6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

DŮCHODY: Náš důchodový systém je už nereformovatelný

Úspěšná reforma dodržuje dosavadní závazky i vůči těm, kteří ještě v důchodu nejsou. A to už prakticky jistě není možné. Náš důchodový systém je totiž už nereformovatelný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Polák 22.2.2023 9:37

Současný stav je jednoznačně následek negativního vlivu tzv. volebního cyklu. K reformám mělo dojít už před 20ti, možná 30ti lety, ale vždycky bylo jednodušší (a populističtější) po čtyřleté funkční období vlády nedělat nic, s tím, že ty 4 roky to klidně počká.

D. Polanský 22.2.2023 9:37

To je stejný problém u zdravotního pojištění. Na drahou hrazenou operaci si nezaplatí ani člověk co bere měsíčně několik milionů. Důvod je prostý: strop zdravotního pojištění.

J. Kulheim 22.2.2023 9:47

Léčení onemocnění jako rýma apod. si zaplatit může.

Ś. Svobodová 22.2.2023 9:31

Nevím jaké vzdělání autora opravňuje k takovým úvahám, ale tuším že žádné.

D. Polanský 22.2.2023 9:38

Tušit a vědět a ještě to umět dokázat je veliký rozdíl.

Ś. Svobodová 22.2.2023 12:53

Podstata přednesených návrhů spočívá v tom, že důchodům budeme říkat jinak a větší důchod bude mít ten, který hodně plodí. V tom případě můžeme dovést milion muslimů a ti s polu s našimi tmavočechy zajistí poměrně rychle nárůst obyvatelstva. To sice bude žít jen z dávek, ale důchodovému systému to zřejmě pomůže. 8-o

J. Machotka 22.2.2023 11:23

http://www.konzervativnistrana.cz/sksmain/osobnosti/zivkuba.html

J. Kulheim 22.2.2023 9:28

O důchodech se na NP mudruje víc než 20 let. Přitom žádná vláda neudělala nic. Jedinou stranou, která měla snahu změnit důchodový systém byla ODS.

Nesnáze sociálního státu jsou důsledkem souběhu řady okolností. Stárnutí populace a s tím související vysoké náklady na zdravotní péči. narůstající křehkost rodiny. Pokles solidarity mezi jednotlivými sociálními kategoriemi společnosti.

Systém sociálního zabezpečení stál na stejných třech pilířích – rodině, obci a církvi. Přirozená mezigenerační solidarita je pevně zakotvena v třígenerační rodině. Sociální stát vyvlastnil rodinu, bere peníze, rozbil tradice a nevytvořil nic co by fungovalo.

Je otázkou, jestli je současný sociální stát schopný ufinancovat průběžný důchodový systém. Povinné pojištění dělníků vzniklo v našich zemích teprve před 85 lety.

V roce 1930 bylo v celém Československu s téměř 15 milióny obyvatel vypláceno jen 167 tisíc penzí V současnosti pracuje 1,72 na jednoho důchodce. Situace je dneska odlišná a pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× více peněz, než poté budou čerpat. Rok 2012- počet důchodců 2 871 453; počet poplatníků 4 933 997; počet poplatníků ne jednoho důchodce 1,72.

Tento systém se nedá reformovat. Musí se změnit. Mladí nebudou chtít platit důchodcům a v budoucnu živořit. Musí se změnit mandatorní výdaje, systém financování a organizace zdravotní péče, atd.

V. Novak 22.2.2023 10:06

V roce 1930 bylo obrovský benefit "být pod penzí". Naprostá většina lidí neměla na penzi nárok a ani na ně nepřispívala. Ti, kteří si nedokázali na penzi našetřit, makali dokud nepadli, byli závislí na pomoci rodiny nebo byli postrkem posláni do domovské obce, kde dožívali na obecní náklady v pastoušce.

Kdo byl z Prahy a měl štěstí, mohl se dostat do Masarykových domovů, kde ten, kdo už pracovat nemohl, pracovat nemusel a přesto dostal postel pod střechou a odpovídající jídlo. Bylo s ním zacházeno jako s nesvéprávným, ale proti obecním pastouškám nebo výminku s lakomou snachou to byl obrovský pokrok. Však taky "občanské strany" proti takovému plýtvání protestovaly...

