mavat standardy na prvomajovem pruvodu. Nebylo to uz tady nekdy, navrhy na reseni problemu spolecnosti pracovni aktivitou. Engels urcite radosti tleska.
 
Otazka je co budeme delat, az nekomu dojde, ze pracovat nebudou, protoze v kapitalismu prace neni.
humberto 21.3.2006 20:25

nespravedlnost

Proč musím jako bezdětný platit parchantům školy, nemocnice, doktory, učitele, profesory, pediatry a další šílené peníze, jako podpora výstavby bytů, mladomanželské půjčky, příspěvky na stavební spoření, na hypotéky. ...
Mimozemstan 21.3.2006 20:38

Re: nespravedlnost

Ten navrh je zcela v komunistickem vnimani spolecnosti: "Co je tvoje, to je moje a co je moje, do to ti nic neni". Vy se budete podilet a oni nebudou. Typicky navrh ze staje ODS.
Peter 21.3.2006 20:53

Re: Re: nespravedlnost

vážení pánové, možná že z těch "parchantů", jakje nazýváte budou ti, co si Vás vyslechnou za peníze jiných daňových poplatníků třeba v psychologické poradně, kde budete brečet, že nikoho nemáte, kdo by se o Vás staral. A prpó, kdo platil tyto poplatky Vám?
Mimozemstan 22.3.2006 10:53

Re: Re: Re: nespravedlnost

S tim mate nejake osobni zkusenosti, kdyz nam to doporucujete?
Mimozemstan 21.3.2006 19:30

Naprosty nesmysl

Je neuveritelne, jak muze nekdo takovyhle nesmysl napsat. Navrh je tak nanejvys vhodny diskutovat v restauraci ctvrte skupiny a to tesne pred zaviraci dobou.
 
Za prve, stat musi do penzijniho systemu priplacet a ne z nej vybirat penize! Proto take delame duchodovou reformu, jinak by nam soucasna naprosto postacovala.
 
Financovat duchody z deti je dalsi nesmysl. Existuji lide, kteri deti mit nemuzou i kdyby cteli. Jiz jenom trochu uvazovani by mozna autora melo privest na otazku, proc by deti meli platit neco neprimo a nechat to prerozdelovat statem?
 
Nejvic mne dorazila konecne shrnuti:
1/ Reforma by se projevila na nezamestnanosti. Jak? Nezamestnanost znamena, ze clovek nema praci! Naklady na pracovni silu to uz vubec nechapu.
2/ Romsti obyvatele tradicne maji velky pocet deti a jejich pracovni aktivitu to nijak neovlivnilo.
3/ Spravedlivost v cem?
4/ Vdovske duchody jsou dnes mnohem vyssi, nez navrhovany nesmysl.   Mam jedno prani na NP. Kdyz uverejnujete clanek, tak si alespon overte, ze autor je alespon trochu dusevne pri smyslech.
hus 21.3.2006 23:22

Re: Naprosty nesmysl

Autor je naprosto při smyslech a má to hlavu a patu.Vy tu hlavu nemáte
Mimozemstan 22.3.2006 10:48

Re: Re: Naprosty nesmysl

Jo jenom ze nas hodla vratit do systemu, ktery tady byl pred 200 lety a kompletne zkrachoval.
Realista 21.3.2006 23:48

Re: Malá otázka, vy chytrolíne, z čeho tam ten stát bude připlácet?

Já vám to řeknu, zase jenom z peněz, které vytáhne od vás na daních. Vy Ferdo, když se někomu sníží platba pojištění, tak to má velký stimul na zaměstnanost. To nevíte? Pak jste asi opravdu vy ze 4 cenové skupiny. To je totiž to po čem všichni podnikatelé volají. Spravedlnost je v tom, že ty děti nebudou platit na tu haldu lemplů co se vyhýbají práci, nebo slovo dítě už  jim už nic neříká. Romští obyvatelé- bože, to je stále dokola, vždyť on tam píše o alkvótní částce ze sumy, kterou děti odvedou do důchodového účtu.Když dětičky nebudou dělat nedostane Rom nic. Mimochodem při smyslech nejste vy, hlupáku, protože dám vám příklad, kdy mi zemřel tchán, Tchýně měla měla 6300Kč důchodu a dostala vdovský po tchánovi 1114 Kč , vy moulo. Kde jste slyšel, že vdovské důchody jsou mnohem větší? Běžte se zeptat na sociálku na výpočet vy drdo. Autor to má spočítané, vy jste hodně mimo.
Mimozemstan 22.3.2006 10:52

Re: Re: Malá otázka, vy chytrolíne, z čeho tam ten stát bude připlácet?

Vy jste mimo, moje babicka mela vyssi vdovsky nez vlastni. Takze to co tvrdi autor neplati.
 
Jinak nechapu ten Vas zmateny prispevek. Nejsem ferda, to si pletete asi s clovekem se kterym jste vcera popijel.
 
