22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BM 10.7.2008 9:04

Re: Ekonomicky

Toto je zname, len sa o tom korektne mlci.

Pre mna zaujimavejsia otazka je Cui bono ?

Stoura 10.7.2008 10:06

Re: Re: Ekonomicky

Na tuhle otázku stačí jako příklad projít projekt větrníků v Jindřichovicích pod Smrkem. Pávek - starosta, Pávek - ředitel dodávající firmy. Pávek - projektant. Stát - plátce dotací, stát -zajišťovatel povinného odkupu.

BM 10.7.2008 10:45

Re: Re: Re: Ekonomicky

"Stát - plátce dotací" opravil by som na Stát = poskytovatel dotací, odberatel energie = plátca dotácií.

Stoura 10.7.2008 10:57

Re: Re: Re: Re: Ekonomicky

Dotace platil stát - V Jinřichovicích dostal Pávek přímou dotaci na půlku stavby. Odběratelé platí až druhou půlku v ceně elektřiny. Tam k tomu stát donucuje odběratele pomocí zákona. Proto jsem rozdělil úlohu státu na dvě složky.

BM 10.7.2008 11:34

Re: Re: Re: Re: Re: Ekonomicky

Štát zdroje na dotácie zobral buď formou výpalného = daní, alebo natlačením peňazí formou inflácie, spravidla od tých istých, ktorým zvyšuje cenu kWh cez výkupné ceny zelenej elektriny.

Opravoval som Vás len preto, že mi to vyznelo, ako keby Bursík vytiahol vlastnú peňaženku a Pávkovi na jeho vrtule prispel.

Stoura 10.7.2008 11:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ekonomicky

V tomhle mezi námi není sporu.

J.B.Marconi 10.7.2008 5:11

Jaká ekologická daň je na el. energii

vyrobenou z větrných elektráren? Je to cca 30 Kč/MWh a na tuto EKO daň je přilepená další daň 19% DPH. Zelení ve vládě HR NA NĚ !!;-€ !!!!.

delfin 10.7.2008 7:33

Re: Jaká ekologická daň je na el. energii

Na energii z OZE neni narozdil od klasickych zdroju uvrzena ekologicka dan. Nejaka zelena hlava se zamyslela a rekla, ze OZE uz je z principu nazvu "cisty" (i kdyz to v realu neni vubec pravda) a neni treba uvalovat ekologicke dane. Je to podobne logicke, jako boj Zelenych proti "nemravnym" cenam elektriny, formou pozadavku na rozsireni vyroby elektriny z OZE.

Kanuk 10.7.2008 5:10

Pár poznámek

1)..proč naši předkové přešli od plachetnic k parníkům... Nechvaltež dne před večerem. Nikde není psáno, že plachetnice zase nepřijdou do mody. Pár už jich pluje.

2) Zálohování větrných elektráren se může dít jedině elektrárnami s velmi rychlým náběhem. Pokud vím, jediné takové elektrárny jsou s dieselagregáty, nebo s plynovými trurbinami. Ale - pokud vím - většina "plynových elektráren" jsou normální tepelné elektrárny, které jsou vytápěny plynem. Když by tepelná elektrárna měla sloužit jako záloha pro větrné, musela by být udržována v pohotovostním stavu (parní kotel se nedá uvést na plný výkon v několika málo minutách), při čemž by jejich provoz byl asi velmi nehospodárný.

Fleischer 10.7.2008 6:19

Re: Pár poznámek

Plyn se nemusí spalovat, může přímo pohánět plynový motor (turnínu). Jaderná elektrárna se nemusí zálohovat pro případ neplánované poruchy?

Jindra S. 10.7.2008 7:11

Re: Re: Pár poznámek

Otázka na zálohování jaderné el. je skutečně zajímavá - přemýšlím, zda jste pouze neporozuměl údajům v článku, nebo je demagogická.

Takže pouze pro případ nedorozumění - z grafu jde vidět, jak kolísá výkon větrných elektráren v rámci dne. Když fouká, elektřina se vyrábí, když nefouká, elektřina není. Nejedná se o žádnou havárii, ale o provozní stav daný nahodilosti větru. Čím více budeme brát z takového zdroje, tím více bude potřeba elektráren pro zálohování - Pro zálohu 10 větrníků je třeba neustále zálohu ve formě výkonu 10 větrníku a to neustále připravených.

