25.11.2017 | Svátek má Kateřina


MLSOTNÍK: Pečené plněné papriky

30.6.2017

Co vím já, tak v našich končinách plněná paprika představovala lusk naplněný ochuceným mletým masem, podle zvyku jednotlivců někdo náplň připravil jako směs na sekanou, někdo jen mleté maso s kořením, a papriky se povařily v rajské omáčce.

Plněné papriky - suroviny

Plněné papriky - suroviny

Tento typ přípravy jsme si užili bohatě ve školních i závodních jídelnách, tam většinou s neutrální chutí. S přílohou většinou knedlíkovou, někdy rýžovou.

Takže tento způsob já nerada. Kdysi dávno jsem okoukala, jak plněné papriky připravují v Bulharsku, na jihu tam každá domácnost byla provoněná pečenými paprikami.

Samozřejmě o chuti a vůni paprik, jaká byla ve spřátelené zemi, nebo jaké má Marička, a pěstitel nejsem, si mohu nechat jen zdát.

Naplněné papriky v pekáčku

Naplněné papriky v pekáčku

Jen někdy v sezóně se natrefí na maďarské nebo slovenské papriky, v sezóně na trhu jsem také nenarazila na typicky paprikově voňavé. Neříkám, že taková situace je platná pro každého, mluvím za spotřebitele závislého na místní obchodní síti.

Můj postup přípravy:

(množství surovin závisí na odhadu, kolik paprik se bude plnit)

Naplněné papriky upečené na oleji

Naplněné papriky upečené na oleji

Mleté maso (jaké je kdo zvyklý používat) promíchat cca se šálkem vody.

Přidat sůl, mletý pepř, majoránku, sekanou petrželku, trochu chilli, zdůrazňuji hodně saturejky, možno trochu tymiánu a oregana,a syrovou rýži. (Množství podle toho, jestli má směs být hodně masová nebo půl napůl, a druh rýže jako na nákypy, tedy kulatá).

Promíchat a plnit papriky do 3/4.

Omáčka k paprikám

Omáčka k paprikám

Papriky péci na oleji (já olivový) cca 1 hod., během pečení obracet, aby zhnědly se všech stran.

Po upečení vyndat papriky a do oleje přidat hodně buď oloupaných a nakrájených rajčat nebo italská rajčata z konzervy, utřený česnek, sůl a velkou hrst nasekané petrželky, pro ostřejší chuť chilli.

Prohřát, vrátit papriky, ještě chvíli nechat promísit chutě a může se podávat!

Papriky v omáčce

Papriky v omáčce

Já jako přílohu chleba nebo nic, rýže je uvnitř.

Dobrou chuť!

Foto: autorka. Klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se i do fotogalerie na další zajímavosti :-)

Nelina Neviditelný pes


Diskuse


Z. Vave
23:44
30.6.2017

D. Ruščáková
23:14
30.6.2017

K. Holubová
22:33
30.6.2017

V. Glover
20:27
30.6.2017

A. Lex
19:20
30.6.2017

M. Crossette
18:53
30.6.2017

A. Lex
19:24
30.6.2017

Z. Lika
20:31
30.6.2017

Z. Lika
20:35
30.6.2017

Z. Matylda
21:23
30.6.2017

Z. Nelina
16:53
30.6.2017

Z. Iva
13:25
30.6.2017

T. Zana
12:43
30.6.2017

M. Beda
11:37
30.6.2017

M. Beda
11:38
30.6.2017

Z. Yga
11:48
30.6.2017

M. Beda
13:54
30.6.2017

Z. Jenny
10:54
30.6.2017

Z. Tečka
10:24
30.6.2017

Š. Matyášová
13:37
30.6.2017

Z. Jenny
21:16
30.6.2017

A. Bytová
13:47
30.6.2017

Z. Jitur
10:22
30.6.2017

Z. Yga
8:44
30.6.2017

Z. Nelina
9:26
30.6.2017

Z. Jenny
10:48
30.6.2017

Z. Lika
8:10
30.6.2017

Š. Matyášová
13:35
30.6.2017

Z. Xerxová
6:49
30.6.2017

Z. Jenny
10:55
30.6.2017

Z. Lika
11:11
30.6.2017

Z. Jitur
12:09
30.6.2017

T. Zana
12:41
30.6.2017

počet příspěvků: 33, poslední 30.6.2017 11:44









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !