19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Anglie tradičně a snadno

Cottage Pie je tradiční anglické jídlo a skládá se z mletého hovězího masa se zeleninou a bramborové kaše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Janota 16.2.2016 11:54

Doplnění receptu

Dovoluji si opravit recepturu na Cottage pie.Dlouhou dobu jsem pracoval s anglickou komunitou,kde jsem právě nejprve ochutnal,a od té doby pravidelně připravuji tuto jednoduchou lahůdku.Ovšem dle mých anglických přátel je podstatnou ingrediencí BISTO.Tento prášek se rozředí vodou, přidá do osmahnutého mletého masa a krátce povaří.Tím získá pokrm nejen typickou příchuť ale i jiný vzhled,který někomu v diskusi nepřipadal vábný.Má se podávat s kečupem a sladkokyselou okurkou.Bisto je k dostání jak v některých prodejnách s anglickými potravinami,tak občas i v Tesku.

Velmi doporučuji tuto úpravu!

V. Glover 16.2.2016 12:21

Re: Doplnění receptu

no jo, ale ja zahustuju moukou, abych nemusela davat bisto, staci, ze to musim podavat k tomu, jinak by mi manzel mrmlal, kde je gravy

Z. Iva 12.2.2016 21:53

Ten koláč

není spíš crumble? Jablečný pie jsem pekla z křehkého těsta.

V. Glover 13.2.2016 0:04

Re: Ten koláč

je to apple crumble ivo

Z. Vave 12.2.2016 20:35

To zní velice dobře,

Wendulko. Určitě někdy vyzkouší to s tou kaší a taky to jablečný, mňam!

Z. Dalmi 12.2.2016 19:33

Tak tohle by mi chutnalo

a určitě to zkusím.

H. Williamson 12.2.2016 19:32

A hele...

... tohle se zapecenou bramborovou kasi jsem neznala. V USA se dela neco podobneho pod jmenem pot pie, hlavne verze s kuretem v besamelu a prikryva se to testem nebo biscuitama. Je to tak dobre, jak si to clovek ochuti. Ale Vendulky recept je jednoduchy, tak to zkusim.

Z. Yga 12.2.2016 19:08

Tak teď mne napadla ...

Tak teď mne napadla echt českomoravská modifikace - místo hovězí mletiny použít jeden z prejtů (jitrnicový či jelitový) ... jééé, to určitě někdy zkusím.

H. Williamson 12.2.2016 20:47

Re: Tak teď mne napadla ...

Tyy jo, Ygo, ale ja bych k tomu prejtu jeste prihodila trochu obdelany kysely zeli. Vazne, to by mohlo bejt dobry. By se ti Anglani a Americani divili... :) Proste multikulti. :)

K. Holubová 13.2.2016 10:28

Re: Tak teď mne napadla ...

kamarádka si dělá velmi zvláštní jídlo, ale mně to moc chutnalo: na dno pekáčku, vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou rozetřela zbylou brkaši (nebo na jemné plátky pokrájené zbylé vařené brambory), na to vrstvu vařeného, také zbylého, zelí, na to prejt. Když ještě zbyly brambory nebo brkaše, tak to ještě celé zakryla a vložila do trouby a zapekla. Bylo to moc dobré. Jednou jí napadlo místo zelí tam dát mangold, který pěstuje na zahradě. Taky to bylo moc dobré.

Z. Lika 13.2.2016 11:33

Re: Tak teď mne napadla ...

A mangold asi ochucený, s česnekem? Šiš to vypadá moc dobře!

K. Holubová 13.2.2016 15:30

Re: Tak teď mne napadla ...

No ona se s tím moc nepárala - sebrala listy mangoldu na zahradě a dala je tam tak, jak byly. Česnek prolisovala navrch než to přiklopila tou další vrstvou. Asi čím méně péče tím lepší výsledek.

V. Glover 14.2.2016 22:36

Re: Tak teď mne napadla ...

Ygo tak to by nešlo. Nejdřív si sama beze mně jíš klobásky, a teď zase prejt? Zatímco já mám leda tak rozblemcané hovězí!

