13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

ENERGIE: Fotovoltaičtí parazité

Stalo se módou instalovat fotovoltaické panely na střechách, i jinde. Jen se přitom v rámci zelené ideologie zavřely oči před ekonomikou a elementární spravedlností.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 27.3.2023 9:44

Pro O. Vašíčka

Pokud by se podařilo zvýšit využití funkční doby současných automobilů z typických 5% na, řekněme, 90%, pak by ani dražší pořizovací cena elektromobilu nebyla příliš vysoká pro podnikatele, který by provozoval levnou dopravní službu pomocí samo-řídících automobilů.

Funkční samo-řídící automobily jsou problémem AI, kterému rozumím dostatečně do hloubky. A také problémem legislativy, která by zavedení samo-řídících automobilů do provozu na silnicích schválila.

Více informace v kurzu Inovace.

L. Novák 27.3.2023 10:30

Totální Pivodův fantasmagorický blábol... Zmíněný "kurz Inovace" vám samozřejmě poskytne on sám a za tučné peníze... Tenhle magor ale v životě nikdy nepodnikal. Jenom ;-O žvanil. :-P

O. Vašíček 27.3.2023 10:53

Zvýšit využitelnost čehokoli je snem každého rozumně uvažujícího člověka. Proč vlastnit auto, když s ním jezdím občas. Nebylo by vhodnější si ho na tu dobu jen pronajmout?

Co mi vlastnictví auta přináší? Jakou potřebu si jím naplňuji?

Auto vlastnit nemusím, stačí, když ho budu mít k dispozici, kdykoli budu chtít. :-)

Cílem, mít auto, je vlastně potřeba dopravit sebe a "spolujezdce", případně náklad, od někud někam. A to kdykoli, kdy potřebuji.

A v tom je zakopáno jádro pudla. Kromě "potřeby" se projet - jako forma "sportu", či "zážitku", nikdo auto nepotřebuje. Potřebuje jen uspokojit tu druhou jmenovanou potřebu.

Pokud bude existovat systém, který mi to umožní, tak mě nezajímá jak (spalovací motor, elektromotor, levitace, kvantový přenos). A zda to bude řídit člověk (k tomu by mohla být problematická cena) nebo nějaký robot.

Osobně si myslím, že právě cesta samořiditelných aut, vzhledem k hustotě dopravy a jejímu nárustu, je ta správná. Jen si nemyslím, že by to mělo být jen cestou samořiditelných aut, jak je chápeme nyní. Funkční, až na některé vyjímky, v podstatě jsou. Umí rozpoznávat obraz, používají další čidla, které lidský řidič nemá, a přesto způsobují havárie. (A tu je legislativní problém, kdo za ni je zodpovědný?) Myslím, že samotné auto na to nestačí. Měla by se tomu přizpůsobit infrastruktura a celý systém. Představte si, že přímo silnice by měla čidla a předávala informace o svém stavu a okolí (eliminace náhodných pohyblivých objektů ve vozovce - zvěř, malé dítě, apod.). Provázání automatických systémů navzájem. Např. u dálničních systémů bych to viděl jako povinné. Zadá se cíl, najede se na dálnici a pustí se volant. Systém ví jak které auto může v koloně jet a kam směřuje. Zařadí do kolony zajistí rychlou a bezpečnou dopravu (ví které auta a jaká jsou před ním, jaká jsou za ním, v jakém stavu, atd.).

M. Pivoda 27.3.2023 10:48

Najít kompromisní řešení (samozřejmě v rámci stávajících fyzikálních zákonů) je záležitostí inženýrů. Jsem strojní a systémový inženýr, plus vědecký titul v oboru Teorie řízení.

Ano, výroba vodíku ze solární energie je zatím poměrně drahá. Ale i při stávající (zatím jen střední) účinnosti je možné výrobu vodíku zlevnit při dosažení tzv. "ekonomie velkého měřítka" (economies of scale).

O. Vašíček 27.3.2023 11:04

I vámi uvedený princip "ekonomie velkého měřítka" naráží u daného systému FVE-Elektrolzér na fizikálně ekonomický limit. A to je nepředvídatelnost a nestabilita dodávek. FVE má nějakou životnost. A ta je relativně fixní ať vyrábí, či ne. Tzn. i neprovoz má nějakou hodnotu. K tomu přidružený elektrolyzér má taktéž nějakou pořizovací hodnotu a životnost. A požaduje ekonomickou návratnost. A ta bude tím vyšší, čím stabilněji a pokud možno, kontinuálně bude vyrábět. A zde je v této vazbě ten problém. Ať postavím více FVE a eletrolyzérů, tak v noci nepojedou a tím i produkce bude 0 při fixních nákladech. Ano, ty můžou být nižší, ale ne 0. A přitom toto určuje cenu výsledného vodíku. Vyrobená energie z OZE je, v době přebytku, "zdarma". Tzn. ideálně by přebytek měl být 24h denně. :-)

Proto mě i zajímá, kde jsou ty elektrolyzéry? Zatím se staví jen zdroje. A v létě bude již nyní přebytků dost. Že by se čekalo na nějaký vyšší dotační mechanismus? :-/

L. Novák 26.3.2023 18:01

Jsi obyčejný namistrovaný ;-O hlupák, který semele Kostariku s problematikou EU, a ani se nepozastaví nad zásadními odlišnostmi. Potřebuješ se někde vykecat ze své technické a ekonomické negramotnosti a Neviditelný pes se pro tebe stal jediným útočištěm, kde ti to projde... :-)

M. Pivoda 26.3.2023 18:21

Magor potvrdil svoje magorství.

M. Moser 26.3.2023 18:46

Protože tady je 90% důchodců, co si jsou jisti že za jejich mladých let byl svět v pořádku a vše bylo lepší.

Jako většina starců v historii.

Myslím že o něčem takovém psal už Homér.

L. Novák 26.3.2023 19:22

Ty jsi takový typický MLAMOJ, že? MLAdý Moderní Jinoch. Jinými slovy "Mladej a blbej". Ale velmi aktivní a iniciativní. ;-)

P. Brich 26.3.2023 20:52

Nejspíš bude MBA - Mladej, Blbej, Arogantní:-)

V. Petr 26.3.2023 21:45

Lepší svět? Za normalizace??? I když na druhou stranu, když vidím, co předvádí Slepenec musím přiznat, že taková hovada Husák se Štrougalem přece jen nebyli...

M. Moser 26.3.2023 22:04

Tak to je spíš o tom, že pozitivní (co mělo stát stálo, nic nebolelo...) v paměti zůstane a to špatné vytěsní.

Co je svět světem a homo sapiens sapiensem, tak "za mých mladých let tráva byla zelenější a jabka na stromech velký jak dneska melouny"

M. Moser 26.3.2023 18:46

Protože tady je 90% důchodců, co si jsou jisti že za jejich mladých let byl svět v pořádku a vše bylo lepší.

Jako většina starců v historii.

Myslím že o něčem takovém psal už Homér.

M. Pivoda 26.3.2023 20:10

Výše jsem psal o setrvačnosti myšlení občanů, které způsobuje ty Moserem zmíněné problémy, kdekoliv na světě.

Opakuji (cituji), co jsem napsal výše: Případ Kostariky ukazuje na úžasnou setrvačnost v myšlení tamního občana, který si nepřeje žádnou změnu. To je ta hlavní lekce - platná i pro Evropu a tedy i ČR.

Poznámka: V Latinské Americe jsem strávil cca 1 rok života, a pak také asi 1 rok života v USA. Pozorný pozorovatel si mnohého všimne.

L. Novák 26.3.2023 21:00

"Opakování - matka moudrosti" nemá nic společného s Pivodovým ;-O omíláním stejné blbosti (Kostarika) pořád dokola... Rozvádět netřeba, každý, kdo není ÚB, si Pivodovy dementní nesmysly vyhodnotí sám. :-)

M. Pivoda 26.3.2023 21:33

Nevnucuj se magore!

L. Novák 26.3.2023 22:05

Akcie na burze padají. Musk a spol. už přišli o stovky miliard ;-)

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-akcie-na-burze-padaji-musk-a-spol-uz-prisli-o-stovky-miliard-40385088

L. Novák 26.3.2023 12:48

Pro zasmání: Nabíjení elektromobilu Tesla generátorem Honda v příslušenství... ;-D

https://twitter.com/anandmahindra/status/1292378165340278784

A. Teply 26.3.2023 14:45

Viděl jsem Číňana, který si koupil dotovaný elektromobil. K tomu si pořídil vozík a generátor.

Jezdil sice na benzin, ale dotovaným elektromobilem...

L. Novák 26.3.2023 11:55

Čína prudce zrychlí výstavbu uhelných elektráren

Za pouhé dva roky Čína spustí nové elektrárny se zhruba desetinásobným výkonem, než mají všechny české uhelné elektrárny dohromady. ;-)

V roce 2021 docházelo v některých oblastech v Číně k nedostatku elektrické energie v síti. Mnohé podniky proto musely nuceně omezit spotřebu elektřiny, a omezit tak svou výrobu. Tamní vládní představitelé proto rozhodli o tom, že Čína bude v následujících letech dále rozvíjet své uhelné portfolio elektráren, aby zajistila svou energetickou bezpečnost. Navýšeny tak byly i těžební plány, napsal server oenergetice.cz.

https://iuhli.cz/cina-prudce-zrychli-vystavbu-uhelnych-elektraren/

J. Matěna 26.3.2023 12:51

Tak někde Čína tu energii na výrobu FV panelů pro Evropu brát musí. S lidmi problém nemá, pochytá Ujgury a zavře je do koncentráku.

