20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jkotek 7.11.2007 13:30

Re: Nemusí pršet, hlavně když kape...

Knezice na dotacich spotrebovaly tolik penez, co by zaplatili za elektrinu za dalsich 20 let. To se nam to hoduje, kdyz nam cizi pujcuji...

MLOK1 7.11.2007 13:29

Re: Re: Re: Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

cb - budete se možná divit, ale na př. (namátkou) taková říčka Ploučnice v severních Čechách i v zimě teče a teče..............

TBB - falešný mormonský kněz 7.11.2007 13:28

Re: Re: Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

Jen mi prozraďte, jak byste oddělil tuhle "lokální" elektřinu na temperování budov od té z ČEZu? Samostatné kabely? Anebo dodávky do sítě za zvýhodněnou cenu a následný doběr za sníženou, ať to hloupější většina národa zaplatí? Je to o dotacích a zelení se na tom dobře pakují.

MLOK1 7.11.2007 13:24

Re: Lituji, nesouhlasím. Je to nejen krok zpátky, je to izolace dané části izolovaného dílu země.Re: Re: Pane Bursíkujete...Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Gerontusinzo, nevím nevím. Z té "pivní" elektrárničky byl proud podstatně levnější, ač se jednalo o decentralizovaný zdroj. Takže i decentralizovaný proud nemusí být nutně drahý.

        U jakého potoka to bydlíte, že má vodu pouze od října do dubna? Tipnul bych si nějaké vádí v tropickém pásmu. České řeky a říčky tekou po celý rok. Pravda, v létě mají vody méně. Ale i kdyby dodávala místní hydroelektrárna proud jenom od října do dubna, zaplať pán Bůh za elektřinu bez čmoudu a povrchovými doly zdevastovanou krajinu. Každá čistá kilowatthodina navíc dobrá - pokud se vyrábí a užívá rozumně. Tedy nikoliv el.energie za 10ti násobnou cenu a s povinným výkupem. V tom se asi shodneme.

Petr Nejedlý 7.11.2007 13:19

Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

Jasně, technické detaily řešení zmiňovaného řízení (decentralizovaných zdrojů) necháme na inženýrech. Chlapci se zamyslí, a za odpoledne bude hotovo. Řešit se dá všechno, ovšem chce to čas a prostředky. Jenom pro příklad uvádím, že na celém světě už čtyřicet let řeší inteligentní, motivovaní a spolupracující lidé jadernou fúzi - a doposud jaksi bez reálných výsledků. Naše současné možnosti jsou na úrovni těch "méně mentálně vyspělých" trpaslíků.

JaS 7.11.2007 13:16

Decentralitzace podle zelených

To bude něco podobného jako ty pícky na tavení železa v každé vesnici z doby kulturní revoluce a Mao Ce Tunga. To taky skončilo velkým "úspěchem". Napřed plno mrtvých, teď úplně jiné hospodaření.

honzak 7.11.2007 13:13

Re: Re: Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

to se jako natáhne vedení ze mlejna do obecní budovy a tato se odpojí od rozvodné sítě? Až to bude, tak se přijedu podívat...

gerontusinza 7.11.2007 13:06

OK.Re: Re: U atomových elektráren je jeden problém

R^R^Jenže ne každý to pochopí, leda by mu dodávali proud v různých časových obdobích během dne tak by se nad tím museli zamyslet, že nestačí jen otočit vypínačem;-)...

Rudolf 7.11.2007 13:03

Re: Re: Pochopil jsem smysl článku - Bursík je trpaslík

Trpaslík možná porazí bagr, ale nevykope jámu....

gerontusinza 7.11.2007 13:02

Lituji, nesouhlasím. Je to nejen krok zpátky, je to izolace dané části izolovaného dílu země.Re: Re: Pane Bursíkujete...Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

To se vrací,e do dřevních dob.  Láce neboli dobrá cena může existovat jen při velkovýrobě energií, jinak je to vše jen o míře prodělku. Proto také jsou výkupní ceny energií záměrně přepláceny proti velkovýrobě a o tom to je. Je to popření trhu a zároveň efektivity proto, aby pár tzv "ekologických energetiků" se mohlo realizovat..... Zeptejte se doma, chcete-li platit 10x dražší ekologickou energii, můžete.... Ovšem mám dojem že opět s vámi vyběhnou. To víte ten potok má vodu jen od října do dubna.... letní měsíce mají sice krátkou noc ale energii vyschlý potok nedá a nedá..... Zdravím;-)

cb 7.11.2007 12:54

Re: Re: Re: Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

Co v zime, kdy je potreba temperovani nejvetsi a provoz mlyna problematicky?

cb 7.11.2007 12:53

Re: Re: Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

Opravdu vyplati? Pocital jste to?

ok 7.11.2007 12:49

Re: Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

Zapomínáte na to, že Stalinovým hlavním cílem bylo zlikvidovat mukly.

