8.12.2016 | Svátek má Květoslava






MLSOTNÍK: Máme rajčata – a co s nimi?

1.8.2014

Léto je v plné ráži, keříky rajčat se prověšují tíhou úrody, na trzích jsou rajčata konečně levnější a možná dostáváte od sousedů se zahradou nebo skleníkem kýble a mísy této skvělé zeleniny. (Anebo ovoce? Věděli jste, že tahle otázka nemá úplně jednoduchou odpověď?)

Sešla se mi od vás taková úroda receptů, až jsem váhala, jestli je nerozdělit do dvou Mlsotníků. Jenže sezóna vrcholí, co visí na keříku dnes, může zítra upadnout, a ten soused odnaproti taky nebude nabízet přebytky věčně. Navíc nemusí být marné zkusit hned o víkendu něco jiného než osvědčené „chutnej“. Takže tu budeme mít všechny dodané recepty pěkně pohromadě.

Zdůrazňuji, že tyhle recepty jsou zvlášť cenné tím, že mají osobitý šmak a vůni. Protože je připravují a mají rádi lidé, které známe.

Do dnešního Mlsotníku přispěly Hanča, Vave, Verenka, Yga, Hana W. a Aida. Všem jim děkuji a hned mažu pro nějaká rajčata. To se prostě nedá vydržet! Lika

rajče ikona

Začne HANČA:

Zapečené brambory s rajčaty a sýrem

  • 1,5 kg brambor
  • 500 g rajčat
  • 200 g polotvrdého sýra (eidam)
  • 2 hrsti čerstvých usekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř, sůl, tuk na vymazání

Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, rovněž tak rajčata. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme tukem, dno hustě pokryjeme plátky brambor, ty osolíme a opepříme. Další vrstvou budou rajčata, posypeme je bylinkami a nastrouhaným sýrem. Pokračujeme ve vrstvení, je jedno, skončíme-li brambory nebo sýrem. Mlsouni mohou přidat na kostičky pokrájenou uzeninu. Vršek posypeme sýrem a zakápneme olivovým olejem.

Přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě do změknutí brambor, cca 45 minut. Jakmile jsou brambory měkké, sundáme poklici a dopečeme dozlatova, dokud se tekutina, kterou brambory a rajčata pustily, trochu nevypeče.

Řízky v rajčatové omáčce

  • řízky vepřové, krůtí nebo kuřecí
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 6 rajčat
  • smetana ke šlehání 12%
  • zakysaná smetana
  • 1 lučina
  • hladká mouka, olej, šalvěj, pepř

Naklepané řízky osolíme, opepříme, rychle na pánvi osmažíme a dáme je do zapékací mísy.

Nakrájíme pórek a cibuli, rajčata na kostky, nasekáme šalvěj. Na pánvi nejdříve zpěníme cibuli a pórek, pak přidáme rajčata a šalvěj a povaříme cca 5 minut. Přidáme smetanu a opět krátce povaříme. Přidáme lučinu, necháme ji rozpustit a osolíme.

Omáčkou zalijeme řízky v zapékací míse a pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut.  Hotové můžeme ještě zakápnout zakysanou smetanou.

V původním receptu byla uvedena gorgonzola, dala by se použít i niva, chuť je pak výraznější, mně ale vyhovuje tato „lehčí“ varianta s lučinou.

(Pozn.: Zdroj Ona Dnes s osobními úpravami)

rajče ikona

Pokračuje VAVE:

Pečená rajčata

Ideální jsou hodně zralá dobrá rajčata ze záhonů, ta nepotřebují žádné zvláštní přichucování.

Potřebujeme 1 kg rajčat, trochu olivového oleje, 4 – 6 stroužků česneku, nasekaného na jemno. Podle chuti lžíci tymiánu nebo hrst bazalky. Sůl na dochucení, může být i pepř, ale nemusí. Pokud by rajčata nebyla dost zralá, přisladíme je lžící cukru.

Předehřejeme troubu na cca 150 °C. Omytá a osušená rajčata překrojíme napůl a vložíme řezem navrch do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Posypeme česnekem a tymiánem, osolíme (případně i opepříme) a zakápneme každé rajče olivovým olejem. Pokud rajčata nejsou hodně zralá a sladká, zlehka pocukrujeme. Pečeme v troubě nejméně hodinu, můžeme i déle, třeba i tři hodiny, v tom případě ale na nižší teplotu (110 °C).

