Cottage Pie je tradiční anglické jídlo a skládá se z mletého hovězího masa se zeleninou a bramborové kaše. „Pie’’ se dá do češtiny přeložit jenom jako „koláč‘‘, ale zatímco v Čechách je to normálně sladká dobrota, v angličtině se pod tím skrývá buď sladká nebo slaná/masová naplň.
Těsto může být jenom dole, jenom nahoře, případně všude kolem, buď linecké, nebo lístkové; nebo může byt úplně nahrazeno bramborami jako v tomto případě. Výhoda je, že je to relativně snadné jídlo, dá se uvařit napřed, potom jenom ohřát v troubě, a nemusí se k němu dělat další přílohy.
Původně to byl recept na použití různého zbylého masa, dnes se vaří většinou z mletého hovězího nebo skopového. Když spěchám, mleté maso si koupím, ale pokud to jde, namelu si ho sama; alternativně se může kus masa udusit celý, se zeleninou, a nakrájet až po změknutí.
Budeme potřebovat:
Cibuli si nakrájíme a začneme restovat na oleji, zatímco si krájíme zbytek zeleniny na kostičky. Zeleninu přihodíme k cibuli a restujeme několik minut, než přihodíme mleté maso.
Po pěti minutách zaprášíme lžicí mouky, a za stálého míchání přilejeme asi 400 ml hovězího vývaru.
Tady pozor, polovinu vývaru můžeme nahradit pivem nebo vínem.
Ochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou nebo hořčicí, a necháme vařit do měkka – přibližně půl hodiny.
Mezitím si oloupeme, nakrájíme a uvaříme brambory na kaši. Scedíme, přidáme trochu mléka, máslo, může být strouhaný sýr nebo půl kelímku kysané smetany; kaše by neměla být moc řídká.
Uvařenou masovou směs přemístíme do pečící nádoby, navrch rozmístíme bramborovou kaši, a buď hned dáme zapéct asi na 40 minut, anebo, pokud chceme jíst později nebo příští den, ji zatím uložíme do ledničky.
Alternativa: Fish Pie – Rybí koláč
500 gramů ryb bez kostí nakrájet na kostky a podusit v mléce. Tady se prodávají směsi tří druhů ryb přímo na toto jídlo, v Čechách to asi udělejte z toho, co je, pangasus, losos, krevety. Z mléka vyrobit bešamelovou omáčku, umístit do pečící nádoby s kousky ryb, navrch zase bramborovou kaši.
Bonus: Apple Pie – super rychlý jablkový koláč
Postup: jablka oloupat, odstranit jádřinec, rozčtvrtit, nakrájet na tenké plátky. Ochutit skořicí a trochou cukru, a vložit přímo do ohnivzdorné nádoby. Z másla, mouky, cukru, případně pár lžic ovesných vloček nebo oříšků si připravíme těsto, nadrobíme na jablka, a pečeme asi půl hodiny.
Servírujeme ještě horké, v Anglii většinou se zmrzlinou nebo šodó, já si v jídle nevybírám, a sním to jen tak.
Vaše Fallen DragonKin
Foto: autorka. Ve fotogalerii je ještě více obrázků - klikněte si!