22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
AGO 10.7.2008 14:09

Re: Re: Re: zelené perpetum mobile

A co tak malý vrtulníček nad buchholzem to madam jistě uzná.

Lucius Malfoy 10.7.2008 12:08

Re: zelené perpetum mobile

Hřídel asi neprojde, ale slyšel jste o asynchronizovaných měničích ? Profesor Zelenochat (to NENÍ vtip) s nimi docela pokročil.

BM 10.7.2008 12:22

Prastite,

Prastite, ja tolka nimnozko panimaju pa russki,

ten dvigatel 1MW je s generatorom prepojeny klinovym remenom ?

Lucius Malfoy 10.7.2008 12:27

Re: Prastite,

Ne, elektrickou "hřídelí". To jsou dvě synchronní mašiny, spojené navzájem s tím, že buzení jedné mašiny ("hnaný konec")  je konstantní a druhá je buzená tak, aby vyrovnávala frekvenční skluz. Původně to bylo vymyšlené jako levná náhrada stejnosměrných nebo elektronických měničových spojek dvou soustav s rozdílnou frekvencí.   

BM 10.7.2008 12:37

Re: Re: Prastite,

Kedze je to preobrazovatel castoty, chapal som to ako motor=generator na jednej mechanickej hriadeli, ale neodbiehajme od temy, myslite ze mam sancu uspiet u zelenych ?

Doprcic, teraz som si uvedomil, ze to nemam patentovane, co ak ma nejaky "aktivista" predbehne ?

mackie 10.7.2008 13:18

Re: zelené perpetum mobile

Mno, něco podobného tu bylo nedávno - projekt fotovoltaiky na fotbalovém hřišti, na kterou by se v noci pouštělo osvětlení. Můj návrh je zaplatit zeleným výpalné za to, aby se nic nestavělo. Příroda si oddechne a všichni budou spokojeni...

mackie 10.7.2008 13:21

Re: Re: zelené perpetum mobile

Tím, aby se nic nestavělo, myslím žádné "obnovitelné" nesmysly.

Pavel G. 10.7.2008 11:12

Ještě jeden faktor

by mě zajímal: náklady na vyšší opotřebení zařízení, která nepracují v stálém, optimálním režimu. Předpokládám, že u parní turbíny za stovky milionů to může dělat docela dost, pokud několikrát za den změním její výkon.

JJ 10.7.2008 12:16

Re: Ještě jeden faktor

Tem elektrarnam skodi studeny start - materialy se holt neohrivaji stejne rychle. Start ze studena je tak ecelkem pomaly (typicky tak 4 hodky), opravdu flexibilni je nekde mezi 60-100% instalovaneho vykonu. Tam to pak muze menit celkem rychle. Spodni hranice je ale casto o neco vyse, kvuli emisim NOx (plus klesa ucinnost).

VE v urcitem omezenem % (tam kde fouka) ovsem smysl maji, nebot spotreba elektriny je zavisla na rychlosti vetru.

honzak 10.7.2008 13:19

Re: Re: Ještě jeden faktor

"nebot spotreba elektriny je zavisla na rychlosti vetru" - patrně jste se přepsal. Asi má být "výroba".

Já doplním, že výkon VE je mimo zjeména závislý na 3 mocnině rychlosti větru.

JJ 10.7.2008 14:04

Neprepsal,

Potreba topeni je zavisla na rychlosti vetru, od toho se odviji spotreba zemniho plynu a elektriny, podle toho, cim topite.

krmič 10.7.2008 14:18

Re: Neprepsal,

Ovšem v zimě a zejména tam, kde mají lidé elektrické přímotopy, to ano. Trochu.

JJ 10.7.2008 14:43

Re: Re: Neprepsal,

A v pripade, ze mate v zaloze elektrarnu na plyn, tak Vam zbyde vic plynu pro ty, co topi plynem.

V CR je to stejne jedno, protoze u nas dost nefouka.

delfin 10.7.2008 14:34

Re: Neprepsal,

"Potreba topeni je zavisla na rychlosti vetru"? Muzete, prosim, tuto zavislost vydefinovat? Jako napr. pri 25stC a rychlosti vetru 15m/s je vetsi pozadavek na vytop nez pri -5stC a 3m/s? Nedokazi so predstavit ten vzorec zavislosti aby se jeste o te zavislosti dalo mluvit.

