19.6.2024 | Svátek má Leoš


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
j 6.3.2009 11:30

Re: příčiny a důsledky

Zkus si článek přečíst znovu a na pochopení stačí IQ 90 možná potom nebudeš plácat takový nesmysly

M. Zima 6.3.2009 11:29

Pro Phoenix:

" transformovat a pote nastavit pravidla " míníte opravdu jako obhajitelnou a solidní alternativu? Já tvrdím, že to byla v Prognostickém Ústavu nacvičená metoda k rozkradení státu a to "správnými" lidmi. Patříte zřejmě mezi ty, kteří s kLausem pláčí nad Koženým a litují ho, že ho "česká závist" vyhnala ze země. Jenomže kLaus (spíše ta Laus) s tímto vlastním výrokem už nechce mít nic společného, měl byste se také přeorientovat, nebo ta šmelina ještě zústane na Vašem triku. (BTW: bez obav, '89 jsem proti Sametu a Privatisaci protestoval, proto mohu dnes říct, že nepokládám Čechy za extrémě inteligentní partu.)

Co se týká příčin krize, jsou to v Česku pořád stejné bláboly. Jde stále o výhradně o marginálie finančního průmyslu, protože čeští experti nemají se skutečným průmyslem vůbec žádné zkušenosti, a jejich chápací schopnosti na komplikovanější souvislosti nestačí. Já jenom opakuji: ty hypoteky samotné by odezněly, jako New Economy, nebo jiná krize poslední doby. Tato globální krize se ale od těch ostatních liší. A jeden tip k obědu: Zkuste brát ohled na nezpochybnitelná fakta.

Xaver 82.117 6.3.2009 11:29

Re: Děkuji / příčiny krize

R^!!

Němek 6.3.2009 11:24

příčiny a důsledky

Na těchto diskusích, stejně jako za řečnickými pulty vlády a parlamentu, stejně jako v řečech všech vlád a parlamentů se pořád mlátí prázdná sláma. Hledají se způsoby, jak někde nějakou maličkost trochu zlepšit. Hledají se způsoby, jak zjemnit dopady krize. Nikdo se nesnaží řešit její příčiny. Pomoc se nabízí především těm, kteří krizi zavinili, ne těm, kteří na ni doplácí. Velmi by pomohlo nastavit přesná pravidla pro všechny bankovní a tzv. podnikatelské šejdíře. Jenže to by prý ochromilo volnou ruku trhu. Jenže ta už je dávno zlámaná, a to právě díky těm neexistujícím nebo nerespektovaným pravidlům.

S článkem V. Klause v mnohém souhlasím, jen ten počátek krize je v Americe už v roce 1980. V době, kdy se rušila morální pravidla volného trhu.

FP 1.ČSR 6.3.2009 11:23

Re: Děkuji / příčiny krize

"Vezměte jen burzu, tuto Carmen našeho hodpodářského života, které není žádný zákon dán. Před jejími zlými účinky, jež nemohou být popírány, stojíme až dosud jako hlupáci a čekáme pokorně na nejbližší zlý kousek, který nám provede. "(Ferdinand Peroutka)

A ještě: "Jedna z Marxových povídek se stává skutečností."

Kolumbo 6.3.2009 11:23

Re: Už jste VK s bankoestebakem Tošenovským uhradili těch 40 mld

Vy nejste jen lotras, ale též blbas! ;-D ;-P ;-D

Hobo 6.3.2009 11:22

Re: Plnej pytel kydů.

Kdyby EU tak mocně po socialisticku nepřerozdělovala, nemohli by padouši přemýšlet, jak z toho balíku co nejvíc uzmout. Ono totiž ze státního, obecního, či prostě společného, se vždycky líp krade, to byste si ze socialismu mohl snad pamatovat. Pravda, za socouše by vás neobžalovali, jste přece spolehlivý soudruh, odsunuli by vás někam vejš.

Phoenix 6.3.2009 11:22

Re: Plnej pytel kydů.

5) Duchod plati neustale nekdo jiny. Momentalni duchodci jsou placeni momentalne pracujicimi. To, ze az budu stary ja uz tento system nebude fungovat je vec druha.

6) Reklama, reklama. Nikdo Vas nenuti si zbozi koupit a normalni clovek nenakupuje na dluh (zejmena zbozi). A ty firmy existuji kvuli tomu, ze lide ono zbozi kupuji. Nebudou-li zbozi kupovat, nebudou dane firmy existovat. Ja taky nechodim do McDonalda, protoze mi tam jidlo nechutna. Kdyz to udela kazdy, tak McDonald zkrachuje. Ale nikdy by me nenapadlo zakazat stravovani v "Mekaci" zakonem.

