7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mard 7.11.2007 21:40

Re: Re: Zelení se dělí na blbce a darebáky a obojí lžou

Navíc se ta špatná a nevychovaná elektřina blbě uschovává pro případ potřeby, na rozdíl od termálně odizolovaného barelu s teplou vodou.

Delfin 7.11.2007 20:30

Zelena pravda

Par perel naseho Bursika zde.

Doporucuji nejdrive polknout pripadnou potravu v ustech pred prectenim jeho odpovedi, jinak se vystavujete vaznemu riziku uduseni ... Vsimnete si jeho absolutniho nepochopeni, co znamena ucinnost elektrarny. Dale planovane ignorovani vysledku a utok na Pacesovu komisi je zvlastni, protoze na ci popud tato komise vznikla?

Ble 7.11.2007 20:27

Re: Jaderná energetika

Ja bych si klidne nechal zridit uloziste ve sklepe (tedy - pokud bych mel vlasni barak se sklepem), ale musel by to byt "cerstvy" vysoceaktini odpad, nedavno vyndany z reaktoru. Ten totiz produkuje docela slusny tepelny vykon - radove kilowatty az desitky kilowattu, proto se uchovava pod vodou kvuli chlazeni. Mit neco takoveho ve sklepe, tak nemusim utratit uz ani halir za vytapeni, jenom v lete bych potreboval nejaky velky ventilator, co by ten teply vduch vyhanel ven. Jen bych si obcas musel oblect protiradiacny oblek a zkontrolovat, jesli mi po sklepe nepobihaji svetelkujici misy a olbrimi mutantni pavouci :-)

huhu 7.11.2007 20:03

na reálné problémy vznikají reakcí nesmyslmné ideologie

tak jako reakcí na sociální problémy 19 století byla ideologie socialismu, tak reakcí na znečistění prostředí ve 20. století jsou zelení ekologové. Obě tyto ideologie/hnutí mají mnoho společného - ty ideologie jsou nesnysly, problémy neřeší, kde se dostanou k moci je to ještě horší.....

Kovanda 7.11.2007 19:18

Zelení trpaslíci nevyhynou

snad právě proto, že energetice nerozumí a měli by si z ní nejprve udělat zkoušku.  Je tu ale i problem s centralizaci jako takovou. Na západě začali - místo budování rezerv - zvětšovat sítě, které se tak stávají nestabilní a když něco bouchne, vypne to pul Severni Ameriky.  Větrníky samy nemohou rezervu dělat: větru se prostě nedá poručit, že musí foukat, když ho potřebuujeme.  

Větrníky by byly ideální řešení pro malé komunity, ale izolovaně, tj. ne na síti, ale to nejde, protože když není větru, tak se jak známo netočí.   Jo dříve, když nebyl vítr, tak mlynář počkal, až bude, to v dnešní době nelze. A navíc jen malý vítr nestačí: větrníky pod určitou rychlost nemohou správně generovat střídavé napětí.

Závěr: jít přes jisté procento větrníků ( nevím kolik ) prostě nemá cenu. Nebyla by rezerva anebo by se muselo o to postavit víc jiných elektráren.   Jen blbec si může myslet, že jeho řešení je bez problémů.

ibb 7.11.2007 19:12

Re: Re: Re: Pane Nejedlý,

Chci Vam podekovat za clanek (vcetne odkazu uvnitr claku), povedl se, i diskuze ukazala ze energetice se musi rozumet..

Petr Nejedlý 7.11.2007 18:58

Re: Re: Pane Nejedlý,

Ještě mne napadlo, proč chodit ke kováříčkovi, když se můžete zeptat přímo kováře. V České nukleární společnosti je mnoho lidí, kteří se profesně a profesionálně zabývají palivem a vším okolo. Myslím si, že když je kontaktujete, tak vás určitě neodmítnou a dají vám podrobné infromace, vysvětlí případné dotazy nebo dají odkazy na informační zdroje na Internetu. Takže odkaz: http://www.csvts.cz/cns/. Příjemný večer.

Papouch 7.11.2007 18:43

Re: Re: Autor Nejedlý vůbec neví, co je to decentralizovaná výroba elektřiny. Doporučuji mu např. návštěvu Dánska, Švédska apod.

To neni vetrniky. Spis bych moc rad vedel co v Dansku drahe neni...

Papouch 7.11.2007 18:37

Re: dneska se skalní

nechtejte dotaci, je to o dusevni zdravi

Abyste ji dostal, potreboval byste stempl od certifikovaneho znalce, ze strecha na ktere kolektor bude, je smerem na jih a ma ten spravny sklon. Sluzba je samozrejme placena. Jestli se znalec strech a sklonu prijel opravdu podivat muzete 3x hadat...

ibb 7.11.2007 18:34

Re: Re: Re: dneska se skalní

dovolim si uvest jeden znamy citat kery se objevil v diskuzi nize (nevim jestli ho inerpetuju zcela presne) "To se to hoduje z ciziho..." Oni nechapou aby mohl bezet jeden maly lokalni zdroj energie musi existovat zalozni ktery vyuzivaji (pro nabeh zdroje, nebo pro pouhe vykryti dodavky) ale kdyby se odpojili od centralni site tak by to behem 72h pochopili...

honzak 7.11.2007 18:22

Re: Re: dneska se skalní

souhlas! Budiž však řečeno i "b" - elektřinu vyrábět nechci! Celkem slušně chápu problémy výroby, velkoodběratelů, sjednaných odběrů včetně špiček, červených faktur, fyzikální omezení přenosových soustav,  atd.