Z Ameriky dovezeme dřevo a ekologicky ho spálíme v ekoelektrárnách.

Z Brazílie dovezeme soju na krmení dobytka, abychom na polích místo krmení mohli pěstovat řepku.

Výrobu oceli a jiné náročné výroby zrušíme, dovezeme z Číny a Indie.

Když 8 miliard lidí mákne, bude moci 400.000 lidí v EU vykazovat zelený život.

P. Rada 26.3.2023 11:20

Vývoj FV s lonského roku polisuje článek: Česko dohání solární Evropu: .... "„Loňský rok byl naprosto přelomový, o dotaci na fotovoltaiku si požádalo na padesát tisíc domácností, což je čtyřikrát více než v roce předchozím,“...

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/cesko-dohani-solarni-evropu-nejvetsim-tahounem-jsou-instalace-na-strechach-rodinnych-domu

Zdrojem dotací které toto tempo u nás urychlují, je přitom dnes převážně fosilní průmysl ze kterého je naplnován fod Zelená úsporám. Dotace tedy není odvozena plošně s daní obyvatelatva - jak falešně podsouvá Řežábek - (Fotovoltaik dostane na fotopanely nejprve dotaci od státu, tedy od nás všech).

Zároven dlouhodoběji působí fakt poklesu cen fotovoltaiky v psledním desetiletí. Udává se totiž, že v roce 2010 stál ve světě 1W instal výkonu FW zhruba 8 dolarů ale v roce 2021 už méně jak jeden dolar. Toto je rozhodně podnět s vysokou váhou a obecně ekonomický. (právě Ř. takto nejspíše .... "zavřel oči před ekonomikou"...)

Dalším zásadním ekonomickým faktorem byl naopak extrémní růst cen energií v důsledku války na Ukrajině a nakonace snad také růst zájmu o čisté životní prostředí.

Takováro fakta vypovídají, že Řežábek bud neví co se děje - nebo dokonce záměrně lže v naději, že jsou čtenáři NP jen hlupáci?

P. Sura 26.3.2023 11:28

Tímto prispevkem jen dokazujete,jakymi zkratkami se ubírá vaše logika.

L. Novák 26.3.2023 11:43

Zelený ;-O idiot Rada a jeho "standard", který tady předvádí už nejmíň 20 let... ;-D

P. Sura 26.3.2023 11:53

Ostatně, co zbude, když UI není ani užitečný?

L. Novák 26.3.2023 11:38

Rado, ZELENÝ HLUPÁK jsi ty sám. Zájem o fotovoltaiku vyhnala jenom panika kolem cenového skoku elektrické energie a tepla a NESMYSLNÉ MASÍVNÍ STÁTNÍ DOTACE. Výsledkem budou jenom další PROMARNĚNÉ MILIARDY, ať už jsou to Státní dotace nebo soukromé úspory lidí, kteří jsou v roli hejlů, co z neznalosti naskočili na FALEŠNOU PROPAGANDU FOTOVOLTAICKÝCH ŠMEJDŮ, jak je dobře popsána ve varování EGÚ (viz text vložený sem včera, 25.3.2023 18:44, který se usilovně snažíš svými fantasmagorickými bláboly odsunout do pozadí):

Energošmejdi čarují s čísly a slibují nereálnou návratnost fotovoltaiky

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-energosmejdi-caruji-s-cisly-a-slibuji-nerealnou-navratnost-fotovoltaek-226661

A ty, Rado, k těm ENERGOŠMEJDŮM hlásajícím LŽI a NESMYSLY, sám patříš. Rv!!

V. Petr 26.3.2023 11:38

Ano, Slepenec "investuje" do fotovoltaiky a peníze na to krade důchodcům (mimo jiné)!

A. Teply 26.3.2023 14:35

Ceny energií nerostou v důsledku války na Ukrajině.

Rostou kvůli Green Dealu a slabomyslným ekonomickým sankcím vůči Rusku.

P. Diviš 26.3.2023 15:38

Kvůli obojímu.

Sankce proti Rusku mohou ruským fandům připadat jako slabomyslné, ovšem jejich alternativou by byla válka. Nechat ruské řádění jen tak nelze, o tom se svět přesvědčil na příkladu Třetí říše nebo Kimstánu.

P. Brich 26.3.2023 17:26

Pletete si pojmy s dojmy, Diviši:-P