J. Kulheim 22.2.2023 10:56

Nikdy zabezpečení na stáří nebyla jednoduchá záležitost.

Podle mě, ale stále platí že bychom neměli žít na ničí úkor. V tomto případě mladých lidí.

V. Novak 22.2.2023 11:20

Mladí lidé žijí na "úkor" toho, co vybudovala naše generace - bydlení, silnice, elektrárny, ...

V. Petr 22.2.2023 11:24

Mladí lidé to, co předchozí generace vybudovaly ZÁMĚRNĚ NIČÍ, např. grýndýlem.

Ostatně nebýt grýndýlu bylo by peněz dost!

V. Kučer 22.2.2023 21:20

R^:-/

P. Kubáč 22.2.2023 9:28

Jako zaměstnanec jehož odvody dosahují 47,6% jeho příjmů - měl libertariánské kecy, které jsem právě přečet a čítám je opakovaně poněkud vytáčejí.

A) Jestli se něco jmenuje daň, pojištění, výpalné nebo jinak - je zcela jedno - podstatné z čí kapsy peníze jdou a v čí kapse peníze končí.

B) "zásluhovost" - už bolševik říkal "všichni máme stejné žaludky" - podle toho vypadala motivace k práci a podle toho si tehdejší režim ekonomicky vedl. Dnešní režim nemá k teorii "stejných žaludků" příliš daleko - včetně penzijního systému - a výsledku už začínají být viditelné.

C) Děti - aby nasraná veřejnost neudělala po okupaci SSSR nějaký "krvavý omyl" - bolševik mohutně stavěl - Havlem vysmívané - "králíkárny" ( za které se dnes platí těžké milióny) - a výsledkem byla populační exploze "husákových dětí" na kterých pořád ještě stojí ekonomika. Co dělá současný režim pro ( nepravděpodobný) příchod populační exploze - chodí kolem zkorumpovaných stavebních úřadů zlehýnka a po špičkách?

A tak dále a tak podobně.....

S. Ševeček 22.2.2023 9:59

na část - R^

V. Novak 22.2.2023 10:12

Populační exploze "Husákových dětí" (lepší by bylo Štrougalových - ten to zavedl) byla výsledkem přímé státní podpory rodin s dětmi - 500, později 600 Kčs na jedno dítě a novomanželských půjček s minimálním úrokem, které rodiny mohly "splácet" narozenými dětmi.

Systém byl natolik úspěšný, že kupř. Francouzi ho přijížděli studovat. A protože byl úspěšný, byl po VLSR zrušen, jako všechno, co bylo na socialismu úspěšné.

V. Petr 22.2.2023 12:19

R^R^R^

V. Církva 22.2.2023 9:18

Tak v každém případě, a to neplatí jen pro důchody ale i pro počet studijních míst zubařů, imigraci a cokoliv, je třeba udělat prognózy a propočty do budoucích let a pravidelně tyto odhady porovnávat s realitou. To by (nejen) v době kdy má stát obrovskou část prostředků ekonomiky mělo být nutností.

Další věc je potřeba v daňových zákonech invence a nekonvenčnost (není v tom nějak zaháčkovaná paní Pekarová?). Například snížit daně firmám zaměstnávajícím občany nad 50 let a zvýšit těm co ne. Motivovat zdravé lidi nad 65 let aby pracovali, zlepšit zdravotnictví (na úkor gendrových neziskovek) a pochopit že jsou lidé co ze zdravotních důvodů po 60,65 dělat nemohou. Důchodci si zase musí uvědomit že je nečeká důchod v luxusu, ale musí být zajištěny jejich základní potřeby - bydlení strava, zdraví. Pokud chtějí důchod v luxusu, musí mít možnost přivýdělku, nebo si spořit/investovat v aktivním věku, nebo by měli děti mít možnost odečtu daní na rodiče.

V každém případě by se mělo začít od podpory mladých rodin a plození dětí. V ČR především konkurence v bydlení, což musí být zjednodušení byrokracie výstavby i pravděpodobně zdanění druhých nemovitostí a pro firmy S novými normami na pasivní domy, dogmaty o liberalizaci nákupu nemovitostí zahraničními subjekty, a jinými nesmysly jde vláda i EU opačným směrem.

D. Polanský 22.2.2023 9:15

S těmi poplatníky máte naprostou pravdu. Bohatí lidé, jedno dítě, ale to jim na důchod nevydělá.

V. Mokrý 22.2.2023 9:51

;-);-)

P. Čech 22.2.2023 9:03

" důchody se pak dramaticky sníží"????

Tedy za těch 20 let? Pokud potom budou nižší pak "se" nesníží, ale b u d o u s n í ž e n y . Je třeba mluvit přesně česky. A kým budou sníženy? Státem. Ten peníze na ně vybírá a také je důchodcům vyplácí. A nefunguje to, stejně jako cokoliv co provádí stát, řízený politickými stranami a hnutími. Obecně se tvrdí, že stát jsou jeho občané, kteří si volí své zástupce do státních orgánů moci (Zákonodárné, výkonné a soudní). Není to pravda. Je třeba se podívat na sám pojem "volit". Ten znamená vybírat přímo z nejméně dvou alternativ. U nás je naprosto běžné, že voliči "volí" jen jednoho kandidáta, "volí" nikoliv své zástupce, ale zástupce stran a hnutí (nepřímé "volby"). Není tak naplněn čl. 2, odst.1 ústavy, kdy lid nevykonává svou moc prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. Zejména proto, že svou moc vykonávají politické strany, které ony demokratické moci téměř zcela ovládají. A tady je ten zakopaný pes naprosté nefunkčnosti našeho státu.

V. Petr 22.2.2023 8:59

1) Pokud stát vyhazuje 200 miliard ročně na "boj proti globálnímu oteplování," musí mít i na důchody.

2) Ve srovnání s většinou zemí EU vydáváme na důchody mnohem menší podíl HDP, ve srovnání s Itálií jen polovinu.

2) Pokud by měly důchody být vázány na děti, nusí být odvozeny od jejich příspěvku do systému, ne od jejich počtu!

P. Pepax 22.2.2023 9:02

R^ přesné.

V. Mokrý 22.2.2023 9:52

[>-]R^!

V. Novak 22.2.2023 10:23

Vy rasýzto!

J. Dostál 22.2.2023 8:58

Průběžné financování zavedl Bismarck, má mnoho výhod. Je odolný proti inflaci, nedá se rozkrást ani zprivatizovat, každý měsíc do něj přitečou peníze a rozdělí se. Aby fungoval tak je zapotřebí trvale udržet poměr mezi plátci a příjemci, tj. kolik plátců uživí jednoho příjemce. Když věk důchodců roste a počet "pracujících" neroste či dokonce klesá nastává problém nedostatku peněz. Vymyslet fungující dofinancování je velký problém. Co takhle zdanit roboty nahrazující lidi.

V. Petr 22.2.2023 9:00

Co takhle zrušit grýndýl. To by mělo samé výhody!

P. Čech 22.2.2023 9:13

Vymyslet fungující dofinancování bez změny základu možné není. To je třeba si přiznat a nelhat tak, jak to dělají naše vládnoucí, ale i některé opoziční strany a hnutí. Je však možno hrozící kolaps oddálit a to na dlouhou dobu. Chce to jediné. Chtít, nelhat a hloupě nežvanit! Změnit obecný systém a to opět po vzoru Švýcarska. Zrušit zbytečných 8, slovy osm, ministerstev a jejich přímo řízených organizací, přestat ze státního rozpočtu financovat politické strany a neskutečné množství politických neziskových organizací. Zrušit obecně státem vyplácené všelijaké dávky, přídavky, příspěvky, pobídky a dotace a ponechat jen ty, které jsou přímo směřovány k lidem nemocným a zdravotně handicapovaným. Okamžitě se tak objeví stovky, možná i tisíce miliard, které je možno následně použít na vyplácení důchodů bez nutnosti jakékoliv reformy důchodového systému.

P. Pepax 22.2.2023 9:19

R^ jedním z prvních kroků také zrušení senátu, tzv. pojistky demokracie.

P. Čech 22.2.2023 9:30

To sice máte pravdu, ovšem není to nezbytně nutné. A "pojistka demokracie"? Skutečná demokracie - vláda občanů žádnou pojistku nepotřebuje. Ona totiž ta demokracie buď je a nebo není. Nic mezi tím.