28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)

Další mlsný vípák, tentokrát s kačenou po chorvatsku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 15.11.2015 23:22

Stejne kachna po cesku

zakminovana, se zelim a knedlikem je vyborna. Dodavam to jen proto, ze jsem pridala par exotickych napadu. Ale na kachnu/husu jak se dela doma, jsem nezapomnela. Vlastne doma ji pripravuju jen tak.

Z. Xerxová 15.11.2015 18:39

kachna byla skvělá...

... je ošklivo od rána - psa by nevyhnal (i Nightík stávkuje). Kačena se zelím a knedlíkem byla dokonalá, všichni spokojení. Dítka odpoledne řádící s psiskem, až jsem se bála, kdy to skončí brekem, že je někam strčí či tlapou praští. Byl hodný ... ale zničil co mohl - jednu součást stolní hry (proč si s tím ta dítka tak hrála ?? Musel prozkoumat zuby), roztrhal svého plyšáka a polštářek, zkusíl nosit obří encyklopedii (naštěstí ji chytil dobře a až na pár otisků zubů se jí nic nestalo), prokous držadlo velmi "důležité" kouzelnické hůlky  ... no koledoval si o pár pohlavků.

Všichni odjeli a on padnul a dělá vzorného spícího psíčka.

Navíc jsem zaregistrovala smrad pálícího se plastu - a vyrvala šňůru podezřelé lampičky ze zdi a při tom si vrazila do oka kus ostré květeny... takže si tu lehce pláču - ale vypadá to, že oko mi zůstalo  :o)

Z. Lika 15.11.2015 20:08

Re: kachna byla skvělá...

Kaktus v oku? Kristepane Xerxová, to je na zápis do zvířetnické knihy kuriozit a rekordů.

Aspoň poblahopřeji ke kachně a spícímu Nightovi :-)

Z. Xerxová 15.11.2015 20:46

Re: kachna byla skvělá...

to nebyl kaktus, to byl cykas...  Ale slzím si už jen trošku. Spící obludu jsem vytáhla alespoň na krátkou procházku - neb do sídliště jde nadšeně vždy - na zahradě je totiž déšť... zatímco v sídlišti ho nevnímá - tam by mohlo být i nějaké cizí psisko...

H. Williamson 15.11.2015 23:13

Re: kachna byla skvělá...

Cykas v oku zda se byt lepsim nez kaktus - ale stejne...

H. Williamson 15.11.2015 17:01

Kachna zde zaziva renesanci

A mam z toho radost. Ozvlaste zajimava a dobra je orientalni priprava. Napr. nase oblibena thajska restaurace zacne kachnou v konfitu - tj. pomalu pecena vykostena kachna v tuku. Vysledek neni cosi v bazenku tuku, ale stavnata uvnitr ruzova kachnicka. Pak se ctvrtka kachny soupne kuzi dolu na velmi horkou panev, cimz se ta kuze stane velmi kruplava. Podava se s pikantni dosladka omackou, ktera je fakt boží.

A pak je popularni misto v Charlestonu, kde delaji dnes uz slavny sandwich s konfitovanou kachnou nasekanou na kousky, slaninou zauzenou na jablonovem drevu(sami si to delaji), cesnekovou majonezou aioli, pikantnima zavarenyma zelenyma rajcatama. No, v tomto pripade pracne srazeny cholesterol ma Jeziska; aaale, jednou za cas nezaskodi. Chet si todle dal, kdyz jsme byli ve stredu v Charlestonu. Vyjeli jsme z domu pred sestou rano a az do obeda travili cas na lekarske fakulte. Takze to chtelo neco dobreho k jidlu. A byl to takovy krasny den, po 14 dnech deste vymetena modra obloha, teplo, tak jsme sedeli u venkovniho stolu a bylo to fajn.

Z. Lika 15.11.2015 17:46

Re: Kachna zde zaziva renesanci

Hanko, to vypadá na povedený den. Dobré jídlo venku na příjemném povětří, to je jedna z životních radostí.

M. Crossette 15.11.2015 17:48

Re: Kachna zde zaziva renesanci

Hanko, to je jedna z výhod života ve velkém městě, nebo jeho blízkosti - rozmanitost restaurací.

