28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V 25.10.2008 23:03

Re: cykly a krize

... protoze vzpecovani s touto logickemu konci (odmitani kontrol) jen o trochu prodlouzi agonii a umozni nam slapat vodu o neco dele, ale konce bude o to horsi.

Klaus vubec nerozumi tomu nejzakladnejsimu, co Hajek a von Mises rikaji - ze kontroly plodi dalsi kontroly a nemuze tomu byt jinak a ze soucasne volani po regulaci trhu je presne v duchu teto zakladni pravdy a podkud se tedy Klaus neumi, nebo nechce postavit celem, tak at je radsi zticha. To co tu dela je jen a jen politika apeasementu a ta jak vime je ve svem zaklade falesna.

V 25.10.2008 22:59

Re: cykly a krize

bohuzel VK neni zadny velky myslitel, a ma o kapitalismu pomylene predstavy, viz jeho zaverecne vety:

"Francouzský prezident řekl, že krizí kapitalismus nekončí. To má určitě pravdu, ale měl by vědět, že jeho návrhy a opatření ke konci kapitalismu velmi silně přispívají."

Tady je potreba predevsim rict, ze kapitalismus ani nahodou uz davno nemame, ne ze nejaka optreni mohou k jeho konci prispet. Muze dojit jen k posileni socialistickeho prvku dnesni kontrolovane ekonomiky, kdyz uz k necemu.

VK se zde zastava dosavadniho systemu, ktery ale skoncil dnesni krizi, proto je jeho boj proti dalsim kontrolam odsouzeny k nezdaru. Je potreba rict jak to je, a to znamena rici, ze kapitalismus uz nejake pul stoleti nemame ani nahodou, a to ani nahodou nemluvim o cistem kapitalismu

proste kdyz je krev ekonomiky plne v rukou statu, nelze hovorit o nejakem kapitalismu, to muzou jen takovi ubozaci, kteri vidi kapitalismus i na vezenskem dvore, kde si vezni smenuji vselicos za cigarety napriklad, a vubec pro ne nehraje zadnou roli, ze to vezeni se muze nalezat trebas v komunistickem statnim zrizeni, proste se tam obchoduje mezi soukromymi subjekty a tak je to pro ne kapitalismus, to je ve zkratce take nazor naseho prezidenta

--- prinejlepsim se zastava 'slapani vody' a doufani, ze lide a vlady budou na jeho nabadani od zitrka jako andele, a nenechaji se zlakat stejnou politikou jakou praktikovali doposavad a ktera vyustila v dnesni krizi, to je prece tak smesny postoj az to boli, takhle prece chteli za stareho rezimu udrzovat pri zivote disidenti socialisticky system a byli odsouzeni k nezdaru a stejne to dopadne s VK a jeho nohosledy ------ dnes, jako obhajce kapitalismu bych rekl, ze pokud neni ochota opustit menovou kontrolu a vratit se alespon k nejake forme komoditni meny, tak bychom meli prijmout DALSI kontrolni regulace menoveho trhu, presne podle toho odveky pravdiveho rceni, ze kontroly nemuzou nez plodit dalsi kontroly, protoze vzpecovani s touto logickemu konci (odmitani

V 25.10.2008 22:20

Re: cykly a krize

ja bych kritizoval zruseni zlateho standardu, ci spise jeho konecne zruseni, circa 1970, tam to vse zacalo, vlady mohly zacit zit zdanlive beztrestne na dluh a logicky obcane brzy nasledovali, zvlast kdyz je vlady k tomu i ponoukaly

Klaus is protireci, ne jedne strane jsou podle neho krize pro kapitalismus prirozene (to vubec ale vubec neni pravda), na druhou stranu vidi jejich vznik zapricineny statem, jak to tedy je

ja jsem napadnul jeho uvodni vetu, ktere je naprosto, ale naprosto nepravdiva, krize v opravdu soukromem systemu, ktery jedine muze byt nazvan kapitalisticky, nikdy nenaberou a nemuzou nabrat velikost celostatni plosne krize, nybrz jsou automaticky zastaveny uz v zarodku a nic podobneho soucasne krizi by nemohlo vzniknout.

v uvodnim odstavci pan Klaus implicitne rika, ze kapitalismus muze mit krize jako je napriklad ta dnesni, a to nemuzu nez opakovat jeho oblibeny obrat, je naprosto ale naprosto falesne videni sveta

novák 25.10.2008 16:13

lhát a když to praská ještě více lhát

To pán z Hradu dává mladé generaci návod, jak se zachovat, když něco praskne. Hyenismus mocných, kteří zapříčinili krizi, nechali rozkrást banky sifistikovanými podvody a CS fondy 1996 již předvedli  tunelování pachatelé s posvěcením státních orgánů. Měli jsme to prodávat jako český investiční záměr obnovy světa  tuneling made in Czech! Je to bohužel výsledek ubohé židoviny a nepochopení světa, obrovský autismus a sobectví hradního pána. To pramení také z hluboké zaostalosti a nevzdělanosti představitele. Vzdělaný akademik je otevřený a přístupný každému jinému názoru, dokáže se z něj poučit a promítnout do rozvoje společnosti. To by také byl přístup! Ale ne  Klausův!