Pokud nedáváme tymián ale bazalku, dáváme ji až na konec, když vypneme troubu. Rajčata posypeme bazalkou a můžeme zakápnout balzamikem, necháme v troubě chvilku propojit chutě.

Upečená rajčata se dají zavařit (krátce sterilovat), použít jako hustá omáčka k těstovinám či k masu, nebo sníst jen tak. V lednici vydrží i několik dnů (pokud je nesníte). 

rajče ikona

V receptáři zalistovala i VERENKA:

Už naša babička hovorila, že rajčina je ako burina. Zasadíš, dáš k nim kolík, priviažeš, dvakrát okopeš a viac sa nestaráš a ony rodia. Je to pravda s tým, že tieto šľachtené sú trochu chúlostivejšie, chutia mandelinkám, ale rodia. A príde tá chviľa, že sú červené, voňavé (milujem vôňu listov rajčín).

Vy si ukrojíte krajec chleba, natriete kačacou masťou, pokryjete na kolieska nakrájanými rajčinami, posolíte. Zjete a to je môj prvý a možno aj najlepší recept. 

Leto postupne končí, s ním i čerstvé rajčiny a pred nami je hladová zima a jar. Dobrá gazdinka u nás na juhu sa pripraví a zavarí si množstvo drtených rajčín, ktoré majú široké uplatnenie: na polievky, omáčky, na dusené mäsá, cestoviny, slané koláče z kysnutého cesta, záviny z lístkového cesta, pizzu a lasane (to tie moderné a mladé).

A to je môj druhý recept:  Drtené rajčiny

Rajčinky obaríme vriacou vodu, ošúpeme, pokrájame. Takto pokrájané podrtíme magárom (to je ten šťouchák na zemiaky). Naplníme dobre napevno fľašky, navrch dáme menšiu kávovú lyžičku soli. Sterilizujeme asi 15 min.
Ja nedávam do nich nič iné, ale je možné dať klinček/hrebíček/škoricu, bylinky. To pridávam až podľa spôsobu použitia.

Človek je tvor spoločenský a návštevy vedia prísť aj v tú najnevhodnejšiu dobu. Drobné hamky vždy prídu vhod. A to je môj tretí recept:

Chuťovky z rajčín

Teplé:
Vršok rajčín odrežeme, odložime, vnútrajšok vydlabeme. Dno rajčín osolíme, dobre vytrieme cesnakom, na dno do kríža vložíme dva plátky anglickej slaninky, na ňu dáme tvrdý syr, alebo (a to je lepšie) guličky mozarely. Prikryjeme vrškom.
Iná varianta je mäsová plnka z mletého mäsa, dužiny rajčín, ľahko podusenej.
K tomu chlebík, pivo, alebo víno.

Studené:
Notoricky známe, ale radosť a parádu vedia urobiť. Na plnenie robím plnky podľa stavu chladničky: maslo + bryndza, maslo + lučina, sardinková pomazánka. Všetko dochutím korením a troškou chilli.

A zde je Verenčin čtvrtý recept, vyzobnutý z diskuse:

Lečo

S lečom je to ako so zemiakovým šalátom. Každá rodina má vlastný recept a na ten prisahá. Naša mama nás naučila tento. Pomer paprika rajčiny je 2:1, cibule je polovica množstva rajčín. Takže 5 kg papriky, 2,5 kg rajčín, 1,25 kg cibule som včera uhľadne pomocou krajača nakrájala. Rajčiny nešúpem. Na oleji som spenila cibuľu, pridala papriku a dusila asi 15 minút (plus mínus). Potom som pridala rajčinky a ďalej dusila dobrú polhodinu. Rajčiny pustili vodu a tu som vlastne odparovala – do primeraného množstva.

Bližšie neviem napísať, už to mám v oku. Proste nesmie tam byť len voda, ale voňavá šťava zo zeleniny. Iné nedávam nič – ani soľ. NIČ. Klamem: pretože som z juhu, mam rada štipľavé, takže nevykrajujem z papriky žilky a dávam aj pár štipľavých paprík. Ešte horúce plním do pohárov, zavriem, obrátim dolu viečkom (kontrola tesnosti a aj priľnutie viečka). Trúbu mám rozohriatu na 100 °C, na plechu/pekáči naliatu vodu, vložím tam poháre a nechám takto 20 min, potom vypnem a do rána sú v teple a postupne chladnú.

rajče ikona

K receptu na lečo má co dodat YGA:

V podstatě dělám stejně, akorát paradajky loupu, neb nesnáším ty tvrdé ruličky, které se ze šupek nakonec udělají. Možná, že odpařuji i déle, neb mám ráda lečo hodně husté. Navíc i do leča dávám koření – celou skořici, rozemleté nové koření, pepř a hřebíček (tak nějak přiměřeně a od oka) – kamarádka, která jednou k nám přišla při této bohulibé činnosti, si pochvalovala, jak to u nás hezky voní, že když ona vaří lečo, je cítit ten rajčatový odér – tak nevím. Hotové lečo pak někdy dělám s vajíčkem (klasika), anebo ho použiju pod maso – třebas takový králík na leču nemá chybu.

rajče ikona

A naše spanilá jízda pokračuje recepty od HANY W. :

Jednoduchá a rychlá rajčatová jídla

Tohle všechno jde připravit do 15 až 20 minut, pokud jeden nelelkuje. Jak je mým zvykem, přidávám něco teorie a povídání o jídle.

Pico de gallo

Pico de gallo, v překladu kohoutí zobák, zvané též salsa fresca, je všudypřítomná příloha v mexických restauracích, velmi osvěžující a jednoduchá na přípravu. V létě toho mám v lednici malý škopíček a průběžně ujídám. Přísady je nutno krájet na co nejmenší kostičky. Než jsem tohle začala psát, tak jsem se podívala na české vařicí stránky a viděla jsem variace, kde zejména místo limetkové šťávy se používal ocet, včetně balsamika. Tudy cesta nevede, může to být dobrý rajčatový salát, ale ne pico de gallo.

Rajčata Hany W.

Rudorudá rajčata Hany W.

Potřebujete:

  • 2 hrnky rajčat, bez šťávy a zrníček (nechceme, aby to bylo tekuté)
  • 1/2 hrnku červené cibule (někdo používá bílou)
  • 1 polévková lžíce čerstvých jalapeño papriček, bez zrníček a bílé dužiny. Nemáte-li jalapeño, poctivá feferonka též dodá pálivost. Velmi se přimlouvám, abyste nepoužívali papričky z konzervy nebo sterilované – ten nálev zkazí chuť
  • Lžíce (nebo podle chuti) nasekaného zeleného koriandru. Vzhledem k rozpolcenému přístupu českého národa ke koriandru jde nahradit adekvátním množstvím hladkolisté petrželky.
  • Dvě polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy.
  • Sůl a pepř
  • Někdo přidává česnek, ale mně tam nesedí.

Podává se jako příloha ke grilovaným masům nebo rybám, na nacho a taco saláty, může se promíchat s nasekaným avokádem na jednoduchou guacamole, výborné k míchaným vajíčkům nebo jen tak k mlsání s tortillovými chipsy.

A pak z toho dělám následující jídlo, u nás doma oblíbené:

Quesadilla s pico de gallo

Quesadilla ve své nejjednodušší podstatě je jedna tortilla, na kterou se dá sýr, přikryje se druhou tortillou a rychle se po obou stranách opeče v pánvi. Kromě sýra se náplň dle rozumné fantazie obohatí. Často se přidá pečené nebo grilované kuřecí maso natrhané na nitky nebo nakrájené na malé kousky. Výborné je přidat trochu grilovaných paprik (pikantní paprika je plus), okapané kapie, jemně usekané čerstvé papriky, listový špenát, někdo přidává opečené mleté hovězí, můžou být i doměkka uvařené, zapečené a ochucené fazole (refried beans), které je možno zakoupit v konzervě.

Používám tortilly z pšeničné mouky, protože se s nimi lépe manipuluje. Kukuřičné se v této přípravě mají tendenci lámat. Sýr – to záleží na chuti, ale měl by to být typ, který se dobře rozpouští. Z běžného českého repertoáru se mi na to osvědčil ementál a domnívám se, že by šel i provolone nebo gouda. Trik spočívá v tom, že by tam toho sýra nemělo být moc – nechceme připravovat mexickou verzi smažáku. Tudíž dám něco nahrubo strouhaného, ale ještě raději pár velmi tenkých plátků. Rovněž nechceme, aby nám náplň vypadávala, takže i té se dá méně a výsledkem je tenounká placička uvnitř s lehce rozpuštěnou náplní a z venku krásně křupavá.

