28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hnyk 24.10.2008 13:27

Re: O čem plácáte vy?

Nemotejte dohromady (západo)evropské státy a Česko!!

Hledajíci 24.10.2008 9:08

Vážení

Říci hlasitě a veřejně „Lide promiňte, já jsem se zmýlil, udělal jsem chybu. Lidé promiňte, že moji vinou jste přišli / přijdete o úspory / zaměstnání“ nedokáže žádný politik, ještě k tomu stvořitel anebo obhájce ekonomické teorie, která krizi způsobila.

Volný a svobodný trh není žádné božstvo, je to pouze myšlenka. A tu myšlenku provádějí lidé, lidé plní chyb a omylů, lidé ctižádostiví, lidé mocichtiví. Lidé, kteří pro dosažení svých žádostí a tužeb udělají vše. Stejně jako myšlenku socialismu / komunismu prováděli lidé.

Ale lidé svými chybami a tužbami dokáží zničit každou myšlenku. A na to ekonomičtí myslitelé ve své euforii  zapomínají , myslí si že jejich myšlenka je jediná správná a platná v každém okamžiku časoprostoru, myslí si že jejich myšlenka je přirodní zákon, myslí si že jejich myšlenku budou uvádět do praxe nadpřirození tvorové, kteří v každém okamžiku časoprostoru udělají pouze to co je dle myšlenky nejvhodnější.

A to je ten omyl ekonomických myslitelů, to je to co způsobuje ekonomické krize.

Hledajíci 24.10.2008 9:09

Re: Vážení

Indický myslitel Sri Aurobindo ve svém úvodu do Integrální Jogy prohlásil „Život člověka naučí, že vše na tomto světě přináší zklamání, pouze Bůh ho nezklame když se plně k Bohu obrátí. Zklamání není způsobené zlou mocí, která  člověku nic nepřeje a vše kazí. Celé lidstvo je neustále zklamané, protože touží po věcech které nemůže mít. A i když je dostane tak tyto věci jsou pomíjivé a lidstvo je ztratí. Anebo tyto věci nesplňují očekávání a proto lidstvo neuspokují. Pouze obrácení se k Bohu je jedinou pravdou v životě.“

Hrad 24.10.2008 9:12

Re: Vážení

Dobře, a co s tím?

Yowda 24.10.2008 10:01

Re: Vážení

třeba to někam vytesat, nebo tak něco...

Schumacher 24.10.2008 10:15

To je zajímavý nápad.

Já budu tesálistou a vy mě za to budete platit doufaje v přízeň bohů.

para 24.10.2008 9:28

Re: Vážení

Jo Hledající - tak nějak se to píše i v Bhagavatgítě .... a i ta nabádala k činosti a hledání pravdy...  A From ve svém radikálním výkladu Bible říkal, že je tam psáno "budete bohům podobni".... Takže hlavy vzhůru - jdem do řešení průšvihů....., které nás třeba i zocelí;-)

Hledajíci 24.10.2008 9:35

Re: Vážení

Ale to musíme brát průšvihy jako neodstranitelnou součást lidského života. A jsou průšvihy jako přirodní katastrofy - vichřice, tsunami, výbuch sopek, zemětřesení, záplavy - s kterými člověk moc nenadělá. Ale jsou průšvihy, které si člověk způsobí svojí blbostí, a s těmi může něco udělat. A ne se pitomě smát!

para 24.10.2008 9:51

Re: Vážení

Ale Hledající.... smát se své hlouposti lidské přece není až zas tak pitomé - dá se v tom třeba najít i kousek jinak těžko přijatelné sebereflexe.;-)

toogood 24.10.2008 10:35

Re: Vážení

K cemu ale hledat v zivote absolutni klid, vzdyt to je hledani smrti.

Richard 24.10.2008 9:00

Trochu úroveň diskutující

Spíše by vás mělo děsit, že Sarkozy chce "částečně" zestátnit podniky v EU. Místo toho žvaníte a nadáváte Klausovi. Dokažte buď, že má pravdu a nebo , že pravdu nemá. Nějakými čísly  apod.. Vše se tady odehrává v rovině Klaus je narcis, ředitel zeměkoule a podobně. Svědčí to o tom, že zde je narcisů daleko víc

AE 24.10.2008 9:17

Re: Trochu úroveň diskutující - Albert Einstein nebyl narcis

,,Všichni víme, že volná hra hospodářských sil, nespořádaný a bezuzdý hon jedinců za majetkem a mocí už sám o sobě nevede ke snesitelnému řešení problému. Je třeba jistého racionálního pořádku ve výrobě statku, v užívání pracovních sil a v rozdělování vyrobeného zboží, abychom zabránili hrozivému vyřazování produktivních sil a ochuzování a zvlčilosti velkých skupin obyvatelstva".

Albert EINSTEIN    

Albert EINSTEIN    

Harry 24.10.2008 9:52

Re: Trochu úroveň diskutující - Albert Einstein nebyl narcis

Einstein jiste nebyl ani Narcis, ale ani ekonom. To, ze je nekdo genialni fyzik (nebo hrac na housle) jeste neznamena, ze je stejne genialni v ekonomice (nebo medicine). I kdyz to mysli dobre. A proc tedy Einsten odesel do kapitalisticke USA a nikoli napr do rozvijijiciho se SSSR- svetle to a zarive budoucnosti lidstva. No pac by ho tam v lepsim pripade jenom  zavreli. Sevce drz se sveho kopyta.

para 24.10.2008 9:48

Re: Trochu úroveň diskutující

Chcesli čísla Richarde - nabízím tento náhled: EROEI nafty bylo v počátcích těžby v roce 1900 kolem stovky. Uhlí zpočátku při povrchu dávalo cca 70. Vodí energie sice jen 40 ale podobně jako vše ostatní nebyla zdaleka potenciálně vyčerpaná. Dnes je průměr ERoEI pro USA už jen někde na 50. viz http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall Dokud bylo toto číslo vysoké a zdrojů nadbytek.... - relativně velmi rychle se vracely všechny investice. A to až tak, že se nám jevil zákon trhu a další v té době vznikající ekonomické obory jako exaktní věda. Nyní se rozpětí EROEI smrskává pod 50 a při 5 končí civilizace jak ji známe. Přijdeli někdo třena se studenou jadernou fůzí nebo jiným kamenem mudrců - dosud zaběhlé učení ekonomické nám napoví jak to bohatství "roztočit" co nejrychleji. Realita je ale jiná. Při EROEI menším jak 40 začnou mít američani vážné sociální problémy. Budou proto muset těžit a spalovat své levné uhlí s vysokým EROEI dál. A nejen oni. Klimatické dopady jsou ale za dveřmi. Cesta dál bez radikálních úspor kterými by bylo třeba rozpuštění všech armád a policií světa je nereálná podobně jak tohle "rozpouštění nadnákladů".... Nějaká zásadní změna je ale nevyhnutelná.;-)

Richard 24.10.2008 8:54

Václav Klaus je střízlivý člověk

To co nám předvádí západní evropa s spolu s USA c vede zcela jasně k příkazové ekonomice a budování socialismu. Minimálně ke státnímu korporativismu. Žvanění lidí, jejichž jediná kvalifikace je nenávist ke Klausovi je ovšem také velice tristní.

Hrad 24.10.2008 9:21

Re: Václav Klaus je střízlivý člověk

A každý z nás zkušenějších přece ví,  že socialismus je pouze první krok k vybudování komunistické společnosti. "Naše děti už budou žít v komunismu". Komunismus je mládí lidstva  tvrdilo se blahé paměti. Proto jej závistiví geronti tak rádi zpochybňují;-D. Ostražitost je na místě. Ale přiznám se. Žiji tak primitivně,že Klause ale opravdu k ničemu zatím nepotřebuji. A košíkovou již také přestal hrát. Tak co s ním?

jakovy 24.10.2008 23:25

Re: Václav Klaus je střízlivý člověk

A k čemu byste, prosím, měl pana presidenta Klause potřebovat? Aby vám čistil boty a Vy jste se mohl ráno čílit na psu, že zas nemáte boty tak jak jste je chtěl?

A víte Vy vůbec, proč jsme budovali komunismus pro naše děti? Bo ty filcky si nic jiného nezaslouží!

Skroprduch 24.10.2008 8:43

smysl

Nějak mi uniká smysl co chce autor říci. Mám tomu rozumět že za každou cenu musí fungovat tzv vyspělé ekonomiky které už skoro nic nevyrábějí. Stále dokola točí jedny peníze ve službách a ekonomové tlačí na přesun výrob do zemí kde se dá ještě vydělat. U nás vznikají montovny a jinak žádná nová opravdu nová výroba nevzniká. Energetika žije z podstaty, údržba se zdá všem drahá a proč by si zvyšovali náklady když si to mohou nechat vyplatit. Co je v ruce to se počítá. Až dojde k návratu výrob potom budou snad peníze dělat peníze ale když v ruce nic není ani smrt nebere. Jinak to světové dění mi připadá jako u nás před 15 lety. Banky půjčovali ale nikdo jim nevracel a stát do nich cpal.

www racek 24.10.2008 8:40

na obranu tohoto ekonoma

bych chtěl říci, že ještě realtivně nedávno se podobnými  názory jen hemžilo. dnes už se hemží jen on.

no, zcela pragmaticky, měl si to nechat až tak za rok.oni tam venku fakt řešej závažnej problém, i když to pan klaus netuší tak i za nás, no a ke kritice eu by se mělo přistoupit tehdy, až vše poběží jak má. nebo se zapojit ... no a to se nechce.

víte, současná krize v malém se svýho času odehrála i u nás. tehdy musel odstoupit nějaký klaus a socani, jaká pohana, to pak spravovali několik le. jistě, za naše peníze. a že to bylo drahé ... ale, na to autor rychle zapoměl. však to víte, atentát v tom sarajevu, že ...

Katr 24.10.2008 8:29

Současný fiinanční systém je v troskách

takže nemá smysl znovuobnovovat k němu nějakou důvěru.:-/

www racek 24.10.2008 8:41

Re: Současný fiinanční systém je v troskách

a proč by byl v troskách? tomu fakt nerozumím.

Katr 24.10.2008 10:55

Re: Současný fiinanční systém je v troskách

Ale Racku, země EU i USA jsou v těžkých dluzích, na které už žádný exekutor nemůže, protože jsou kryty jenom sliby, že někdy snad to bude lepší.Nebude.:-(

ranbow 24.10.2008 8:01

Nádherná věta

"Američtí a evropští regulátoři svými zásahy vedli finanční instituce k rizikovým aktivitám na neregulovaných trzích a k zakrývání těchto rizik prostřednictvím velmi komplikovaných finančních produktů a technik"

Přeloženo do spisovné češtiny - veškeré (civilizované) státy regulují rizikové operace, které banky smějí provádět s vloženými prostředky svých klientů. Banky tento systém obcházejí a na vlastní triko spekulují s penězy svých klientů. Na to by měl být kriminál, a nikoliv volání po volné ruce trhu, pane profesore.

R. 24.10.2008 13:55

Re: Nádherná věta

Good job! R^

Pozorovatel 24.10.2008 7:48

Nehoráznost

(Y) A to prosím zcela bez uzardění napsal autor bankovního socialismu devadesátých let, což v očích mnoha občanů/voličů bohužel zdiskreditovalo obnovený kapitlaismus jako takový. Drzé čelo lepší nežli poplužní dvůr. Nebo jde už o hrubé poruchy paměti?

heyford 24.10.2008 7:36

Václav klaus-král všech omylů

Špinavé peníze neexistují,ničení životního prostředí rovněž,otevřená podpora ODS nemá vliv na mou nadstranickost,snaha něco dělat s kasínovým kapitalismem je škodlivá....Co vypadne z novodobé inkarnace Barona Prášila příště?

H.K. 24.10.2008 8:00

Re: Václav klaus-král všech omylů

Špinavé peníze neexistují.......

Váckal Klaus nikdy neřekl, že neexistují špinavé peníze. Řekl, že neumí od sebe rozeznat špinavé a čisté peníze.

Umíte Vy rozeznat špinavé a čisté peníze? Jak?

Hrad 24.10.2008 8:33

Re: Václav klaus-král všech omylů

A tím dal na začátku devadesátých let pokyn ke zhasnutí, a ti co pochopili, mu do dnešního dne   přestatávají líbat ruce, za to co pro ně udělal(satanisté líbají mistru Leonardovi prd.l-jezdíte také na sabat? (sjezd ODS) ). A tak se stal nejchytřejším prezidente na světě.

Hrad 24.10.2008 8:35

Re: Václav klaus-král všech omylů

Pochopitelně. nepřestávají líbat.... 

fedo 24.10.2008 8:43

Re: Václav klaus-král všech omylů

A ti hloupější, kteří nepochopili, z toho dodnes mají mindrák a předhánějí se v ubohém kvákání.