27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
SKEPTYK 4.10.2007 8:51

Re: Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

Naprostý souhlas!

Jsem dlouholetý zaměstnanec uhelné elektrárny a doporučuji všem pochybovačům a odpůrcům jádra navštívit okolí uhelných elektráren. Pod uloženým odpadem /popílkem/ který se podařilo zachytit jsou vesnice a celá údolí, je to časovaná bomba. O tom, co se zachytit nepodařilo raději pomlčím - účinnost filtrů je 98%. ;-€

Jimmy 4.10.2007 3:07

Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

Narychlo spočtená cena vychází na 1 700 000 000 000 Kč, což jsou skoro 2 roční rozpočty CŘ, což je zhruba 80% ročního HDP ČR!! Skutečně je vhodné aby celá Česká republika pracovala nějakých 10 měsíců jen na náhradu jednoho Temelína ?

loiz 4.10.2007 3:13

Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

Ta slunecni elektrarna by musela mit minimalne  dvojnasobny instalovany vykon a obrovskou energetickou zasobarnu na pokryti spotreby v noci a za oblacnosti. Jelikoz technologie na takovou energetickou zasobarnu zatim neexistuje, je cena nahrady JETE solarnim zdrojem limitne nekonecna.

xx 4.10.2007 7:14

Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

v ceně Temelína není skladování nedostatečně vyhořelého paliva, které bude s největší pravděpodobností v budoucnosti jako palivo znovu použito, již ovšem bez nákladů na těžbu. Tak jste to asi chtěl napsat, že?

zk 4.10.2007 7:17

Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

Je vidět, že jste to spočetl velmi rychle a velmi špatně. A kde je spotřeba energie na výrobu f.článků? A co se týká vyhořelého paliva, skladování je započteno v ceně Temelína a navíc, vyhořelé palivo není odpad, ale dá se recyklovat a znovu použít.

Enik 4.10.2007 7:33

Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

Ta solární elektrárna bude vyrábět jen 1000hodin ročně, tedy asi 3hodiny denně. Takže pokud by měla být rovnocennou náhradou Temelína, bylo by mutné k ní postavit ještě zařízení, které bude akumulovat vyrobenou energii tak, aby byla k dispozici v případsě, že ta solární bude mimo provoz ( třeba v noci.) Takže začni počítat znovu a lépe. Takovou akumulaci ani nevymyslíš, natož aby ji někdo postavil a zaplatil!!!;-D

Delfin 4.10.2007 8:01

Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

Obe nase jaderne elektrarny plati pomernou castku z kazde vyrobene MWh na specialni jaderny ucet. V soucasnosti zatim plati plan, ze tato castka bude vyuzita na trvale ulozeni pouziteho jaderneho paliva a likvidaci jaderky. Postupne se ale stava myslenka trvaleho ulozeni jako nejmene realnou (poznosti pozdejsiho zpracovani). Naklady cca 2bilionu Kc na fotovoltaicky komplex o podobne produkci energie, neni ale vsechno. Je nutne zapocitat take obrovske naklady na regulaci tohoto komplexu a take na jeho nizkou zivonost (cca 30let, u jaderky 60-80let). Takze na pokryti cele zivotnosti jaderky by byl potreba cca 2-3nasobek uvazovane castky. Mimochodem nedavno jsem pocital, ze tento komplex (dle referencniho clanku M55 od Arco) by mel vyrobni energetickou narocnost cca 120TWh (to je cca 1,5 nasobek soucasne rocni vyroby elektricke energie v CR).

fox 4.10.2007 9:36

Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

Spočetl opravdu narychlo.100 000 let je úžasná pitomost.Do té doby se bude dávno uložený odpad vykopávat jako cenný zdroj energie.Postavíme-li solární monstrum třeba i těch 120 ha,není mi jasné,jak vysokou výrobu slunečního dne uložíme třeba na 14 dní na dny bez slunce.Přečerpávací vodní elektrárny,nebo akumulátory,nebo vodík rozkládáním vody?Pochybuji,že v příštích 50 letech to bude možné.

No 4.10.2007 19:19

Re: Re: takhle narychlo jsem spočetl, že

100 000 let je úžasná pitomost.  Při předpokladu  konstantní fertility na současné úrovni  nás podle World Population in 2300 (DESA) bude v Česku v roce 2300 celých 62 000. Tolik proudu nebude potřeba.

zíralek 4.10.2007 1:06

Jistě že to jde.

