30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Povzdech stárnoucího inženýra

Je to určitě jen náhoda, že se v časovém úseku několika dní sešly dvě události organizačně spolu nesouvisející, avšak ze své podstaty související poměrně značně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 20.10.2018 11:24

Re: Moc hezký povzdech.

.. vědecký konsensus je prokletím naší doby. Kam se ovšem poděla vědecká pravda?

J. Anděl 20.10.2018 14:51

Re: Moc hezký povzdech.

Nejen v technických oborech je vždy rozpor mezi představou byznysu a realitou, třeba i v programování.

Na tom v principu není nic špatného. V nedotovaném prostředí má firma z naivního plánu ztrátu a poučí se, nebo v obzvlášť špatném případě zkrachuje.

Důležité je, že byznys oddělení ani političtí idealisté bez těch techniků resp. programátorů nic nevytvoří. Takže bez šikovných techniků nebudou ani elektro, ani jiná auta.

No, a teď: co si myslíte? Najdou se technici, ochotní vytvořit elektromobil, bez ohledu na to, kde se bere ta elektřina a co se stane s vyjetýma baterkama? Ochotní sestavit větrnou či solární elektrárnu? Samozřejmě, že najdou. Najdou se technici a vědci, ochotní vyrobit virus, zbraň, jakýkoliv dopravní prostředek. Byť třeba jen proto, aby účinkoval v hollywoodském filmu (batmobil).

Takže závěr? Technici se nestanou zanedbatelnou skupinou.

J. Sinnreich 20.10.2018 18:03

Re: Moc hezký povzdech.

Nejde ani o podporu techto oboru. Lenost je prirozena lidska vlastnost a studovat na pr. pruznaost a pevnost je obtiznejsi nez treba socialni aspekty transgenderove orientace.

V. Kolman 20.10.2018 8:45

Re: Moc hezký povzdech.

Doba "postfaktická".

Ejhle, další "nový" termín.

Proč nepoužít již starými Čechy používané, vžité a každému srozumitelné slovo "lživá" doba (nebo doba lží)? Novým slovem se lež nesníží.

L. Novák 20.10.2018 6:45

Přírodní a fyzikální zákony že se nedají odhlasovat?

"Přírodní a fyzikální zákony se nedají odhlasovat prostou či kvalifikovanou většinou poté, co byl nalezen konsenzus napříč politickým spektrem."

V českém Kocourkově a podobných zemích zamořených zelenými blbci (bohužel i v USA) lze odhlasovat cokoliv. Vzpomeňte si na Zák. 180/2005 Sb. o podpoře OZE a naprosto šílené sjednocenou levicí v čele s ČSSD a KDU-ČSL prohlasované předpisy pro povinný výkup el. energie za ceny mnohonásobně převyšující velkoobchodní ceny elektřiny z klasických zdrojů včetně jaderných. Proto byl zákon nazván jako "Bilionový tunel OZE" (1 bilion = 1000 miliard = milion milionů), podle škod, které napáchal a dále páchá v hospodářství i v domácnostech občanů. Vypadá to, že z bilionu budou zanedlouho dva, protože škody narůstají dalšími a dalšími podporami (dotace i legislativa) na rozvoj nesmyslných (neefektivních) technologií škodících životnímu prostředí víc, než klasické "tvrdé" zdroje energie.

Zelená mafie vydělává na změnách legislativy a na podporách poskytovaných státem z kapes daňových poplatníků, které zpětně občanům nic nepřinesou, ale naopak jim ještě zbytečně zhoršují podmínky k životu a nutí je vyhazovat peníze za nesmyslné byrokratické "služby" vynucené přijatými zákony a podzákonnými předpisy.

J. Jurax 20.10.2018 12:19

Re: Přírodní a fyzikální zákony že se nedají odhlasovat?

Máte sice recht, ale když ono je to pro zainteresované včetně zlobbovaných (čti uplacených) politiků dokonalý stroj na přesun cizích peněz do vlastních kapes. Samozřejmě v zájmu ušlechtilé věci ... vydělat si je přece ušlechtilé ...

A protože politici vládnou zákony a podstatě věci nerozumí, jsouce oblbeni zelenými magory, nápravu od nich čekat nelze.

A sprostý lid daně platící to všechno ke své škodě nedobrovolně cáluje, plátěné bohatým nadšencům a snobům jejich elektrická vozítka, nejlépe ekologicky krmená z dotovaných sklářů.