Po teorii něco praxe. Na PŮLKU jedné tortilly nakladu něco sýra a přidám větší lžíci okapaného pico de gallo. Přikryju prázdnou půlkou, takže mi vznikne půlměsíc. Do těžké železné nebo nepřilnavé pánve se vejdou dva půlměsíce. Na trošce rostlinného oleje se opečou na středně vyšší teplotě z každé strany dvě minuty. Po chvilce se nakrájí na trojúhelníky a jí se teplé křupavé. Pokud máte zapálený gril k něčemu jinému, tak jsou výborné na grilu. Stejný postup. To pico de gallo v tom mám moc ráda kvůli té kombinaci sýra s něčím pikantním a nakyslým.

BLT sandwich

Rozložený sendvič BLT - bacon, lettuce, tomato (slanina, hlávkový salát, rajče)

Rozložený sendvič BLT

BLT je zkratka pro bacon, lettuce and tomato (slanina, hlávkový salát a rajče) a je to můj nejoblíbenější letní sandwich. Potřebujete toustový chléb. Tradiční tuhý český na tohle nefunguje. Já si chleba lehce otoustuju, tradičnější verze je chleba měkčí, tedy netoustovaný. Dva krajíce se lehce potřou majonézou, pokladou plátky rajčat, několika kousky opražené slaniny a hlávkovým salátem. Složí se to na sebe, pěkně se to přimáčkne a jí se v předklonu nad talířem, protože to trochu teče.

Rychle zapečená cherry rajčátka

Zde je důkaz, že v jednoduchosti je krása. Cherry rajčátka podélnĕ rozřízneme a položíme řeznou stranou navrch na plech vyložený alobalem (pro jednoduchý úklid). Zastříkneme olivovým olejem – na jeden plech tak jedna větší polévková lžíce, posolíme, a podle sladkosti rajčat můžeme posypat slabou kávovou lžičkou hnědého cukru. Vložíme do trouby předehřáté na 215 °C a pečeme přibližně 10 minut. 

V podstatě stačí, aby ta rajčata pustila šťávu, která se smíchá s olivovým olejem v božskou manu. A co s tím? Někdy si do toho namáčím jen kousky křuplavé bagety. Výborné na chlebíčky: malé kousky bagety potřu měkkým kozím sýrem nebo u vás i lučinou, dekorativně pohodím rajčátko či dvě a přizdobím čerstvou bazalkou nebo petrželkou.

Těstoviny s pečenými rajčaty

Zatímco si připravuju rajčátka, dám vařit vodu na těstoviny. Pro tento recept nějaké menší – třeba mašličky, mušličky, apod. Z vody, ve které se vařily, si nechám tak dvě polévkové lžíce a ihned promíchám těstoviny s vodou a dvěma polévkovými lžícemi čerstvého parmezánu nebo asiaga. Z horké vody a sýru se udělá něco jako omáčka, do které přidám upečená malá rajčátka s tou dobrou šťávičkou, strouhnu něco pepře a přidám čerstvou bazalku nebo petrželku. A hned je jídlo hotové.

rajče ikona

A závěr patří AIDĚ:

Základní rajčatová omáčka

Suroviny: cibule, česnek, sůl, pepř, olivový nebo slunečnicový olej, rajčata, bylinky

Postup: na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, až začne růžovět, přidáme najemno pokrájený česnek. Až česnek zavoní, přidáme předem oloupaná a pokrájená rajčata a bylinky (např. saturejka, bazalka, tymián, dobromysl; prostě to, co máme k dispozici). Osolíme, opepříme, podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou, dusíme.

Použití:

  • Omáčka na těstoviny
  • Omáčka do musaky nebo lasagní – ve verzi pro masožrouty přidáme hned po cibulce a česneku mleté maso, opečeme, rajčata se přidají později;
  • Omáčka k plněným paprikám – přidat k naplněným paprikám a péct s nimi;
  • Omáčka k zapečenému lilku, více na stránkách našeho kamaráda zde: http://www. rozinkyamandle. cz/?p=91 – mimochodem, je to moc dobré a ten lilek se opravdu dá jíst i bez zapečení, včera jsem takhle dělala cukety;
  • Základ pro polévku: přidáme očištěné a pokrájené fazolové lusky, dusíme do změknutí lusků a patřičně zředíme vodou. Lze přidat i pokrájené papriky, mrkev, petržel apod. a nakonec asi lžíci sladké papriky zpěněné na troše oleje – bude z toho něco jako balkánská čorba. Je to veliká dobrota, letos jsem ji na přání rodiny vařila už třikrát.

 

Rychlé těstoviny s rajčaty

Recept je vhodný při nedostatku času nebo třeba na dovolené.