Vnucuje se mi otázka - proč musím celý život trávit v blbákově? Nejdřív rudém a teď zeleném?

ibb 7.11.2007 18:18

Re: dneska se skalní

Protoze na dotace jsou tu bohuzel jini kteri cteji postavit VE, a oni si o dotacich rozhoduji sami. Vidite prave v tomto pripade (solarni ohrev TUV) je decentralizovany system vhodny.

Ladislav N. :-))) 7.11.2007 18:17

Re: ...proč proboha nemůžu dostat dotaci na solární ohřev TUV...?

Protože z ušetřené energie nemusíte do státní pokladny odvádět DPH... ;-P

Ladislav N. 7.11.2007 18:15

Re: Wabi. IP: 217.31.50.xxx

Ach, ouvej, on se vždycky nějaký blbec najde... Rv;-(

honzak 7.11.2007 18:02

dneska se skalní

melounisti nějak nezúčastnili, že? Že by dostali rozum? Nebo jim větroměr vypnul jejich větrníky a baterky jejich noťasů stojí za stejný prd jako jejich učení?

Otázka závěrem - proč proboha nemůžu dostat dotaci na solární ohřev TUV pro bytové družstvo? Nezatížím rozvodnou soustavu a ušetřím zemní plyn. Proč dotaci - otcové zakladatelé a matky zakladatelky jsou v hlubokém důchodovém věku.....Pro melounisty dodávám, že bych v létě z cca 300 m2 uživil veškerou spotřebu 12 bytů.

Jéňa 7.11.2007 18:02

Re: Re: Re: Re: Jaderná energetika

Bylo by to jako za komunistů - 10. stupeň energetické regulace - Tma jak v pr-eli, jen rudá hvězda svítí ( dnes se rozsvítí melouni)

Ludva 7.11.2007 17:36

Re: elektřina v chaloupce

Problém zelených je, že pouze nařizují jiným, co mají dělat. Proč sami nestaví ekologické zdroje a nekonkurují ? Nebýt obrovských dotací, tak jejich projekty zkrachují jak domeček z karet.

cb 7.11.2007 17:31

Re: Zelení se dělí na blbce a darebáky a obojí lžou

Fotovoltika ma tu nevyhodu, ze funguje jen ve dne, kdy se z nejakeho podivneho duvodu v bytech moc nesviti. :-)

Petr Nejedlý 7.11.2007 17:30

Re: Pane Nejedlý,

Doporučuji např. níže uvedené stránky, kde jsou uvedeny základní informace a popis základních technologií. Ale upozorňuji předem, že pro některé čtenáře působí takovéto odkazy jako červený hadr na býka a rozpoutá se věčná diskuze, co za informace je a není přibarveno jadernou lobby. Já osobně je považuji za solidní zdroj. Do hry výrazně vstupuje ještě ekonomika. Poslední dobu jdou ceny surového uranu dost rychle nahoru, je otázkou, kde se zastaví - a to bude mít vliv na další vývoj, tj. zda se svět bude přiklánět k těžbě surového uranu a výrobě "nového" paliva, nebo přepracování "starého" paliva. Snad to bude takto stačit. Samozřejmě je to problematika na několikahodinovou diskuzi.

http://www.jaderny-odpad.cz/vyuziti-jaderneho-odpadu.htm

westík 7.11.2007 17:09

Pane Nejedlý,

Vaše odpověď  je příliš konvenční. Tedy-neptala jsem  se na "důlní škody" ty jsou značné  jak při těžbě uhlí, tak při těžbě uranu ( i když je ho zapotřebí málo, tak se musí vytěžit značé množství radioaktivní horniny , z níž se chemickou  cestou získává  vlastní koncentrát. Odkaliště se zbytky  těžkých kovů a radiaktivních látek není malý rybníček-navíc radioaktivita  přetrvává desítky let/. Aby bylo jasné-jsem pro atom.elektrárny. Nicméně můj dotaz zněl, zda jsou známy a používány  postupy /recyklace vyhoř.paliva a pod./,jak získávat potřebné množaství paliva pro atom.elektrárny  bez příp.těžby. Podotýkám, že s Kuchtovou  a spolk.nemám a ani nechci mít nic společného.Jde mně o věcnou debatu Poznámka: před dávnými léty jsem se účastnila tvorby hor.zák.zrovna v části, týkající se důlních škod,takže tahle problematika je mně jasná.

