18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 7.11.2007 9:50

Re: Re: Pozor, pane autore, domnívám se, že v jednom se mýlíte

Kdyby měla být cena větrné elektřiny stanovena tak, jak u běžných zdrojů, musela by být záporná - protože něco s náhodnou dodávkou do sítě je zadarmo drahé.

Dlabáček 7.11.2007 9:48

Re: Miliony trpaslíků

Píšete a neznáte. Nedovedu si představit najetí a bezpečný provoz jakéhokoliv energetického zařízení bez záskoku napájení. Bez vnější sítě nedokážete zajistit vlastní rozběh. Ten potřebuje cca 30% jmenovitého výkonu. To se nedá dělat čistě z vlasní záskokové stanice. Nikdo nepovolí jaderný zdroj bez vícenásobného zajištění. Pokud se jedná o zdroje spalující fosilní palivo při klesání jednotkového výkonu klesá též možnost regenerace a tím stoupá množství spalin na jednotku výkonu.

honzak 7.11.2007 9:47

Re: Re: Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

velmi přesně řečeno!!! Už slyším hlášky místních dam v práci:"šéfe, pusťte mě dneska dřív domů! fouká a musím vyprat.."

vita 7.11.2007 9:46

Re: Mohl,

je čekáno...

Ales 7.11.2007 9:46

Re: Všem, všem všem !!!

Ať si trpaslíci dělají co chtějí, na hlavu se mohou klidně stavět, ale především ať to dělají za svoje. Proč musím platit trpaslíky když o jejich služby nestojím?

vita 7.11.2007 9:44

Re: Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Proč? Proč by to mělo být nerealizovatelné!

Realizovatelné to je - jenže i Pávek se svou "energeticky autarkní obcí" ví, že parazituje na stabilizační funkci sítě. A že by ho jeho "energeticky autarkní občané" sežrali po několika výpadcích - kdyby měli být závislí jen na větrnících. Nebo kdyby měli jen platit i náklady na údržbu stability, které takto nuceně platíme my všichni...

Ostaně - jaké "výpadky"? Při ekvivalentu 11-13% je výpadek základním stavem - takže by šlo neelektrifikovanou obec s občasným zapnutím.

milaz 7.11.2007 9:43

Re: Re: konec Jádra?

www.dukovany.cz nejsou oficiální stránky elektrárny, ale profesního sdružení dukovanských operátorů.

Petr Nejedlý 7.11.2007 9:40

Re: Pane Nejedlý,

Nejenom VE, toto je pouze ilustrativní příklad decetralizovaného zdroje - nemám však momentálně k dispozici jiný odkaz. Koncepce "virtuálních" el. je teprve ve fázi řekněme ranného vývoje a výzkumu (nevím však, jestli tím oba myslíme totéž). Viz moje odpověď na poznámku tuším od MLOK1. Rovněž teď musím končit.

MLOK1 7.11.2007 9:38

Re: Pozor, pane autore, domnívám se, že v jednom se mýlíte

Loki_F, byl jsem se nedávno podívat v Krušných horách na "fofrníky". Na jednom z nich byla informace, že tento 80m vysoký obr s průměrem rotoru 80m je schopen dodat výkon 2500kW (čistý redukovaný výkon 2000kW). Myslíte si i nadále, že 2,0MW je pidizdroj?

       Vím, co se nyní chystáte namítnout. Vítr nefouká stále, i když fouká, tak ne vždy na těch 2MW, ale sotva 200kW, ale i tak se jedná o čistou energii, která nezničí kilometry lesů tak, jak to udělaly tepelné elektrárny. Nezmizí kvůli nim ani jediná vesnice kvůli stále se rozšiřujícím povrchovým dolům. Krajina nebude větrníky zohyzděna více, nežli je nyní zošklivěna kondensačními věžemi tepelných elektráren, jejich skládkami popílku, sírou páchnoucími povrchovými doly.......

       Jinou věcí je vysoká cena vykupované "větrné" elektřiny. Ta by měla být stejná (případně nižší) jako cena "tepelné" elektřiny.

fox 7.11.2007 9:37

Re: Jaderná energetika

Ano,určitě!