M. Pajakerryková 12.2.2016 18:42

taky se mě toto jídlo

líbí a zamlouvá, s mletým hovězím problém nemám. Tak v týdnu asi spáchám, uvidím jak to bude chutnat synkovi :)

proč já si husa hloupá lámu hlavu s tím co vařit, když tady je inspirací víc než dost???

M. Crossette 12.2.2016 18:31

Vendulko, díky za připomenutí

Tohle jídlo znám, ale pod názvem "Shepherd' pie"(pastýřský koláč), ale úplně jsem na něj zapomněla. Dělala jsem ho občas v Anglii, bylo to jedno z mých prvních "západních" jídel, právě proto, že bylo tak snadné. Vlastně jídlo "ze zbytků" (masa i brkaše), které ale v konečném provedení tak vůbec nevypadá (ovšem i já pro jeho výrobu také mleté hovězí kupovala). Jen myslím, že jsem později do kaše ještě směs zakysané smetany, mléka a žloutku, nevím, jestli to ještě byla "anglická klasika", asi jsem to někde četla a zaujalo mě to. Takže půjdu mleté hovězí připsat choti na nákupní seznam a "pie" udělám, protože potřebuji spotřebovat starší brambory, které už jsou na pečení v troubě trochu moc scvrklé, ale na kaši půjdou. Jinak moc hezky popsané a skvělá dokumentace.

Jablka také takhle dělám (jen bez vloček), pod názvem "apple crisp" a ano, nutně to musí být se zmrzlinou (kopeček ještě na horkou porci) a na to šlehačka :)

V. Glover 12.2.2016 18:44

Re: Vendulko, díky za připomenutí

maricko, v soucasne dobe se shepherds pie rika tomu ze skopoveho a cottage pie je ten z hoveziho, i kdyz puvodne maso mohlo byt jakekoli a vsechno se to jmenovalo cottage pie. tenhle rychly jablkovy dessert se tu jmenuje apple crumble, ale to jsem vubec nevedela jak prelozit. ja to fakt nejradsi jim jen tak horke z trouby. stejne mam tezke zivotni trauma ze sodo ze skolni jidelny.

V. Glover 12.2.2016 17:56

curried fish pie

Tady je ten receptik co si planuju udelat, rybi kolac s indickym nadechem, adaptovano na mensi mnozstvi z receptu Jamie Olivera. Tak asi 300 gramu ryb a krevet, a bramborova kase z 600 gramu brambor. A ted omacka: jedna cibule, strouzek cesneku, trochu cerstveho zazvoru, chilli papricka, lzicka horcicne seminka, lzicka fenugreek seminka (fakt se to cesky jmenuje pliskavice recke seno? to asi prekladac keca. takova vec neni.), lzicka kurkumy. Mala plechovka kokosoveho mleka, 100 gramu spenatovych listu, dve rajcata. Cibulku a ostatni si osmahneme, prihodime koreni, potom kokosove mleko, a do toho vlozime rybky at se zacnou varit a ty spenatove listy, pak se to premisti do pekacku, navrch se maji nakrajet ty rajcata na platky, a na to br. kase. Pect asi pul hodiny nebo 40 minut.

Jeste jsem nasla fotku, nevim jestli se ukaze

https://www.facebook.com/jamieoliver/photos/a.10150336718739807.354708.27994914806/10152513853774807/?type=1&theater

Z. Lika 12.2.2016 18:30

Re: curried fish pie

Tady je ten receptik co si planuju udelat, rybi kolac s indickym nadechem, adaptovano na mensi mnozstvi z receptu Jamie Olivera. Tak asi 300 gramu ryb a krevet, a bramborova kase z 600 gramu brambor. A ted omacka: jedna cibule, strouzek cesneku, trochu cerstveho zazvoru, chilli papricka, lzicka horcicne seminka, lzicka fenugreek seminka (fakt se to cesky jmenuje pliskavice recke seno? to asi prekladac keca. takova vec neni.), lzicka kurkumy. Mala plechovka kokosoveho mleka, 100 gramu spenatovych listu, dve rajcata. Cibulku a ostatni si osmahneme, prihodime koreni, potom kokosove mleko, a do toho vlozime rybky at se zacnou varit a ty spenatove listy, pak se to premisti do pekacku, navrch se maji nakrajet ty rajcata na platky, a na to br. kase. Pect asi pul hodiny nebo 40 minut.