Ludva 25.10.2008 9:16

Re: Asijské země vytvořily nadbytek peněz ?

Ano. Právě tam jsou nejvyšší platy a to bez ohledu na reálné hospodaření.

K. 25.10.2008 8:23

Re: popleta

0n to Klaus asi myslí tak, že stát svými zásahy k těm spekulacím inspiroval, že je tudíž sám podpořil A s důsledky svých zásahů si dotyční státní úředníci nedělali starosti.

L'ego 25.10.2008 1:39

Re: Hmm. Jsou sice takoví, to však jsou blázni.

mno, pamatuji si, že např. v 95? či kdy nechal slavně padnout tuším agrobanku (a určtiě těch bank bylo víc, vybavuju si tuhle), rád by byl nechal padnout ipb (ještě štěstí, že to už byli u moci socani). Přitimo všechny tyhle krachy byly výsledkem bankovního socialismu, kterého byl Klaus spolutvůrcem - a jako premiér prostě nese odpovědnost za to, co se událo, např. za to, že chyběl legislativní rámec (např. pořádný zákon o střetu zájmů, pořádná pravidla pro banky, pojištění vkladů atd. atd.)

všimněte si však, že v současné krizi se hovoří o tom, kdo je za to zodpovědný: a páni manažeři byli už na koberečku v americkém senátu - u nás zodpovědný nikdo nikdy nebyl (Salzmann za milardové dluhy v KB dostal blahé paměti půlmilionové odstupné, či kolik, to, že tu banku pak někdo musel sanovat bylo vedlejší). A Klaus po letech: stále si myslím, že jsem všechno udělal správně. Nepoučitelný fanatik.

jakovy 24.10.2008 23:25

Re: Václav Klaus je střízlivý člověk

A k čemu byste, prosím, měl pana presidenta Klause potřebovat? Aby vám čistil boty a Vy jste se mohl ráno čílit na psu, že zas nemáte boty tak jak jste je chtěl?

A víte Vy vůbec, proč jsme budovali komunismus pro naše děti? Bo ty filcky si nic jiného nezaslouží!

jakovy 24.10.2008 23:00

Re: standartni diskuze

R^

Vlali 24.10.2008 22:49

popleta

Jako vždy chybně už od základu. Krizi nespůsobil zásah stání moci do volného trhu, ale neregulace spekulativních nákupů na dluh. Ovšem čekat od propagátora volné ruky přiznání chyby i když jí stojí tváří v tvář je holt naivní.  

Klaus Tupohlavek 24.10.2008 22:43

Re: Ze ti Neviditelna ruka trhu neda par facek

Chytrej jako radio, koukam, ze si psal referat do 6. tridy, bravo! Jinak pro dospele lidi jsou to triviality mlady muzi.

ubu 24.10.2008 22:19

Re: Neviditelná chlupatá ruka trhu, LTO, zákulisí tunelářů.

proč sem píšeš hlupáku? Kdo to má číst? Akorát pliveš síru .

ubu 24.10.2008 22:14

Re: Soudruh profesor je zcela mimo

ty seš tak chytrej

čtenář 24.10.2008 22:09

Re: Ale kdepak, příčinou aféry LTO byla opravdu rozdílná daň na to samé

jestli mne oči a uši neklamou tak na trhu s elektřinou už to je.Neslyšel jste o větrníkovém perpetuu mobile ?Dvě větrné elektrárny proti sobě.Jednu roztáčíte špinavou elektřinou ze sítě a vzniklý vítr roztáčí druhou vrtuli,která vyrábí čistou,ekologickou elektřinu s dotovanou výkupní cenou.Vzniklý rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou si strkáte do kapsy.Obě elektrárny jste pořídil z nějakých evropských zelených fondů.

Magor Milda, Mgr. etc. 24.10.2008 22:01

Neviditelná chlupatá ruka trhu, LTO, zákulisí tunelářů.

