26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tygr007 22.8.2006 22:13

Novy jsou daleko, ale co blesky?

Ty litaj okolo kazdou chvili. Navic maji definovany konce, mezi kteryma lita proud. Staci pricvaknout svorky a je to! Elektrina zadarmo! Ze na to jeste nekdo neprisel?!?

Dejte mi grant, dotaci, zakonem zajisteny blahobyt (staci mi maly domek s malym bazenem, malou milenkou a malym vrtulnikem) a svorky dodam!

jozka 22.8.2006 22:12

Re: Re: Lidi nejsou nesvepravne deti

A jeste bych dodal, ze kdyz je to tak bezpecny, tak proc si to nepostavite hned u Prahy?

Nebyl by to krasny pohled, par set metru od  nakupniho strediska takovy hezky Temelin.

A zaroven takovy krasny dukaz, ze se opravdu, ale opravdu nikdo bat nemusi.....

R 22.8.2006 22:08

Re: Re: Re: podle mě je pro úsporu energie velice nadějné

No u tepelného čerpadla se primárně nejedná o akumulaci, ale o čerpání nízkopotenciálního tepla z okolí. Akumulovat se dá jedině do plošného kolektoru, tam to je ale záležitost pár dní, teplo by asi velice rychle uniklo přes těch 1,5 metru země ven.  Stejně jako trvá týden 14 dní, než se na jaře chlad vzniklý odebíráním tepla v zimě zase vynuluje. A potom ten hlubinný vrt, tam se teplo rozptyluje hlavně do okolní horniny a potom při "čerpání " tepla zas vrací.

jozka 22.8.2006 22:08

Re: Lidi nejsou nesvepravne deti

Ja jako starosta obce bych na takovouhle zasadovou aroganci reagoval slovy, at si najdete jinou lokalitu, (nebo spise jineho vola starostu...).

Enik 22.8.2006 21:59

Re: a co geotermincke zdroje?

 Když pominu vše ostatní, pak přirozený teplotní gradient v zemské kůře je asi 0,1st K na 8m. Vzhledem k tomu že parní elektrárna potřebuje pro svůj provoz páru o teplotě 300-400stC, pak je potřebná hloubka pro získání této teploty cca 20-30km. Takže postavit takovou elektrárnu v místě kde nejsou vhodné přírodní podmínky je v podstatě šílenství jež by sežralo mnohem více prostředků než ten Váš Tunelín!!!

jozka 22.8.2006 21:59

Re: ze klesnou ceny nemovitosti v okoli AE

Osvetu? V Ceskych podminkach? Uz vidim, jak nejaky politik informuje obcany, ze je to fakt bezpecne a ze to fakt "Mysli uprimne!"

A staci se podivat na filmy jako jsou Erich Brochovich ci Vyvolavac deste, aby si clovek udelal predstavu, jak se chovaji velke firmy k obycejnym obcanum.

chytrák 22.8.2006 21:54

energie je spousta , problem je....

že se neví jak ji dopravit. Kařdou chvíli vybouchne někde nova.

Stačí počkat až bouchne Nova a připojit ji na dráty.

Enik 22.8.2006 21:48

Re: Re: podle mě je pro úsporu energie velice nadějné

 Ono je to s tou akumulací trochu složitější. Pro tepelná čerpadla (TČ) se jako zdroj nizkopotenciální energie používá buď tekoucí voda ve vodoteči nebo voda z vydatné studny, plošného kolektoru cca 1,5m pod terénem, hlubinných vrtů a nebo vzduch. Všechny tyto zdroje mají své výhody a nevýhody a ideální by byla možnost je kombinovat. TČ se však většinou dělají jen pro jeden typ zdroje. Naakumulovat dostatečné množství tepla pro potřeby rodinného domku na celou topnou sezónu, není zrovna maličkost. Ty vrty se používají tam, kde nelze realizovat plošný kolektor. Takže způsobů akumulace je hodně a je potřeba dobře vypočítat kapacitu akumulátoru a podle toho zvolit ten pravý!!!

R 22.8.2006 21:48

Re: Re: podle mě je pro úsporu energie velice nadějné

protože dostatečně velké akumulační nádrže vyjdou tak desítky kubíků vody až stovky kubíků, musí se izolovat a cenově by to bylo jako teď střelím polovina baráku. Vrt je vrt, prostě se, pokud se má to tepelné čerpadlo používat, udělá vždy a cenově je docela konkurenceschopný proti jiným variantám použití tepelného čerpadla. Ty sluneční kolektory jsou potom jen takový přídavek, který být nemusí, ale který zvláště ze začátku topného období zvyšuje teplotu vody vstupující z vrtu do tepelného čerpadla a tudíž i jeho účinnost. Totéž na začátku jara, kdy teplo dodávané sluncem je už významné. Zase v létě slouží ten hlubinný vrt jako možný odebírač přebytečné tepelné energie z slunečních kolektorů, což je pro životnost těch slunečních kolektorů dost důležité.

Enik 22.8.2006 21:41

Re: trvale uloziste je ulitba ekologistum a neznalkum jako Vy sociologu.

 To není tak moc vidět a špatně se proti tomu brojí. Že by se u nás zvedl odpor proti uhelným elektrárnám není moc nadějné, tak se radši plácají nesmysly na účet těch jaderných!!!

tygr007 22.8.2006 21:36

KAŽDÝ je investor - prave proto

Ano a proto se kazdy ma pravo rozhodnout sam, na zaklade vlastnich kriterii, jake zarovky (obecne technologie) pouzije. Nuceni do "uspor" je forma centralniho rizeni spolecnosti, ktere z principu nemuze fungovat.

Prave proto, ze je muj problem, kolik platim za energie, jez jsem spotreboval, odmitam aby mi nejaky ekologista nebo jiny nadclovek narizoval, jakou technologii mam pouzit. Pokud ja ignoruju sanci usetrit, to je moje vec, arogantne receno "moje blbost". Arogantne proto, ze ja muzu mit svoje duvody, do kterych Vam nic neni.

Ekologiste se stavi do pozice nadlidi, kteri vedi, kolik maji jini podlide setrit a pres vselijake formy prerozdelovani, regulace, donuceni a dalsich forem nasili jim sve pravdy nuti.

Postrach 22.8.2006 21:35

Re: podle mě je pro úsporu energie velice nadějné

Proc ale potom vrtat 100m do hloubky a nenechat ty akumulacni nadrze na povrchu, nebo jen kousek pod nim? Akumulaci je prece hloubka sumafuk

tygr007 22.8.2006 21:25

Lidi nejsou nesvepravne deti

a obvykle namji radi, kdyz se tak k nim pristupuje. Navic je tu ono riziko propagandistickeho zneuziti melounisty: "Vy si myslite, ze to je bezpecne, kdyz vas musej uplacet, abyste neprotestovali? Nezatajili Vam nahodou cerne jezdce z Apokalypsy? Koukam ze Vam je zatajili, nebo alespon nevysvetlili v dostatecne cernych barvach, tak poslouchejte holatka - bylo jednou jedno neviditelne smrtici zareni, zelenkave svitici jako v Simsonovych, ..."

V tomhle bych byl zasadovy. Ani zrno, nazdar. Nakonec okolni obce z toho budou mit ekonomicky prospech v kazdem pripade - zamestantnost, lepsi infrastruktura, etc.

Postrach 22.8.2006 21:22

Re: Re: geotermalni elektrarny

Jediný, kdo to pochopil je J. M. Troska. K využití je třeba velké páčky reostatu. Kdo má víc voltů, je větší king. Největší je Kapitán Nemo.

R 22.8.2006 21:20

podle mě je pro úsporu energie velice nadějné

tepelné čerpadlo voda voda čerpající teplo pomocí uzavřeného okruhu potrubí z hlubinných vrtů o hloubce okolo 100 metrů.  Takový vrt se totiž dá přes léto nabíjet teplem z slunečních kolektorů, kdy je toho tepla dost a to teplo tam pár měsíců do zimy vydrží. Jinak až na to nabíjení se to už pro vytápění domků používá běžně.

