27.4.2017 | Svátek má Jaroslav






MLSOTNÍK: Anglie tradičně a snadno

12.2.2016

Cottage Pie je tradiční anglické jídlo a skládá se z mletého hovězího masa se zeleninou a bramborové kaše. „Pie’’ se dá do češtiny přeložit jenom jako „koláč‘‘, ale zatímco v Čechách je to normálně sladká dobrota, v angličtině se pod tím skrývá buď sladká nebo slaná/masová naplň.

Těsto může být jenom dole, jenom nahoře, případně všude kolem, buď linecké, nebo lístkové; nebo může byt úplně nahrazeno bramborami jako v tomto případě. Výhoda je, že je to relativně snadné jídlo, dá se uvařit napřed, potom jenom ohřát v troubě, a nemusí se k němu dělat další přílohy.

Původně to byl recept na použití různého zbylého masa, dnes se vaří většinou z mletého hovězího nebo skopového. Když spěchám, mleté maso si koupím, ale pokud to jde, namelu si ho sama; alternativně se může kus masa udusit celý, se zeleninou, a nakrájet až po změknutí.

Budeme potřebovat:

1 Ingredience na anglický cottage pie
  • 500 gramu mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1 – 2 mrkve
  • 2 stonky celeru
  • Sůl, pepř, worcesterová omáčka na ochucení
  • Dále asi 600 gramů brambor na kaši, máslo, mléko, strouhaný sýr nebo kysaná smetana.
3 Osmahnutá cibule s další zeleninou

Cibuli si nakrájíme a začneme restovat na oleji, zatímco si krájíme zbytek zeleniny na kostičky. Zeleninu přihodíme k cibuli a restujeme několik minut, než přihodíme mleté maso.

Po pěti minutách zaprášíme lžicí mouky, a za stálého míchání přilejeme asi 400 ml hovězího vývaru.

Tady pozor, polovinu vývaru můžeme nahradit pivem nebo vínem.

4 Osmahnutá cibule s další zeleninou a masem

Ochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou nebo hořčicí, a necháme vařit do měkka – přibližně půl hodiny.

Mezitím si oloupeme, nakrájíme a uvaříme brambory na kaši. Scedíme, přidáme trochu mléka, máslo, může být strouhaný sýr nebo půl kelímku kysané smetany; kaše by neměla být moc řídká.

6 Vrstvíme bramborovou kaši masovozeleninovou směs

Uvařenou masovou směs přemístíme do pečící nádoby, navrch rozmístíme bramborovou kaši, a buď hned dáme zapéct asi na 40 minut, anebo, pokud chceme jíst později nebo příští den, ji zatím uložíme do ledničky.



Alternativa: Fish Pie – Rybí koláč

500 gramů ryb bez kostí nakrájet na kostky a podusit v mléce. Tady se prodávají směsi tří druhů ryb přímo na toto jídlo, v Čechách to asi udělejte z toho, co je, pangasus, losos, krevety. Z mléka vyrobit bešamelovou omáčku, umístit do pečící nádoby s kousky ryb, navrch zase bramborovou kaši.

Cottage pie po upečení

Cottage pie po upečení


Bonus: Apple Pie – super rychlý jablkový koláč

Ingredience na jablkový páj - apple pie
  • 3 velká zelená jablka na vaření
  • 75 gramů mouky
  • 75 gramů cukru
  • 75 gramů másla
  • Dále můžou byt ovesné vločky nebo nasekané oříšky

Postup: jablka oloupat, odstranit jádřinec, rozčtvrtit, nakrájet na tenké plátky. Ochutit skořicí a trochou cukru, a vložit přímo do ohnivzdorné nádoby. Z másla, mouky, cukru, případně pár lžic ovesných vloček nebo oříšků si připravíme těsto, nadrobíme na jablka, a pečeme asi půl hodiny.

Servírujeme ještě horké, v Anglii většinou se zmrzlinou nebo šodó, já si v jídle nevybírám, a sním to jen tak.

Vaše Fallen DragonKin

Cottage pie na talíři

Cottage pie na talíři

Jablkový páj už je hotov - vpravo se šodó

Jablkový páj už je hotov - vpravo se šodó

Foto: autorka. Ve fotogalerii je ještě více obrázků - klikněte si!

Fallen Dragonkin Neviditelný pes


Diskuse


F. Janota
11:54
16.2.2016

V. Glover
12:21
16.2.2016

Z. Iva
21:53
12.2.2016

V. Glover
0:04
13.2.2016

Z. Vave
20:35
12.2.2016

Z. Dalmi
19:33
12.2.2016

H. Williamson
19:32
12.2.2016

Z. Yga
19:08
12.2.2016

H. Williamson
20:47
12.2.2016

K. Holubová
10:28
13.2.2016

Z. Lika
11:33
13.2.2016

K. Holubová
15:30
13.2.2016

V. Glover
22:36
14.2.2016

M. Pajakerryková
18:42
12.2.2016

M. Crossette
18:31
12.2.2016

V. Glover
18:44
12.2.2016

V. Glover
17:56
12.2.2016

Z. Lika
18:30
12.2.2016

Z. Lika
18:30
12.2.2016

H. Williamson
19:44
12.2.2016

T. Zana
17:11
12.2.2016

Z. Xerxová
15:31
12.2.2016

Z. Lika
15:51
12.2.2016

Z. Jenny
14:29
12.2.2016

Z. Yga
10:21
12.2.2016

V. Glover
16:32
12.2.2016

D. Ruščáková
8:57
12.2.2016

Z. Lika
8:17
12.2.2016

Z. Lika
8:14
12.2.2016

V. Glover
16:36
12.2.2016

Z. Lika
17:34
12.2.2016

V. Glover
17:38
12.2.2016

Z. Lika
17:40
12.2.2016

Z. Matylda
7:47
12.2.2016

V. Glover
7:15
12.2.2016

Z. Lika
8:10
12.2.2016

Z. Xerxová
6:42
12.2.2016

Š. Matyášová
6:32
12.2.2016

počet příspěvků: 39, poslední 16.2.2016 12:21









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !