16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Peter 21.3.2006 20:55

Re: Re: Re: Re: diversifikaci smete měnová reforma (1953) nebo inflace (1992)

v sovislosti s tímto, chtěl jsem si ponechat některé zajímavé akcie z kupónovky - na zadní kolečka a hele co mnělo cenu, to mám vyvlastněné, takže jak je to s nějakýma trvalýma hodnotama?
IS 21.3.2006 22:45

Re: Re: Re: Re: Re: a také vytěsnění malých akcionářů 2005-6

martin 21.3.2006 15:57

spravedlnost

Jen dve cisla: moje mama bere od letoska duchod mesicne 6500, ja a moji brachove platime pouze na socialnim pojisteni z viditelne mzdy mesicne 25000 Kc. Segra jeste studuje VS. Nikdo z nas nemusel do promoce chodit na brigady nebo pracovat, nezili jsme si moc dobre, ale nutne veci jsme meli. Neni pochyb, ze krome penez jsme stali rodice daleko vic - cas, nutnost zajistit byt apod. Rozhodne by pro ne bylo jednodussi pred 35 lety zustat v Praze, nestehovat se do maleho mesta a jit na potrat. Kolik by z tech 25 000 mel stat ted tezko rict. Ten navrh je daleko spravedlivejsi nez soucasny stav, kdy zivime krome nasich rodicu spoustu dalsich duchodcu, kteri radsi nemeli deti a kdykoliv chceme rodicum neco koupit, maji vycitky, protoze podle spolecnosti si meli nasetrit sami a nevyhazovat za deti. Bez ohledu na duchodovy system povazuji jejich rozhodnuti za spravne. Sam mam uz tri deti - holky.
Skeptik 21.3.2006 16:14

Re: spravedlnost

Vidim, pane kolego, že máte přístup k nějakým utajovaným datům - anebo jak jste se dozvěděl, kolik zákeřně bezdětných důchodců obětavě svými dávkami živíte? Ostatně jak jste přišel na to, že ten podivuhodný návrh zařídí, že už budete živit jen důchodce dětné (ostatní ať zdechnou)?
T 21.3.2006 16:21

Re: Re: spravedlnost

Presne tak. Subsystem jako jeden z piliru penzijniho systemu nijak neodbourava dane a dalsi odvody. Jen zmirnuje dnesni stav. Bohuzel dost slozite a prebytecnou regulaci.
Realista 21.3.2006 17:13

Další inteligentní člověk, který vše pochopil....

Dívím se pro kolik lidí, co četlo ten článek,  je to tak složité...Copak sem chodí opravdu jen hlupáci?
?? 21.3.2006 15:55

Já tomu nerozumím:

Kdysi  (už je to dost dlouho)  jsme se ve škole učili, že církev a vrchnost vykořisťovala "lid" a brala "lidu" desátek; t.. DESET % na svůj rozmařilý život.
Dnes mi "demokratická" vláda sebere minimálně 50  %  a ještě chce, abych ji tleskal.  Tak kdo je horší  
T 21.3.2006 16:18

Re: Já tomu nerozumím:

Odpoved je jednoducha: volte takove zastupce, ktere nabizeji nizsi miru prerozdelovani. Nebo emigrujte do zeme s nizsi danovou kvotou. I kdyz priznavam, ze civilizovanych uz moc neni. Jinak tech 10% cirkev a vrchnost vybrala, ale uz nevracela. Stat Vam alespon cast toho vrati. Bohuzel ve statcich, ktere byste na trhu mozna nikdy nekoupil nebo v horsi kvalite nez pozadujete. Nejsem zadny socialiasta nebo zastance etatismu, ale srovnavat dobu pred sto lety a dnes je trochu pritazene za vlasy. Pokud bych musel vybirat mezi stredovekem a 10% a dneskem s 50ti tak zvolim....
j. 21.3.2006 16:46

cirkevni desatek

No cirkev sice vzala, ale nieco aj vratila:
Charita - zdravotna starostlivost, opatrovanie najubohejsich
Skolstvo - vzdelavanie, vyskum, zaznamenavanie, uchovavanie a odovzdavanie informacii.
Kultura - schvalne zistite kolko z klasickej dochovanej hudby bolo inspirovanych naboznenstvom. Rovnako vytvarne umenie, architektura...  (infrastruktura)
Vedenie matrik - zaznamy o svadbach, narodeniach umrtiach a obradny servis spojeny s tymito udalostami, ako aj pripadna socialno-moralna podpora.
Formovanie komunit a moralnych standardov, stabilizacia spolocnosti
Nahrada psychanalytikov
Za tych 10% celklom dost.
 
