6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

DŮCHODY: Náš důchodový systém je už nereformovatelný

Úspěšná reforma dodržuje dosavadní závazky i vůči těm, kteří ještě v důchodu nejsou. A to už prakticky jistě není možné. Náš důchodový systém je totiž už nereformovatelný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 22.2.2023 8:38

To je tak, když si kdekdo myslí, že všemu rozumí, tak taky napíše článek k důchodům a vezme v úvahu jen pár matematických vzorečků a zanedbá chování lidí. Bohužel, dělá to i nejmenovaný ministr sociálních věcí za lidovce, který si na svých "úspěších"" buduje předvolební argumentaci.

Skutečnost je taková, že určování výše důchodu přes odvedené prachy je nejjednoznačnější a z hlediska ověřování skutečnosti i nejméně nákladné kritérium

J. Majzlík 22.2.2023 8:51

R^

J. Strakoš 22.2.2023 5:42

To sloučení s daní vypadá jako dobrý nápad - minimálně by to systém zjednodušilo. Matně si vzpomínám, že už jsem to někde slyšel, ale pak to zaniklo.

Zásluhovosti je několik - odvijí se od toho, kolik se do systému přispívá a od společenské prospěšnosti (politici, vojáci, hasiči a další). Ve velmi optimistických představách si dovedu připustit rušení rozdílu za společenskou prospěšnost, ale za přispívání financemi nikoliv - to už by vyvolalo značné sociální nepokoje.

P. Hatina 22.2.2023 6:38

Víte, pokud se týká toho sloučení s daní, tak je nutné rozlišovat dva způsoby

a) sice se to eviduje počítá a vykazuje odděleně , ale státu se to pošle společně jako jedna suma na jeden učet . Takhle skutečně už dneska funguje paušální daň pro živnostníky, pokud si jí zvolí. Ale i u té je uvedeno ". Tato částka zahrnuje odvod na sociální a zdravotní pojištění a také daň z příjmu. Ergo, jako vidno ty částky na odvody jsou stanoveny, a pouze se připočtou k dani a pošlou společně.

nebo

b) skutečně sloučení s daní - v procentech. Což by ale znamenalo, že pokud podnikatel, živnostník nevykáže zisk, tak neplatí žádné daně, že? Takhle by neplatil ani žádné důchodové ani zdravotní pojištění?? Tak to bylo asi nešlo.

Taky, když se podíváte jak se to řeší výpočty těch odvodů dneska , tam se používá další pomocný termín "vyměřovací základ", kde je zase nějaká minimální fixní částla, atd... A je to tedy mnohem složitější...

J. Strakoš 22.2.2023 7:47

ad a, - ano, v podstatě se to počítá odděleně, ale je to jedna částka - to je právě ta pointa návrhu počítat to najednou a posílat najednou. Pokud se to počítá odděleně, jsou tam další výjimky, další lidé, další formuláře apod. - ve výsledku je to dražší a méně účinné. A zcela logické by bylo přibrat ještě zdravotní pojištění, než jej počítat zase ze skoro stejných čísel, ale jiným způsobem.

ad b, ano, je to složitější a troufnu. si říct, že zbytečně, jako každý systém, který se vyvíjí dlouhé roky. Jednou za čas je možné/nutné jej napsat znovu, jinak nepokrývá aktuální požadavky - což se očividně teď děje.

A řešení s živnostníky - mohla by být klidně zavedena minimální odvedená daň - v podstatě už ji mají teď. Ale to je jen rychlý návrh od stolu u snídaně.

P. Hatina 22.2.2023 2:59

Bohužel, ocitáme se v klasickém dilematu, které nemá žádné úspěšně řešení.

Na jedné straně se dá souhlasit s tím že ".. Náš důchodový systém je nereformovatelný ", ovšem na straně druhé, důchodová reforma, ve které se od začátku "hasí nejnutnější parametry", natož se lepit aktuální díry ve státní pokladně je rovněž nesmyslná.

Lidově řečeno, ty prostředky, které se měly spořit na dekády dopředu, stačí prožrat (vlastně každá) vláda za pár měsíců...Na konci tedy stejně nezbude nic

O. M. 22.2.2023 8:27

Průběžný systém NENÍ založen na spoření na desítky let dopředu. Proto se mu taky říká průběžný.