JJ 10.7.2008 14:42

Re: Re: Neprepsal,

pri stejne teplote, rekneme -5 stupnu, je potreba topit vice, pokud je vitr (lide, co chodi na bezky o tom efektu vi).

delfin 10.7.2008 14:52

Re: Re: Re: Neprepsal,

To ano, jenze stejnou teplotu tu cely rok nemame. V lete muze foukat vice nez v zime, ale presto v lete topit netreba. Chapu co tim chcete rici, ale nevim zda se v tomto pripade da mluvit o zavislosti, kdyz ta zavislost je dosti uzce limitovana.

JJ 10.7.2008 16:38

Re: Re: Re: Re: Neprepsal,

V lete zase bezi klimoska ...

Ta zavislost tam je viditelna, treba operator trhu s plynem v UK s ni pocita. Nicmene mluvime o smysluplnem pomeru VE do 5%. Nemci to silne presvihli.

delfin 10.7.2008 20:47

Re: Re: Re: Re: Re: Neprepsal,

Nemcum VTE produkuje 4% el. energie. Tedy musite prehodnotit minimum, kdyz je to silne presvihnute.

para 10.7.2008 10:51

Energetika = Potíže.

Pan Nejedlý sepsal článeček na bezpochybu zajímavé a významné téma. Udělal ale i něco navíc a něco zas vynechal. Co s toho pak asi může vzejít? Nebojím se napsat, že namísto nestaného informování o problému a nástinu řešení - subjektivní propaganda. Vždyt sám píše: " některá vybraná fakta a závěry". Jestli ta fakta a závěry vybíral také v duchu hesla "kam vítr tam plášt" už nepíše - píše spíše "Vítr foukal opravdu s vůle Boží". Přitom meteorologie je dnes už dostatečně rozvinutá věda, která lecos dokáže předpovídat. To co autor vůbec nezmínil jsou problémy na straně odběratelů. Mnozí z nás snad vzpomenou co s rozvodnou sítí dělala svého času elektroocelárna Dřín. Od kdejakého zapnutí žárovky přes rozjezd tramvaje až po velké výpadky to suma sumárum dává opravdu velmi složitý systém a nepochybuji, že rozkolísanost dodávek od větrníků mu nejsou k zjednodušení.  Energetika = Potíže. Život není jen energetika a nese sebou rovněž Potíže které je nezbytné překonávat. Tak to je, bylo a asi stále bude. Jednostraně podsouvané infomace ale k řešení ve prospěch celku sotva pomohou. Mohou však autorům přinést politické body - že, pane Nejedlý.

delfin 10.7.2008 11:28

Re: Energetika = Potíže.

Nerovnomernost spotreby je problem stejne zavaznosti, ale presto jsou jine moznosti reseni. Na strane spotreby se jiz celkem presne predikuje, ze dle ni se tvori vyrobni diagramy pro jednotlive vyrobce. Klidne muzete nahlednout na prubeh spotreby na CEPS nebo OTE a zjistite, ze strana spotreby se chova do jiste miry predvidatelne. Velkoodberatele se vazi na odberove diagramy, praktikuje se rizena spotreba pomoci HDO, PVE a podobne. Tedy dispecer musi regulovat vyrobu na zaklade aktualni spotreby, protoze moznosti omezovani spotreby jsou minimalni a nezadouci. Aby mohl optimalne regulovat stranu vyroby, tak ji musi plne ovladat, coz u VTE a FVE nelze. Tedy zapojeni VTE a FVE situaci jeste zhorsuje. Muze se sejit nahly narust spotreby se soucasnym padem vyroby VTE a FVE a mate dvojnasobny problem oproti normalu.

Honza42 10.7.2008 11:30

Re: Energetika = Potíže.

Vy budete taky asi filosof, co? Vítr fouká opravdu z "boží vůle" a nikdo není schopen předpovědět jak bude foukat za 1/2 hodiny. A i kdyby, je nám to prd platný. Co si má proboha huť nebo betonárka počít s informací, že za půl hodiny bude bez proudu? Dál už Váš příspěvek nedává žádný smysl, protože prakticky celý článek je o problémech na straně odběratelů, resp. o tom, aby problémy neměli. Jinak by bylo možno nechat síť napospas osudu.

honzak 10.7.2008 11:48

Re: Energetika = Potíže.

to jsou zase kecy, že?

