19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pisatel 22.8.2006 9:49

Re: Re: Máme přebytek,vyvážíme,přesto zdražujeme.

Vesměs souhlasím,ale pozor němci pouze nestaví nové JE(což je jistě chyba),ale neruší staré,jen dožité.

Jaara 22.8.2006 9:40

Re: Re: Co kdyby

V Záluží u Mostu už vyráběl syntetický benzín Hitler katalytickou hydrogenací hnědouhelného dehtu a pak ještě dlouho bolševik. Pak se od výroby upustilo, jelikož ropa byla levná. Možná dnes by jeho výroba vyšla už levněji...

Enik 22.8.2006 9:39

Re: Autore Burkete a další "odborníci", závidím Vám Vaši víru. Jen jste nějak pominuli,

 Tak tomuhle se říká demagogie!!! V tomto případě "zelená" demagogie. Když pominu vše ostatní, tak vyrábět si vlastní palivo pro naše jaderné elektrárny by byl totální nesmysl. Máme šest jaderných bloků, jejich spotřeba paliva je natolik malá že se nevyplatí stavět vlastní technologii na jeho výrobu. Nákup jaderného paliva je sice straregická záležitost avšak v této oblasti není žádný problém!

 Pokud jde o skladování vyhořelého paliva, pak nebyla v článku zmínka o jeho nezávadnosti ale o bezproblémovém skládkování a to je rozdíl. Mimo to je možná jeho recyklace, kterádříve nebo později příjde na pořad dne. Jeho zalévání do mědi a betonu a ukládání do hlubiných dolů je nebetyčným plýtváním. 

EmilXX 22.8.2006 9:33

Re: Je to smutne pane autore ale ono bude k te lekci muset dojit Jako za komousu

Domácnosti se vypínaly v 50 letech. Později se opravdu vypínaly přednostně průmyslové provozy. A dokonce, snad proto, aby se "neuvědomnělé" části obyvatelstva ukázala jakási dobrá vůle či z obecně propagandistických důvodů, při energetické krizi tuším r. 1978 byly na tři dny vypnuty dokonce rušičky zahraničního vysílání (Svobodná Evropa).

Slávek 22.8.2006 9:31

Re: Autore Burkete a další "odborníci", závidím Vám Vaši víru. Jen jste nějak pominuli,

To je typická hysterická reakce potrefené husy.

vita 22.8.2006 9:29

Re: Jako první krok

Jako nultý krok bude třeba změnit ekonomické zákony.

Pak už to půjde jak po másle.

Ale možná byste mohl nejdřív změnit zákony fyzikální, navrhoval bych vám zákon zachování energie, který zločinně zabraňuje vynález perpetua mobile.

vita 22.8.2006 9:26

Re: Re: Re: Re: Ropny zlom

Jak pro koho...

Pro ideology je člověk zastávající jinou ideologii lhářem, i když je upozorňuje, že jest nebezpečno dotýkati se i drátů na zem spadlých. Bohužel ono dotýkání obvykle nerealizují sami.

EmilXX 22.8.2006 9:26

Re: Autore Burkete a další "odborníci", závidím Vám Vaši víru. Jen jste nějak pominuli,

Uran máme, ale jeho těžba se při současných cenách nevyplatí. Palivové články dovážíme, ale jejich dodavatelů je více. NENÍ nemožné zavést v případě potřeby vlastní výrobu. Dokonce se to svého času plánovalo. Větší problém je vlastní obohacování uranu, ovšem velmoci budou uran pro nás obohacovat patrně raději, než by se dívali na budování vlastních kapacit. Nicméně bych se přimlouval za vytvoření rezerv obohaceného uranu. Rezervy uranu má vytvořeny např. Francie, dokonce ze strategických důvodů nejméně na dvou místech.

EmilXX 22.8.2006 9:20

Hmota podobná ropě, tj. směs uhlovodíků se dá samozřejmě vyrobit ALE,

musíte k tomu použít buďto jiné fosilní palivo (benzín z uhlí vyrábělo Německo už před WW2) NEBO můžete použít třeba i vápenec, musíte dodat energii z vnějšku. V druhém případě použijete umělou směs uhlovodíků jen jako formu k SKLADOVÁNÍ energie, navíc při značných ztrátách. Snáze, než směs uhlovodíků se z uhlí získá methylalkohol, vhodný též jako palivo.

