10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Máme rajčata – a co s nimi?

Dnes máme vskutku nabito recepty, chutěmi a možnostmi – prostě bomba! Rajčata, třeste se!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 1.8.2014 21:09

Zelena smazena rajcata

Pokud vam rajcata necervenaji nebo na podzim nestihnou dozrat, tak zde je tradicni jizanska pochoutka - fried green tomatoes (smazena zelena rajcata). V poslednich dvou desetiletich toto jidlo nabylo vetsi popularity diky stejnojmenne knize a filmu, odehravajici se v Alabame. Zelena tvrda rajcata se nakraji na platky tak neco pres 1 cm tloustky a osmazi se. Otazka jest, v cem se osmazi. Jde to udelat v trojobalu; v tomto pripade bych strouhanku ochutila soli, peprem, pripadne trochou cayennskeho pepre. Je to tak lepsi, protoze posolena rajcata rychle pusti vodu, coz muze ze smazeni udelat maglajz. Jsou lidi, co to smazi v testicku - ja ne, protoze mi nejak od tech rajcat odpadava. Ja to delam trochu tradicnejsim zpusobem: smicham si 3/4 mouky s s 1/4 kukuricne mouky (ta tomu doda kruplavost), ochutim smes soli, hrube mletym peprem, a pridam krapet strouhanky - ta tomu pomuze ztmavnout. Pripadne neco ostrejsiho. No, a rajcata obalim v te moucne smesi, pak namocim do mleka rozmichaneho s vajickem, a znova do moucne smesi. Smazi se na vyssi teplote dve-tri minuty po kazde strane. Osusit na papirovych ubrouscich. Podava se se bud s remuladni omackou dle vasi chuti nebo, ja, si namicham husty bily jogurt s trochou citronove stavy, bylinkama, neco soli a pepre. Je to fakt dobry - ta nezrala rajcata jsou nakysla, a rychlou upravou vydrzi tuha. Jist se to musi horke. Schvalne, zkuste si to.