6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

DŮCHODY: Náš důchodový systém je už nereformovatelný

Úspěšná reforma dodržuje dosavadní závazky i vůči těm, kteří ještě v důchodu nejsou. A to už prakticky jistě není možné. Náš důchodový systém je totiž už nereformovatelný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 22.2.2023 16:58

Doc. Karel Šebesta vám to jasně vysvětlil. Ale pro jistotu (čert nikdy nespí) se zde, Karel Šebesta, podepsal jako Prokop Diviš. Proč? Prostě to potřebuje!

Cituji závěr ze Seznam.cz ohledně zkrácení důchodů: ... „Tehdejší vláda vyhlášení stavů legislativní nouze prakticky nezdůvodňovala a jejím argumentem bylo: ‚Prostě to potřebujeme.‘ To jsem paní Maláčové v tweetu vyčítala a o doplnění zdůvodnění jsem ji oficiálně požádala. Jako předsedkyně Sněmovny odůvodnění po vládě vždy požaduji, několikrát se stalo, že jsem zdůvodnění zadala doplnit, nyní je zdůvodnění přímo v důvodové zprávě zákona odpovídající,“ uvedla Pekarová.

J. Jurax 22.2.2023 17:15

Jojo, Maláčová studovala politologii a politickou ekonomii, Pekařová studovala andragogiku a pak 3 roky obor ekonomie a management v průmyslu, leč ekonomii jako takovou nikdy neprovozovala. Kde tedy vidíte ekonomy?

P. Diviš 22.2.2023 21:09

On? Všude, zvlášť ty "z devatenáctého století". :-P

J. Hlásný 22.2.2023 19:41

Já jen nechápu, jak to ten Husák dělal, že vznikla celá generace jeho dětí. Nemohl by si Fialka vzít příklad?

J. Jurax 22.2.2023 21:20

Přídavky, mateřská, zvýšení životní úrovně v rámci gulášového socialismu, výhodné novomanželské půjčky ...

A taky některá bolševická specifika - svobodný prakticky neměl naději legálně sehnat byt, pokud si ho sám nepostavil svépomocí, a bezdětní manželé na tom byli nepatrně lépe; když měli kliku, dostali garsonku nebo 1+1. Kdežto s jedním dítětem 1+2, se dvěma a víc i 1+3 často dřív, než šly děti do školky či školy. Takže když už se máme rádi a děti stejně chceme ...

No a taky to byla doba, kdy se dívky vdávaly po maturitě a vyučení, svobodná pětadvacítka pokud nestudovala vysokou byla už nervózní, že bude stará panna; a ta vysokoškolačka vlastně taky. No a těhotenství se neodkládalo, resp. těžko odkládalo. Hormonální antikoncepce nebyla lehce dostupná - standardně byla předepisována jen vysokosškolačkám po dobu studia a ženám, co už aspoň jedno dítě měly; jak to bylo s antikoncepčním tělískem DANA si už nepamatuju, ale mám dojem, ze byla taky až pro ženy s nejmíň jedním dítětem.. A interrupce - v případě, že žena chtěla uměle přerušit těhotenství, tak musela projít veřejným posouzením, jestli je její žádost adekvátní. Nebylo to jenom její osobní rozhodnutí; interrupční komise byly zrušeny až v roce 1986.

Ś. Svobodová 22.2.2023 13:40

Nereformovatelná je celá dnešní společnost, ve které 4,282 milionů lidí pracuje ve ziskovém sektoru za menší plat než bere většina z 6,217 mil osob žijících z rozpočtového systému.

V. Mokrý 22.2.2023 13:48

JO,

tak si tu žijem v tom " kapitalismu i demokracii ", po " sametu " !

P. Diviš 22.2.2023 13:55

Jo. Mohlo by to být i lepší, ale na tohle tu prostě jsou Kotazové.

V. Mokrý 22.2.2023 15:45

Ti ne,

ale Diviš a jemu podobní.

V. Petr 22.2.2023 15:52

Zdravotnictví může být soukromé, je to tak v USA. Dokonce i školství může být soukromé, tak tomu dříve bylo. Jediné, co nemůže být soukromé, je armáda a policie, ač tu takové systémy byly, silně se neosvědčily.

Stát má určité důvody, proč by zdravotnictví a školství soukromé být neměly. Totéž platí třeba pro dálnice.