Petr Nejedlý 7.11.2007 9:34

Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Jakákoliv koncepce předpokládající nepřipojení k celostátní síti je podle mne nerealizovatelná (technicky, ekonomicky, možná i právně). Zajímavý koncept ale v současné době zkoušejí v Německu. Chtějí centrálně řídit velké množství (až desítky) decentralizovaných zdrojů - soláry v různých lokalitách, větrníky v různých lokalitách + plynové elektrárny pro vyrovnávání výpadků výkonu. Cílem je vytvořit takový konglomerát, že bude "simulovat" blok většího výkonu a bude mít předpovídatelné chování a spolehlivost, takže bude opravdu pro soustavu přínosem a nikoliv příteží.

Jinak souhlas s tím, že uvážená decentralizace nemusí být nerozumná.

M. Zima 7.11.2007 9:31

Pane Nejedlý,

také mohu pouze juknout a musím Vám vytknout, že kritisujete decentralisaci, ale míníte VE. Ale ta decentralisace není pouze VE. (např. projekt virtuelní elektrárny složené z centrálně řízených blokových topení v domech, ...). Dále např.: Zcela opomíjíte skutečnosti, že sítě byly stavěny elektrokoncerny za účelem maximálního zisku a ne za účelem optimálního zásobení zákazníka. Nevšímate si ani problému ztrát transportem, vystupujete pro rozšíření JETE, aniž byste vzal ohled např. na zkušenost Biblis, tam byly také plánovány 4 bloky, postaveny 2, protože se přišlo na to, že by taková koncentrace výroby nebyla ekonomická, ... A teď musím dojukat. Bye. PS: Příště Vám vytáhnu i ten zoubek s VE, jestli chcete.

honzak 7.11.2007 9:23

Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

"Nebo si myslíte, že obec, využívající MÍSTNÍ hydroelektrárnu, zcela pokrývající její potřebu,  by se chovala nerozumně? Mohlo  by jít i o isolovanou soustavu, nepřipojenou k celostátní elektrické síti - pokud by místní elektrárna měla dostatečné reservy výkonu. "

A co DOSTATEK VODY, voni obojživelníku???? V suchém létě by elektřinu měla akorát místní organizace strany zelených???? A ty " spáry monopolního dodavatele" jsou taky moc pěkný.

Izolovaný zdroj má význam jen tam, kde je malý odběr a velká vzdálenost k páteřnímu rozvodu (22 kV). I tak musí být alespoň DC zálohován, aby pokryl nouzové spotřebiče (osvětlení, telefon, rádio).

MLOK1 7.11.2007 9:19

Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Opravuji: .....pouze jako doplňkovou.

MLOK1 7.11.2007 9:17

TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

To je asi stejné přirovnání, jako kdyby decentralisace elektrárny spočívala v tom, že 1000 trpajzlíčků bude točit kličkama ručních dynamek/aleternátorků - čili dosti nesmyslné.

       Uvážená decentralizace ale nemusí být nerozumná. Nebo si myslíte, že obec, využívající MÍSTNÍ hydroelektrárnu, zcela pokrývající její potřebu,  by se chovala nerozumně? Mohlo  by jít i o isolovanou soustavu, nepřipojenou k celostátní elektrické síti - pokud by místní elektrárna měla dostatečné reservy výkonu.

       V trochu jiné podobě se tato vize právě začíná v praxi realisovat v Litoměřicích, kde se již pracuje na využití geotermální energie (hlubinné vrty) k vytápění města a počítá se i s výrobou elektrického proudu - pravda, pouze jako doplňkové. S odpojením od celostátní sítě se v případě Litoměřic pochopitelně nepočítá.

       V době stále se zvyšujících cen energií je decentralizace zajímavou myšlenkou, jak se vymanit za spárů monopolního dodavatele, diktujícího ceny.

Petr Nejedlý 7.11.2007 9:14

Re: zase od zdi ke zdi

Pepo, viz mé zvolání "Všem, všem, všem!!!" níže. Takže to rozhodně není od zdi ke zdi. A nadnárodní centralizace elektroenergetiky byla vyvolána převážně technickými důvody (samozřejmě i dalšími - ekonomickými, politickými atd.), protože jednotliví státní operátoři postupem času zjišťovali, že takto mohou řešit problémy s regulací soustav na úrovni svých států.

pepa 7.11.2007 9:12

Re: Re: Re: Jaderná energetika

vitku myslim ze v pripade projektovani uloziste za vasim domem zmenite nazor

www racek 7.11.2007 9:07

no, je to názorná agitace

nic víc. ale ... vzhledem k tomu, že naši zelení melouni nemají v programu jiné argumenty než agitaci (tedy co se týče energetického řešení, jinak se tam i ledascos najde ...) tak nám nic jiného nezbývá. proti nepříteli bojovat jeho zbraněmi.

tedy, ale moc to k vydržení není, to je fakt, pane zíma. ale vydržet musíme ... jinak budem mít republiku posetou německými větrníky ...

