28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karel 4.10.2007 17:21

Existují další možnosti

Tady se diskutuje k článku, který obsahoval jednoduché, avšak výstižné matematické, technické a ekonomické výpočty. Nemohl bys "hodit" pár čísel?

A nebo jsi jeden z mnohých člobrdíčků, kteří se dostali k ekologii proto, že matiku, fyziku, chemii nejsou schopni pochopit, na ekonomii, práva, medicinu je nevzali, a tak skončili u ekologie?

ladik53 4.10.2007 11:15

stavět

Budeme stavět atomovky, elektřinu vyvážet a sami ji budeme mít drahou. Kolik stojí benzín ve státech kde se těží ropa a v okolních? V Egyptě se moc ropy netěží(relativně) a litr benzínu tam stojí 2 koruny. Jsem pro atomovky, ale ať z toho taky něco máme. Jinak nevím proč se tady pomlouvají jenom zelení, když je to programové prohlášení celé vlády a je tady i zodpovědnost parlamentu, který vládě dal důvěru!

Giorgio 4.10.2007 11:21

Re: stavět

No to by ale ředitel státního podniku ČEZ nemohl vydělávat milion denně! A tobě by se snad za menší almužnu chtělo vstávat?

Je to taková hra. Pár fešáků hezky vydělává, do médií melou nesmysly o trhu a deset milionů pitomců to celé platí.

Stredocech 4.10.2007 11:33

Bohužel, to se musíte obrátit na vládu a hlavně na Brusel

Temelín stoupání cen elektřiny úplně nezabrání, když se vedle na příkaz z Bruselu elektrárny zavírají (Bulharsko, Slovensko). Nevím, nakolik může vláda oddělit český trh od trhu EU i kdyby chtěla.

zm 4.10.2007 13:40

Re: stavět

jó mít atomovku bude za 10 let to samý jako vlastnit ropnej vrt.

Jirka 4.10.2007 11:06

Léčka na tzv. ekology

Děkuji za fundovaný názor. Nicméně tzv. ekologům stejně nikdo nic nevysvětlí. Jsou totiž přesvědčeni o své svaté pravdě. A navíc jsou vrtulky, sluneční články a ostatní pitomosti krásný byznys, sponzorovaný z veřejného.

Nicméně měl bych řešení. Jsi přesvědčený ekolog? Pak tě připojíme k vrtulce. Ale jen k ní. Až bude foukat, budeš mít světlo, teplo, i ta lednice chvíli půjde. A až foukat nebudě? Budeš žít v souladu s přírodou!

Ivanhoe 4.10.2007 13:46

Re: Léčka na tzv. ekology

Prosím, důsledně rozlišujte mezi ekology, tj. vědci, kteří zkoumají vzájemné vztahy organismů a jejich prostředí, a ekologisty, tj. příslušníky nejnovější náboženské sekty, kteří nezkoumají nic, pouze věří tomu, co jim kdejaký vykuk nakuká.

Btw.: Nejlíp se mají kukající vykuci, neboť tím získávají politickou moc. Na druhém místě pak vykuky placení fanatizátoři zblblého davu, jako třeba Kuk(ch)tová. Na třetím zblblý dav, který se sice bude mít hůře, ale s přesvědčením, že je to pro dobrou věc. Nejhůř pak ti, kteří se sice také budou mít hůře, avšak bez dobrodiní tohoto přesvědčení. Skutečné ekology - vědce - v prvních třech skupinách nehledejte. Ti umějí rozeznat humbuk od pravdy. Bohužel však za současné světové politické situace pravda není "košer", nedají se s ní sbírat ani politické body, ani miliardy z daní...

Jirka 4.10.2007 15:09

Re: Re: Léčka na tzv. ekology

Pravda, pravda - taky tzv. ekology jsem neměl na mysli vědce. Vzdělanec není hlupák a ví, že vrtulka není spasitelem všehomíra ;-) 

amiZ .M 4.10.2007 10:56

Temelínským hochům, Římanovi a

ostatním, na které je mme Kroes příliš komplikovaná. Jeden příklad.