7) Kapitalismus ma svoje problemy, stejne jako kazdy jiny system. Ma jich daleko mene, nez nezivotaschopny demotivujici sikanatersky socialismus (bezte se podivat do KLDR, jak to tam skvele funguje).

8) Uz zase mi vkladate do ust neco, co jsem nikde netvrdil. Volny trh neni zadny Buh. Ale disponuje z podstaty veci spoustou samoopravnych mechanismu, kterymi nedisponuje centralne planovana ekonomika (pad slabych hracu atd.). Kdyz budete do volneho trhu neustale blbe zasahovat, tak nenutite slabe padnout (napr. dotace) nebo nutite hrace ke zcela nesmyslnym ekonomickym rozhodnutim (hypoteky lidem, kteri je nejsou schopni splacet). A pak se cela zalezitost logicky zhrouti. Takze tady prestante plakat nad zhrouceni diky volnemu trhu, za momentalni krizi muze neco uplne jineho.

děteněkam 6.3.2009 11:21

Re: Nám nezbude nic jiného...

Zdá se, že ne tam, kde by jí bylo potřeba - viz Sumo.

Phoenix 6.3.2009 11:21

Re: Plnej pytel kydů.

Dlouholetym vysledkem volneho trhu nejsou neustale krize. Momentalni krize je dusledkem neustaleho blbeho zasahovani statu (opusteni zlateho standardu, tisteni nekrytych penez, CRA) a presvedcenim lidi, ze na dluh se da zit do nekonecna.

1) Nemate pravdu s vetsinou podniku.

2) Je-li nekdo nezamestnany, tak se holt bude asi muset snazit se nekde nechat zamestnat nebo zacit podnikat. Nebo existuje nejake pravo na praci? Muzete nekoho prinutit, aby Vas zamestnal? O zamestnani muzete prijit i mimo ekonomickou krizi. Ted se bude prace hledat obtizneji, zase je to prostredi vhodne pro dalsi podnikatelske zamery (rekvalifikacni kurzy atd.)

3) Tvorba rezerv a rozlozeni rizik.

4) Kdyby zachazeli obhajci volneho trhu s penezi jako se svymi, tak je nezodpovedne neprodrbou. Ale protoze bylo jasne, ze se stat o vsechny postara (a navic zodpovedne sikanoval), tak je k zodpovednosti netlacilo vubec nic. BTW nikdo Vas nenutil ty penize do banky nacpat, muzete je klidne investovat, nakoupit za ne zlato, nemovitost nebo je schovat do slamniku. Vase penize, Vase riziko.

HONZA 6.3.2009 11:16

Přesné

Přesné a výstižné. Bravo.

Lotras 6.3.2009 11:11

Už jste VK s bankoestebakem Tošenovským uhradili těch 40 mld

...z poslední krize před 11 roky ???? -  z fatálního čachrování s korunou.....nebo je to už promlčené ????

Hledajíci 6.3.2009 11:06

Re: Děkuji / příčiny krize

Říká vám něco pojem Working Poor. To je člověk pracuje jako mezek, 10-12 hodin denně, 7 dní v týdnu, má několik zaměstnání, a stejně si nevydělá na zaplacení nájemného, a na skromný život.  Jak ukazují rozbory v BRD, tak hodně těch bohatých pouze a pouze kradlo. A když všechno rozkradli, tak nyní žebrají u státu. A státu nic jiného nezbývá než platit, jestli nechce mít na krku desítky milionů nezaměstnaných.

 Přeji Vám aby jste ztratil zaměstnání, banka a pojišťovna kde máte uloženy peníze na staří zkrachovala, a vy jste měl možnost si na svě kůže plně ochutnat to rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými. A doufám, že za to budete děkovat těm bohatým, že jim nebudete nadávat. 

Zeměžluč 6.3.2009 11:04

Re: Plnej pytel kydů.

Opravdu kydy ... Za ty kecy si zasloužíte, aby v té bance kterou chcete nechat zkrachovat, jste měl všechny svoje životní úspory a pokud možno i úspory celé rodiny. Případně si tam spořil na stará kolena v penzijním fondu. Pak byste možná uvážlivěji volil slova týkající se řešení problému, který má dopad na spoustu lidí a spoustu lidí může ohrozit i přímo na životě. Takže zrno od plev si oddělujte někde ve stohu a nepište exkrementální kraviny do diskuse. Doufám také, že v této podobě by to pan profesor použil jako předvolební tahák pro své zvolení referendem, asi takto: dejte mi hlasy a já Vám zaručuji odbourání všech těch oidporných výhod sociálního státu, který Vás naučil žít v blahobytu a podvázal váš výkon, za mě přijdete o své úspory a peníze vúbec, protože to je nejlepší cesta z krize a tak dál a podobné další pitomosti. Ještě bych se přimlouval za legalizaci podobných zaměstnaneckých podmínek jako jsou v Číně a takové pitomce, jako jste vy bych v nich nechal pracovat celý život. Doufám, že by to uvolnilo Váš myšlenkový a kreativní potenciál, který není nepodobný obsahu střev opilce po hodně alkoholickém večírku.