J. Jurax 20.10.2018 12:28

Re: Přírodní a fyzikální zákony že se nedají odhlasovat?

Oprava - A sprostý lid daně platící to všechno ke své škodě nedobrovolně cáluje, platě bohatým nadšencům a snobům jejich elektrická vozítka, nejlépe ekologicky krmená z dotovaných solárů.

Zatracený přechytralý pseudointeligentní krám vědoucí líp jak já, co míním napsat ...

J. Strakoš 20.10.2018 6:14

Obnovitelné zdroje a elektromobil

S čím bych v článku trošku polemizoval je kombinace obnovitelných zdroje a elektromobil - ta mi jako jediná dává jakýsi smysl, protože může řešit ukládání energie, které je v případě nárazových obnovitelných zdrojů k dispozici do baterií elektromobilů, které stejně potřebujeme nabít.

Dovedu si tak představit "zelený proud" k nabíjení - nezaručený, ale levnější, popřípadě využívání stejně nezaručených lokálních zdrojů. A když daný den svítit nebude a bude třeba jezdit, pak nabíjení za dražší, ale stabilní "jaderný" proud.

J. Lepka 20.10.2018 6:41

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Jistě máte doma ten rakouský vehundament, co dokáže rozeznat ošklivý proud z jaderek, že? Zhruba stejně je totiž pošetilý váš předpoklad. Kdy fungují obnovitelné zdroje? No když fouká větříček, ani málo ani moc a svítí Sluníčko, taky ani málo ani moc. Co na tom, že to je zrovna v době, kdy lidí jezdí do práce, maminky vozí děti do školy atd atp. Takže si asi představujete, že někdo přijede do práce, strčí auto do zásuvky a jde vydělávat. Tu nutnou infrastrukturu postaví kdo? A hlavně, kdo ji zaplatí?

Zhruba před rokem jsem na podobné téma diskutoval s kamarádem, žijícím na Floridě. A nadšením mi popisoval, kolik je tam na silnicích vidět Tesel. Trochu to nadšení pohaslo, když jsem se zeptal kolik z nich jsou důchodci žijící tam na penzi a mající možnost dobíjet ve vlastním domku přebytkem nočního proudu a jezdící maximálně po nákupech a v klimatu de facto vylučujícímu nutnost v autě topit.

J. Strakoš 20.10.2018 6:55

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Technické řešení je možné provést více způsoby - nákladným samostatným vedením i třeba ne tak drahou speciální "krabičkou" - viz třeba existující dálkové spínaní "nočního proudu".

Pokud by se nastavil model tak, že by někomu vyhovoval třeba tak, jak popisujete u floridských důchodců, pak by to bylo v pořádku. A pokud by někomu nevyhovoval, pak by ho prostě nevyužíval a platil by dražší zaručenou energii, respektive by si spočítal, zda se mu elektromobil vyplatí.

L. Novák 20.10.2018 7:02

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Tak vy byste chtěl "nastavovat model..."? Typický znak zeleného komunisty. Řídit zeměkouli, počasí a klima.

J. Strakoš 20.10.2018 7:53

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Pane Nováku, v diskuzi s Vámi pokračovat nebudu. Očividně Vám jde o napadání a urážení. Věřím, že Vám k tomu dobře poslouží někdo jiný.

P. Zinga 20.10.2018 9:04

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Pane Strakoši, čísla prosím! Není to náhodou tak, že dražší je Vaše energie? Doplácíme na proud z atomovek nebo na -i nedodaný- proud z alternativních zdrojů?!

Vypadáte přesně jako typ zeleného ignoranta přírodních zákonů nebo zeleného, ideologicky zpracovaného hlupáka. Máte pravdu, diskutovat S Vámi nemá cenu, což ovšem u "zachránců Zeměkoule" nepřekvapuje.

J. Strakoš 21.10.2018 5:49

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Pane Zingu, zkuste se prosím, podívat na mé příspěvky - měl by jste zjistit, že neprosazuji dotace ani jinou formu povinné solidární platby. Odmítám však diskutovat s někým, jehož cílem je pouze urážet.

Pokud někdo chce hromadně povinně zavést elektromobilitu, bez toho, aniž by byla k dispozici infrastruktura nebo technologie, je to samozřejmě nesmysl (a obávám se, že je to přesně to, co se teď plánuje jako cíl do roku 2050).