Budou-li na nás padat uranové asteroidy, snadno obnovíme.;-D Luk:-/

Parkinson 4.10.2007 1:02

Příspěvek dobrý, ale není s kým diskutovat

Diskuse na toto téma jsou již dlouho naprosto absurdní. Pokud se snažíme dojít k podstatě problému, tak je to zjevně nadbytek studentů a absolventů humanitních směrů (za všechny fakulta sociálních studií v Brně), kteří nahrazují elementární nedostatek technických znalostí revolučním nadšením a fundamentalismem. Bohužel důsledkem je dražší energie a postupně i dražší potraviny v celé EU. A velekněžna těch pomatenců seděla ještě včera ve vládě.

honzak 4.10.2007 6:44

Re: Příspěvek dobrý, ale není s kým diskutovat

nejen nadbytek psudointelektuálů, ale i neadekvátní vliv této komunity na veřejné mínění, realizovaný zejména tzv. veřejnoprávními médii.

Závěrem otázka - nepřipadá Vám výraz "velekněžna" pro tu příšernou ženštinu zbytečně slušný?

Jura Jurax 4.10.2007 9:55

Re: Re: Příspěvek dobrý, ale není s kým diskutovat

Lepší výraz by byl velekněžka - ono to má určitý významový posun ... :-D:-D:-D ... jinak naprostý souhlas.

Výraz intelektuál - zejména ve spojení humanitní intelektuál - už dlouho chápu jako pejorativní označení hlupce, úporně kecajícího nejlépe ve jménu nějaké svaté ušlechtilosti do věcí, jimž naprosto nerozumí, a páchajícího tak škody, jež není schopen pochopit a za které samozřejmě neplatí.

Loki_F 4.10.2007 0:51

Solární elektrárna na klíč - peníze z nebe!

Hned pod vaším článkem pane autore naleznete slova uvedená v titulku tohoto příspěvku. Skutečně kouzlo nechtěného a zároveň odpověď na Vaše zamyšlení.

Vy problém nahlížíte jako technik - s konkrétní představou, dokonce (z valné části) racionální představou, kudy vedou cesty k řešení. Jenže v tom je také ten problém - Vy polemizujete sám se sebou, zatímco zelené lumíky a ostatní zelený sliz nijak nezajímá odkud se bude brát elektrická energie - jim jde "jen" o peníze z nebe, ber kde ber.

BTW: Přes všechnu vaši racionalitu jste naběhl na jejich lži o antropogenním globálním oteplování, o čemž svědčí závěr Vašeho článku - tam Vaše racionalita končí...

Musíte na sobě ještě pracovat! };D)

M 4.10.2007 0:57

Re: Solární elektrárna na klíč - peníze z nebe!

Pane uciteli .. mepoucujte... a pracaujte na sobe. Styl jekym svou "pravdu" o antropogennim globalnim oteplovani, podavate svedci, ze o tom moc nevite. Udelal jste si sice silny nazor a myslite si ze to staci. Nestaci. Takze .. Musíte na sobě ještě pracovat! };D)

Loki_F 4.10.2007 1:53

Re: M - "meopocuji" a již vůbec ne Vás.

Přečtete-li si znovu můj příspěvek, zjistíte, že jsem se  obracel na autora článku, nikoli na Vás. O poučování nemůže být řeč. Žádnou pravdu o antropogenním oteplování jsme tu nepředkládal, to pouze Vám někde vstoupilo do vědomí něco, co jsem vůbec nenapsal... Navíc zcela jistě vím, že Vy nevíte absolutně nic o tom co já nevím. O mých názorech pak jistě víte ještě méně. A rozhodně to není Váš problém...

Zlepšete si gramatiku, čtěte jen to co je skutečně napsáno a nemíchejte se mezi dospělé. Uleví se Vám. };D)

M 4.10.2007 2:55

Re: Re: M - "meopocuji" a již vůbec ne Vás.

.....Přes všechnu vaši racionalitu jste naběhl na jejich lži o antropogenním globálním oteplování, ....... tohle svedci o tom, ze mate jednoznacny nazor, neb to povazujete za lzi. Me se to tedy z Vasi vety tak zda. Jestli jste to tak nemyslel, tak je to dobre.  

Preklepy .. OK. Mel bych se zlepsit. Beru.

Loki_F 4.10.2007 3:42

Re: M - Ale myslel jsem to tak. To jsou skutečně lži. Velmi cílevědomé,

prosťáčkům podsouvané k uvěření. A prosťáčkové věří.

