Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Co taky s cibulí
Jaro se kvapem blíží i ve spíži, kde se nám může naskytnout podobný pohled:
Co s cibulemi, které se hlásí o slovo a mají už na kahánku? Můžete je buď za á zasadit do záhonku nebo i do květináče, nebo za bé dekorativně uložit do nádobky na hyacinty a průběžně sklízet, aneb za cé si udělat cibulačku.
Je to opravdu jednoduché, ale háček to má, však uvidíte.
V zásadě potřebujete jen cibuli, tuk (olivový olej nebo máslo), sůl a pepř. Na závěr nějaký ten rohlík či bagetu plus sýr na strouhání (čedar, goudu, eidam...).
Tak jedem.
Cibule oloupete a nakrájíte, moc pěkné a jednoduché způsoby krájení jsou ve videu níže. Lepší jsou rozpadající se půlkolečka. Nad videem jsem užasla, že se dají krájet půlkolečka jinak a dokonce praktičtěji. Holt zvyk je železná košile kombinovaná s klapkami na oči.
Pak vezmete co nejširší pánev (míněno nádobí) a necháte ji ohřát na dost vysokou teplotu. Vrhnete na ni tuk a vzápětí nakrájenou cibuli. Tím se pánev rychle ochladí, takže plamen stáhneme až po chvíli. Cibuli posolíme, opepříme. A mícháme.
A mícháme, průběžně dosti dlouho. Cílem je cibuli zvláčnit až do hadrovata a zkaramelizovat, tj. zezlatovět. Dá se to vyřešit tím, že pánev, pokud může do trouby, do té trouby strčíme a necháme cibuli na střední teplotě péct/dusit. Nepřikrytou. Mrkneme na ni co čtvrt hodiny a promíchneme.
Hotovou cibuli přestěhujeme do kastrolu s vývarem - zeleninovým nebo masovým dle chuti, ale stačí i voda s trochou sušené zeleniny - a provaříme.
A závěr už záleží na možnostech: plátek či plátky bagety nebo rohlíku osmažíme ala topinka, zatepla posypeme sýrem, aby se tento natavil, a sýrové topinky pak buď vložíme do polévky a ukrajujeme lžící, nebo je ručně máčíme do polévky a ukusujeme.
Anebo plátky opečeného pečiva vložíme na hladinu polévky ještě v kastrůlku, bohatě posypeme sýrem a necháme zapéct.
Výsledek může vypadat zhruba takto:
Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.
Jo a ten háček: než hromada cibule zesklovatí, tak to fakt několik těch čtvrthodinek trvá :-)
Inspirativní video jsem našla tady.
Vše potřebné zjistíte zde...