Malé zdroje by samozřejmě měly fungovat především lokálně - u nás na vsi bylo několik vodních mlýnů, při stoupajících cenách elektriky se vyplatí je obnovit a energii použít lokálně třeba pro vytápění - temperování obecních budov.

MLOK1 7.11.2007 12:49

Re: Pane Bursíkujete...Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Pokud by gerontusinzo šlo o zálohování mrazáku, tak na to by postačil 1kW generátor z Tesca. Byl by to sice dost drahý a hlučný záskok, ale na samotě u lesa.........

       Kromě toho jsem ale neměl na mysli DOMÁCÍ ZDROJ, jako postavil svým rodičům v Reichenbergu před lety - tehdy teprve 15ti letý mladík Porsche, ale představoval jsem si spíš menší hydroelektrárnu na místní říčce, protékající vesnicí. Proč ji nevyužít?

       V dřevních dobách elektrizace existovaly i případy, kdy občan přes den používal proud ze státní sítě. Večer pak, když v místním pivovaru s vlastní elektrárnou skončila práce, přepnul (velkým pákovým přepínačem na rozvodné desce) odběr ze státní sítě na odběr z pivovarské elektrárny. Ta sice dodávala nestandartní proud (napětí, kmitočet), mnohdy i stejnosměrný (žárovkám a univerzálním radiopřijímačům to nevadilo), ale hlavně podstatně levnější. Takhle nějak si také představuji využívání decentralizovaných zdrojů elektrické energie.

ëmp 7.11.2007 12:46

Re: U atomových elektráren je jeden problém

Nejsem pan nejedlý, ale trochu se Vám to pokusím přiblížit.

Při výrobě čehokoli dochází přímo či nepřímo k devastaci krajiny. Máte v zásadě jedno ( a jde o míru) jerstli vyrábíte proud z jádra či automobily, nebo vyrábíte větrníky či solární panely.  Těžba a zpracování uranu je jistě v mnohých lokalitách náročné a dopad na přírodu je významný. naproti tomu jde ale to, že uran je svým způsobem "koncentrovaná energie".  Je ho tedy potřeba relativně malé množství a ačkoli těžba není jistě ekologická, zasažené území je poměrně malé.  Proti tomu jde rozsáhlá těžba uhlí pro tepelné elektrárny, těžba železa, těžba a hlavně metalurgie hliníku a mědi (velice agresivní metalurgie), doprava materiálu atd atd. Když se tyto "pomyslné externality" srovnají vedle sebe, zjistíte, že jsou velice podobné, co se týče jejich dopadů na ekologii a přírodu, naopak - "čisté" solární systémy (FV) dopadají prakticky nejhůř na jednotkový výkon.  Takže otázka není kolik stojí ekologická zátěž, otázka je - jaká je zátěž na jednotku výrobku... Poté zjistíme, že jaderná energetika i včetně těžby uranu na tom není vůbec špatně a dokáže si vydělat i na případné sanace...  

cb 7.11.2007 12:43

Re: Re: Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

A co v zime, kdyz je spotreba nejvetsi? Nefouka, nesviti, netece.

cb 7.11.2007 12:39

Re: inteligentní trpaslíci to zvládnou

Statisice dobre organizovanych muklu nedokazalo vykopat Belomorsky kanal, at taticek Stalin organizoval jak chtel.

westík 7.11.2007 12:29

U atomových elektráren je jeden problém

, ato médium, tj. uran, který se musí někde vytěžit. Nedávno obce na Vysočině zažily paniku, neb se sem cpala jistá australská firma s požadavkem na těžbu uranu /cena uranu na světových trzích nebývale vzrostla/.Představa, že bude  uranový důl s odvaly,příp.úpravnou  a odkalištěm  vybudován za humny  je děsivá - také proto, že následky těžby příp.úpravy urany trvají desítky let./úložiště beru/  Pokud pomineme sev.Čechy stačí Dol.Rožínka se stávající  ekolog.zátěží cca 6 miliard. Pokud se vyřeší recyklace vyhoř.paliva, není podle  mého /laického/ soudu v současné době  lepší možnost než jaderná energetika . Teď - pro změnu-Vysočinu obchází strašidlo větrníků.Naštěstí - v naší obci nefouká, takže se budeme muset spokolit s větrníky u sousedů.