Jaky stimul maji snizeni pojisteni? V CR jsou znamy pripady, kdy firmy neplatili lidem zdrav. pojisteni vubec. Jaky stimul to melo na zamestnanost. Zadny, pouze stimul na podvody.
Mirka 10.4.2006 15:39

vdovský důchod

když to řeknu zjednodušeně, vdovský důchod je polovina star. důchodu zemřelého. Pak se porovnají důchody starobní a vdovský - a z toho menšího se dostává půlka, ten větší celý. Pokud (zase zjednodušeně) st.důchod zemřelého je víc jak 2x větší jak st.důchod vdovy, nastává situace, že vdovský důchod je větší než starobní a vyplácen je celý vdovský+půl starobního.

Aby tato situace nastala (a u vaší babičky či koho nastala), musí být zdanitelný příjem nebožtíka v době jeho ekonomické aktivity několikanásobně vyšší než příjem jeho vdovy, dvojnásobek nestačí, to snad víte...

a nebo taky babička nemusela mít příjem žádný, star.důchod má teď  ten minimální, vdovský je vyšší i při běžném příjmu nebožtíka a zase půlka toho minimálního star. důchodu k tomu.

BOMBON 21.3.2006 16:14

jedina spravedliva refoprma duchodu je

... zruseni duchodu.
s prechodnym obdobim, samozrejme, nejsem magor.
solidarita nekoho, kdo maka v bruntale za 10 hrubeho, ma manzelku a male dite, s moji babickou, ktera ma duchod cca 8 (cisteho) + si nasyslila behem zivota na chatu a druzstevni byt, je uchylactvi, nezlobte se na me.
a vsechny ty skromachy a jemu podrizene lemply poslat makat.
Skeptik 21.3.2006 16:22

Re: jedina spravedliva refoprma duchodu je

A tebe bude v sedmdesáti BOMBONE živit kdo? ---- Tvoje babička si dokázala během života ušetřit na chatu a družstevní byt - no to je ale odporný zločin - a místo toho, aby to nejspíš okamžitě předala oprávněnému tobě, ještě si v tom snad bydlí a užívá to. Ty nejenže magor jseš, ale ještě závistivej. Důchod by měli zrušit tobě osobně.
T 21.3.2006 16:47

Re: Re: jedina spravedliva refoprma duchodu je

Predpokladam, ze s prechodnym obdobim bude BOMBON zivit sam sebe. Kdyz dostane na zacatku jasna pravidla, tak si behem produktivniho veku naspori nebo ma smulu. Pro lidi zutuzovane 40ti lety komunismu trochu drsne, ale ve svete nijak vyjimecne.
Osobne bych zarucil minimalni duchod plynouci z rozpoctu na urovne existencniho minima (dnes cca 4tis Kc), zbytek at si kazdy zaridi sam. Plati pro nove vstupujici-samozrejme by se zrusili soc odvody. Lide v produktivnim veku by sli vyresit parametricky. A soucasni duchodci by dojeli ve starem systemu. To povazuji za rozumnou miru solidarity a individulaniho pristupu, s minimalnimi naklady.
Stredocech 21.3.2006 17:01

Představa jak si někdo 40 let spoří na penzi a NIC SE NESTANE

co by ho o ty peníze připravilo je v našich krajinách spíše scifi.
T 21.3.2006 17:12

Re: Představa jak si někdo 40 let spoří na penzi a NIC SE NESTANE

Zakladem je diverzifikace. Nerikam, ze pracujici musi sverit cele sve uspory jednomu subjektu. Naopak. Diverzifiovat se da i jinak nez financnim investovanim. Lze si zvysovat kvalifikaci, vylepsovat bydleni, investovat do zdravi (oddalovat budouci naklady nemoci). A koneckoncu na financnim trhu muzu obchodavat sam, NEJENOM v CR.
Mit Vas skepticismus i praclovek, tak dnes stale zijem na stromech a kazdy orech hned snime.
IS 21.3.2006 18:35

Re: Re: diversifikaci smete měnová reforma (1953) nebo inflace (1992)

T 21.3.2006 18:59

Re: Re: Re: diversifikaci smete měnová reforma (1953) nebo inflace (1992)

Jeste jsem neslysel, ze by inflace nebo menova reforma znehodnotila znalosti, nemovitosti nebo trzni ceny akcii (majetkovych podilu). Teritorialni diverzifikace snizi riziko menove reformy i inflace. A pokud urcitou zemi jedna ze zminenych pohrom zasahne ve vetsi mire, tak je spise zaslouzena. Vetsinou se na ni nejvetsi merou podili vlada a tu si kazda demokraticka zeme vybira sama. Pokud lide veri slibum populistu, kteri je soustavne zadluzuji a vedou do dluhove pasti, tak je to predevsim jejich problem.