Na druhou stranu není rozhodně zbytečné rozvíjet technologii a jednou, až to bude dávat smysl, jí nahradit stávající.

J. Vintr 20.10.2018 11:47

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Blbost. Pokud bude elektromobilů opravdu hodně, tak žádnou regulací nevyřešíte ten obrovský nárůst spotřeby elektrické energie. Tu bude zapotřebí vyrobit a distribuovat. Odhadem, dva miliony elektromobilů i při zvlcela ideálním využití času nabíjení znamená jeden Temelín navíc + plus nové vedení.

J. Vintr 21.10.2018 3:09

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Nejde o žádné nastavení ale o tvrdý fakt, že jedno nabití baterií do elektromobilů představuje cca 50 a více kWh. Když to vynásobíte počtem elektromobilů v provozu a podělíte intervalem jak často se budou dobíjet, vyjde vám, jaký okamžitý výkon zdrojů energie bude potřebný navíc k těm stávajícím. Soláry a větrníky můžete vynechat, protože ty musí mít stoprocentní zálohu v klasických zdrojích pro případ, kdy zrovna nefouká a nesvítí sluníčko. A samozřejmě musí být pro přenos této energie dimenzovaná i rozvodná síť.

J. Strakoš 21.10.2018 6:02

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Právě o nezaručených zdrojích (solár, vítr) byl můj příspěvek - právě o tom, že energii dodávají jen někdy. A pokud by zákazník-odběratel akceptoval, že prostě daný den možná nenabije do maxima (popřípadě vůbec), protože prostě moc nefoukalo, nevidím v tom problém. Pro úplnost dodávám bez jakýchkoliv dotací nebo jiné povinné solidarity ostatních. Prostě jako způsob, jak zmírnit nárazovost těchto zdrojů.

To by mohlo (nikoliv muselo) vést k dalšímu synergickému rozvoji - např. lokálních solárních zdrojů, které by opět posílily soběstačnost.

No a pořád je zde možnost, že by takový model nenašel své zákazníky, no a pak by prostě a čistě zanikl.

J. Vintr 21.10.2018 8:54

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

I kdyby se elektromobily dobíjely jen z větrníků a solárů, pořád tady zůstává problém přenosu tak velké energie. Všude nejde zařídit, aby tyto zdroje byly blízko místa spotřeby. Znamenalo by to ovšem také, že používání elektromobilů by byla taková loterie. Nikdy byste dopředu nevěděl, kdy budete mít nabito. To by si elektromobily moc lidí nepořídilo. Jediným řešením by byly hybridy, které by stejně většinou jezdily na benzín.

J. Strakoš 21.10.2018 9:28

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

To rozhodně nelze - stejně tak ani dnes nelze topit elektřinou všude nebo mít DAB rádio dostupné po celé republice. Nebo CNC čerpací stanice.

A ano - jistá loterie by to byla, proto jsem uváděl, že je třeba najít nějaký model, který by vyhovoval dodavatelům i zákazníkům. (stejně jako operátoři našli model platby po sekundách/minutách a zákazníci to akceptovali). A obchodním modelům se zde meze nekladou, samozřejmě bez záruky úspěchu.

Jen opakuji - ne za cenu vynucené solidarity od ostatních.

J. Vintr 21.10.2018 15:44

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Dokud bude elektromobilů desítky tisíc, tak to bude působit jen lokální problémy. Pokud jich budou statisíce a miliony, bude to znamenat totální kolaps současného energetického systému. Pokud se dopředu nepodílí distribuční síť a nepostaví další elektrárny, tak je podpora elektromobilů naprostým šílenstvím. Nikdo nebude schopen uregulovat, aby se jich současně nenabíjelo víc, než unese elektrická soustava.

J. Sinnreich 20.10.2018 14:47

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Na Floride je zajimave to, ze ac zde sviti slunce pomerne vice nez v Cechah, fotovoltaiku vidite pouze velice zridka, vetsinou na strechach soukromych domu. Zato zde spolehlive i pres hurikany pracuji atomove elektrarny (na pr. Turkey Point, Miami).

L. Novák 20.10.2018 6:56

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Plácáte hlouposti. "Zelený proud" je ten nejdražší, který v rozvodné síti teče. Energie z jaderek ta nejlevnější. Že vy jste absolvoval výplach mozku někde u zelených magorů a nemáte vzdělání, které by vám dovolilo odhalit zjevné nesmysly v médiích preferovaných textech od pochybných autorů typu Fendrych/Fendrychová (Aktuálně.cz) a aktivistů zeleného komunismu typu Duha a Greenpeace?