Na severu Německa stojí Norddeutsche Affinerie, největší huť, válcovna, ... mědi v Evropě. Vysoká spotřeba el. energie a iracionální tvorba její ceny způsobovaly opakovaně existenční potíže. Mají ale vyjímečného managera, který si to označení skutečně zaslouží. Nekapituloval, jako hliníkáři nedávno před ním,  ale, když už to nešlo jinak, jeho poukazy ne neexistenci energetického trhu byly ignorovány i politikou, pohrozil, že si postaví  vlastní elektrárnu a byla tu hned dohoda, dnes vlastní podíl na virtuelní elektrárně a dostává proud mimo Lipskou burzu, za vlastní produkční cenu.

A ta cena, to je "kladivo". Výrobní náklady na 1MWh ve staré JE činí kolem 10€, ve staré uhelné elektrárně ca. 15€, na EEX to prodávají za 55€. BTW situace u plynu. Ti špatní a nebezpeční Rusové dodají ten plyn na hranici Německa za 16€!MWh, po překročení hranice to má náhle a bezdůvodně hodnotu 44€!MWh a slouží to jako vztažná hodnota pro českou cenu.

Nedělám si sice žádné iluze o tom, že by čeští experti včetně pochybných figur z ČEZu a ČEPSu pochopili, o co jde, ale přesto si příště můžeme popvídat např. o neuvěřitelném podvodu a o zeleném selhání s emisními povolenkami .

Delfin 4.10.2007 11:02

Re: Temelínským hochům, Římanovi a

Od kdy se odvozuje vysledna cena volne obchodovatelneho produktu od vyrobnich nakladu? Neni to nahodou o pomeru mezi nabidkou a poptavkou na trhu? Jak chcete urcit vyrobcum za kolik maji prodavat?

amiZ .M 4.10.2007 11:18

Totální

odtržení ceny od výrobních nákladů provedl Stalin.

Určit cenu má trh. Ten ale musí fungovat. Jestliže je za trh považována EEX, jejíž ceny jsou určovány v londýnské hospodě a najížděny podle v USA vyvinutých metod legální manipulace burzy, potom to vypadá, jako v Česku (a v Německu ...).

Šnek 4.10.2007 11:03

Re: Temelínským hochům, Římanovi a

A kolik teda kalkuloval ten člověk, že by ho stála energie z té jeho elektrárny? Prameny!!

amiZ .M 4.10.2007 11:14

On se pouze smál,

protože vykýval s energetickým gigantem a zachránil významnou firmu. Tu cenu si teď dělá sám v závislosti na provozních nákladech. A není sám, ta nehorázná drzost energetických monopolistů způsobila např. že se vytvářejí občanská sdružení, která požadují do vlastnictví energetický rozvod obce a funguje to levněji, ... Pro mě je nepochopitelné, že ČT není schopna udělat pořádnou reportáž o energeticky soběstačných obcích, o trendech v energetice, ... ale v nejtupší ubohosti opakuje tvrzení ČEZáckých absolutně nedůvěryhodných typů.

\novák 4.10.2007 11:22

Re: On se pouze smál,

Pane ten továrník je lidumil, že prodává pod tržní cenou?? Jinak institut podnikových elektráren je starý jek elekřina sama. Nevíte-li to pak u nás tvoří tyto zdroje dost významný podíl na celkové výrobě. Nevím tedy proč neustále mluvíte o ČEZu, když ten dávno monopol nemá.

amiZ .M 4.10.2007 11:33

On neprodává nic pod tržní cenou,

naopak, on požadoval tržní podmínky, ale ty v energetice neexistují.A ten ČEZ je česká ubohost sama. Vláda včetně Zelených není schopna se podívat na to, jaké kšefty mafiózního typu všude nezastřešují. Jenom nedopatřením se dozvídáme, jaké kreatury tam stojí na výplatní listině jako poradci, kde koupili za přehnanou cenu firmu s podivnými vazbami, ... A to stále ještě nevíte, "proč o ČEZu"? Jestli opravdu nevíte, tak plaťte, patří Vám to.

vita 4.10.2007 12:17

Re: On se pouze smál,

Smát se může kdo chce a kdo má chuť (případně důvod) - mě by zajímalo, co tedy udělal. Postavil si vlastní elektrárnu? Jakou? Nebo je účasníkem nějaké virtuální elektrárny, která ovšem vyrábí pouze virtuální elektřinu, kterou on virtuálně dodává a nechá si za to platit? A jak - virtuálními penězi nebo skutečnými?

Zajímají mě zdroje - a výstupy. Co je mezi tím, to si nechte. Nanejvýš účinnost by mohla být zajímavá.