 
Samozrejme aj zneuzvanie, budovanie mocenskych pozicii atd... ale este sa na svete neobjavilo nic, co by clovek nezneuzil...
T 21.3.2006 16:57

Re: cirkevni desatek

Ja bych rekl, ze primarnim cilem bylo prave budovani mocenskych pozic. To ostatni bylo jen vedlejsim produktem nebo spise nastrojem. Stejne praktiky pouzivaji dnes socialisti. Jen tak pro zajimavost: co povazujete za rozumnou miru prerozdelovani? Myslim, ze dnes neexistuje zadna vyspela zeme s mene nez 30%. Diky nedokonalosti trhu se ukazuje, ze nektere sluzby proste funguji levneji a efektivneji ve verejnem sektoru. S tim jako liberal nic neudelam a akceptuji to. Nechci se hadat jestli je 50% zdaneni prace nebo malo (osobne si myslim, ze to je az nehorazne moc), ale prijde mi, ze placete na spatnem hrobe. Jako pracujici se z toho tezko vyvyvliknete a jedine jak to muzete zmenit je volit zastance trhu nebo emigrovat. Popr presvedcovat sve okoli, ze 50% dane jsou zhovadilost.
pck 21.3.2006 18:00

Bludy

Ono niekedy zalezi na tom ako definuje 10% vyberac dani. Nejaky isty by som si jeho super presnostou nebol.
strejda 21.3.2006 23:59

Re: Já tomu nerozumím:

To byla církev, pak byla vrchnost a ještě panovník. Nebo si myslíte, že ti žili ze své pilné práce jako včeličky?
Šedovous 21.3.2006 15:42

Jen poznámku jakou bolševickou zhovadilost sem autorský hovado podstrkuje, to si musí pomatovat i těch pár mladších :

daňový systém za bolševika měl spoustu zajímavě definovaných pásem, pro mladé a bezdětné se říkalo, že nám stát neplatí skočné, protože jinak byla pásma mladý neženatý bezdětný, mladá neženatá bezdětná, ženatý, vdaná, matka 2 dětí po 50letech atd..... už si ty kraviny v celku nepamatuju.
A Kuthan dobytak sem se zase bolševické zhovadilosti potajmu pačovat !?
Nakopat do prdele, svini bolševickou.
Drda 21.3.2006 17:06

Máš současnou vládu Německa také za bolševiky?

Uvažují totiž o tomtéž za vedení Merkelové... Co na jeho návrhu vidíš bolševického? Podporu rodiny? Nebo snad to, že jako odměnu k důchodu za vychování dětí, kteří přispějí do systému dostaneš nějakou částku? Bože Šedovousi ty jsi kapoun, že... proto ta sprostá zloba..tak to si musíš šetřit sám, když máš nepohybliví spermie, nebo řekni sousedovi.....
Šedovous 21.3.2006 17:33

Drdo i ty jeden vymiškovaný bejku,

najdi si někde KDO v němcích s takovejma kravinama chodí na trh.
reakční fašistoidní pravice, rodná sestra bolševiků.
Michaela 21.3.2006 15:34

Zlatý lidovci

Byla bych vděčná i za nové tváře.Ty stávající jsou už k nekoukání.A kdyby jen tváře.....
Rolen 21.3.2006 15:27

Jaký to divný pokřik?

Čtu tu až nenávistný ryk vůči autorovi. Není k tomu ale důvod. Autor říká, že by měl existovat příplatek k důchodu odvozený od výdělku pracujícího potomka. Zjevně tím chce stimulovat jak plození dětí, tak především jejich výchovu. Bezdětní na tom neprodělají, protože nebudou investovat do dětí ale třeba do penzijního fondu. „Nepřizpůsobiví“ na tom také nevydělají, protože jejich děti vydělají málo nebo nic. Systém není úplně vypilovaný (jde evidentně o základní myšlenku), protože bude asi třeba pojistit narození postiženého dítěte, smrt potomka, popř. práci v zahraničí. I přes dobrou výchovu se ovšem některé dítě nepovede, to je ale riziko investice. KAPIŠTO???
T 21.3.2006 15:23

