22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
loiz 6.3.2009 13:06

Re: To ale neni tim, ze je regulace spatna,

Jeste k CRA - problem neni v CRA, ale v tom, ze absence pritomnosti regulatora umoznila praktiky jako NINJA uvery, kdy ten kdo pujcuje penize nema zadny zajem na tom, aby byla pujcka splacena.  A jejich prerozeni na AAA investincni nastroj (pojisteny za maly CDS poplatek od AIG) pomoci ratingovych agentur, placenych od AIG. Takove a podobne praktiky jsou novodobe zbojnictvi, ktere pred rokem 2000 neexistovalo, resp. nebylo tak vyznamne aby polozilo financni system.

MMCH abyste si udelal predstavu o efektivite vynucovani existujich regulaci, napriklad na Madoffa upozornoval pisemnymi podanimi k SEC od roku 2000 snad 6x jeden analytik a nezavisle na nem jiny, a nic. Nic! Dokud se sam priznal.

knihovnik 6.3.2009 13:06

Re: Vidim,

slysel, vy kdyz prestavujete barak tak ucty za prestavbu mate mimo rodinny rozpocet?

para 6.3.2009 13:03

Re: To ale neni tim, ze je regulace spatná...

Jo v tom má VK pravdu - někde se půjčovalo až přespříliš velkoryse. Půjčka ve chvíly kdy vím, že ji dotyčný vrátí i s úrokem má velký motivační smysl pro oba - ve velkém pak pro celou společnost. Ten kdo chce společnost dynamizovat může toho prostřednictvím různých typů subvencí, dotací, půjček... dosáhnout ale jen tehdy pokud je "půda úrodná" pokud prostě jsou oblasti kde se investice vracejí. Pokud ne je to jen vytváření převisu který jednou spadne. V nepřehledné a rozmanité ekonomice měly být klesající energetické efektivity které nestihla kompenzovat technologická pokrokovost varováním - bohužel nevyslyšeným zavčas. je přece rozdíl mezi dobrou a špatnou regulací.

vena 6.3.2009 13:02

Re: Děkujeme pane prezidente,

Možná jste měl místo flákání se na letenské pláni studovat a dneska byste třeba o práci nepřišel. Ale když už jste o tu práci přišel, já bych pro vás job měl. Potřebuju kolem baráku odklidit ještě asi metrovou vrstvu sněhu a pak vykopat drenáže. Tak nejmíň týden budete mít co dělat. Dokonce nemusíte mít ani vlastní krumpáč a lopatu. Co vy na to?

H.K. 6.3.2009 13:00

Re: No a co, 100000000 Kč od ČEZu vlastně zařídil kLausovi B. Sobotka. A kLausova volba? Šlouf.

Pokud V.K. dostal úplatek 100000000 Kč od ČEZu, tak ať jde do tepláků. Nevím jak pan Šlouf ovlivnil volbu prezidenta.

wolich 6.3.2009 12:59

Ale, ale,

To se to radí a glosuje se zápecí Pražského hradu.Ale když měl

on vládní zodpovědnost, dělal věci ze kterých měli radost akorát tak

socani...Teď by udílel svá ekonomická moudra celému světu. Ještě si všichni pamatujeme jak dopadla jeho vláda, nahrazením úřednickou 

a ekonomickým propadem.Tehdy samozřejmě, jak je jeho přirozeností

obviňoval všechny okolo, lidovce nebo ČNB....Rv

para 6.3.2009 12:54

Re: Ví Kaus jak na krizi - nebo si jen myslí či předstírá, že to ví?

Pane kolego - já jsem to takto také nikdy neuvedl - takto se tomu vysmívájí jiní. Mám za to,  že ti co jsou zvyklí řídit klima ve svém vozidle či kanceláři musejí být zklamáni - stroj na počasí je zatím věcí scifi. Druhá věc ale je něco pokazit či ovlivnovat svou čiností a neumět to napravit - to není už o řízení - to je spíš když o adaptacích či prevencích. Neplést pojmy pane kolego.;-)

M. Zima 6.3.2009 12:53

No a co, 100000000 Kč od ČEZu vlastně zařídil kLausovi B. Sobotka. A kLausova volba? Šlouf.

loiz 6.3.2009 12:50

Re: To ale neni tim, ze je regulace spatna,

To zacalo uz za Cartera (Community Reinvestent act, 1977), a pokracoval v tom i Bush. 

Pohadky vypravite vy. Evropa dopadla na hubu daleko vic, protoze diky dire v regulacich se Evropske banky pres AAA-grade pojisteni (od AIG...) dostali leverage vyrazne pres limity bankovnich rezerv, a kdyz najednou trhy spadly, Evropske banky utrpely (v dusledku prilisne leverage) jeste vic nez US banky, kde (nizsi) limity rezerv nesly tak snadno oblafnout.

To ale Klaus nenapise, protoze by to uakzalo, ze nejaka regulace je dobra. Otakza totiz nestoji, jeslti regulace mocnebo malo, ale jestli regulace je efektivni a smyslupna nebo ne. Predpoklad ze bez regulace to je nejlepsi, se za poslednich 8 let ukazal jako chybny. 

M. Zima 6.3.2009 12:49

Jestliře Češi tohle věří, jsou to blbci. A pro to mluví mnoho, nejenom ten kLaus.

Nedochází Vám opravdu, že ty všechny výtečníky, (kterým kLaus říká, ti schopní, pracovití,) musel někdo krýt, někdo, koho si na to StBácká mafie vybrala, nenapadá Vás, že to musel být ten nahoře a že nese odpovědnost?

BTW: Právní rámec nemuseli ti diletanti tvořit, stačilo ho převzít. Byly konkrétní návrhy, ale Rychetský, kLaus, Parkanová, .. věděli, že by to byl konec kradení ve velkém.

para 6.3.2009 12:48

Re: Ví Kaus jak na krizi - nebo si jen myslí či předstírá, že to ví?

Nejde bohužel o zázraky ani utajování v takové míře aby byla dominantní. Jde spíš o podcenování poznaných principů a zákonitostí - ty jsou námi samotnými nejčastěji ignorovány. http://www.theoildrum.com/files/net_energy_cliff_v2.png  nebo http://www.theoildrum.com/files/World_P_Time_0.jpg

para 6.3.2009 12:43

Re: Ví Kaus jak na krizi - nebo si jen myslí či předstírá, že to ví?

prosím prohlédněte si odkazy - tam je objasněno více včetně grafů které dokládají jak rostla spotřeba a jakým tempem rostou nově objevovaná ložiska. Další fenomén co to komplikuje je ten, že nová ložiska sice najdem ale jejich těžba je už tak obtížná že se prostě nevyplácí. Tím dochází k jevu, že žádná surovina sice nedojde - jen se stane nedostupnou.

i.h. 6.3.2009 12:43

To ale neni tim, ze je regulace spatna,

ale prave tou regulaci. Za Clintona regulovali americke banky davajici hypoteky v tom smeru, ze kdo nechtel pujcovat lidem, u kterych bylo jasne, ze dluhy nikdy nemuzou splatit, letel z banky (pomoci ruznych mechanismu). Bylo to samozrejme zabalene jako pomoc potrebnym a od tech zlych bank diskriminovanym. Takze vypravite pohadky.

Phoenix 6.3.2009 12:42

Re: Ví Kaus jak na krizi - nebo si jen myslí či předstírá, že to ví?

Naprosto souhlasim. Jen bych k tomu podotkl, ze ono zazracne objeveni jineho zdroje v momente vycerpani stavajiciho asi nebude uplne nahodne. Z rozlicnych ekonomickych duvodu jsou nove zdroje "objeveny" prave v momente, kdy uz ze stavajicich neplyne zadny zisk (nebo kdy se jejich utajovani stane informacne neudrzitelne ci nerentabilni).

H.K. 6.3.2009 12:40

Re: Vidim,

Neslyšel jste náhodou o transformačních nákladech přechodu od socialistického hospodaření k tržnímu systému a nákladech s tím spojených?

para 6.3.2009 12:40

Re: Ví Kaus jak na krizi - nebo si jen myslí či předstírá, že to ví?

To spojení doba kamená a kámen a podobně odvisí od úrovně technologického pokroku - tedy schopnosti člověka využívat a přivlastnovat si a ransformovat energie či věci hmotné. To nejsou mé "zelené pravdy" to je o vývoji biologického druhu.

Bořek 6.3.2009 12:39

Omlouvám se

ekonomům,jsem stavař.Není mi však jedno jasné.Krize postihla celou Evropu.To znamená i státy,které mají euro.Protože však se prohlubuje poměr mezi Eurem a korunou,dá se říci,že u nás je hospodářská situace horší?Vždyť síla měny je obrazem síly hospodářství.Kdyby propad byl u nás a v zemích s eurem stejný,pokyb směrem dolů ,by měl být u obou měn stejný.Potom by obě měny klesaly stejně a poměr by zůstával stejný.Mýlím se?

knihovnik 6.3.2009 12:34

Re: Vidim,

stejne tak bychom nemeli nazyvat vyrovnanym rozpoctem rozpocet za vlady Ing Klause. vyrovnanym rozpoctem muzet byt stezi rozpocet v nemz se osklive ucty sktrkaji do tech ruznych financnich zump  jako byla ceska inkasni, konsolidacni agentura atd.

To je neco takoveho, jako kdyz si rodina hraje na vyrovnane finance a nezaplacenez= ucty z kreditnich karet strka pod koberec. Kouzlo vyrovnaneho rozpoctu skoncilo, kdyz se Zeman rozhodl, ze tyhle ucetni triky skonci a obsah zump bude do rozpoctu zahrnut. v

Jan Daniel 6.3.2009 12:33

Re: Ví Kaus jak na krizi - nebo si jen myslí či předstírá, že to ví?

"Stát musí hrát řídící roli a v krizových situacích tuplovaně - od toho je Státem!" Tak to o už zní jako nové náboženství.

Pane kolego, stejně jako stát není schopen řídit ekonomiku, což nám dokazuje dnešní ekonomická krize, nebude nikdy schopen řídit globální klima. Je zajímavé, že čím jsou neúspěchy státu v řízení čehokoliv katastrofálnější, tím jsou ambice etatistů větší. Můj osobní odhad je, že až selže řízení klimatu, dalším cílem, který si vytyčí státomilci bude řízení pohybu nebeských těles.

František 6.3.2009 12:32

Re: Neděkuji

Pan VK je chytrý člověk, ale nezáleží jemu na morálce, spíše na penězích. Jen když jsou peníze, zda špinavé či jiné, to je jedno.

On si možná váží podnikatelů Viktora Koženého, Tomáše Pitra, Rad. Krejčíře a jim podobných, kteří se zmohli ke krásným penězům. Zda také oni pomohli k té krizi anebo ne, to já nevím a ani mne to nezajímá. Já pouze vím, že mnoho bohatých advokátů také točí nečisté peníze, ale jen když jim to kape, to je to hlavní.

Když slyším v televizi vyprávět podnikatele, že on na morálku nehledí, tak potom již televizi vypínám. Ne, nechci kázat o morálce, to nechtěl ani TGM, ale když mu již nedali pokoj, tak aspoň stručně řekl: "Nebát se a nekrást". Tím samozřejmě nemyslel "Nebát se krást", jak to vidíme dnes často ve větším měřítku.

sdf 6.3.2009 12:29

Asi nejdůležitější

.. poznámka pana prezidenta je asi ta poslední větička, kterou bych 2x podtrhl

"A hlavně: stát by dramatickými gesty a ustaranými tvářemi politiků neměl zvyšovat paniku. "

Petr Kunetka, sileny zlocinec 6.3.2009 12:27

Vidim,

ze socialismus je stale TAK lakavy... Inu, uzijte si jej. Jen, jestli muzu poprosit, mu nerikejte kapitalismus.

Jan Daniel 6.3.2009 12:26

Re: Ví Kaus jak na krizi - nebo si jen myslí či předstírá, že to ví?

Tenčící se zásoba surovin je skazka, která se vypráví již od 18.století. Napřed mělo lidstvo zaniknout protože dojde dřevo, pak uhlí, pak ropa. Podle dřívějších prognóz mělo dojít k vyčerpání ropy v 70.letech 20.století. Prognózy o konci ropy se posouvají každých 30 let o dalších zhruba 30 let. Fór je v tom, že v historii, vždy když to vypadalo na vyčerpání jednoho zdroje, objevilo lidstvo zdroj jiný - resp.ekonomická realita ho donutila jej objevit a efektivně využívat. Počet obyvatel planety roste, jejich životní úroveň taky a zdroje ne a ne dojít. Problém je v tom, že v každé době existuje určité % omezenějších jedinců, kterým nedostatek historického rozhledu a představivosti brání pochopit, že za 50 let budou například zdroje energie jiné než známe dnes. A tak věští vyčerpání zdrojů - již stovky let.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 6.3.2009 12:23

Re: Děkujeme pane prezidente,

Jestli hodlate zase delat puc, myslete na to, ze na Vas budu strilet.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 6.3.2009 12:23

Re: ale profesore

Neco k obsahu clanku, krome toho, ze je to dle Vas uplne jedno?

H.K. 6.3.2009 12:21

Re: Problém pro Hledajícího

Komunisti a jejich odnože, potřebují společnost, kde budou lidé prvního řádu /oni, kteří rozkazují a kradou/ a druhého řádu /ti kterým kradou/. Jinak nejsou schopni žít.

MLOK 6.3.2009 12:21

NENÍ PRAŘÍČINA KRIZE VE FAKTU,

že byly nerozumně zrušeny ZLAŤÁKY, STŘÍBRŇÁKY A MĚĎÁKY a že byly nehrazeny bezcennými bankocetlemi?????????????????????????????????????

H.K. 6.3.2009 12:17

Re: Děkuji nechci pane nezaměstnaný IP: 78.102.218.

Ale těším se na budoucí revoluci.

Počkejte pane nezaměstnaný IP: 78.102.218.xxx ještě nějaký rok. Já jsem v tom Vašem vysněném ráji žil 40 let a už bych nechtěl. Já vím, že lidé podobného myšlení jako máte Vy by jednoduše pomohli každému, komu by se jejich "ráj" nezamlouval.

JE 6.3.2009 12:17

Re: Děkujeme pane prezidente,

Za svou blbost si každý může sám. Jestli se vám stýská po komunismu, tak alou do KLDR! Nebo na Kubu!

Marcela 6.3.2009 12:15

Víte Gastone,

ale on je pan Klaus prezidentem To vy jste .ovno u cesty, to Vy máte "zásluhy" tak maximálně na vašem dvorečku, a i o tom dost pochybuji.