Pokud Vy osobně jim věříte, věřte si. To je Vaše svobodná volba. Nelituji Vás, ani nepřesvědčuji. Tam kde vládne víra, nemá racionalita šanci.

M 4.10.2007 4:28

Re: Re: M - Ale myslel jsem to tak. To jsou skutečně lži. Velmi cílevědomé,

Podivejte.... takovehle argumenty... prostacek sem prostacek tam... ja nerekl, zenecemu verim nebo neverim. Tady se zase naucte cist prosim pekne Vy. Ja jen reagoval na vase tvrzeni o lzi.  Lze to pouzit oboustrane. ....

Takze pokud davate prednost racionalite pred virou nemuzete tvrdit, ze je toto ci ono lez bez racionalniho zduvodneni.  Tvrzeni, ze to ci ono je lez na jednom radku, bez racionalniho zduvodneni a diskuse neni koser ... a je spise citit virou nez racionalitou.

Jiří K. 4.10.2007 6:52

Re: Re: M - Ale myslel jsem to tak. To jsou skutečně lži. Velmi cílevědomé,

Soudě podle těchto Vašich příspěvků se jako prosťáček projevujete Vy, Loki. Navíc jako prosťáček značně nafoukaný a arogantní.

Slepá víra, nepodložená racionálním bádáním odborníků, je naopak charakteristická právě pro "klimaskeptiky" vyznávající názory našeho hradního všeználka - největšího génia všech dob a národů. Vámi zde projevené názory i styl diskuse se mi zdají být jím až tuze nápadně inspirované.

zk 4.10.2007 7:23

Re: Re: M - Ale myslel jsem to tak. To jsou skutečně lži. Velmi cílevědomé,

"A prosťáčkové věří". - ano prosťáčkové věří, že svět spasí boj proti GO, stavba větrných a slunečních elektráren, výroba biopaliv, spalování biomasy a další ptákoviny. "Pokud tomu věříte, věřte, je to vaše svobodná volba..Tam kde vládne víra, nemá racionalita šanci" - zlatá slova, a dokonce vaše vlastní - můžete si je napsat nad postel a denně si je číst.

M 4.10.2007 0:49

Souhlasim se vsim ...jen bych dodal

".. že z hlediska koncepce trvale udržitelného rozvoje..." ... to je protiklad. Neexistuje trvale udrzitelny rozvoj v tom pojeti, jak jej pouzivame a chapeme.  Pokud chceme neceho smysluplneho dosahnout, co ma aspon trochu nadeje do budoucnosti, tak je to udrzitelna uroven, ci dokonce kontrolovany sestup. Tlak na vyrobu elektriny se bude zvysovat s ubyvajicimi fosilnimi palivy. Nepujde o rozvoj, ale aspon o nejake udrzeni toho co tu je.   Budeme se muset asi rychle naucit zit s mensim prisunem ropy a zemniho plynu.   

Jeste bych take dodal, ze celosvetove !!!! vyrobni kapacity kremiku na solarni clanky staci tak za rok asi tak 7GW rocne a to je optimisticke cislo.  Celosvetove tedy solarni panely mohou pripset k vyrobe elektriny tak asi kapacitou tri Temelinu. A k tomu bych jeste podotknul, ze ne vsechny solarni panely jsou urcene k vyrobe elektriny do site. Velka cast jde je urcena pro zarizeni, ktera nejsou pripojena k siti. Takze pres solarni clanky cesta nevede ani u nas ani ve svete. Je to jen hezky kosmeticky doplnek.

Roman Šula 4.10.2007 0:44

Výborně,

ale řekněte to jihočeské Hauptmutter Kuchtové. Bursík, ten to asi i chápe, ale má společně s Pávkem své ekonomické zájmy.

JardaS 4.10.2007 9:11

Spotřeba el. energie

Ale jak je možné, že se spotřeba el. energie neustále zvyšuje? Spousta gigantických podniků z doby před 1989 - žroutů elektřiny se zastaralým vybavením zaniklo, těžký průmysl byl značně omezen. Pravda, v řadě domácností se topí přímotopy, ale ostatní domácí spotřebiče jsou stále úspornější, že by to dělaly ty tisíce zapnutých PC?

Lerak 4.10.2007 14:24

Re: Spotřeba el. energie

Nemáte jméno Jarda vůbec zbytečně-někdo o voze, jiný o koze.