Jeste jsem nasla fotku, nevim jestli se ukaze

http://1url.cz/4tLvb

Z. Lika 12.2.2016 18:30

Re: curried fish pie

Jen jsem Wendulčin příspěvek graficky upravila, aby se lépe četl (to udělal ten dlouhý odkaz)

H. Williamson 12.2.2016 19:44

Re: curried fish pie

Jooo, tak tenhle je opravdu podle me chuti. Ryby a kari a kokosove mleko.... Definitivne uvarim.

T. Zana 12.2.2016 17:11

Wendulko,

Parádní návody, skvělé fotky! To rybí určitě zkusím.

Kdysi jsem v Anglii jedla takhle zapečenej guláš, taky moc dobrej.

Z. Xerxová 12.2.2016 15:31

jen poznámka

nějak mi hodně vrčí domácí letitý noutbůček... Ani pořádné vyluxování nepomohlo - zdá se, že mele z posledního. A protože druhý můj stroj zůstal dneska ve škole (zítra máme den otevřených dveří a já mám na něm připravenou prezentaci)... tak kdybych se náhodou zítra ráno neozvala... tak jen nenaběhla technika a ozvu se až ze školy po deváté :o)

Z. Lika 12.2.2016 15:51

Re: jen poznámka

Xerxová, díky za avízo, skutečně by Tvůj chybějící ranní pozdrav vzbudil otázky.

Tak ať se technika nezlobí a zdatně slouží!

Z. Jenny 12.2.2016 14:29

Dobré recepty,

ráda je zkusím, myslím, že dělávám něco podobného akorát po česku, takže změnu uvítám. Dobrá dokumentace. Díky.

Z. Yga 12.2.2016 10:21

MIlá Wendy,

Jů - bašta z jednoho hrnce a s brkaší navíc! Jestli to jde i z jiného masa než hovězího či skopového? Určitě. Já bych to maso taky nakrájela - kor hovězí, to mleté se mi zdá moc ... mleté! V podstatě se mi nelíbí jeho vzhled.

V. Glover 12.2.2016 16:32

Re: MIlá Wendy,

jo ygo a dede, já někdy dělám chilli con carne podle jamie olivera, místo mletého masa dává kus hovězího a kus vepřového upéct s paprikama a rajčatama, já teda nepeču ale dusím v pomalém hrnci, a pak je to tak měkkoučké, když to krájím, napůl se rozpadá, takže to by klidně šlo.

já jsem kdysi před dvaceti nebo víc lety tohle jídlo viděla v anglii poprvé, rodina co jsem u nich bydlela si uvařili cosi z čočky a zeleniny, dali do pekáče a na to tu br kaši, já jsem na to koukala docela vypleštěně, proč to dávají zbytečně zapékat do trouby, když přece ta zeleninová směs je už hotová a br kaše je hotová k jídlu, vůbec mi to nešlo do hlavy.

D. Ruščáková 12.2.2016 8:57

Wendulko, kápla jsi mi do noty :)

Mám tu rozmrzající jehněčí z přední nožky, tak to bude ten pravý způsob, jak ho podávat :) Jen to nebudu mlet, ale nakrájím to.

Díky - jo a máš bezvadnou fotodokumentaci!:))

Z. Lika 12.2.2016 8:17

Opečená kaše

je moc dobrá a myslím, že hned zítra to vyzkouším. A s rybou.

Bezva recept. Bohužel mi hned po ránu nadělal chutě, a to jsem snídala. No, za chvíli bude čas na malou svačinku, jak říkal Pú :-)

Z. Lika 12.2.2016 8:14

Může to být první díl?

Vendulko, jestli máš v plánu dodat časem další díly z anglické kuchyně (já vím, že plán by byl, teď jen jestli si tak jednou za pár týdnů najdeš i čas v tom frmolu), tak bych do nadpisu přidala jedničku :-)

V. Glover 12.2.2016 16:36

Re: Může to být první díl?

liko asi néé, kdo by ty anglické blafy jedl. jediné na co mám teď dobrou fotodokumentaci je ta tradiční anglická nedělní/vánoční večeře, ale neumím si představit, že by se s tím někdo matlal doma pokud nemusí.

to já dělám o hodně lepčejší jídla než anglické.