26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kkkk 7.11.2007 15:56

Potřeba zálohování podle zdrojů

Zapomíná se na malé vodní elektrárny, které běžně 90% času bez okamžitého kolísání výkonu. V podstatě okamžitou zálohu nepotřebují, plošné sucho se dá předvídat s předstihem.

K fotovoltaice alternativa přes teplo, kde je okamžité kolísání potlačeno a při dostatečné velikosti vydrží setrvačností i přes noc, ovšem účinnost je nižší - velikostí měřenou na desítky čtverečních kilometrů se to hodí leda do pustin Austrálie nebo Sahary.

Nejkolísavější zdroj je vítr, který u nás roztáčí vrtule tak 30 % času, z toho 3/4 na podstatně omezený výkon. Hlavní problém není v okamžitém kolísání, ale v tom, že fouká všude nebo nikde najednou, tj. zálohovat nutno většinu výkonu. Velký rozdíl proti slunečnímu svitu, málokdy je zataženo, sychravo v půlce Evropy, bezvětří či jen vánek běžně.

ok 7.11.2007 15:33

Re: Re: Re: Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

hlavně že máte jasno, pánové. On ten led bývá jen na hladině, toho jste si ale z vaší klimatizované kanceláře ještě nestihli všimnout. A pořádné mrazy panují cca 1 měsíc v roce. Existují ještě měsíce říjen, listopad, první půlka prosince, březen, duben, květen.

A proč bychom do toho tahali čez, ty monopolní lotry a zloděje, kteří údajně patří nám všem?

Přeji vám otevřenou a svobodnou mysl.

vita 7.11.2007 15:27

Re: Re: Re: Mohl,

... a čekáno...

krmič 7.11.2007 15:25

Re: Re: Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Fotovoltaika bez problémů? Ono i v létě jsou noci, i když krátké. Takže navíc ještě přečerpávací elektrárnu. No problem...

JJ 7.11.2007 15:18

Re: Pokracovani

Takze co se tyce CR a Zelenych, tak maji v principu pravdu, ze tyto zdroje elektriny mohou pomoci, nicmene v CR mame ke 20% prostor pouze pro ekvivalent 1 bloku JETE a to by stejne melo z velke casti jit z OZE, ktere vetsinou splnuji parametry pro distribuovanou vyrobu. Tedy bez vyraznejsich zasahu do nasi site, pokud vezmeme UK jako priklad (Nemecke vetrniky asi jako priklad dat nelze, protoze Nemecko si vyrovnava sit dovozem).

Na druhou stranu retorika autora ukazuje, ze chce akorat delat blbce ze zelenych. Ti pritom maji celkem pravdu, co se tyce uspor a i distribuovane energie. Celkove mu jde pravdepodobne o vyliti nejake frustrace. Neni nad to si tady spolecne s diskutery spolecne zanadavat, vidte.:-/

JJ 7.11.2007 15:11

Pokracovani

Hodne se v teto souvislosti hovorilo o Tzv mikroturbinach - dnesni technologie dokaze efektivne vyrabet proud i jako vedlejsi produkt ohrevu v domacim boileru (predpoklada se pripojeni na zemni plyn). Masove nasazeni je ovsem problematicke, protoze lide vetsinou meni tato zarizeni az pri konci zivotnosti, takze to jde trochu pomaleji, nez co by optimiste chteli. Nicmene prihledneme-li ke zlevnovani existujicich technologii, je mozne, ze se toto stane standardem pro vytapeni zemnim plynem.

Zajiste existuje limit, od ktereho distribuovana vyroba elektriny zacne zvysovat naklady na udrzeni stability site (distribuovana sit nebude schopna reagovat na jednorazovay vypadek 1-2GW JETE). V UK vidi hranici, kdy by mohly zacit problemy kolem 20% podilu a budou tedy muset svou sit trochu prizpusobit, pokud chteji docilit 20GW vykonu. Maji to prirozene jednodussi, protoze nejsou synchronizovani ke zbytku Evropy a tak si muzou dovolit, aby se frekvence odchylili trochu vic nez CR.

