25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 7.11.2007 8:24

Já netvrdím,

že něčemu rozumím, ale na druhou stranu, takové hlouposti, jako pan Nejedlý dnes skutečně neprodukuji, to očividně uznáváte i Vy sám.

honzak 7.11.2007 8:17

Re: Zelení si nevidí do pusy

chtějí hlavně naše peníze. Nějaká fyzika je jim u brusele.

Václav 7.11.2007 8:16

Re: Pane Nejedlý,

Pane Zima, máte v hlavě také ještě něco jiného nežli plné zásobníky urážek? Stále se motáte do diskusí o energetice, ale pokud si člověk projde Vaše příspěvky, tak získává neodbytný pocit, že Vaše znalosti v tomto oboru se podle všeho dají dají vyjádřit úslovím, že "elektřina není vidět a kope".

Pavel 7.11.2007 8:15

Zelení si nevidí do pusy

Na jednu stranu chtějí autonomní energetické jednotky pokrávající lokální potřeby, na druhou stranu, když se jim řekne, že v noci je tma a tak sluneční články nefungují, klidně odpovědí, že když je u nás noc, tak je v Austrálii den a můžeme si posvítit elektřinou z Austrálie. Takže chtějí energetické autonomní jednotky tahající elektřinu z druhého konce světa?

KKK 7.11.2007 8:06

Re: Re: Re: Re: Re: uvědomujete si, že musíte tisíci trpaslíků zajistit tisíc malých svačinek??

a mohli by ji nazývat svou mámou, odněkud z jižních čech.

honzak 7.11.2007 8:05

Re: Technici vetšinou umí počítat

ono jde o účinnost technickou v(na velkém bloku se zaplatí dražší a účinnější technologie) a ekonomickou. Režir 200MW a 1000MW bloku bude téměř stejná.

milaz 7.11.2007 7:57

konec Jádra?

Zelení se nemusí moc bát - současným manažerům ČEZu   dochází kapacita lidí na současných jaderných zdrojích. Vlivem tlaku na snížení nákladů snížili mzdy specialistům a noví se pochopitelně nehlásí ač jsou potřeba. Příjde mi srandovní představa, že mladí inženýři budou chodit na noční a soboty, neděle za průměrnou mzdu.

pokus o nějakou diskusi se vede na:  www.dukovany.cz 

M. Zima 7.11.2007 7:55

Pane Nejedlý,

jestliže rozumíte Vaší práci tak, jako problémům energetických soustav, představujete bezpečnostní risiko a bylo by pro zaměstnavatele výhodnější Vás platit, ale na pracoviště nepustit.

jan hájek 7.11.2007 7:54

Re: Technici vetšinou umí počítat

Ještě horší než účinnost transformátorů. Vezměte účinnost transformátoru napájení rozhlasového přijímače o přenášeném výkonu 2W (když dobře, tak 80%) a účinnost přenosového trafa VN/nn (cca 97%).

Vlastimil 7.11.2007 7:54

Re: Jaderná energetika

Jen jadernou elektrárnu Temelín by muselo nahradit minimálně 5.000 větrníků (to je optimistický odhad, v realu by to nejspíš bylo ještě více). Vážení  diskutující, budete souhlasit aby rozsáhlé oblasti naší země byly zaneřáděny větrníky? Pražané, souhlasili byste, kdyby kousek za vaší rekreační chalupou na venkově postavili třeba 7 větrníků?

Vítek 7.11.2007 7:51

Re: Re: Jaderná energetika

Souhlasím, rozhodně mi bude méně vadit za barákem úložiště, než desítky větrníků.

milaz 7.11.2007 7:48

Re: Příkon v kilowathodinách :-)

nejlepší je bursíkův výrok o vrtulích na balónech - Bursík je prostě perla

Novák 7.11.2007 7:44

Re: Popsal jste problém sice polopaticky - další problém

Další problém - odkopal se i Topolánek, takže když to teď zabalí, skončí asi v (Y):-D

honzak 7.11.2007 7:36

Re: Vtipné přirovnání

víš jaké je nejdelší sloveso pouze se souhláskami?

Emil XX 7.11.2007 7:30

Tato vize je nesmyslná proto, že se elektřina NEDÁ SKLADOVAT

A řešení autonomního zálohování je drahé. PROTO Evropské státy propojují své síťě. Pro energetiky je toto úplně jasné už celá desetiletí, možnost zálohování je do velké míry určující.

Snugi 7.11.2007 7:30

Re: Re: Re: neměl by tohle psát spíš nějaký technik?

Je to Vaše "samozřejmě" opravdu tak samozřejmě proveditelné?

Emil XX 7.11.2007 7:26

Re: Jaderná energetika

Pražané sice nemají na okraji Prahy jaderné elektrárny, ale dva výzumné reaktory v Řeži a jeden školní v Troji.

A pokud jde o vyhořlé palivo, podívejte se na

http://en.wikipedia.org/wiki/COGEMA_La_Hague_site

Takže jeho recyklace je možná.

pep 7.11.2007 7:25

Re: Re: neměl by tohle psát spíš nějaký technik?

Základním problémem Dětí země a ostatních hurá-ekologů je existence lidstva.

Co s tím budete dělat Přátelé zeleného života?

Michal 7.11.2007 7:23

Technici vetšinou umí počítat

Myslím že lide v energetice většinou umí dost dobře počítat. Kdyby bylo výhodné mít místo několika velkých zdrojů mnoho malých, tak se to dávno používá. Třeba ne všude, ale alespoň někde. Jenže zatím nikde nic takového není vidět. Vypadá to, že technické překážky a ekonomické nevýhody jsou takové, že decentralizace enegetických zdrojů nebude nejlepší nápad.