P. Diviš 22.2.2023 16:28

Státní zdravotnictví mají v GB. Podle toho to tam taky vypadá.

V. Petr 22.2.2023 16:32

To máte pravdu, britské zdravotnictví je "proslulé." Ale nevím, v čem podstatném se liší třeba od německého.

P. Diviš 22.2.2023 16:42

Ve státním zdravotnictví (GB) neexistuje konkurence, všichni mají "své jisté" za státní peníze. V Německu i u nás určitá konkurence existuje a konkurence je jediné, co jakž takž hlídá kvalitu i cenu. Plná konkurence ale ve zdravotnictví být nemůže, protože kdyby byly platby pojištěncům určovány pojistnou matematikou, bylo by hodně lidí prakticky nepojistitelných, pro příliš vysoké splátky. Takže všechny jakž takž fungující systémy jsou kompromis mezi státem určeným a konkurenčním a taky mezi třemi základními vlastnostmi, všeobecnou dostupností, lácí a kvalitou. Neexistuje systém, který by plnil všechny tři najednou, vždy jen dvě.

T. Kohout 22.2.2023 17:52

Neutřou vám ani krev...

P. Sura 22.2.2023 20:34

To je velmi důležitá poznámka.

P. Sura 22.2.2023 20:36

Od pani Svobodové..,

Z. Lapil 22.2.2023 22:12

Určitě až tak? Totiž - z těch 6 milionů jsou zhruba 2 miliony důchodci a 2 miliony děti, tedy včetně VŠ studentů, což jsou lidi, kteří nijak horentni příjmy nemivaji. A platy už vůbec ne, ale nechci si hrát se slovíčky.

Souhlasím ale s tím, že vyšší platy ve státní sféře než ve sféře "vykonne" nevypadají ani trochu dobře.

P. Molík 22.2.2023 13:17

Zazněly v článku racionální argumenty ke stávajícímu důchodovému systému, zejména připomínky k zásluhovosti jsou oprávněné. Stávající a morbidně zbytnělý zásluhový systém si nastavili podle svých představ a k saturování svých morálně neopodstatněných požadavků ti zvlčilci, kteří ve službách státu si fakticky zprivatizovali státní kasu a veškeré své konání uplatňují za účelem maximalizace osobního zisku resp. prospěchu na úkor státní kasy. A v této hanebné praxi maximalizovat své příjmy na úkor státní kasy chtějí tito morální odpadlíci ve službách státu pokračovat i po odchodu do starobního důchodu. Argumenty v tomto článku k zásluhovosti nejsou vyčerpávajícím způsobem obsažné, neboť v případě intervence soudců ve svůj hmotný prospěch šlo o JASNÝ STŘET ZÁJMŮ. Ústavní soudci nemají právo vylézat na světlo Boží s ústavními nálezy, které až příliš moc okatě zvýhodňují své autory-soudce. Též stát zašel již příliš daleko do nebezpečných bažin autodestrukce v případě stávajícího důchodového systému, což se ukázalo nyní v časech nebývalé inflace, kterou zavinila především vláda Fialy svým neumětelským počínáním. Stávající důchodový systém systém spolehlivě vyvolává zlou krev, odírá stát až na dřeň a bezohledně generuje nové a nové šiky bezdomovců a dalších obětí asociálního systému. Sociální nůžky mezi starobními důchodci se víc než nebezpečně rozevírají, aniž by někdo dokázal předpovědět jak může toto zásluhové šílenství skončit. Sociální smír je tentokrát opravdu ohrožen.

V. Mokrý 22.2.2023 13:51

Sociální smír skončil už dávno.

Naposledy, celkem dobře fungoval ve SRN, před sloučením Německa, bohužel !

P. Diviš 22.2.2023 13:57

Kdyby jen vaše obvyklé emoce, ale vy o tom systému hoνno víte. Není ideální, ale to není žádný. A že by zrovna vám vadila přílišná solidárnost, o tom dost pochybuji.

J. Kulheim 22.2.2023 14:41

Něco o tom napište.

P. Diviš 22.2.2023 16:37

Spravedlivý by byl fondový systém, co si do něj kdo vloží, to po případném zhodnocení dostane.