R 22.8.2006 21:04

Re: Re: Re: Biopalivo

To se týká našich. Prodávejte tady automatický kotel za 70 tisíc na peletky a s tím, že se v něm bude topit tuhým palivem za 400 za metrák. Téměř každý u nás si koupí kotel za 15 tisíc na uhlí a to uhlí za 180 za metrák. To svážení je asi tak, tunu slámy prodávají zemědělci, co pro ni nemají použití za 500 až 1500. To ještě jde. Když se vozí  nějakou desítku km, zdraží klidně o tisíc. To už nejde, protože je nějaké drahé zařízení pro výrobu těch peletek, spotřebuje se nějaká energie, mzdy a okolo 5 - 10 % té biomasy se spotřebuje jen na teplo nutné pro výrobu těch peletek, takže ta výroba je poměrně dost náročná.  Zas tak moc to neznám, hodně se toho dá načíst na www.biom.cz .

tygr007 22.8.2006 21:03

Re: Re: Jaderné elektrárny jsou blbost

Ti, kdoz stavi vetrniky za cizi penize s garanci vlastni ziskovosti danou zakonem, to zadni blbci nebudou. Zato ti, kteri jim takove "podnikani" umoznili a jeste je za to chvali, to je smecka chytraku k pohledani.

vládík 22.8.2006 20:36

Re: Re: Biopalivo

Jo. A Němci ani Rakušané nemají kam dávat prachy, tak si topí dražším topením.  A výroba peletek sváží z jakého okolí?

vládík 22.8.2006 20:34

Re: Re: Biopalivo

V čem spočívá rozdíl?

tygr007 22.8.2006 20:28

trvale uloziste je ulitba ekologistum a neznalkum jako Vy sociologu.

Zadne trvale ulozeni nebude. Palivo se necha par let odstat a pak se recykluje, pripadne se bude reprocesit na miste, jako v pripade IFR.

Zbyle stepne trosky maji jednak o 6-12 RADU kratsi polocasy rozpadu nez odseparovane transurany, druhak obsahuji spoustu jinde neexistujicich zajimavych a velmi drahych materialu, ktere je skoda zahodit. Cili na ulozeninam zbyde naproste minimum materialu, ktere umime vitrifikovat nebo jeste lepe z nej udelat sutr, ze ktereho se proslusne izotopy neuvolni.

Ze Vas neznervoznuje paleni uhli - z jednoho 1 GW bloku (V CR mame asi 10GW v uhelkach) za roku mame par MILIONU TUN CO2, statisice tun dalsich oxidu, desitky tun uranu, thoria, rtuti, arzenu, ... rocne rozprskanych do prirody. To Vas netrapi?

pavel 99 22.8.2006 20:20

Re: Re: Re: Re: jsou vsechny energeticke zdroje opravdu stejne drahe?

po doplnění vědomostí by to nemohl být onen "sociolog".

Delfín 22.8.2006 20:11

Re: geotermalni elektrarny

Nejlevnejsi uz z podstaty musi byt preci vetrniky a fotovoltaika, kdyz pracuji "zadarmo";-) ;-D

tygr007 22.8.2006 20:10

ze klesnou ceny nemovitosti v okoli AE

je blabol melounistu. Misto uplaceni obyvatel bych penize pouzil na osvetu, lidi nejsou zas tak blby.

tygr007 22.8.2006 20:04

geotermalni elektrarny

Geotermalni elektrarny maji nekolik problemu, z nichz zasadni jsou a) nedostatek vhodnych lokalit, b) znecisteni prostredi z primesi, ktere se vylouzi z podpovrchu, vyleti v pare nahoru a pres veskerou snahu uniknou ven.

20 MW geotermalni elektrarna (1/100 Vaseho "Tunelina") v severni Italii vypoustela do ovzdusi 200 kg rtuti rocne, vyresit se to nepodarilo, tak ji zavreli.

Ten Vas astronomicky Tunelin je jeden z nejlevnejsich zdroju, ktere mame. Levnejsi jsou snad uz jenom Dukovany.