Haui1 7.11.2007 9:05

Re: Jaderná energetika

Klidně si necháp postavit za barákem uložiště jaderného odpadu, pokud mi firma na oplátku zajistí vodovod, kanalizaci, chodníky a veřejné osvětlení. O tom, že je tam uložiště, budu po ukončení její stavby vědět je pokud tam přijede vlak s kontejnery a přejede pár blbců, co se připoutají ke kolejím. Raději uložiště než prasečák či skládku. Nebo cikánské gheto.

Petr Nejedlý 7.11.2007 9:05

Re: Pane Nejedlý,

Pane Zima, juknu na diskuzi na NP, a vy zde. Elektroenergetiku jsem studoval. Pokud nemáte v mé znalosti důvěru, zkuste třeba tohle.

http://energie.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=4279&h=206&pl=49

pepa 7.11.2007 9:03

zase od zdi ke zdi

Nejsem zastance zeleneho dotovani energie, prezto bych chtel rici ze autor stejne jako zeleni jde od jedne zdi ke druhe. pokusim nastinit na jeho pripadu dalsi varianty.

je potreba vykopat vice mensich der na vice mistech?- kolik procestuje jeden obrovsky bagr a stihne to vubec?

vlastnik jednoho velkeho bagru si rekne vzdyt ti trpaslici uz diky me pomreli hlady, proc mam kopat porad se ziskem jenom 30%? at plati kdo chce vykopat diru viiiiic!!

strojnik velkeho bagru se opije, nebo se mu neco stane? tak prece nebudeme kopat!

Myslim ze prave toto zjednodusovani a chozeni od jedne zdi ke druhe je to ceho bychom se meli vyvarovat a jak zelenou decentralici tak lobistickou nadnarodni centralizaci odmitnout.

honzak 7.11.2007 9:01

Re: Re: Re: konec Jádra?

správně, stereotyp mě zradil. Bude to hezká 1/27.

M. Zima 7.11.2007 8:47

Mohl,

hravě.

ZW 7.11.2007 8:45

Re: Každá vesnice svoji elektrárnu !

Naopak: Řešením je jedna obří elektrárna pro celou Evropu! Ba co víc, pro celý svět!

Václav 7.11.2007 8:44

Re: Re: konec Jádra?

Kéž by osmina, to by bvlo ještě docela dobré. Bohužel při této rychlosti je výkon většinou výrazně pod 10% nominálu.

Václav 7.11.2007 8:40

Re: Já netvrdím,

No, tak zase až tak kategorický odsudek bych tomu nedával. Jako příměr pro netechnicky vzdělané nebo méně vzdělané jedince to zase není tak špatné.

dvd 7.11.2007 8:40

Račte prominout při Vašem vzdělání

nemohl byste nějakou tu hloupost jaksi konkretizovat?

ZW 7.11.2007 8:39

Re: Re: Vtipné přirovnání

No vidíte: Ke každému vtipnému podobenství obratem najdete jiné, které má přesně opačné vyznění.

honzak 7.11.2007 8:34

Re: konec Jádra?

JEDE má na svých stránkách parametry navrhovaných VE pro 3 větrné parky v okolí. Při max. otáčkách 17/min a průměru rotoru 90 m mi vyšla obvodová rychlost na 288 km/h. To určitě nebude dělat aerodynamický hluk a netrefí to žádného ptáka. A bude to i estetické - osa rotoru bude ve slabých 105 m nad zemí.

V 8 ráno hlásí meteostanice Dukovany vítr 5m/s (což je startovací rychlost, proti nominálu 15m/s to bude produkovat hezkou 1/8 instalovaného výkonu). Až budu velký, tak si také jednu VE k 100. výročí VŘSR koupím!

No...? 7.11.2007 8:30

MAO - v každé vsi vlastní hutě ...a jak to dopadlo!

Je tu určitá analogie. Samozřejmě nepopírám, že  mít každý dům svůj vlastní zdroj elekřiny, tepla atd., byl by systém jako celek méně zranitelný. Jenže od každého zdroje odvážet popílek, vozit tam uhlí, nebo dělat přípojku plynu....děsivé ! O tom, že jeden centrální zdroj má mnohem vyšší účinnost, než mnoho malých ani nemluvě.....důsledky by byly strašlivé. Jenže chtějte po "zelených " logiku.....