P. Zinga 20.10.2018 8:59

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Pane Strakoši,dokončil jste alespoň školku? Jinak si neumím vysvětlit, proč uvažujete o "obnovitelných zdrojích energie": jestli Vám to ještě nikdo neřekl, žádné nejsou, nebyly a nebudou.

Už před stoletími museli "vědci" konstatovat, že perpetum mobile zkonstruovat nejde.

Celá zelená ideologie je tudíž postavená na lži.To, co Vy považujete za "obnovitelnou energii" je ve skutečnosti energie, dodaná nám Sluncem a to tak, že velmi volatilně, jak sám přiznáváte.

Vraťte se na Zem, pane Strakoši.

J. Strakoš 21.10.2018 6:17

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Pane Zingu, výraz "obnovitelné zdroje energie" se ustáleně používá pro sluneční, větrnou a jinou energii. (Vi třeba https://cs.wikipedia.org/wiki/Obnoviteln%C3%A1_energie)

Výraz jsem nevymyslel ani nezavedl - nicméně při jeho použití očividně i Vy víte, o kterých zdrojích hovořím.

Docela by mne zajímalo, zda takto pedantsky vystupujete i v reálném životě - zda například ihned zjišťujete úroveň vzdělání u někoho, kdo se zmíní o tuzemském rumu, pomazánkovém máslu nebo třeba bílé čokoládě.

J. Zima 20.10.2018 9:23

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Mohu se zeptat, co jsou to ty zaručené lokální zdroje? To je dieselagregát nebo co? Protože stabilní zdroje tj. elektrárny jsou pohříchu nelokální.

A představa hromadného dobíjení elektromobilů z obnovitelných zdrojů je jinak úsměvná. Přečtěte si něco o hustotě a stabilitě toku energie a stabilitě/kapacitě energetické sítě a zjistíte, že je to hloupost. Jediná technicky rozumná možnost je, když má někdo barák obložený soláry, tak si ve slunečném dni (pokud zrovna nemusí nikam jet) nabije elektromobil. Ušetří pár korun, ale nic to neřeší, protože kapacita baterie i nejlepších elektromobilů je pod 100kWh.

P. Grigar 20.10.2018 11:29

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

.. prozatím nejrozšířenější OZE u nás je solár. Troufám si z vlastní zkušenosti tvrdit, že většina automobilů jezdí ve dne a v noci stojí. Tož čím je budete v noci dobíjet, ebonitovou tyčí o 160kW? Dejte vědět, přijdu na čumendu..

J. Sinnreich 20.10.2018 3:24

Vlada amateru

Nema smyslu diskutovat o termodynamickych zakonech s lidmi , kteri studovali (pokud vubec neco) genderizmus, politologii, nebo treba socialni antropologii. Tito lide vsak na rozdil od technicke inteligence maji neuveritelnou schopnost nejenom parazitovat, ale nakonec politicky rozhodovat o zasadnich spolecenskych otazkach.Cena za chybne rozhodovani je obrovska a jak je to obvykle, zaplatime ji vsichni.

J. Cervenka 20.10.2018 1:42

pravidla

dalsi pravidla, narizeni polozakony - a lidi si mysli, ze je to normalni. Mas v aute ekarnicku a v ni 1) jod, 2) atd atd. Jak u bleich

V. Hejdak 20.10.2018 5:49

Re: pravidla

Ježíš to je blábol, navíc ti vynechávají tlačítka klávesnice a co je to bleich ?

J. Jurax 20.10.2018 1:33

Hlas rozumu mozky napadené zelenou plísní poslouchat nebudou. Příslušné závity jim sežrala zelená plíseň.

A od zelených technicky a přírodovědně nevzdělaných ideologických omezenců z EU se v tomto punktu nelze nadít nic rozumného.

Jsou to profesí politici ve vleku té momentálně jedině správné ideologie dobře rozumějící tak akorát svému prospěchu a politickým čachrům, které jim ten prospěch mají přinést. Vymyslí a odhlasují si tudíž leda tak kdejakou dobrosernou hovadinu jako je ta v článku vzpomenutá a budou ji, protože jinak by chcípla, pochopitelně dotovat; ovšem ze svého samozřejmě ne. A budou se ve své nevědomosti ještě navzájem plácat po ramenou, že zachránili svět.