Hledajíci 6.3.2009 10:56

Re: Plnej pytel kydů.

Většina podniků to vedla špatně a proto krachují. A ty miliony lidí, kteři v nich pracovali, jsou nyní nezaměstnaní. Kde vemou peníze na zaplacení nájmu, na živobytí? V těch bankách mají uložené peníze na stáři stamiliony lidí. A s těmito penězi obhájci volného trhu zacházeli jako se svými. Krachem těchto bank stamiliony lidí přijdou o všechno. A hodně jich je starých, že nemohou nikde znovu začinat. Zbyvá jim život pod mostem, žebrota. Ti lidé štřili jako blázni, nespoléhali se že jim jejich důcod někdo jiný zaplatí.

A tak dlouholetým výsledkem volného trhu jsou neustálé krize. A reklama je součástí volného trhu. A ta reklama je tak dobrá, že přesvědčí člověka aby si koupil co nejvíce, i to co nepotřebuje, i na dluh. Bez toho nesmyslného kupování by spousta firem už dávno neexistovala.

Kapitalismus neodstranil nedostatky socialismu, protože je to úplně jiný systém, který není vylepšením socialismu. Kapitalismus má svoje problémy, o kterých se nadšeným budovatelům kapitalismu v ČR nezdálo ani v nejhoršich snech.

Radím vám, probuďte se z toho snu o volném trhu, ze snu o jakémsi bohovi, který mávnutím kouzelného proutku všechno, vždy a všude, napraví. Může se velmi lehce stát, že to vámi obdivované neřízené hospodářství vyvola takový chaos, že to bude konec Homo Sapiens.  

Phoenix 6.3.2009 10:55

Re: Děkuji / příčiny krize

Ano, rozevirani nuzek mezi "bohatymi" a "chudymi" nekdy konci valkou. Zejmena husti-li se "chudym" neustale do palic, ze "bohati" jen kradou a "chude" vykoristuji. Rika se tomu tridni boj. Jak pomoci tridniho boje zfanatizovat dav vedel uz ekonomicky negramot Marx. Zkoncilo to sto miliony mrtvych.

Phoenix 6.3.2009 10:49

Re: Modrá, nikoli zelená planeta

Co to povidate? Krize neni zadny sen, nybrz naprosto realny a logicky dusledek nezodpovedneho chovani spousty subjektu. Nejedna se ovsem o logicky dusledek volne hospodarske souteze a neni to zadny duvod pro zavedeni totality (tam nastava krize take, daleko horsi a totalita se z ni sama nevyhrabe, viz. napriklad okradeni vsech obcanu CR komunisty v roce 1953). VK existujici krizi nikde nepopira, jen rika, ze je svym zpusobem normalni. Ono sedm tucnych a sedm hubenych mate uz v Bibli.

Queribus 6.3.2009 10:49

Je volbou jednotlivce,

zda koupí nekvalitní a levný výrobek, nebo si připlatí a získá produkt kvalitní.

Zdá se, že většina lidí chce levné a nekvalitní výrobky a tak se mnoho firem přizpůsobuje. Jo, a také proto jsme zahlceni produkty z Číny.

Phoenix 6.3.2009 10:44

Re: nesmyslnost plánování

Podivejte, ja taky vim, ze ekonomika zalozena ciste na spotrebe ma sve nezanedbatelne zapory. Ale jeste to neni duvod pro to, abych chtel zpatky totalitni zrizeni, ktere notabene:

1) nevyrabi kvalitni vyrobky (z jineho duvodu, z nedostatku souteze a nulove motivace pracujicich)

2) plytva surovinami a lidmi (viz totac u nas)

Porad pomijite jeden dulezity aspekt. Nikdo Vas nenuti zbozi koupit. A je jen na Vas, jestli si koupite zbozi kvalitni nebo nekvalitni. Jasne, chce to informace a premyslet viz nize. Kdyz jsem se bavil s kolegy z marketingu, tak jsme probirali spoustu ruznych marketingovych fint nebo informacni smog a jeho dusledky. Proto je dulezite lidi vzdelavat (treba i stran psychologie nakupovani, marketingu a medii), ne jim naridit, co maji delat (a odpurce postrilet), protoze ja, osvicena Komunisticka strana to vim nejlepe.

nerv 6.3.2009 10:44

Re: Děkuji / příčiny krize

Zkušenost ze světa.

Bezpečná cesta do hospodářské krize:

rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými.

Někdy to končí válkou.