Nízkopříjmoví vkladatelé by z toho nevyžili, tak je většina systémů (fondových i průběžných) více či méně solidární, velcí plátci dostanou méně, chudina více. Náš je extrémně solidární, to řekl i ten ÚS.

Pokud v našem průběžném systému peníze na zákonem stanovenou výši penzí peníze chybí (často), stát je doplní z rozpočtu. Pokud přebývají (zřídka), jde přebytek do státního rozpočtu.

Nějak si nedovedu (z toho jeho výlevu) představit, jaký systém by si vlastně přál pan Molík.

Jo a jeden rozdíl mezi fondovým a průběžným: Ve fondovém jsou peníze, použitelné na investice. Penzijní fondy jsou jedním z největších investorů. Průběžný takhle nefunguje, peníze jen protečou.

J. Jurax 22.2.2023 17:35

Možno i kombinaci průběžného a fondového. Do průběžného platí všichni stejně (v korunách, ne percentuálně vztažmo ke mzdě) málo, dostanou z něj všichni stejně (málo).

Zbytek fondy podle možností, zajmu a chuti.

P. Diviš 22.2.2023 21:12

Jistě, vypsal jsem jen hlavní směry.

P. Sura 22.2.2023 20:45

Obávám se, že Fondové systémy v nejlepším případě mohou zajistit jen o něco nižší ztrátu na uspořenych vkladech. Nemaji žádné vlastní zdroje příjmů, kterými by vklady sanovaly. Ty slibované úroky z dluhopisů jsou stejně virtuální jako manželka poručíka Colomba.

P. Diviš 22.2.2023 21:15

Záleží, do čeho smí investovat. Pokud to jsou jen zaručené státní investice, tak zajisté nevydělávají. Jistota prodělku, ale nevelkého.

Pokud mohou normálně investovat do akcií, tak dlouhodobý zisk je. Jen ne stále a každý.

J. Jurax 22.2.2023 16:07

Stávající a morbidně zbytnělý zásluhový systém, pravíte - ehm, morbidním by se nazvat dal. Proto, že ti, co mají největší zásluhy, co nejvíc za svého aktivního života přispívali nejvíc, jsou k stáru na důchodu drsně okradeni ve jménu morbidně zbytnělé solidarity.

Pojistné plnění neodpovídá výši pojistného, a to na obě strany. Ti, kdož přispívali nejméně, přechod do důchodu ani nepoznají, neboť jeho výše plus minus odpovídá výši čisté mzdy, již pobírali, když pracovali. Paradoxně může být i vyšší. Řečeno s Paroubkem - pánové (a dámy), kdo z vás to má?

A sociální nůžky mezi starobními důchodci se víc než nebezpečně nerozevírají, jak tu lžete, nýbrž je snaha naopak je sevřít. Valorizace důchodů se provádí zhruba řečeno procenty tak, aby procento rozdílu mezi více a méně zasloužilými zůstalo stejné. Procento, víte-li, co to je! Rozdíl v korunách se pochopitelně se zvyšováním důchodů zvyšuje, což patrně prostši povahy irituje.

Řekl bych, soudě podle Vašich filipik, že Vy máte důchod spíš nižší ...

L. Novák 22.2.2023 19:31

Co taky čekat od ;-O tlachala Molíka silně připomínajícího starého bolševika Kojzara. ;-D

Z. Lapil 22.2.2023 22:16

Tím neumetelstvim Fialový vlády minite velkoryse dávky skrze covid nebo kvantitativní uvolnovani jak ČNB, tak ECB?

J. Hajský 22.2.2023 12:42

Krátce po válce moje maminka, jako i více žen místo, aby hned jak bylo dítěti půl roku šly pracovat a daly dítě do jeslí, se raději o něj staraly i za cenu snížení životní úrovně rodiny. Asi v roce 1951 (jak mi později, když jsem z toho měl už rozum říkali rodiče) nějaká kovaná soudružka na ulici vykřikovala, že ženy, které napracují by měli jít do plynu.

Tak mi napadá, kdy nějaký kovaný pětikolkař bude vykřikovat, aby důchodcům, kteří už pobírají důchod dejme tomu 10 let byly výplata důchodu zastavena (o plynu si určitě nedovolí říci nic, ale výsledek bude stejný, byť pozvolnější). A důchdová reforma by byla hotova.