Takže na vstupu .... po .... za jednotku, na výstupu .... k/M/GWh po ....

A je jasno. Dále okecávat zbytečno - akorát zdroje ještě pojmenovat, protože prozatím to vypadá jako pohádka od bratří Grimmů - Byl jednou jeden skvělý manager, za deseti řekami a padesáti větrbými elektrárnami...

amiZ .M 4.10.2007 13:07

Kdybyste nebyl nadmíru

excitován, bylo by Vám jasné, že elektrárnu stavět nemusel, protože před tím měli energobossove strach, prosadil si participaci na výrobní kapacitě, podíl na elektrárně se všemi důsledky. Jak jsem již napsal, nemá již nic společného s EEX cenami, na rozdíl od např. českého spotřebitele, a to je ta cesta, jak ČEZ porazit, muselo by to ale proběhnout dříve, nežli si ČEZ koupí i toho posledního člena české politiky, (Vás si už zřejmě ani kupovat nemusí, Vám se už dělají mžitky před očima)

slovan 4.10.2007 13:54

ČEZ

Statni firma ČEZ je firma ktera ma nejvetsi cisty zisk v CR. Je to tim, ze v ni je tak skvely management, nebo ma proti jinym firmam tak vysokou efektivnost prace zamestnancu a nizke vyrobni naklady? Je to proste tim, ze s posvecenim vlady prodava elektrinu za neprimerene vysokou cenu, samozrejme i diky neexistenci konkurence. Tuhle bezproblemovou firmu s nejvetsim cistym ziskem chce stat prodat, zajimave......

vita 4.10.2007 14:42

Re: ČEZ

ČEZ prodává za nepřiměřeně vysokou cenu?

Inu, tak nakupujte u někoho, kdo prodává za přiměřeně vysokou cenu! Pokud nejste velkoodběratel, nakupujte u obchodníka, který nakupuje od někoho, kdo prodává za přiměřeně vysokou cenu a sám taky prodává za přiměřeně vysokou cenu.

Nepodařilo se najít? Všichni kolem prodávají za ještě vyšší cenu než ČEZ, prodávající za nepřiměřeně vysokou cenu? Pak se nabízí - ba přímo vnucuje - otázka, zda to nebude jinak s tou "nepřiměřeně vysokou cenou"...

Pořád nezapálilo? Někdy je navlhlo...

vita 4.10.2007 14:47

Re: Kdybyste nebyl nadmíru

Aha - takže si ne postavil, ale koupil (nebo navydíral - to z vás ještě nevypadlo, jestli zaplatil - a čím) část elektrárny. Takže si vyrábí vlastní elekřinu, kterou neprodává na trhu, ale dodává ji sám sobě. tudíž klidně může odvozovat "cenu" od nákladů.

Ergo trh - který podle vás v energetice neexistuje - zafungoval. Možná trochu deformovaně, trh ve stylu "peníze nebo život!" mírně deformován je, ale jinak zcela normálně.

A odkazy zase pochopitelně nejsou. Musím přiznat, že jste prozíravější než Mysch neblahé paměti, který s klidem dal odkaz na stránku, která popírala jeho tvrzení. A já měl tu drzost mu to připomenout, neb ne každý je jazyka německého neznalý. To vy radši neriskujete, že Zimo?

van Kat 4.10.2007 17:16

A proto

taky Mysch odesel z techto stranek nekam, kde ho nikdo nenachytava na svestkach:-D

vita 4.10.2007 18:40

Re: A proto

Jeho věc. Hlavně že neopruzuje tam, kam chodím já. Z jiných ať si blbce klidně dělá - kdo se nechá oblbnout, ten si oblbení zaslouží.

amiZ .M 4.10.2007 17:34

Člověče,

Vy jste takový chaotik, že snad musíte být nějaký ten český poradní expert. Produkujete jednu hovadinu za druhou.

Petr Nejedlý 4.10.2007 21:03

Re: Temelínským hochům, Římanovi a

Opět se omlouvám jako u příspěvku výše, dříve nebyl čas :-). Rád bych si o tomto případu přečetl něco z originálního zdroje. Mohu dostat link na nějaký informační zdroj? Předpokládám, že ty ceny a "obchodní podmínky" byly někde zveřejněny, když o nich referujete. Pokud to takto skvěle funguje, proč se tímto nápadem neinspirovali i jiné firmy v Německu a potažmo v celé EU? Ze zkušenosti vím, že informace o tom, jak rychle a snadno přijít k penězům se mezi lidmi (a manažery firem rovněž) šíří rychlostí, která je možná dokonce vyšší než rychlost světla:-).

PetrP 4.10.2007 21:22

Re: Re: Temelínským hochům, Římanovi a

Pane Nejedlý, neskákejte amiZ (příteli zelených) na špek. Jsou to bláboly.

gerontusinza 4.10.2007 10:54

Pane Nejedlý, hezké shrnutí, přehledné, pravdivé a vypovídající

Jen má jednu vadu, neobsahuje nic, za co by se dala zvednout fangle, je to jen tvrdá a neúprosná práce. Proto tímto přesvědčujete znalé, pitomci budou omílati neustále totéž ..... Ale přeji stálé zdraví a aspoň hezký den....;-)

Winifred 4.10.2007 10:42

No snad by se někde ušetřit dalo,

kdyby při sebemenší poruše nebylo nutné měnit celou součástku, ale jen její část. Ale dnes, když někde praskne perko, tak musíte vyměnit celý blok. Jenže to by se tolik nevydělávalo, ale možná, že by zase měla smysl řemesla, a jak je známo, ta vždy platila největší daně.

Mard 4.10.2007 11:00

Re: No snad by se někde ušetřit dalo,

Problémem je cena lidské práce. Vemte si například opravu televizorů. Cena základní desky moderního TV je cca 1000+-200 Kč. Do této desky jsou nasunuty různé moduly (např. přijímací díl, teletext, dálkové ovládání, atd.). Předpokládejme že velmi kvalifikovaný opravář schopný opravovat moderní vícevrstvé DPS s SMD součástkami bere 20 tis. Kč čistého, tj. s daněmi cca 30 tis. Kč. Dále musí mít nutné vybavení (odsávačka, horkoplynová pájka, osciloskop, napájecí zdroje, atd.) s odpisy ve výši cca 10 tis. Kč měsíčně. Spotřeba elektřiny, tepla a nájem prostor cca 10 tis. Kč měsíčně. Celkem náklady 50 tis. Kč na 4 týdny/40 hodinách, tj. 312 Kč/hod. Pokud bude opravovat televizi (včetně příjmu a výdeje po opravě) dále než 3 hodiny (za předpokladu že náhradní součástka je s nulovou cenou), tak již prodělávám proti koupi celé základní desky. Zkrátka je levnější to celé vyměnit a televizi mít opravenou za 5 minut (na počkání).

Winifred 4.10.2007 12:08

Re: Re: No snad by se někde ušetřit dalo,

No to je asi pravda. A navíc bude jezdit autem po zákaznících. Ale energeticky by to mohlo vyjít snad levněji, protože tu dílnu, kancelář, nástroje a tak využije pro všechny zákazníky. Jen jsem uvažovala nad úsporou energie. Taky existují součást, kterí si dřív mohl vyměnit kdejaký jen trochu šikovnější člověk sám, ale dnes kvůli vadnému těsnění musíte vyhodit celou ledničku i s freony, které se musí ekologicky odstrňovat, ačkoliv by mohly ještě soužit a tak. Výměna těsnění je téměř tak drahá jako nová lednička. Mám doma mrazák u kterého odešla hadička - je na vyhození. A proč? Na výrobu nového je potřeba el. energie. A celkem zbytečně, kdyby bylo možné vyměnit hadičky. Na druhou stranu, všichni si musíme vydělat. Jenže teď už jsme zase jinde.

honzak 4.10.2007 13:47

Re: Re: Re: No snad by se někde ušetřit dalo,

Milostivá paní! Nerad to píšu, ale Vy jste klasickou představitelkou cílové skupiny, kterou melounisti oslovují a která je pak bohužel volí. Nejste blbá, nejste fanatička. Jen chcete, aby bylo líp a máte minimální technický přehled. A to ta melounistická sebranka přesně potřebuje!

K ceně práce - při každém placení opraváře, zedníka, malíře si představte hejno Cikáňat, které musí on, Vy i já ze svých daní živit. Dále pak spolek strejců a tet, kteří kafrají na Malé Straně a tváří se, že vytváří zákony. I ty živíme. Další příklady jistě objevíte sama.