Do vědecké kariéry má váš pan president daleko. Jedině inženýrský titul z dob totáče by snesl srovnání s ostatními, vše ostatní je výsledkem politické a ne vědecké činnosti. Chybí jak diplomka, tak disertace, vše se utajuje, zřejmě to není vhodné k předložení. Ale nechme toho, jako politik prokázal dobrou školu intrik a zákulisních tahů, dokonce se stal tím presidentem znova. Má takový ten typicky český fortel, za globálním oteplováním cítí stejně jako my pouze záminku, jak nás oškubávat a ovládat. Všude čichá čertovinu, v EU, v opozici, v zahraničí.

Ta neviditelná ruka trhu byla možná v tom 18. století aktuální, dnes je trh už dávno ovládán zločinnou rukou, jinde se milióny a miliardy tak lehko nevydělají. Proto je třeba ten státní dohled, který ty zvláště dravé a dychtivé kapitalisty občas klepne přes jejich dlouhé prsty. Pokud se ovšem ti mafiáni zmocní i státu, pak nezbývá, než emigrovat.

R. J. 24.10.2008 21:40

Re: Nemocny člověk.

Dík Hrade , vesměs znám, hodně toho publikoval Kudláček nebo Cibulka, v Respektu toho bylo také hodně, stejně to ale "projedu". Občas jsem koupil něco náhodou, jak tak člověk prolézá knichkupectví. Takhle jsem koupil Kalvodu,znáš? Jinak, k té složitosti světa, sám víš,jak se musí generalizovat, a to nehovořím ani o rozsahu místa zde na Psu. Takže co se Ti zdá jako, nevystihující vše, je to pochopitelné. Škoda že nebyl comp před třiceti lety, to bylo času fůra, nebo bychom vedli disputace v bufáči Klementina, tam to kolikrát vřelo, divím se , že nás nesebrali. A vyprošuji si toho "pisálka",já se totiž psaním neživím, klidně mě řekni howado, to mě "nebere", ale pisálek?  Tak zdravím Hrade.

Minutus 24.10.2008 21:33

Re: Je mi jedno, kdo je autorem

Dočetl, pochopil, co chce říci, ale nesouhlasím. Kapitalismus se bez regulace neobejde. Protože bez regulace vznikají monopoly (stačí i ty, co tu jsou) a s nimi se narušuje konkurence. A kapitalismus bez konkurence je jen kulhavou parodií na kapitalismus. Žádný automatický regulátor (někdo tomu říká neviditelná ruka trhu) neexistuje. Pokud supermarket ve vašem maloměstě zlikviduje konkurenci, bude si diktovat ceny i sortiment. To jen například.

Dobrá regulace - to nejsou zásahy do trhu státními zakázkami na hladové zdi nebo dotacemi. To je nastavení optimálních pravidel zabraňujících monopolizaci. Problém US je v tom, že ty banky byly příliš velkými hráči a jednaly v podstatě jako kartel - ve shodě. Jinak by si to nedovolily. Prostě ta hloupá by krachla a ta chytrá by ji pohltila. Tak to kdysi bylo. jenže tak vznikl monopol.

Hrad 24.10.2008 21:07

Re: mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

To jsi si vypujčil od Václava Černého. Ale ten psal o Pláči koruny české.  

brána 24.10.2008 21:06

Chápu správně

význam vědeckoekonomického modelu profesora Klause pro společnost.  Ve zde zveřejněném článku velmi plausibilně nastínil původ současné hospodářské krize v šílenství ekonomů, kteří opomenuli jeho systém.

Test 24.10.2008 20:40

Soudruh profesor je zcela mimo

protoze globalni bankovne financni sektor je vymezen jen pro vyvolene a privilegovane, tedy pro kosmopolitni Zidy, kteri zpusobili nestesti v minulem stoleti a hodlaji nas nicit i nadale.Proti jejich zhoubnemu vlivu neni jina obrana, nez vykazani je do Izraele nebo na Madagaskar.Zaklinani se volnym trhem, ve kterem parazit ovlada celosvetove deni je projev starecke demence.

Hrad 24.10.2008 20:39

Re: Nemocny člověk.

Má li mít  to co si zde přehazujeme jako pinponkový míček mít nějakou cenu, tak.

Na doplnění znalostí. http://www.ikarmel.cz/kniha/Postkomunismus_CDK0271.html

Ať si uvědomíš, že svět i v té Evropě je troch složitější.

A  Miroslav Dolejší si zaslouží i u pisálků na NP, aby ho znali. http://www.ikarmel.cz/kniha/Postkomunismus_CDK0271.html

A to je pro tuto chvíli všechno. http://www.svedomi.cz/ze_svedomi.htm

brána 24.10.2008 20:14

Re: Ze ti Neviditelna ruka trhu neda par facek

jsou mezi námi tací, kterým se ani president s vědeckou kariérou zdá málo. Ale neberte to vážně pane Vidlák. Takových je sice pár, ale jsou zcela bezmocní.

Hrad 24.10.2008 20:10

Re: debílku; ona nebyla divoká privatizace,

Boha "skvěly", já jsem snad slepý.

brána 24.10.2008 20:09

Ten chlap má konečně opravdu pravdu

Veškeré formy kapitalismu mimo kapitalismus jeho představ vedou ke krizi.

PetrH 24.10.2008 20:07

Re: cykly a krize

Pokud najdete důvody na státní úrovni, tak tam, kde je ukazuje Klaus. Jsou to nevhodné státní zásahy. A to je přesně to, co Klaus kritizuje. Co kritizujete vy, smím-li se ptát?

Hrad 24.10.2008 20:01

Re: debílku; ona nebyla divoká privatizace,

Stál tam sám, jako kmen rozdrásaný. Jak trofej skvěli se po boji jeho rány... Pane ti co  skáčí na "špek" každému šikovnějšímu lháři, který slibuje „něco za nic", snadnou výhru v loterii či v hernách, nebo u Koženého, kteří říkají pravdu, jenom když se rozhodčí dívá, ti to mají u mně složitější. A je toho více....

http://www.darius.cz/ag_nikola/clanek18.html

http://www.darius.cz/ag_nikola/milan.html    aby to někdo nepřeskočil.

R. J. 24.10.2008 19:56

Re: mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

Naprostý souhlas tomfukuR^

R. J. 24.10.2008 19:54

Re: Obávám se, že autor nemá pravdu

Promiň Karle, omlouvám se za toho komouše,zmátlo mě že tak pomalu jako oni hovoříš,Tvůj strýček byl vlastenec, tak mu nedělej hanbu a zvedni hlavu,můžeme být chudí finančně, ale ne duchem , pamatuj na to. Již při památce Tvého ctihodného strýčka.  To, co se nám jeví jako zločin Klause,udělali jiní, nebo snad ten Klaus to vše stihnul rozkrást sám? Dělal ty zákony také sám? Určitě ne, tak jako se ve spoustě věcí hluboce mýlil a udělal velké kopance,tak v principu měl pravdu .Jeho zodpovědnost byla velká, ale také musel v mnohém ustupovat svým "partnerům", pak s toho někdy vznikly situace, které s námi mlátily o zem. To ti neberu.Ale podívej se kolem nás, jak na tom byli Poláci, Maďaři. Celá devadesátá léta odskákali daleko hůře než my.Klaus naopak působil jako korektiv všem "třeticesťákům", také mu to dodnes nezapoměli. Tam , z té strany, fouká , někdy uragán, ješte se k tomu pomlouvání přidali dnes zelení, ti mu také neodpustí že je prokouk.  A že "všichni" kradli? Ty určitě ne,o to větší důvod máš nosit hlavu nahoru a být nad věcí. Jinak Tě zdravím.

PET 24.10.2008 19:40

proč jsem Vám přetal věřit!

Vystudoval jste za komunismu. V době, kdy doložku k výjezdu kamkoliv musela schválit domovnice a domovní výbor KSČ a kdo ještě, jste jezdil po světě,studoval ve světě atd. Budiž-opomenul jsem i to, že kdo vyjel musel psát zprávy z cesty.zvlášť z kapitalistické ciziny.

 Tvrdil jste, že jste nadstranický-to Vám ale chybí,kdo má jiný názor je dle Vás.....,a tvrdě umlčován a vysmíván. Všichni jste zapoměli na Mňačka Jak chutná moc, všichni jste zapoměli, že základ demokracie je ve slušné domluvě rozdílných názorů na přijatelném kompromisu za podmínky, že i když s Tebou nesouhlasím, udělám vše pro to abys svůj názor mohl prosazovat-asi zbytečně přoïpomínám slušnost, pravdomluvnost, morálku, dodržování slibů- prostě normální život a ne stát, kde ani detailní smlouvy písemné stejně neplatí-holt Čína

Vidlák 24.10.2008 19:12

Re: Ze ti Neviditelna ruka trhu neda par facek

Dovolím si odhadnout, že jste článek pana presidenta vůbec nečetl a nemáte ani ponětí, co je "Bretton-woodský systém". Dále si jsem jist, že ani nevíte, kdo je autorem výroku "neviditelná ruka trhu". Prozradím Vám, že to není pan president, ale skotský ekonom Adam Smith a prohlásil jej již v polovině osmnáctého století.

Jinak věřím že lidem Vašeho ražení, tento anomymní plivanec, který jste zde zanechal, notně pozvednul sebevědomí...