Závěr, syntetická paliva neřeší otázku primárních energetických zdrojů, pouze pohon aut apod.

pozn. jsem chemik.

Mejla 22.8.2006 9:16

Autore Burkete a další "odborníci", závidím Vám Vaši víru. Jen jste nějak pominuli,

že ten Váš "ATOM" si kupodivu nekopeme v našich dolech, ale jaderné palivo musíme dovážet, buď z USA nebo z Ruska. Sami ho vyrobit NEUMÍME a umět nebudeme - čili zastánci "domácího" atomu lžou. Zadáním poslední zakázky na dovoz jaderného paliva z Ruska jsme se stali totálně závislými na ruské energii - zemní plyn z Norska činí cca 20 % naší spotřeby. No a když je to vyhořelé jaderné palivo tak nezávadné, tak si ho autore Burkete můžete skladovat doma v obýváku, ne ?

EmilXX 22.8.2006 9:13

Směs uhlovodíků, podobná ropě se dá samozřejmě vyrobit

Saša 22.8.2006 9:08

Jedině atomové elektrárny jsou pro nás perspektivním řešením.

Ve srovnání s uhelnými jsou téměř bezodpadové, ovzduší nezamořují, krajinu nedevastují, doprava paliva není permanentní... Přikláním se k výstavbě dalších 3-4 JE výkonu Temelína.

k@seznam.cz 22.8.2006 8:59

Re: Re: V době ledové

vegetariánství ohrožuje zdraví člověka - už je to prokázané ! bez masa se neobejdem !!

EmilXX 22.8.2006 8:58

Re: Re: V době ledové

Např. Francie dokázala počátkem 14 století uživit cca, 20 miliónů lidí, ovšem většina jedla JENOM rostlinnou stravu. Pak přišly neúrodné roky a oslabené obyvatelstvo sklátila morová epidemie.

Přesto je podobný stav ideálem některých intelektuálů, placených ze státních peněz. Bylo by třeba je donutit, aby na čas, např. na dva roky museli žít v podmínkách tehdejší chudiny. Myslím, že by je to přešlo.

EmilXX 22.8.2006 8:52

Pokud si někdo přečte knihy a články z 50-60 let, tam se

(na východě i na západě) naprosto otevřeně psalo, že fosilních zdrojů bude ubývat, potřeba elektřiny se bude zvyšovat a PROTO je třeba vyvíjet a stavět jaderné elektrárny, které postupně mohou pokrýt většinu spotřeby. Jenže ideologové z řad humanitních intelektuálů se chtějí nějak živit, a jak geniálně napsal autor jedné scifi z doby před 40 lety, jejich prvotním cílem je "vyhnout se nějak práci na mraze." Tak vzniklo "ekologické hnutí," které se samozřejmě hodilo do krámu ropným společnostem a výsledek, zatím ještě v relativně mírné podobě, pociťujeme všichni. Tomu přispěla v 60 letech relativně levná ropa, jejíž cena se držela tak dlouho, dokud případný růst poptávky mohli pokrýt producenti v USA. Naposledy se tak stalo r. 1967, když se po "šestidenní válce" pokusily arabské země poprvé, tehdy ještě neúspěšně, použít ropné zbraně. Jakmile se i USA stali dovozci ropy, byl obrovský růst její ceny jen otázkou času, reálně nastal poprvé r. 1973 a znovu kolem roku 1980. Cena ropy se v průběhu 70 let zvedla na DESETINÁSOBEK. Podotýkám, že já sám jsem se počátkem 70 let tohoto vývoje obával v momentě, jakmile USA začaly ropu dovážet. 

Přesto šílení intelektuálové nadále za peníze z daní ovlivňují a podvádějí veřejnost, což platí např. i pro ČTV.

Em 22.8.2006 8:46

Re: Co kdyby

U vás už to běží?8-o

Em 22.8.2006 8:44

Re: Re: Re: Ropny zlom

Není to jedno? Buďto je , nebo není. Jestli to píše vonásek nebo vocásek je zhola fuk.:-)

Delfín 22.8.2006 8:44

Re: Re: Re: Máme přebytek,vyvážíme,přesto zdražujeme.

Stacilo by nastavovat HDO podle "zelene" prislusnosti a odpojovat dalkove z dispecinku.

Em 22.8.2006 8:42

Re: Naprosto nechápu...

R^;-D a slzy ve vočích.

