19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Sušená rajčata

22.2.2019 6:25

Milí přátelé,

zimu máme v plném proudu a je velmi důležité jíst. Jíst dobře a zdravě. Moc ráda bych vám představila sušená rajčata. Koupíte je například v prodejnách s italskými nebo řeckými specialitami. V sušeném stavu jsou vynikající do různých vývarů. Stačí povařit se zeleninou (případně masem), následně z vývaru vyjmout a je to. Rajčata dodají vývaru šťávu a vy se můžete naladit na jihoevropské chutě. Rajčata jsou plná slunce. Vynikající výživná polévka. Rajčata mají spoustu dobrých látek a skvělou chuť. Přiznám se, že je povařená vždycky zbaštím :-)

Kromě vývaru je můžete je nakládat. A to velmi jednoduše. Povaříte je pár minut ve vroucí vodě, osušíte kuchyňskou utěrkou, dáte namačkané do sklenice (například s chili papričkami, česnekem, bylinkami podle chuti) a zalijete kvalitním olejem. A šup do lednice. Takový olej je pak výborný na vaření. Chytne od rajčat parádní chuť. Miluji červenou čočku. Stačí dát na pánev nadrobno nakrájená naložená sušená rajčata s troškou oleje, orestovat, přidat uvařenou červenou čočku, kari koření, trochu sójové omáčky, dohromady prohřát a s uvařenými bramborami na malé kousky máte skvělé zimní jídlo. Přiznám se, že i letní, doma jíme takovou čočku velmi často :-) Sušená naložená rajčata jsou skvělá i jako tapas. Moc rádi je jíme nakrájená na kousíčky s opečeným chlebem a například olivami a dobrým sýrem.

Sušená rajčata

Sušená rajčata jsou i skvělým základem pro těstoviny či rýži. V přátelské drogerii mají vynikající omáčky, například arrabiata. Moje maminka je barometr. Je alergická na všechna možná aditiva a průmyslově zpracované potraviny a tyto omáčky může! Kupte dobré těstoviny z tvrdé pšenice, jako základ sušená rajčata nakrájená na kousky a orestovaná na pánvi s trochou oleje a omáčkou. Opět, lehké, výživní jídlo. Pokud nechcete omáčku kupovat, stačí orestovat na kousíčky nakrájená naložená sušená rajčata, cibulku, česnek, čerstvá rajčata, pak přidat čerstvou bazalku, kapary, olivy a je to. Na hotovou omáčku je dobrá i silná zelená rukola. Dodá kyselinu listovou a lehce pikantní chuť. Můžete si hrát se sýry a kořením. Oregano, kari, chilli, možností je nepřeberně. No nejlepší je grana či parmazán. Nedávno jsme měli opravdu dobře vyzrálý a provoněl nastrouhaný celou kuchyni. To je fakt dar. Prostě se sušenými rajčaty se tvořivosti meze nekladou :-)

Pokud máte jakékoli nápady či další recepty, budu moc ráda, pokud je budete sdílet.

Vaše

Ivana Marta

Ivana Marta Neviditelný pes