12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Yowda 24.10.2008 10:01

Re: Vážení

třeba to někam vytesat, nebo tak něco...

M. Zima 24.10.2008 10:01

Poslyšte Profesore,

i kdybyste nezoral nic jiného, tak by Vaše selhání v kause Fondy, malí akcionáři, nebo LTO v  Evropě pořád ještě stačilo na to, Vás zabuchtovat. To Vám pořád ještě nestačí, že dnes především Vaší zásluhou považuje celá Evropa Čechy za pošmatané, to musíte vylézt s dalšími kravinami např.:

"Američtí a evropští regulátoři svými zásahy vedli finanční instituce k rizikovým aktivitám na neregulovaných trzích a k zakrývání těchto rizik prostřednictvím velmi komplikovaných finančních produktů a technik.",

abyste ukázal, že opět vůbec nechápete, co se děje? Nabízím Vám jednoduché shrnutí problému, formulované tak, že většinu tvrzení byste snad musel pochopit i Vy, http://pokus.bigbloger.lidovky.cz/c/53626/Krize-financi-nebo-ducha-Aneb-o-skutecnem-nebezpeci.html , abyste už neztrapňoval nesmysly, plausibilitami mimo téma a dalšími absurditami sebe i Čechy jako takové.

Ono nemá cenu typy jako Vás, Ševčíka, ... mást fakty, proto jenom jednu maličkost na okraj: Nepodceňujte Francouse, když položili Amíkům na stůl USD reservy a chtěli garantované zlato, Amis na to neměli a byl konec nejenom krytí, ale i Bretton-Woodu, který taháte do debaty jenom na oblbnutí českého Jendy, stejně, jako Váš poskok Bém nedávno Armageddon. 

F2 24.10.2008 9:57

Je mi jedno, kdo je autorem

Nezajímá mne, kdo to napsal, ale co napsal. Článek je srozumitelný popis situace s řešením. Bohužel, někdo nedočetl dále, než ke jménu autora.

Niky 24.10.2008 9:55

Většina diskutujících jsou blbečkové,

kteří umí jenom lhát a urážet,nic k věci z nich nevypadne,možná,že jsou za to dobře placeni,tahle verbež by za pár šupů prodala vlastní matku!

Pytel 24.10.2008 9:53

chaos

Ten člověk nazývá chaos svobodou, programově snad celý svůj život.

Chaos není svoboda. Svoboda je v běžném reálném světě definována jako volný čas a jako taková se také měří. Například zrovna před chvílí soud v Brně "vyměřil" svobodu - respektive její negaci - pro tu partu úchylných bláznů a měřil ji v letech.

Klaus však svobodu měřit neumí, protože tím slověm označuje něco jiného - chaos. A problémy vzniklé z chaotického lidského jednání - které dopadají - jak jinak - pouze na hlavy obyčejných pracujících - tyto problémy on staví naroveň problémům způsobených počasím! Parta dobytků, kteří okrádají lidi, nejsou počasí pane ekonome!!!

Harry 24.10.2008 9:52

Re: Trochu úroveň diskutující - Albert Einstein nebyl narcis

Einstein jiste nebyl ani Narcis, ale ani ekonom. To, ze je nekdo genialni fyzik (nebo hrac na housle) jeste neznamena, ze je stejne genialni v ekonomice (nebo medicine). I kdyz to mysli dobre. A proc tedy Einsten odesel do kapitalisticke USA a nikoli napr do rozvijijiciho se SSSR- svetle to a zarive budoucnosti lidstva. No pac by ho tam v lepsim pripade jenom  zavreli. Sevce drz se sveho kopyta.

para 24.10.2008 9:51

Re: Vážení

Ale Hledající.... smát se své hlouposti lidské přece není až zas tak pitomé - dá se v tom třeba najít i kousek jinak těžko přijatelné sebereflexe.;-)

Hledajíci 24.10.2008 9:51

Re: Klaus horoval za socialisticke hospodarstvi

Sprosté nadávky nejsou argumenty!