Pokud se ovsem podari drzet vyvoj v solarni energii jak predpoklada napriklad dokument CEZu o OZE, tak se bude muset prenosova sit a pravdepodobne i filosofie spotreby tomuto prizpusobit. Ale neni to nic, co by technici nezvladli.

JJ 7.11.2007 15:00

Decentralizace/ Embedded Generation

V UK je definovana jako zdroj s vykonem pod 50 MW. Myslenka je takova, ze je lepsi produkovat v miste, spise nez ve velkych elektrarnach na severu zeme a pote mit ztraty z prevodu na vysoke napeti, z prenosu a z prevodu na nizsi napeti distribucek. Myslenka byla puvodne takova, ze prumyslove podniky a teplarny (tech ovsem moc v UK neni) mohou bezet CHP - produkovat elektrinu soucasne s produkci tepla. U prumyslovych podniku (ale i treba nemocnic) lze navic behat zalozni zdroje ve spicce, pripadne lze zalozni zroj upravit na kombinovane palivo (plyn/ diesel) a behat az cca 30% casu. Pri kolapsu cen elektriny kolem roku 2000 se vyplatilo tyto CHP odstavit a koupit boiler na teplo, dnes se to opet slusne vyplati. A co se tyce spicek, tak se treba Sainsburies vyplati vypinat mrazaky v dobe superspicky. http://www.parliament.uk/post/pn163.pdf

Rozhodne nejde o zanedbatelnou polozku v bilanci produkce v UK. CR ovsem ma % podil dokonce vetsi http://64.233.183.104/search?q=cache:m1MgSFpc5RsJ:cired.be/WG04%2520Annexes.pdf+embedded+generation+share+uk&hl=en&ct=clnk&cd=10&gl=uk

Petr Nejedlý 7.11.2007 14:56

Re: Re: Autor Nejedlý vůbec neví, co je to decentralizovaná výroba elektřiny. Doporučuji mu např. návštěvu Dánska, Švédska apod.

Ještě k výše uvedenému - upozorňuji na poslední mnou vytučněnou větu (jeden z důvodů obtíží regulátora s regulací sítě). Nic není tak černobílé, jak se zdá.

The peak wind output was 1813 MWe on 23 January, well short of the total capacity, and there were 54 days when the wind output supplied less than 1% of demand. On two occasions, in March and April, wind supplied more than total demand for a few hours. In February 2003 during a cold calm week there was virtually no wind output. Too much wind is also a problem - over 20 m/s output drops and over 25 m/s turbines are feathered. Generally, a one metre/second wind change causes a 320 MWe power change for the whole system.

Jinak celý text viz - Dánsko na talíři: http://www.world-nuclear.org/info/inf99.html

Ladislav N. :-))) 7.11.2007 14:55

Re: Mám doma dvě dynama od jízdního kola a starý alternátor ze škodovky.

Tak ještě metrák svíček k tomu, dokud je "levná" ropa... ;-)

Ladislav N. 7.11.2007 14:53

Re: Kogenerace

No, nevím, jak v Dánsku, ale když jsem se ptal u rozvodné firmy, zda by měla zájem vykupovat přebytky z KJ, tak neměla. Zájem o energii byl, ale pouze ve stálém trvalém provozu a o dodávku jmenovitého výkonu.

Petr Nejedlý 7.11.2007 14:49

Re: Autor Nejedlý vůbec neví, co je to decentralizovaná výroba elektřiny. Doporučuji mu např. návštěvu Dánska, Švédska apod.

Tak, konečně pořádný nářez. Tak jsem si to představoval ;-D. Předpokládám, že máte na mysli řešení s kogeneračními jednotkami. Jak jsem už několikrát dnes uvedl, otázkou je míra decentralizace. Co tahkle zrušit velké elektrárenské bloky popř. dovozy elektřiny a výkon zajistit výrobou v dostatečném množství kogeneračních jednotek malého výkonu? Dánové byli jedni z těch, kteří vstupovali do UCTE velmi rádi, protože místní operátor měl dost těžkou hlavu s regulací sítě. Dánové jsou na špici v budování ideální energetiky dle aktuálních zelených konceptů. Taky je to vidět na její ceně, ale zase tam mají jednu z nejvyšších životních úrovní na světě, takže si mohou leccos zafinancovat.

Dále přikládám info z World Nuclear Association:

Denmark in 2006 generated 45.6 billion kWh of electricity, 54% of this from coal (24.4 TWh being a big increase from previous years), 21% from gas and 13% (6.1 billion kWh) from wind. The wind contribution was 6.6 billion kWh in 2005, 18% of total. These figures however are artefacts since Denmark is neither isolated nor unified electrically - East Denmark (Zeeland) and West Denmark (Jutland & Funen) are unconnected and each is part of a major grid system. In 2005 about 11.6 billion kWh was exported and 12.9 billion kWh imported - from Germany, Norway and Sweden. The main import is from Sweden and the main export is to Germany.

Sýček 7.11.2007 14:45

Ano

R^

Milan 7.11.2007 14:34

Metoda velké skoku

Podobná decentralizace už tu jednou byla. Bylo to v Číně, kdy Mao Ce Tung vyhlásil metodu velkého skoku a např. skoro v každé vesnici měli malou tavící pec na železo. Jak to dopadlo všichni víme. Bláboly paní Kuchtové a Bursíka nemůže brát soudný člověk vážně. Nedovedu si představit jak by probíhola přifázování (tedy pokud tito odborníci vůbec vědí co to je) těchto mikrozdrojů. Ty kecy o plynových elektrárnách jsem od pana Bursíka jsem už slyšel, když se dostavoval Temelín (Havel - zakonzervovat, Klaus-dostavět, Bursík- předělat na plyn). Za dostavbu Klaus zaslouží metál, protože kdyby to bylo na plyn, tak dnes stojí kilowathodiny 15 korun.Byla by také dobrá sranda, až by Rusové (Ukrajinci, Bělorusové) omezili přívod plynu. Jistě je správný názor šetřit energii, izolovat domy, chovat se ekologicky aj. Energie se však ale nikdy nevyrobí úsporami.

honzak 7.11.2007 14:31

Re: Autor Nejedlý vůbec neví, co je to decentralizovaná výroba elektřiny. Doporučuji mu např. návštěvu Dánska, Švédska apod.

pán má na mysli patrně kogenerační jednotky, že? V zásadě to tak může i fungovat. Jen nevím, proč mají Dánové jednu z nejdražších elektřin v Evropě.... A to mají i krásné větrníky vedle krásných mostů.

Mejla 7.11.2007 14:20

Autor Nejedlý vůbec neví, co je to decentralizovaná výroba elektřiny. Doporučuji mu např. návštěvu Dánska, Švédska apod.

Decentralizovaná výroba elektřiny založená na kombinované výrobě elektřiny a tepla je významným příspěvkem v oblasti úspory primárních paliv, snížení přenosových ztrát, zvýšení pružnosti elektrizační soustavy a zvýšení nezávislosti měst a obcí na výpadcích VN a VVN. Zdroje na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla fungují spolehlivě, přesně a najíždějí během několika vteřin. Tyto zdroje jsou velmi dobře a přesně regulovatelné. Palivem je obvykle zemní plyn.

Bubik 7.11.2007 14:18

Mám doma dvě dynama od jízdního kola a starý alternátor ze škodovky.

takže já jsem na decentralizaci připraven :-D

honzak 7.11.2007 14:13

Re: Re: elegantní řešení

za WWII se šlapací a "točicí" (ručně) poháněné generátory  u armád běžně používaly. Na tom MŽP by mě fascinoval pohled na plnotučné uřednice v přiléhavých trikotech jak točí svých cca 100W.

Implusní regulace poháněním by taky byla zajímavá, možná by se na MŽP zvýšila koncentrace SM praktikujících.

honzak 7.11.2007 14:06

Re: Re: Pozor, pane autore, domnívám se, že v jednom se mýlíte

Ježíšku u křížku! Kdy už pochopíš, že ta věc má naprosto mizivou POHOTOVOST???? Doporučuji sledovat na www.chmi.cz "stav počasí" a tam rychlost větru. Vždy, když i na horách klesne pod 5 m/s VYPNOUT DOMA ELEKTŘINU!!!! Pak snad pochopíš.....

Takové, jako jsi ty bursíci fest potřebují! Nesporně inteligentní a kultivovaný člověk (bez ironie), který ví o praktických technických problémech stejne howno jako vedení strany. A navíc to myslí upřímně, jako jistý SG.

Ladislav N. 7.11.2007 14:03

Re: Tisíce Číňanů vyrábí železo

Jo, o "velkém skoku" Mao-Ce Tunga a desítkách milionů mrtvých v důsledku hladomoru už jsem psal na začátku...

Ladislav N. 7.11.2007 14:01

Re: Melounistické hovadiny převratnými změnami nebyly, nejsou a nebudou.

 ;-)R^ !!

Ladislav N. 7.11.2007 13:57

Re: ..."něco" s náhodnou dodávkou do sítě je zadarmo drahé

 ;-)R^ !!

honzak 7.11.2007 13:56

Re: Re: Ale dneska to zeleným hezky fouká

Tak prd - Ramzová ukazuje jen záběr sjezdovky.

ptakopysk 7.11.2007 13:56

Re: Re: Re: Re: Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

předehřívat vodu v potoce, aby nenamrzala mlýnská kola ? To by snad šlo - položit na dno toku topnou spirálu. Akorát by se před mlýnský kolo musela instalovat mříž, aby se na něj furt nenamotávali revmatický vodníci... 

Ladislav N. 7.11.2007 13:53

Re: "Alternativní" energie

Bez dotací by tyhle projekty vůbec neměly smysl. Tak o co vám tedy jde? ;-)

bioplyn 7.11.2007 13:48

Re: elegantní řešení

Zapomněl jste doplnit bioplyn.

Libor 7.11.2007 13:48

Re: Re: Re: Re: Jaderná energetika

Já bych taky bral spíš sklad než větrníky. U nás v Pardubicích by se už nějaké to záření (pokud by vůbec bylo!!!) mezi dalšími chemickými exhalacemi ztratilo.

honzak 7.11.2007 13:39

Re: Ale dneska to zeleným hezky fouká

Asi nespadne, ona ta automatika vypraporuje vrtuli. Ale na horách toho zas tolik nenatočí, ono se to kolem 20 m/s zase vypíná.....

Chtěl bych vidět on -line farmu Ostružná v Jeseníkách. Ta je na SZ vítr stavěná.

Petr Nejedlý 7.11.2007 13:35

Re: U atomových elektráren je jeden problém

Tak jako se vyvíjí veškeré technologie, tak se i vyvíjí technologie těžby a zpracování uranové rudy. Samozřejmě ve smyslu zmenšování dopadů na ŽP. Zvěrstva typu tlakování koncentrovaných kyselin do ložisek atd. se už nepoužívají.  Ale na rovinu, pokud to srovnáváme tak, že teď máte za barákem romantický palouček, tak asi po výstavbě nějakého průmylového komplexu (třeba i papírny, logistického centra, vstřikovny plastů ale i uranového dolu) to těžko bude lepší. Nicméně všechny technologické stavby nyní podléhají hodnocení vlivu na ŽP (tzv. EIA), kde se všechny tyto otázky musí veřejně vyřešit a doložit. Pokud chce firma těžit, musí dostat povolení od hejna úřadů (včetně ministerstva ŽP) a případně se vyrovnat s obyvateli.

Krajinu nám devastuje i doprava, zemědělství, průmysl atd., bohužel.

OMar 7.11.2007 13:33

Re: Decentralitzace podle zelených

To byl "Velký skok" a ne " Kulturní revoluce". Ale jinak mě to přirovnání taky napadlo, na konci toho hospodářského úspěchu bylo několik milionů mrtvých a totální rozvrat čínský ekonomiky

TBB - falešný mormonský kněz 7.11.2007 13:30

Ale dneska to zeleným hezky fouká

Dodávky budou překročeny a pokud některý fofrník spadne, zaplatí to pojišťovna.