Kdežto výpadek klasické elektrárny by měl být něčím výjimečným a na zálohu 10 elektráren by může stačit 1.

Článek chce říci, že jsme místo kouřící motocyklů nasadili čisté bicykly, ale že za každým cyklistou teď musí jet motorka, aby cyklistu v případě potřeby potlačila do kopce či proti větru.

fox 10.7.2008 7:51

Re: Re: Pár poznámek

Samozřejmě plyn se musí spalovat.V turbině-účinnost není nic moc,v pístovém motoru-tady je limitace velikostí.Porucha např JE je eliminována zvýšením výkonu ostatních bloků,např 10ti bloků o 10%.Klasické i JE toto dovedou,vítr samozřejmě ne.

Chris Kelvin 10.7.2008 10:22

Re: Re: Re: Pár poznámek

A to mi prosím konkretizujte tu (nízkou) účinnost spalovací turbíny :-)

k Markoni 10.7.2008 8:23

Re: Re: Pár poznámek

Osle!!!!!!!!!!!!!;-D

delfin 10.7.2008 8:33

Re: Re: Pár poznámek

Pokud jde o regulaci vykonu, tak zde mame sekundarni, ktera startuje do cca 10min, tercialni se startem do 30min a dispecerskou zalohu (trvalejsi nahrady - odstavky a pod.). Pokud nahle vypadne klasicky blok, startuje nejdrive sekundarni a nasledne tercialni regulace, kterou pak pri dele trvajicim vypadku prevezme dispecerska zaloha. U VTE je to odlisne. U VTE dochazi k protezovani provozne nejdrazsi sekundarni a tercialni regulace, protoze zmena vykonu je neustala. Dispecerska zaloha v tomto pripade je nepouzitelna. Takze VTE Vam neustale protezuje cast sekundarni a tercialni regulace, se kterou se pak neda neda pocitat pro jine prilezitosti.

Haui1 10.7.2008 8:37

Re: Re: Pár poznámek

Plyn se nemusí spalovat ... mohl byste tuto nosnou myšlenku více rozvést? Velice by mne to zajímalo, protože doposud jsem nevěřil na perpetuum mobile.

Václav 10.7.2008 9:25

Re: Re: Pár poznámek

Onse ten plyn v plynové turbíně nespaluje? To je tedy novota. ;-)

Ladislav N. 10.7.2008 10:00

Re: Re: Re: Pár poznámek

No, on se plyn do té turbíny jenom fouká z natlakovaného potrubí, ne? ;-D ;-P

ptakopysk 10.7.2008 10:31

Re: Re: Re: Re: Pár poznámek

a do toho potrubí se plyn tlakuje kompresory poháněnými vyrobenou elektřinou...;-D

R 10.7.2008 10:35

Re: Re: Re: Re: Re: Pár poznámek

A elektřina se vyrábí v turbínách, kde ten plyn jen fouká z natlakovaného potrubí.;-D

delfin 10.7.2008 10:35

Re: Re: Re: Re: Re: Pár poznámek

A zbyla energie se posila do site ...

Lucius Malfoy 10.7.2008 11:32

Re: Re: Re: Re: Re: Pár poznámek

Velmi se mýlíte, příteli, o provozní tlak se již brzy budou starat anatomicky tvarované sběrače bioplynu, umístěné v každé židli a povinná záměna pšeničné a žitné mouky moukou, vyrobenou z luštěnin.

Kyselý Sven 10.7.2008 15:58

Re: Re: Pár poznámek

Plyn se v plynové turbíně nespaluje??? Sakra, vy jste skoro tak chytrej, jako para, který tady před nedávnem dokazoval, že spalováním metanu vzniká jen voda.

AGO 10.7.2008 8:20

Re: Pár poznámek

Malá číselná pomůcka z jednoho litru nafty vyrobíte 4 kWh el. energie(400kW dieselagregát,větší o něco více ,menší méně)

krmič 10.7.2008 14:50

Re: Pár poznámek

Dovolíte něco OT? Jenom taková nostalgie...  