damian 24.10.2008 9:50

Re: Pár připomínek bych měl

presne tak; kdyby centralni banky delaly svou praci jak maji, tak uz davno zvedly urokove sazby na 8-12% a utlumily inflaci cen nemovitosti; napriklad v Severnim Irsku v roce 2006 se zvedly ceny nemovitosti o 50 (slovy padesat) %. co udelala BoE? nic. proc? protoze ceny nemovitosti nejsou zahrnuty v CPI. kontrolni otazka? jsou ted lide v Severnim Irsku 50% bohatsi? (ano; ne; zalezi na jak dlouho)

Hledajíci 24.10.2008 9:49

Re: Klaus horoval za socialisticke hospodarstvi

Svobodný trh není žádné božstvo, ale pouze a pouze myšlenka. A tuto myšlenku uvádějí do praxe lidé, kteří jsou plni chyb a tužeb. Plni chyb a tužeb, které nejsou v daném okamžiku časoprostoru realizovatelné. Lidé neustále zapomínají na to, že jejich největši chybou jsou jejich touhy, provázené neschopností tyto touhy uskutečnit. Nehledě na to, že Země je konečná  a některé tyto touhy přesahují hranice dané touto konečností.

Vraťme se na z oblaků snů a tužeb na Zem!

555 24.10.2008 9:48

Jaké řešení hospodářské a finanční krize předkládá V. Klaus?

Žádné!!! Problém neřeší, jen opět zas a znova předkádá snůšku prázdných žvástů.

para 24.10.2008 9:48

Re: Trochu úroveň diskutující

Chcesli čísla Richarde - nabízím tento náhled: EROEI nafty bylo v počátcích těžby v roce 1900 kolem stovky. Uhlí zpočátku při povrchu dávalo cca 70. Vodí energie sice jen 40 ale podobně jako vše ostatní nebyla zdaleka potenciálně vyčerpaná. Dnes je průměr ERoEI pro USA už jen někde na 50. viz http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall Dokud bylo toto číslo vysoké a zdrojů nadbytek.... - relativně velmi rychle se vracely všechny investice. A to až tak, že se nám jevil zákon trhu a další v té době vznikající ekonomické obory jako exaktní věda. Nyní se rozpětí EROEI smrskává pod 50 a při 5 končí civilizace jak ji známe. Přijdeli někdo třena se studenou jadernou fůzí nebo jiným kamenem mudrců - dosud zaběhlé učení ekonomické nám napoví jak to bohatství "roztočit" co nejrychleji. Realita je ale jiná. Při EROEI menším jak 40 začnou mít američani vážné sociální problémy. Budou proto muset těžit a spalovat své levné uhlí s vysokým EROEI dál. A nejen oni. Klimatické dopady jsou ale za dveřmi. Cesta dál bez radikálních úspor kterými by bylo třeba rozpuštění všech armád a policií světa je nereálná podobně jak tohle "rozpouštění nadnákladů".... Nějaká zásadní změna je ale nevyhnutelná.;-)

František I. 24.10.2008 9:47

Re: Klaus horoval za socialisticke hospodarstvi

Zase má Klaus pravdu. Alespoň podle toho, jak se socblbečci rojí. Pěkné. ;-D

Hledajíci 24.10.2008 9:44

Re: Klaus horoval za socialisticke hospodarstvi

Pane Klaus byl v roce 1989 spolutvůrcem a obhájcem jiné myšlenky než je dnes. Potom zmoudřel, anebo lépe řečeno se stal moderním, a přešel na myšlenku svobodného trhu. A za 10 let ještě asi nepřišel na to, že ta myšlenka svobodného trhu je opět pouze a pouze myšlenka. Možná za pár let přijde opět na jinou myšlenku, za  kterou bude stejně horovat jako za myšlenky předešlé. Jestli v té době bude živočich, který si dal sám sobě honosné jméno Homo Sapiens, existovat!

jarda 24.10.2008 9:43

Re: Klaus horoval za socialisticke hospodarstvi

to byla jiná situace :-))))  ... zajímá mě, proč krize vypukla v USA - měli tam ten komunismus příliš dlouho? :-)))

Hledajíci 24.10.2008 9:35

Re: Vážení

Ale to musíme brát průšvihy jako neodstranitelnou součást lidského života. A jsou průšvihy jako přirodní katastrofy - vichřice, tsunami, výbuch sopek, zemětřesení, záplavy - s kterými člověk moc nenadělá. Ale jsou průšvihy, které si člověk způsobí svojí blbostí, a s těmi může něco udělat. A ne se pitomě smát!