Delfín 22.8.2006 19:53

Re: Re: Re: jsou vsechny energeticke zdroje opravdu stejne drahe?

Ano odpad po cca 50letech vychladani v meziskladu nepotrebuje jiz zadne chlazeni. Po cca 200letech je nebezpecnost RAO nizsi nez u rtuti, ktera se oproti RAO temer nekontroluje. Chovani RAO v radech milionu let muzeme sledovat u prirodniho reaktoru Oklo v Gabonu. Doporucuji doplnit vedomosti.

tygr007 22.8.2006 19:52

"Skvela" Brazilska biolpaliva ...

Akorat ty destne pralesy trochu mizi :-/

http://www.newscientist.com/article.ns?id=mg18825265.400

Milan 22.8.2006 19:50

Re: Re: jednoduché řešení

5. Vynalezce je naprosty sobec a tak si vynalez spojene vyuziva jen pro sebe a nikomu ani muk - samozrejme ani o existenci neceho takoveho.

Opet ocividne v rozporu s Vasim tvrzenim.

6. Vynalezce nevynalezl funkci prototyp ani model, ale ma teorii, ze takove zarizeni lze postavit. Bohuzel by bylo velmi drahe (100-ky miliard dolaru), takze se nenasel investor, ktery by do toho sel, a radeji dal plundrujeme klasicke zdroje.

Zase rozpor s Vasim tvrzenim.

Tak proste nevim ...nejjednoduzsi mi prijde bod 1. tj je totalni vymysl.

Milan 22.8.2006 19:39

Re: Re: jednoduché řešení

(pokracovani)

2. Nekdo to vynalezl vyrobil a vyzkousel. Bohuzel ten jeho soused (resp. prvni dalsi osoba, ktera se o tom dozvedela) byl zrovna majitel/reditel/investor uhelnych dolu, klasicke elektrarny apod., takze mileho vynalezce zabil, vsechnu dokumentaci a prototyp znicil. To ovsem odporuje Vasemu trzeni, ze nejaci Meridiani ci jak maji nekolik funkcich zarizeni a predpokladam, ze stale ziji. Co jim tedy brani, aby toho vyrobili vice? A tak to dostali mezi vice lidi?

3. Obdoba bodu 2, ale ve vetsim meritku. Ten zly kapitalista/investor/reditel elektrarny se to dozvedel az pozdeji, kdy uz to zarizeni bylo znamo a rozsireno mezi vice lidmi. Tak provedl cistku ve vetsim meritku a nechal zmasakrovat vesnici/mestecko/mesto. Ze by pravy duvod bombardovani Hirosimy?

4. Obdoba body 2-3, ale misto zmasakrovani uplati dane osoby, aby nikdy nikomu o tom nerekli, dokumentaci a prototyp znici/da do trezoru. Predstava, ze se nikdo nepodrekne, treba ani na smrtelne posteli, opet odporuje realnemu chovani jedince.

Zapomel jsem na neco?

Milan 22.8.2006 19:38

Re: Re: jednoduché řešení

(pokracovani)

5. Dale to siri mezi lidmi, az to nekdo chytne ve velkem, vezme si uver, koupi/pronajme tovarnu/necha si vse vyrabet soucasti vsude mozne a bude to prodavat ve velkem.

6. A tak je vyresen problem s energiemi.

K tomu nedoslo, takze mohly nastat tyto duvody:

1. Nefunguje to, je to vymysl, sen ci zbozne prani.

Milan 22.8.2006 19:38

Re: Re: jednoduché řešení

Nebo to rozeberu podrobneji.

1. Rekneme, ze je to fyzikalne mozne. Jen v ramci dalsi debaty.

2. Podle Vas to nekdo dokazal vyrobit, tj. da se to vyrobit soucasnymi technologiemi (pokud to mel Nikola Tesla tak i 100 let starymi technologiemi).

3. Pokud to nekdo vyrobil, tak to snad i pouziva.

4. Kdyz to nekdo pouziva, napr. pro energeticke zajisteni sveho domu, tak by mne to jako souseda zajimalo taky a chtel bych to po vynalezci, at mi to taky vyrobi.