Vítkovické železárny měly elektrárnu s motory na kychtový plyn, postavena roku 1912, počátkem 50. let ještě v provozu. Obrovské motory, snad systém Demag (?) byly vyrobeny rovněž ve Vítkovicích. Nízké otáčky, jenom o něco málo víc než 1 otáčka za sekundu, tak nějak. Generátory velká kola, o průměru několik metrů. Ta elektrárna měla krásný zvuk, oddechovala jako nějaký živý tvor. Prý mě tam jako dítě museli vozit okolo v kočárku, že jsem ten zvuk miloval. Ale pamatuji to i v pozdějším věku, tak vím přesně, jak to znělo. Turbina má jistě větší účinnost, ale ne tu krásu :-)

Kanuk 10.7.2008 19:44

Re: Re: Pár poznámek

Takové motory byly snad u všech vysokých pecí, nejen ve Vítkovicích.

R 10.7.2008 2:47

Ty grafy jsou docela silné.

Ty grafy jsou docela silné. Ukazují jednu věc, že větrníky, aby byly skutečně regulérním zdrojem elektřiny se musí stavět dohromady s něčím, co dokáže jejich kolísání kompenzovat. Větrník nebo soustava větrníků v nějaké oblasti řádů kilometrů až desítek kilometrů musí být jednoznačně doplněna buď nějakou akumulací, třeba přečerpávací vodní elektrárnou nebo jinou akumulací nebo musí být uprostřed oblasti s větrníky zdroj s rychlým náběhem, třeba plynová elektrárna, která jede tehdy, když větrníky stojí.  Spíše by se dalo uvažovat, vzhledem k využítí německých větrníků 17 % a našich větrníků 5 - 10 %, že větrníky by se neměly brát jako primární zdroj elektrické energie, ale spíše jako sekundární zdroj, který jen šetří palivo, třeba ten plyn v době, kdy vítr fouká.

Jindra S. 10.7.2008 7:18

Re: Ty grafy jsou docela silné.

Vždy mě napadá, zda existuje studie, která by se zabávala sekundárními rozvody elektřiny.  Například rozvod ekologické energie s nezaručenou dostupností, která by mohla být využita např. na akumulaci pro topení. Když by foukalo, měl bych teplo, a teprve kdyby ne, musel bych ho dodávat klasicky. Dvoje dráty do domu, dva elektroměry apod. Elektřina by díky nižší "kvalitě" měla logicky nižší cenu (nikoliv jako současný stav). Zajímala by mne možná návratnost a smysl takového řešení.

Stejný případ - sekundární rozvody vody - vždy mě přijde trošku plýtvání zalévat zahrádku pitnou vodou, o splachování WC ani nemluvě.

AGO 10.7.2008 9:22

Re: Re: Ty grafy jsou docela silné.

Lze regulovat systémem HDO pro ohřev TUV,výhodný pro zelené fanatiky : pokud vítr fouká moc napouštím vanu 2x denně, pokud málo pouze sprchu mýdlo a oplach ,a pokud vůbec dle zásady"otužování základ energetických úspor".Navíc by byli zelení snadno identifikovatelní,celý rokj soustavně nemytí a otužilí.Dále bych dal za tuto srandu sqělou sazbu 10kč/kWh

R 10.7.2008 10:12

Re: Re: Ty grafy jsou docela silné.

Já mám pocit, že už to bylo dávno řešeno. Ještě dříve než si zelení začali všímat větrníků, provozovaly se občas větrníky jako zdroje energie pro místa odloučená od elektrické sítě, přirozeně doplněné podle potřeby akumulátory, případně na ohřev vody nebo topení v zimě. Určitě se na to dělaly i nějaké studie. Dokonce snad ještě za socialismu nebo těsně po něm jsem se jednou zúčastnil zájezdu a v jeho rámci jsme se dostali k jakémusi chalupníkovi někde na kopci nad Českým Těšínem. Borec byl velký zahradník, sadař, včelař a podobně a měl taky u baráku větrník. Asi 20 metrů vysoký stožár, na kterém byla otočně upevněna jakási konstrukce, co vypadala jako rezavý předek z auta bez kapoty a kol a z toho trčela velká vrtule. Taky si to údajně prakticky všechno svařil sám z materiálu ze šrotiště. Elektřinu z větrníku používal na ohřev vody a v zimě na vytápění, větrník měl instalovaný výkon několik kilowatů.