Protože jsem laik, ráda bych požádala p.Nejedlého o vysvětlení  možnosti, jak  řešit potřebu uranu  jako paliva pro atom.elektrárny a zabránit devastaci krajiny po dlouhou dobu  při jeho těžbě ..

ok 7.11.2007 12:29

inteligentní trpaslíci to zvládnou

Odpověď je překvapivě jednoduchá:

1. inteligentní, motivovaní a spolupracující trpaslíci to zvládnou třeba i lépe než bagr

2. dobře organizovaní průměrní trpaslíci to také zvládnou

3. trpaslíci-blbci to nezvládnou a ještě nadělají více škody než užitku

Ještě nějaké dotazy? Tohle přece věděli už staří Římané ;-) důležitá je dobrá organizace, ať už řízená, nebo spontánní. A platí to i pro elektriku, třeba řízenou tisíci spolupracujícími mikroprocesory.

meloun 7.11.2007 12:28

Re: Re: Jaderná energetika

Jižní okraj Prahy. Žádný kras, žádný pískovec, staré poctivé prekambrium.

bp 7.11.2007 12:27

Od svých politiků budu očekávat podporu jaderných elektráren...

...ale pro jistotu budu ješt sledovat i to, jak se daří např. těmto Švýcarům:

www.flisom.ch

MLOK1 7.11.2007 12:23

Re: elegantní řešení

Honzaku,

ta Vámi zmiňovaná "šlapací" elektrárna se vyskytovala v jednom, před mnoha desetiletími promítaném francouzském filmu. "Hudba podzemí", nebo tak nějak se onen film jmenoval. Žertovný byl způsob "regulace napětí" práskáním biče odpovědného "regulátora", když začaly pohasínat žárovky.

Darth Zira 7.11.2007 12:08

Re: Re: Jaderná energetika

A taky ještě jeden výzkumný v Ústavu makromolekulární chemie na Petřinách - bydlím od něj asi 100 metrů a nechává mě vcelku klidnou.

Jak tady píšou jiní - radši budu mít kousek za chalupou reaktor nebo úložiště jaderného odpadu, než několik větrníků, chemičku, prasečák nebo třeba dálniční navaděč.

CIMRMAN 7.11.2007 12:06

A NEJHORŠÍ ZE VŠEHO JSOU TRPASLÍCI!

Voni vám všude vlezou - a zpívají si!:-)

milkom 7.11.2007 12:00

Re: Pochopil jsem smysl článku - Bursík je trpaslík

K tomu lze jen dodat, že i jediný trpaslík dokáže pokazit bagr... ;-)

Šnek 7.11.2007 11:49

Re: Tisíce Číňanů vyrábí železo

A to teda byla katastrofa. Půl Číny odlesnili.

Později německý Schroeder vymyslel akci 100000 solárních střech. Lidi zkasírovali subvence a jak to pak dopadlo, bohužel nevím.

Šnek 7.11.2007 11:46

Problém jsou ekologisté.

Ti si v poslední čtvrtině minulého století nadělali na všech školách katedry ekologie a teď z toho lezou samí malí Bursíci. Katedry a jejich šéfové, viz třeba Moldán,  nás pak krmí všeobecnými pitomostmi, jako právě decentralizace. Neštěstí je v tom, že příslušníci akademické obce si nenadávají do volů a tak se o nich ani nedozvíme.

vita 7.11.2007 11:33

Re: Nemusí pršet, hlavně když kape...

Ta obec bude soběstačná, až se odpojí od elektrické sítě a bude si zařizovat i systémové služby. Tedy to, že momentální přebytek elektřiny si uloží a schová na horší časy.

Takto je obec Kněžice jen parazitem na stabilitě sítě - kterou pochopitelně destabilizuje.

honzak 7.11.2007 11:28

Re: Nemusí pršet, hlavně když kape...

howno, howno zlatá rybko! " bude dodávka elektřiny z Kněžic do elektrizační sítě asi 2100 MWh za rok" Oni v Kněžicích nejsou blbí a pojistku v podobě napojení na rozvodnou síť si ponechají. Ony totiž generátory bioplynu můžou dostat BSE či slepičí mor a je po bioplynu.

Z hlediska propagované decentralizace je centrální kotelna a teplovody dost úsměvé, neníliž pravda? Jinak jim fandím a chtěl bych znát výši té dotace.

vita 7.11.2007 11:26

Re: Re: Mohl,

... a čekáno...