Par detailu..pokr

  1. Proc by cely system mel byt povinny a rizen statem? Vychova deti je investici uz dnes a vetsina potomku sve rodice podporuje a tato podpora je ekonomicky efektivni (splnuje podminky rovnovahy s mnohem mensimi naklady). Pri existenci dalsich piliru at uz povinnych nebo dobrovolnych je podle mne mnohem efektivnejsi nechat rozhodovani na spotrebitelych. Nekdo podle svych preferenci a schopnosti investuje do vychovy a vzdelani svych deti, nekdo investuje do sveho vzdelani, nekdo investuje do na kapitalovem trhu podle sve prefernce rizika, nekdo si zaplati zivotni pojisteni. Nekdo si vybere investici z nebreberneho mnozstvi jinych moznosti.... Proc regulovat mezigeneracni solidaritu na urovni jednotlivcu?
  2. Tvrzeni, ze by se tento system zcela pozitivne podepsal na zamestnanosti je podle mne dost odvazne, protoze zamestnavatelum by sice klesly odvody, ale mzdove naroky klesat nemuseji. Pracovnici dlouhodobe kalkuluji s cistym prijmem a ten by se diky odvodum rodicum nemenil, takze hrube hrube mzdy (celkove mzdove naklady) by mohli vyzadovat stejne.
  3. Dalsi faktor, kterz me napada je rozdilna preference zamestnani u rodicu a deti. Rodice sice mohou deti vest k dobre ohodnocene praci, ale mzda je jen jednim (i kdyz priznavam, ze klicovym) parametrem. Dite muze mit vzdelani ze dvou univerzit, plyne hovorit tremi svetovymi jazyky, ale nakonec se rozhodne pracovat pro charitu, stane se misionarem nebo se bude venovat cinnosti, kde si na vysoke prijmy muze nechat zajit chut. Rodicu zklamanych, z toho, ze se jejich dite nestalo pravnikem nebo lekarem chodi po zemi dost. Znamena to, ze rodice takovou investici „odepisi“? S tim souvisi i cela podstata investice do lidkseho kapitalu, ktery je, jak snad vyplinulo, velmi rizikovy a obtizne diferencovatelny. Z tohoto duvodu neni moc vyhodny pro investice do stari.
Rolen 21.3.2006 15:31

Re: Par detailu..pokr

Právě proto, aby investice do dětí nebyly tak rizikové, navrhuje autor povinný odvod. Nikdo dětem nebrání v další podpoře rodičů.
Jde podle mne o to: že demografická situace je tak špatná, že autorův nápad může být užitečný.
T 21.3.2006 17:04

Re: Re: Par detailu..pokr

????
"Právě proto, aby investice do dětí nebyly tak rizikové, navrhuje autor povinný odvod. Nikdo dětem nebrání v další podpoře rodičů."
 
Takze kdyz nebudou akciove spolecnosti dosahovat zisku a vyplacet dividendy, tak jim uzakonime povinnost rozdelovat zisk i kdyz budou ve ztrate. To akcionarum skutecne pomuze.
 
"Jde podle mne o to: že demografická situace je tak špatná, že autorův nápad může být užitečný."
 
Pekne drahy a rizikovy nastroj na zvysovani porodnosti. Otazkou je proc by dnes mela vlada ridit porodnost a pocet deti. Hospodarstvi uz davno neni zavisle na sirce lidskeho kapitalu, ale predevsim na jeho hloubce. A valky taky nevyhrava pechota...
Me je celkem jedno jestli v CR bude zit 5,10 nebo 20milionu lidi.
T 21.3.2006 15:23

Par detailu

  Nechci zminenou myslenku zavrhovat, ale myslim, ze je zbytecne slozita a jelikoz stejne vyzaduje dalsi pilire, tak je i nakladna (administrativni aparat). Nekolik detailu:
  1. Podle CSU zemre v CR rocne asi 1500 lidi do 25let veku (cca 1/3 do jednoho roku). Jak by tento duchodovy system resil takto zmarenou "investici"? Pocet handicapovanych prace neschopnych lidi jsem nehledal. Vsimnete si, ze neuvazuji umrti ve skutecne produktivnim veku, kdy deti zacinaji "splacet". Nebo jak by tento system resil predcasne umrti rodice nebo i jen rozdil u dvou lidi, kdy jednomu se rodice doziji prumerne 70let a druhemu 90let? Podobne je to i s rozdilnym vekem odchodu do duchodu: muj otec se rozhodne odejit do duchodu napr. v 60ti, zatimco souseduv v 70ti. Zatimco v pripade prvnim budu potrestan ja, tak v druhem pripade ponese bremeno, ten kdo se rozhodaval, ale soused bude mit dalsich 10 let „prazdniny“. Takova loterie, nemyslite? Soucasny solidarni system neni idealni, ale s temito rozdily a extremy se dokaze vyporadat.
  2. Jak osetrite odchod ditete (treba jen na prechodnou dobu) za praci do zahranici?
  3. Jak osetrite situaci, kdy rodic nechce, aby mu dite prispivalo (z rozlicnych duvodu) na duchod?
  4. Jak osetrite pripady, kdy se dite ne vlastní vinnou ocitne bez prijmu (napr strukturalni nebo cyklicka nezamestnanost, která postihne region)? V tu chvili vypadne vyznamny prijem i rodici? To k hospodareske stabilite moc neprispiva.
Rolen 21.3.2006 15:37