MeKu 24.10.2008 9:28

Re: O čem plácáte vy?

Jenže kdo bude dohlížet? Úředník s pravomocemi pokud možno většími než odpovídající podíl státu a zodpovědností žádnou? Stačí se podívat na české porcelánky a sklárny. Proč tam měl "stát" podíl. A když jej měl proč jej efektivně nevyužíval? A proč celou taškařici nakonec zaplatí daňoví poplatníci? To je ten socialismus. A když bude nejhůř tak věrchuška ve svých řadách najde nějakého "Slánského", kterého předhodí davu aby mohla přitáhnout šrouby ještě více.

para 24.10.2008 9:28

Re: Vážení

Jo Hledající - tak nějak se to píše i v Bhagavatgítě .... a i ta nabádala k činosti a hledání pravdy...  A From ve svém radikálním výkladu Bible říkal, že je tam psáno "budete bohům podobni".... Takže hlavy vzhůru - jdem do řešení průšvihů....., které nás třeba i zocelí;-)

D.M. 24.10.2008 9:25

Klaus horoval za socialisticke hospodarstvi

Vasku Klausu nebyl jsi to nahodou ty, ktery v 1/2 roku 1989!

vykladal Rakusanum  v rakouske tevelizi jak vyznamne a mocne je

centralni sicialisticke planovani. Kde jsi mel v te dobe tu

neviditelnou ruku trhu? Asi ukrytou v kapse, abys nam ji po pul roce zjevil jako svaty obrazek(Y)

Foundryman 24.10.2008 9:23

Pár připomínek bych měl

Krize je způsobena především úvěrovou expanzí FEDu v posledních cca 10 letech. Na Čínu a Araby bych to nesváděl, těžko je lze podezírat z emise dolarů.

Obecně jsou cyklické krize (nebo recese, deprese atd.) způsobovány přílivem inflačních peněz, které pak umožňují investice ukazující se vzhledem k požadavkům zákazníků jako chybné. Prostřednictvím krize si ekonomika opět hledá ztracenou rovnováhu a chybné investice jsou eliminovány. Řešit problémy dalšími emisemi peněz považuji za poněkud dobrodružný postup.

Pměrně vyčerpávající souhrn prací k této problematice je možno nalézt na www.zlatystandard.cz

Hrad 24.10.2008 9:22

Re: Limity rustu .. je to tady

Beru, a omlouvám se.

para 24.10.2008 9:21

Re: Zatím všichni přesvědčivě dokázali,

Já si Hrade Koperníka cením především proto, že dokázal předběhnout dobu a odlišit Egocentrismus od Heliocentrismu. Kéž by byli dnes na ekvivalentní úrovni i naši představitelé.;-)

Hrad 24.10.2008 9:21

Re: Václav Klaus je střízlivý člověk

A každý z nás zkušenějších přece ví,  že socialismus je pouze první krok k vybudování komunistické společnosti. "Naše děti už budou žít v komunismu". Komunismus je mládí lidstva  tvrdilo se blahé paměti. Proto jej závistiví geronti tak rádi zpochybňují;-D. Ostražitost je na místě. Ale přiznám se. Žiji tak primitivně,že Klause ale opravdu k ničemu zatím nepotřebuji. A košíkovou již také přestal hrát. Tak co s ním?