Hledajíci 6.3.2009 10:38

Re: Modrá, nikoli zelená planeta

Tak o čem mluvíme? O tom jak ty krize na celém světě jsou pouhým snem, a že všichni nemají pravdu, že jedinou pravdu má Jeho Veličenstvo VK. Já bych řekl, že sníte vy i s panem Klausem.  

Phoenix 6.3.2009 10:38

Re: Plnej pytel kydů.

Hledajici, to, ze lide podvadeji, je uplne bezne v libovolne ekonomice. Myslite si, ze za totace tady nikdo nesulil? Lidi se kriminalne chovali, chovaji a budou chovat. Ale protoze se urcite procento chova kriminalne, tak prece nezavreme vsechny (abychom kriminalnimu chovni zabranili). To je reseni hodne nejvetsiho masoveho vraha v dejinach lidstva J. V. Stalina ("Zadny clovek, zadny problem").

General Motors to vedli spatne a tak holt zkrachuji. No a co? To za volne hospodarske souteze nesmi nikdo padnout? Jak oddelite zrno od plev? Ony banky nechme padnout a nesypejme do nich penize, ktere prave ono nezodpovedne nebo kriminalni chovani podporuji. Protoze kdyz to neudelame, tak dalsi krize bude jeste driv a bude jeste horsi.

Diky za optani, hospodarim maximalne s temi penezi, ktere prave mam. Vetsina jeste stale nepochopila, ze vzit jakekoli zbozi krom domu na dluh je naprosty nesmysl (s vyjimkou podnikatelskeho zameru). A to prave proto, ze si zvykli, ze v pripade problemu to vsechno zaplati nekdo jiny.

Jiří 6.3.2009 10:37

Děkuji

Rád bych touto cestou panu prezidentovi poděkoval za tento článek. Obdivuji jak perfektně dokázal s využitím běžného a neodborníkům přístupného slovníku vyložit řadu ekonomických pojmů. Ještě jednou děkuji. Na závěr bych jen tak malinko doporučil všem diskutujícím, aby před zahájením psaní alespoň trochu zhodnotili své ekonomické znalosti, a pak se teprve rozhodovali zda psán nebo nepsat!

Hledajíci 6.3.2009 10:34

Re: nesmyslnost plánování

Je vám známe heslo Time To Market? Toto heslo ve skutečnosti zakazuje soutěž o kvalitu. Není důležite vyrábět kavalitní výrobky, neplýtvat surovinami a energií, neplýtvat lidmi. Nejduležitějši je urvat na trhu co nejvíce, to je být první, mít reklamu která "vysvětlí" kupujícimu že si musí koupit pouze a pouze můj výrobek, i když je to obrovský šmejd.

Radím Vám, nechte theoretických diskusí o volném trhu, a podívejte se na realitu?

Phoenix 6.3.2009 10:31

Re: Jaká to hovada blbá modrá scházejí se zde by svou blbost za moudrost vydávaůla

Kdyz chcete ostatnim misto argumentace nadavat, tak si take ohlidejte, jestli jste s to napsat spravne jednu vetu.

Hledajíci 6.3.2009 10:29

Re: Plnej pytel kydů.

A obrazem nestátního plánování a řizení ekonomiky je krach General Motors, AIG, a jiných hospodářských a finančních institucí. Jeden z manažerů Bavorské Zemské Banky si naplánoval jak dostat do své kapsy 45 milionů EU. Stejně planovalo i několik jiných manažerů této banky, a banka nyní žebrá o státní planování. Několik manažerů Siemens si naplánovalo jak dostat do své kapsy pár set milionů EU. Nyní jsou obžalováni z podvodu. Atd, atd.

Co si naplánoval pan Klaus?

Co jste si naplánoval Vy? Z kolika miliony počitáte? 

Phoenix 6.3.2009 10:24

Re: Země je konečná

Taky dosly argumenty?

wolich 6.3.2009 10:23

Re: dotaz

http://3.bp.blogspot.com/_0KHdDF8qyqI/SWp8dZMxVYI/AAAAAAAABTs/_oH5CaOl0ik/s1600-h/image001.jpg      :-D:-D:-D

Phoenix 6.3.2009 10:23

Re: Modrá, nikoli zelená planeta

Dosly argumenty? Naprosto nechapu, kde jste prisel k me politicke orientaci (jednak je to naprosto irelevantni a druhak je Vas odhad zcela mylny). V cem ma Gore pravdu (zfalsovat statistiky jako analytik umim taky) a Klaus se myli?

Phoenix 6.3.2009 10:22

Re: Modrá, nikoli zelená planeta

Hledajici, opet nectete poradne. Nikdo nemluvil o nekonecne prosperite za zakonzervovani stavajicich poznatku a vyuzivani pouze stavajicich zdroju. VK pro me autoritou je, ale nikde netvrdim, ze je neomylny. O Bohu rec nebyla.