V.Novák 10.7.2008 11:59

Re: Energetika = Potíže.

Slov mnoho, informace žádná.

Připojím se k podezření předdiskutéra - nejste vy nakonec filosof? Nebo nějaký jiný "humanitně vzdělaný"?

para 10.7.2008 14:09

Re: Re: Energetika = Potíže.

Jsem s Vámi skoro zajedno pane Novák - "skoro" - jen jména jste prohodil - pan Nejedlý ve svém příspěvku také to nejzajímavější neuvedl a že toho proti mě napsal... zkrátka "mnoho slov a informace žádná".  Mě by totiž  zajímalo jak to ti Němci vůbec s tou regulací systému dělají a jak to vůbec zvládávají. O tom je ale v příspěvku prakticky pomlčeno a ani Honza, Honzák či L.N. to nerozvádějí - i když to možná vědí ? Pak  možná budou společného názoru jak pan Nejedlý a to, že je lidu vhodné poskytovat jen "vhodné" informace.:-/

Stoura 10.7.2008 14:35

Re: Re: Re: Energetika = Potíže.

Jak to řeší? Menší část  regulují sami. Ale z větší části exportují problém jinam. Především do Norska, kde je dost vodních elektráren. Ale také k nám a do zbytku Evropy. Další fází je pak výstřavba nových uhelných elektráren, aby svou závislost na okolí alespoň trochu zmírnili..

delfin 10.7.2008 14:45

Re: Re: Re: Energetika = Potíže.

Nemci to s tou regulaci delaji tak, ze horke kastany za ne z ohne tahaji sousede. Dost casto se stava, ze pri nadmerne vyrobe tu energii soupnou do nasi PS. Na CEPS najdete zpravu, kde varuje pred riziky nemeckych VTE pro nasi PS.

Petr Nejedlý 10.7.2008 16:28

Re: Re: Re: Energetika = Potíže.

Pardon, byl jsem na jednání, dříve to nešlo. Já jsem v textu uvedl: "...V návaznosti na zvýšení výroby ve větrných elektrárnách musí být úměrně snížen resp. regulován výkon elektráren na fosilní paliva, především ve středním Německu, které větrné elektrárny zálohují..." Takže tím jsem, dle mého názoru nastínil, jak to v němci dělají - prostě zregulují uhelnými a plynovými el. v centrálním Německu. Jinak ohledně "vhodných" info. Zásadně dávám do textu odkazy na zdroje. Kdo chce, může si je kompletně přečíst. Problém u článků tohoto typu vždy je, že zdrojů info je mnoho a já musím udělat "výcuc", navíc zjednodušený. Kdybych napsal druhou diplomku, pochybuji že to bude vůbec někdo číst:-).

para 10.7.2008 16:56

Re: Re: Re: Re: Energetika = Potíže.

Dík za reakci pane Nejedlý. S autorů hlavních témat se diskuse málokdo ůčastní. Přiznávám, že němčinu nezvládám. Tím cenější jsou pro mě dobré překlady a netendenční souhrny a cítímli, že  někde něco nesedí hledám proč?

Petr Nejedlý 10.7.2008 17:48

Re: Re: Re: Re: Re: Energetika = Potíže.

Bez té němčiny to bude asi trochu potíž;-(. BTW: Svého času jsem se živil jako překladatel technických textů z NJ, takže "ztraceno v překladu" to asi nebude. Nicméně odkazovaný server má i anglickou verzi, ale já jsem ji osobně vůbec nezkoušel, takže netuším jestli mají přeložené příspěvky autorů či co všechno tam vlastně mají/nemají v AJ. Zkuste, uvidíte. Jinak doporučuji příspěvěk Enik na začátku diskuze (tuším 7:48, teď už asi strana 5/6). Velmi přesně popsal, co jsem chtěl říct.

Ladislav N. 10.7.2008 12:22

Re: Energetika = Potíže.

Para zapomněl zmínit svou mantru o dotacích státu na provoz JETE... ;-D Jinak blábolí jako obvkle.;-P