AE 24.10.2008 9:17

Re: Trochu úroveň diskutující - Albert Einstein nebyl narcis

,,Všichni víme, že volná hra hospodářských sil, nespořádaný a bezuzdý hon jedinců za majetkem a mocí už sám o sobě nevede ke snesitelnému řešení problému. Je třeba jistého racionálního pořádku ve výrobě statku, v užívání pracovních sil a v rozdělování vyrobeného zboží, abychom zabránili hrozivému vyřazování produktivních sil a ochuzování a zvlčilosti velkých skupin obyvatelstva".

Albert EINSTEIN    

Albert EINSTEIN    

para 24.10.2008 9:16

Re: Limity rustu .. je to tady

Máš v něčem pravdu Hrade - za sto let tu nebude z nás asi ani jeden.. To mi ale nyní nebrání dívat se na svět po svém už nyní a dovolit si predikovat tím, že si stoupám na ramena jiných tak abych je pokud možno přehlédl a přitom neurazil. ;-)

Hnyk 24.10.2008 9:15

O čem to ten dědek plácá?

Stát nabízí bankám pomoc, aby se docela nezhroutil finanční systém a tím i ekonomika. A podle zásady "žádná sleva není zadarmo" si v tom případě vyhražuje právo dohlédnout na to jak banky s těmi penězi hospodaří. Nikdo ale banky nenutí, aby o tu pomoc zažádaly. A Sarkosy chce ze státních peněz skoupit levné akcie důležitých firem, aby se do nich nenakoupili arabáši a nebo ruská mafie / ruská KGB. Kde je ten "socialismus"?

Hrad 24.10.2008 9:12

Re: Vážení

Dobře, a co s tím?

Hrad 24.10.2008 9:09

Re: Václav klaus-král všech omylů

Říká spokojený zloděj. Nic nového. Krad starý Mates jako straka, krad u bohatce krad i u žebráka. A nerozmýšleje se dvakrát, dal do truhlice vše co nakrad. Pak nápis zhotovil si na to: Soukromé vlastnictví je svato-  český básník Jiří Haussman.

Hledajíci 24.10.2008 9:09

Re: Vážení

Indický myslitel Sri Aurobindo ve svém úvodu do Integrální Jogy prohlásil „Život člověka naučí, že vše na tomto světě přináší zklamání, pouze Bůh ho nezklame když se plně k Bohu obrátí. Zklamání není způsobené zlou mocí, která  člověku nic nepřeje a vše kazí. Celé lidstvo je neustále zklamané, protože touží po věcech které nemůže mít. A i když je dostane tak tyto věci jsou pomíjivé a lidstvo je ztratí. Anebo tyto věci nesplňují očekávání a proto lidstvo neuspokují. Pouze obrácení se k Bohu je jedinou pravdou v životě.“

Hledajíci 24.10.2008 9:08

Vážení

Říci hlasitě a veřejně „Lide promiňte, já jsem se zmýlil, udělal jsem chybu. Lidé promiňte, že moji vinou jste přišli / přijdete o úspory / zaměstnání“ nedokáže žádný politik, ještě k tomu stvořitel anebo obhájce ekonomické teorie, která krizi způsobila.

Volný a svobodný trh není žádné božstvo, je to pouze myšlenka. A tu myšlenku provádějí lidé, lidé plní chyb a omylů, lidé ctižádostiví, lidé mocichtiví. Lidé, kteří pro dosažení svých žádostí a tužeb udělají vše. Stejně jako myšlenku socialismu / komunismu prováděli lidé.

Ale lidé svými chybami a tužbami dokáží zničit každou myšlenku. A na to ekonomičtí myslitelé ve své euforii  zapomínají , myslí si že jejich myšlenka je jediná správná a platná v každém okamžiku časoprostoru, myslí si že jejich myšlenka je přirodní zákon, myslí si že jejich myšlenku budou uvádět do praxe nadpřirození tvorové, kteří v každém okamžiku časoprostoru udělají pouze to co je dle myšlenky nejvhodnější.

A to je ten omyl ekonomických myslitelů, to je to co způsobuje ekonomické krize.