MaP 22.8.2006 8:35

Re: Re: Máme přebytek,vyvážíme,přesto zdražujeme.

To by možná šlo zařídit. Svého času někdo vydělával na blbých rakušanech tím, že prodával karbičky do zásuvek , které "nepropouštěly elektřinu z jaderných elektráren".  Stačilo by je jen trochu vylepšit , aby se opravdu nechaly na dálku vypnout a je hotovo. A máte přesně zacíleno na pomatence a podobné existence, které si to zaslouží.

Jura 22.8.2006 8:33

Re: Re: Re: Ropny zlom

O ropném zlomu píší jiní. Navíc to jsou většinou překlady zahraničních článků.

Slávek 22.8.2006 8:31

Elektrická energie

Můj názor je, že jediným rozumným řešením pro naše podmínky je do budoucna (vzhledem k omezeným zásobám uhlí) jen jaderná energie. Zdroje energie, jako jsou větrné, vodní a solární (případně geotermální) elektrárny, to je prostě jen nesmyslný sen hrstky pomatenců, kteří meumějí počítat a navíc vůbec neví nic o tom, jaké v těchto směrech máme v této lokalitě podmínky. Spoléhat na to, že to "někdo vyřeší nějakým geniálním objevem" je chybná, i když lákavá, představa. Bylo už před mnoha lety vypočteno, že pokud se překryje Sahara solárními panely, že pokryje celosvětovou spotřebu elektřiny. Ano, ale jak ji dosribuovat do celého světa? Jak ji "uskladnit" na saharskou noc? Jaké záruky pravidelných dodávek v tomto rozhádaném světě? A hlavně, kdo by tento nebo podobné projekty umístěné kdekoli financoval? Naše republika, podle mého názoru, musí žít ze svých zdrojů. Samozřejmě je dobré využívat vodní energie, v některých lokalitách i větrné a sluneční, přpadně geotermální, to je však nepatrný příspěvek k celkové spotřebě elektřiny. Pro naši republiku je jediným řešení vlastní jaderná energetika, protože na "sousedy" bych v případě problémů s nedostatkem elektřiny vůbec nespoléhal, neboť mají možná v tomto směru ještě větší starosti než my.

Jura 22.8.2006 8:25

Re: Peak Oil

Od našich ne, ale G8, Saudská Arábie, OPEC a pod. ho již zmiňují.

Jura 22.8.2006 8:22

Re: V době ledové

S chovem dobytka místo jenom lovu to vyjde řádově lépe i bez fosilních paliv. S případným přechodem na čistě roslinnou stravu se to ještě několikanásobně zlepší. Přesto bude nějaká redukce potřebná - v žádném případě však 1/100.

L 22.8.2006 8:22

Je to smutne pane autore ale ono bude k te lekci muset dojit Jako za komousu

Jo za komousu se skutecne vypinalo a dnes to CEZ taky zkousi. Jenze za bolsevika se elektricke pece nevypinaly, ale vypinaly se domacnosti. Ta jedna pec spotrebovala asi tolik jako jedno mesto.

Prokouk 22.8.2006 8:19

Jako první krok

Jako první krok je nutné vyměnit vedení ČEZ.

i.h. 22.8.2006 8:19

Re: Re: Co kdyby

Simunek neni zadny chemik. Samozrejme ze existuje takova hmota, je to jakakoliv smes nizsich alkanu, neco jako nafta. Musi tam byt jenom uhlik a vodik. Neco jako ropa bez siry  a dalsich korozivnich primesi.

L 22.8.2006 8:18

Re: Re: Ropny zlom

Nevim, ale nepise to jen tak nahodou pro ty Blici listy komunista soudruh Stepan Kotrba?

Alfons 22.8.2006 8:16

V době ledové

neměli lidé žádné elektrárny a žili. Chce to změnit životní styl. S tím by mohli začít naše zklamané žabky. A eskymáci jsou na tom stejně. Populace by se musela zredukovat na 1%, aby jí dostačovalo dostatek lovné zvěře k jídlu.

Zlý kukuč 22.8.2006 7:43

Re: Co kdyby

to je dobrý nápad. Budeme potřebovat si deset milionů vězňů :-)

Vy jste chemik, existuje nějaká podobná hmota jako ropa, by´t uměle syntetizovaná, která by měla tak dobré vlastnosti pro transport (stabilitu) a tak vysoký energetický obsah kromě zkapalněného plynu ?

hezký den přeji.