Re: Par detailu

Příteli, vy chcete řešit vše (ne tak autor). Jestli se někdo ocitne ne vlastní vinnou bez příjmu, pak má smůlu on i jeho rodiče. Musíme připustit, že smůla i nespravedlnost existuje. Ovšem jestli ji pomocí státních zásahů nechcete sprovodit ze světa úplně. Nebo si snad myslíte, že současný penzijní a sociální systém je spravedlivý? Teď platím do systému, zítra mohu být na prkně a nedostanu zpátky nic. V sociálním systému pak platíme čím dál více parazitů. Autorův nápad je třeba brát vážně.
pepa 21.3.2006 15:53

Re: Re: Par detailu

Soucasny socialni system samozrejme neni spravedlivy. Je ale lepsi, nez tento navrh. Coz takhle ono financni bremeno deti kompenzovat spise nizsimi odvody a danemi? To je prece lepsi nez sebrat a rozdelit. A jak souvisi duchody a paraziti? To jako ze jsou jimi duchodci? Nevsimnul jsem si ze se clanek zabyva komplexne socialnim systemem.
T 21.3.2006 16:38

Re: Re: Re: Par detailu

pepa: presne tak, levnejsi nez vybrat a pak vracet je nevybirat vubec. Socialisti by si pak ale nemeli s cim hrat a propoustet uredniky neni taky jejich styl
jA_2 21.3.2006 16:54

Omyl levnější je vybrat a vracet

Jde o to vybrat a vracet jednoduše, nejlépe každému stejně (PROCENTA daní), ABSOLUTNÍ výše "státního" důchodu. Úředníky živí výjimky a složitosti typu dávat jen "potřebným" a "rodinám".
T 21.3.2006 16:35

Re: Re: Par detailu

Nechci resit vse, ale chci jen ukazat na nedomyslenosti krasne myslenky, ze bud budu sporadane vychovavat deti a ti me pak uhradi cast zivotnich nakladu v duchodu nebo deti mit nebudu a spolehnu se na sebe. Navrhovany system je jen kombinaci mezi soucasnym tokovym systemem a systemem indiviualniho sporeni/investovani. Je ale zbytecne rigidni, nakladny a neresi vyznamne odchylky. Nebo snad pocita s tim, ze si mam sve dite pojistit zivotnim pojistenim pro pripad smrti? Neni snazsi prime zivotni pojisteni nebo diverzifikovatelna investice? Stat tady nucene upravuje vztahy, ktere tady uz povetsinou exituji nebo kdyz neexistuji, tak asi z rozumnych duvodu. Dalsi priklad jak vlada strka cenich do soukromi a vynucuje si nejake chovani jednotlivcu.
Soucasny system neni podle mych a asi ani podle Vasich meritek spravedlivy, ale nevidim zadnou zaruku, ze by navrhovany system byl spravedlivejsi. Je mnohem vice reseni, ktera jsou pruznejsi, levnejsi a maji vice garanci. A mira solidarity, zasluhovosti a individualni odpovednosti je v nich lepe upravitelna.
Šedovous 21.3.2006 15:09

Fajn, no tak dobře, bezdětní budou mít poloviční důvod,

a co kdyby takhle naopak platili poloviční dávky na sanování porodnýho, mateřský dovolený a dávky dětem. To nic !?
S bojovným rykem "Já se uživím sám i na důchod si vydělám ale ty vaši blbí a líní parchanti mi nevydělaj ani na slanou vodu !"
Autor je debil.
Přežít můžou dětní a bezdětní jenom dohromady, což je naprosto mimo obzor hovadskýho autora.
qq 21.3.2006 14:57

Důvodem č.2

se řídí v rozvojových zemích.
www racek 21.3.2006 14:45

no, velmi humorné. autor se inspiroval

zřejmě u utopických komunistů.
zajímavé, jak navrhované reformy přesvědčených pravičáků jsou velmi levicové. on i mistr kajan se svou reformou zdravotnictví ...
Šedovous 21.3.2006 15:20

Re: no, velmi humorné. autor se inspiroval

Trefa racku, řekl jsi to za mne.
Ten magor mne ale vytočil......