Do mísy dáme na jemno pokrájená rajčata, sůl, pepř, olivový olej a bylinky, které máme k dispozici. Uvaříme těstoviny (špagety, malé vrtulky apod.) a slité je vmícháme do rajčatové směsi. Přidáme trochu strouhaného sýra (např. Gran Moravia), promícháme. Na talíři si ještě podle chuti sýr přidáme.


Náš salát (naše nejoblíbenější domácí letní jídlo vůbec)

Tento recept je inspirovaný dlouhodobým pobytem mého muže v Bulharsku, tohle tam jedli většinou k obědu (jako předkrm). Je to vlastně taková minimalistická varianta oblíbeného šopského salátu. Hlavní rozdíl je ten, že se salát nedělá do mísy, ale každému se připraví jeho vlastní porce – do hlubokého talíře.

Nachystáme si hluboké talíře. Do každého nejdřív na dno pokrájíme okurku – buď tak půl salátové, nebo dva „přerostky“. Přidáme česnek – jeden stroužek. Buď prolisovaný, nebo jemně posekaný (v Bulharsku dávají posekaný, my lisujeme). Následuje druhá vrstva, posekaná rajčata – na každý talíř asi dvě. Pak opět česnek. Nakonec přijde nastrouhaný balkánský sýr (tak 5 – 10 deka, podle chuti) a nastrouhané vajíčko, uvařené natvrdo. Nic se nesolí ani nepepří a nakonec se vše zalije olejem – v Bulharsku slunečnicovým, my dáváme olivový.

VŠEM DOBROU CHUŤ!

Hanča, Vave, Verenka, Yga, Hana W., Aida Neviditelný pes


Diskuse


Z. Lika
12:18
2.8.2014

H. Williamson
21:09
1.8.2014

Z. Xerxová
16:41
1.8.2014

H. Williamson
18:35
1.8.2014

Z. Vave
18:43
1.8.2014

Z. Lika
18:54
1.8.2014

T. Zana
19:16
1.8.2014

Z. Vave
19:28
1.8.2014

Z. Jovo
15:04
1.8.2014

Z. Lída
15:08
1.8.2014

Z. Verenka
16:02
1.8.2014

Z. Yga
16:12
1.8.2014

Z. Vave
18:44
1.8.2014

T. Zana
19:17
1.8.2014

Z. Jjana
19:32
1.8.2014

Z. Hanča
20:56
1.8.2014

Z. Nelina
13:25
1.8.2014

Z. Vave
18:44
1.8.2014

Z. Vave
12:57
1.8.2014

Z. Yga
16:11
1.8.2014

Z. Vave
18:45
1.8.2014

Z. Hanča
20:54
1.8.2014

Z. Lika
20:57
1.8.2014

Z. Yga
12:31
1.8.2014

Z. Gwendyvitmar
9:43
1.8.2014

Z. Lika
10:13
1.8.2014

Z. Gwendyvitmar
11:11
1.8.2014

A. Bytová
11:24
1.8.2014

H. Williamson
12:03
1.8.2014

A. Bytová
12:12
1.8.2014

T. Zana
12:50
1.8.2014

A. Bytová
19:22
1.8.2014

Z. Yga
20:22
1.8.2014

Z. Vave
18:46
1.8.2014

A. Bytová
19:24
1.8.2014

Z. Vave
19:30
1.8.2014

Z. Lika
20:51
1.8.2014

Z. Matylda
9:33
1.8.2014

D. Ruščáková
9:20
1.8.2014

Z. Yga
9:35
1.8.2014

T. Zana
9:56
1.8.2014

Z. Nítkovská
10:11
1.8.2014

Z. Yga
10:19
1.8.2014

D. Ruščáková
14:31
1.8.2014

Z. Vave
18:47
1.8.2014

T. Zana
8:44
1.8.2014

Z. Yga
8:05
1.8.2014

M. Pajakerryková
7:23
1.8.2014

Z. Xerxová
6:41
1.8.2014

Z. Lika
7:07
1.8.2014

H. Williamson
5:43
1.8.2014

Z. Lika
7:06
1.8.2014

H. Williamson
1:14
1.8.2014

Z. Verenka
5:21
1.8.2014

H. Williamson
5:39
1.8.2014

Z. Nítkovská
9:11
1.8.2014

Z. Verenka
12:22
1.8.2014

Z. Lika
14:26
1.8.2014

H. Williamson
20:04
1.8.2014

Z. Yga
20:37
1.8.2014

počet příspěvků: 60, poslední 2.8.2014 12:18









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde . více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !