26.4.2024 | Svátek má Oto


VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)

14.11.2015

A jsem tu s další stránkou z chorvatské kuchařky, a tentokrát půjde o variaci na pečenou kachnu.

Budeme potřebovat:

  • 1 kachnu asi 1,5 kg těžkou
  • 1 jablko
  • Sůl a pepř na ochucení
  • 0,5 dcl oleje
  • 100 g mrkve
  • 100 g cibule
  • 100 g celeru (bulvy)
  • 500 g mlinci

Kdybyste čirou náhodou nevěděli, co jsou to mlinci, tak jsou to těstoviny ve tvaru lasaní. Těsto většinou jen z mouky a vody se rozválí natenko a pokrájené na čtverce velikosti zhruba lasaní se nikoli suší, ale nasucho upeče v troubě nebo na pánvi, až mu naskáčou hnědé puchýřky. Je to oblíbená příloha k pečením místo knedlíků.

Tak. A jdeme na kačenu. Pokud jsme kačenu dostali sice ubezdušnou a oškubanou, ale tím to zhaslo, tak jí teď ufikneme hlavu a pařáty. Pak vykucháme, vyškubeme zbývající peří a drobná pírka a chmýrka opálíme ohněm. Pak kačenu omyjeme a pořádně ji osušíme papírovou utěrkou. Potom oloupeme jablíčko a vykrojíme jádřinec. Jablíčko, třeba i nakrájené na čtvrtky, pak vložíme do čisté dutiny břišní, kačení, nikoli své. Potom jí do kůže vetřeme sůl a trochu ji opepříme. A necháme půl hodiny ležet, aby se sůl dobře vstřebala do kůže (no vida, tohle nedělám!). Potom kachnu položíme na vhodný, dost široký plech, nemusí být hluboký. Kačenu důkladně omastíme olejem.

A teď zelenina. Mrkev, cibuli a celer oloupeme a omyjeme. Cibuli rozkrojíme jen na půlky, mrkev na třícentimetrové špalky a celer na podobné kusy, a rozložíme je navolno kolem kačeny (ne pod ni).

Předehřejeme troubu na 150 °C. Kačenu, obrácenou prsíčky dolů, pečeme i se zeleninou 15 minut, potom kachnu obrátíme na záda. A pečeme ještě hodinku a občas ji poléváme vypečeným omastkem.

A teď mlinci. Vložíme je do cedníku a trochu je rozlámeme. Pak je přelijeme vroucí osolenou vodou. Mlinci jsou stále v cedníku, takže žádné dlouhé namáčení, natož vaření se nekoná!

Upečenou kachnu vyjmeme a naporcujeme, a zeleninu také vyjmeme, ale tu nakrájíme nadrobno. Mokré a vláčné mlince smícháme z vypečeným tukem přímo na plechu a trochu je rozložíme naplacato, ať nejsou na hromadě. Na ně nasypeme vrstvu nakrájené pečené zeleniny a nakonec rozložíme porce kačeny. A pečeme dalších 10 minut. A podáváme teplé.

Tolik kuchařka.

Víte, na co jsem si vzpomněla? Kdysi jako malá jsem u kamarádky ochutnala kuře pečené na nudlích. Nudle byly samozřejmě nasáklé tukem a nahoře udělaly křupavou vrstvu. Bylo to božské – no jo, tuk a těstoviny. Šly jsme pak lítat na louku a lézt po stromech a ještě si zahrát „vybišku“. Takže energie má tohle jídlo dost, žádný strach :-)

Plyne mi z toho, že recept s kačenou by šel určitě i s našimi širokými nudlemi (tedy předem uvařenými). A nemusely by se v tuku přímo topit, ten by se mohl slít a nudle jím jenom tak ochutit.

Dnešní recept mi na první pohled připomněl svíčkovou. Akorát místo svíčkové je to kačena a zelenina se nezahušťuje smetanou. A místo knedlíků tu jsou mlince, které bych klidně nahradila nudlemi. A mohli byste mi pak říkat stará Babicová.

Ať už budete vařit o víkendu cokoliv, přeji dobrou chuť!

Toto je obvyklý víkendový pokecník, takže sem pište o čemkoli, co vás zajímá a oč se chcete podělit.

Krásnou sobotu a neděli!

Lika Neviditelný pes