Wabi. 7.11.2007 17:08

Re: Metoda velké skoku

Dobrá připomínka, " velkého skoku"!:-) Po novém roce jej uděláme téměř všichni.!!8-o

Bubik 7.11.2007 16:45

pokračování

který nám bude dodávat Rusko. Za předpokladu, že ovšem se nebudeme protivit jeho podmínkám dodávek, tedy že budeme platit světové ceny plynu odvozené od světových cen ropy, že se nebudeme politicky protivit a že vůbec budeme pro rozvoj ruské ekonomiky dělat maximum.

Jinak se otočí kohoutkem......

Karel 7.11.2007 16:16

Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Zkuste uvést reálný příklad místa, kde by taková místní hydroelektrárna mohla stát. Naše řeky mají bohužel v naprosté většině malý průtok (u spádu nehovoře). Takže by se musely stavět akumulační nádrže neboli přehrady a to by asi zelení šílenci nepřežili. A hlavně - kolik by ta investice stála?

Honza42 7.11.2007 16:11

Re: Re: Re: Re: Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

Vy si hlavně neuvědomujete, jak malinký výkon z takového i poměrně velkého potoku dostanete. Ono Vám vyjde, že vyrobí za 100 Kč elektřiny denně a náklady budou 3x vyšší.

Stredocech 7.11.2007 16:11

Re: Metoda velké skoku

Souhlas, ale ten metál si zaslouží také Zeman a Grégr.

Stredocech 7.11.2007 16:09

Zelení se dělí na blbce a darebáky a obojí lžou

Určitě víte, že když se zdraží elektřina, zavedou se určitá úsporná opatření, která se za nových cen už vyplatí. A tím to skončí. Další pokles spotřeby je nereálný, receptem je už jen cesta "zpátky na stromy."

Na Krétě je sluneční kolektor na ohřev užitkové vody na každém baráku a nejsou k tomu potřeba žádní zelení. Prostě se ta technologie v tamních podmínkách už vyplatí. Dovedu si představit, že bude vyvinuta i ekomomická (tj. bez dotací a povinných odběrů výhodná) fotovoltaika, jen nevím, bude li to trvat deset let nebo 50 let. Je to srovnatelné s jadernou fůzí.

 

Petr Nejedlý 7.11.2007 16:08

Re: Re: Pokracovani

To bylo dobré, solidní argumentace. Spousta věcí k diskuzi, ale není moc prostor. Problém je ale jinde. V rétorice (občas i dokumentech), řekněme některých  a skalních, environmentalistů se bežně doslechnete formulace v tom smyslu, že je nutné v ČR odstavit oba bloky ETE (Rakousko atd.) + nejlépe výhledově odstavit Dukovany (zastaralé) + odstavit zastaralé uhelné elektrárny na severu a toto vše nahradit obnovitelnými zdroji (v opravdu masovém měřítku) popř. supermoderními uhelnými elektárnami (bez překročení limitů těžby uhlí) + plynovými elektrárnami. A k tomu samozřejmě masivní nasazení kogeneračních jednotek + masivní úspory v řádech více desítek procent. Nemají problém s technickým řešením ani s investiční náročností. Obávám se, že takto je představována ta modernizace, decentralizace, intenzifikace a další -izace.

Karel 7.11.2007 16:04

Re: Decentralizace/ Embedded Generation

Váš trojdílný příspěvek je dosti dlouhý a není (mně) zcela jasné, co se jím snažíte vyjádřit. Kogenerační jednotky (to je ono CHP) samozřejmě fungují i u nás, ovšem jsou vhodné pro větší zařízení. Ohledně Vašich odkazů - první ukazuje na dosti starý materiál z roku 2001 (o Sainsburies jsem zmínku nenašel, naopak se zde uvádí "Certain energy technologies (e.g. CHP and wind) have variable, intermittent and unpredictable output.)". Pročetl jsem si i druhý odkaz (sice rychle, ale celý) - je evidentní, že ve většině jednotlivých zemí uvažují racionálně.

Závěrem - decentralizace zdrojů elektrické energie je samozřejmě možná. Přinese však zákazníkovi vyšší náklady a zhoršení spolehlivosti dodávek.

Stredocech 7.11.2007 16:02

Re: Autor Nejedlý vůbec neví, co je to decentralizovaná výroba elektřiny. Doporučuji mu např. návštěvu Dánska, Švédska apod.

Problém je, kde chcete vzít ten zemní plyn a kolik bude stát. Jaderná elektřina v racionálně budovaných elektrárnách (vzor je Francie) může být a také v určitých obdobích byla levnější, než samotný zemní plyn potřebný k výrobě stejného množství elektřiny.

Cena plynu je navázána na ropu a to je ten problém. Stačí se podívat na ceny elektřiny v Dánsku, Nizozemí a Itálii na jedné straně a Francii na straně druhé.

PPP 7.11.2007 15:59

elektřina v chaloupce

Problém laických aktivistů je částečně také v tom, že si dovedou představit elektřinu ke svícení v chaloupce, ale ne elektřinu v metalurgii a v doprave a v jiných průmyslových oborech. Ono je třeba pohánět nejen žárovečky ale i obloukové a indukční pece. Každý kousek kovu v té chaloupce takovou pecí musel projít.