Opravdu by mě zajímalo, jaká je závislost účinnosti na velikosti "kotle". Ví to někdo?

Jimmy 7.11.2007 7:11

Re: Miliony trpaslíků

Zálohování bez přenosové soustavy ? Tedy 2 elektrárny hned vedle sebe nebo jak to myslíte ?

Rovněž nemožnost poslat aktuální přebytek výkonu tak kam je potřeba a naopak nemožnost si výkon vypůjčit odjinud by znamenalo, že by všechny zdroje musely běžet na vyšší než potřebný výkon. Tedy zdroji by se plýtvalo ještě více než dnes, nebo by po zapojení každého většího spotřebiče ona lokální soustava lehla na aktuální nedostatek zdrojů.

Inu, ukázkově "zelené" řešení.

DDD 7.11.2007 7:08

Příkon v kilowathodinách :-)

Vzpomínám si  na jeden televizní spot s Bursíkem (uvedeno v nějaké zpravodajské relaci či co). Stála tam banda politiků pod lustrem a Bursík hodnotil jeho příkon v kilowathodinách. Myslím, že hovořit o energetické koncepci pan Bursík moc nemůže.

Holinky a hodinky vobojí se holt natahuje.

Delfin 7.11.2007 7:05

Re: Miliony trpaslíků

To budete zalohovat kazdy "ostrov" zvlast? Nedosahnete tim pouze razantniho zvyseni poctu zaloh? Pocitate s tim, ze budete muset regulovat kazdy ostrov zvlast?

Netřeba 7.11.2007 7:04

Každá vesnice svoji elektrárnu !

A víte kolik druhotných surovin získáme odevzdáním drátů a sloupů vysokého napětí?

Jahus 7.11.2007 6:57

Re: Re: Re: Re: uvědomujete si, že musíte tisíci trpaslíků zajistit tisíc malých svačinek??

Prosím jednu dedikovanou trpaslici pro trpaslíčka Bursíčka.

Petr Nejedlý 7.11.2007 6:57

Všem, všem všem !!!

Doneslo se mi od přátel, že tlupy rozběsněných techniků už začínají lynčovat trpaslíky! Zodpovědně proto prohlašuji, že i trpaslíci mají právo na existenci a přiměřenou těžbu zeminy. Bavme se tom, kde, kdy a za jakých podmínek. A nyní se musím všem diskutujícím omluvit, musím zkontrolovat antinukleární filtry, které zabraňují přenosu radioaktivní elektřiny z blokového transformátoru JE do soustavy - tj. musím jít pracovat.

Loki_F 7.11.2007 6:42

Pozor, pane autore, domnívám se, že v jednom se mýlíte

Vyjádřil jste názor, že:

"Rovněž tak mám obavy, jestli tyto dvě skupiny někdy o tomto problému vůbec hovořily." K tomu lze konstatovat jen jediné - "Nikdo není víc hluchý, než ten kdo nechce slyšet! Nikdo není víc slepý, než ten kdo nechce vidět!"

Já se naopak obávám, že takových rozhovorů bylo již mnoho, leč byly to rozhovory mimoběžné - Burizon se pasoval na "energetického experta" (sic!) a tím jeho ochota naslouchat expertům skutečným pominula. O jeho nohsledech ze strany zelených lumíků pak škoda mluvit - Pávek potřebuje centralizovanou nergetickou soustavu, aby mohl prodávat svoji nadhodnocenou elektřinu (když se mu ji podaří vyrobit - fouká-li právě vítr) a aby nahradila výpadky, když právě nefouká... o fotovoltaice škoda mluvit. Zelená decetralizace má jen jeden cíl - aby se mohli nakapsovat také ostatní zelení kamarádi a jim zavázaní dodavatelé pidizdrojů...

honzak 7.11.2007 6:41

Re: Energetika

V dnešní době není už není problém, aby lokální zdroje vyráběly dle průmyslového standardu (3 x XkV / 50 Hz). Problém je, že lokální zdroje neposkytují požadovanou pohotovost. A lokální zálohování lokálních zdrojů je taková blbost, že by ani kuchtovou nenapadla (snad...)

Ale melounisti kecům svých šéfíků věří, aniž by se obtěžovali studiem faktů.

Dad 7.11.2007 6:40

Miliony trpaslíků

Dokážu si představit i následující vizi: Existuje síť samostatně fungujících jaderných (nebo jiných) tepláren, vysoce bezpečných, spolehlivých (zálohovaných), vyrábí teplo a elektřinu pro relativně malá území, přenosová soustava neexistuje, auto si po použití "dobijete" ať už do akumulátoru, vodíkem vyrobeným v tomto centru nebo jinak.

honzak 7.11.2007 6:38

mám nepříjemný pocit, že

melounisti recyklovali myšlenku Rukopisu Zelenohorského  - aneb pro "dobro" věci je povolené lhát a podvádět. Tanečky kolem obnovitelných "zdrojů" a "globálního" oteplování to jasně ukazují.

honzak 7.11.2007 6:35

Re: Re: Re: Re: uvědomujete si, že musíte tisíci trpaslíků zajistit tisíc malých svačinek??

jako třeba obryně Stáňa? To by řešilo i stravování trpaslíků, vařila by obrovské knedlíky.