A chápu tu "nutnost" dobrého oběda po návštěvě lékařů. Mi to něco připomnělo. Něky v půlce 70. let jsme se v Am. prvně nechali očkovat proti chřipce. Asi byla nějaká chřipková epidemie či co, prostě to bylo horem dolem v TV i radiu doporučováno, tak jsme šli. Možná tenkrát ta séra nebyla ještě tak dokonalá, ale upozornovali, že někteří lidé mohou mít negativní reakce a na posílení těla se doporučovalo dát si po očkování nějaké vydatnější jídlo. Tak jsem si radu vzali k srdci, rovnou z očkování zašli do restaurace a oba jsem si dali ohromný steak (tenkrát bylo hovězí velmi levné a porce steaků byly pomalu přes celý talíř). Reakci jsme neměli žádnou, možná steaky pomohly :)

H. Williamson 15.11.2015 14:42

Grilovana kachna

Kachnu ja moc rada. Jednu z nejlepsich jsem mela nedavno v Praze. Pritel me netere ji delal na grilu na drevenem uhli. Vcelku, nasolenou, opeprenou a v brisni dutine nekolik platku pomerance. Trik je v postupu. Uhli jen řežavé, nahrnute do stran. Uprostred grilu pod kachnou takovy ten aluminiovy pekacek na jedno pouziti, kam odkapava tuk z kachny, aby se nepalil na uhli. Vetsinu doby je zakryta poklopem od grilu, ke konci odkryta na trochu vetsim ohni - ale zadne ohnove efekty. Trva to asi 2 hodiny. K tomu listovy salat s pomeranci - mnam.

Z. Jenny 15.11.2015 13:42

Jedeme

s přednostou zítra nebo pozítří, připojíte se ? Svatomartinské husí hody v ...,kousek vedle v malém městečku po Hostýnkama, Hanka W, tam se mnou kdysi byla. :-))5.11.-30.11.2015

Předkrm:50g Pomazánka z husího masa podávaná na žitném chlebu, s brusinkami Hlavní hod: 0,5l Svatomartinské pivo

600g Svatomartinská husa podávaná na červeném kysaném zelí, pečeném v jablku a karlovarský knedlík

Desert: Sladké překvapení

Jezdíme tam každý rok a zatím nám chutnalo. Hlavně mně nebijte, záměrně jsem to dala až po obědě.Vnitřně krásnou neděli všem, vnitřně tj. hlavně v duši, páč venku je to hnusný a prasopsi na obzoru.

H. Williamson 15.11.2015 14:48

Re: Jedeme

Pripojila bych, to jooo, ale mam to krapet z ruky. :))

Š. Matyášová 15.11.2015 12:30

fleky s kachnou..

tak promíchat obranou kačenu (stejně jako se její zbytky vmíchávají do šouletu nebo rejže) - s trochou jejího vypečeného sádla a šťavky a širokejma flekama, tak si dám říct, musí to bejt podobný receptu na maminčino kuře...a chťově možná ještě lepší....

A. Lex 15.11.2015 12:14

Hezké nedělní poledne

přeji všem. K tomu tragickému včerejšku. Souhlasím dole s Abyt, že 13. listopad změní Evropu. Tak jako 11. září změnilo nejenom USA, ale také celý svět. Tehdy to celé začalo! Alespoň pro mne ano.

K vrubozobcům. Kachny nemám moc v oblibě. Nemám zdroj na normálně krmenou kačenu v domácích poměrech a ty kupované v marketech mi připadají strašně kostlivcové. Navíc mi po nich nebývá moc dobře. Musím je zapíjet spoustou pivka. I když, to tak ani moc nevadí, že?!

Z. Xerxová 15.11.2015 7:08

hezkou neděli

hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Překvapivě není bílo - voda se drží ve skupenství kapalném... Je pět stupňů, a dneska to výletně nevypadá. Ještě že jsme včera za dopoledního sluníčka zvládli obejít Vraní (dle jiné mapy Krkavčí) skály na okraji Lužek.

Kačenu jsem před chvilkou vrazila do trouby... už se peče

Z. Matylda 15.11.2015 8:49

Re: hezkou neděli

U žabek taky prší... nic moc počasí, chtěla jsem jít dneska ven. Včera odpoledne jsem byla s Kačkou v Brně v kostele, kde měla domluveno s farářem, že smí uvnitř fotit- no a já fotím líp, tak jsem dělala doprovod. Holt úkoly do školy se plnit musí... :)

T. Zana 15.11.2015 11:45

Re: hezkou neděli

Tady taky od rána prší, ne moc, ale vytrvale. Co se dá dělat, je to potřeba :P

M. Crossette 15.11.2015 2:30

zajímavý recept

ale asi nevyzkouším, protože kachny tu v obchodě k dostání nejsou. No jednou před řadou let jsem ji kolem Vánoc viděla v obchodě (dovoz myslím z Polska)a tak jsem ji nadšeně koupila. Na nijak velkém, silně zmraženém, balíčku bylo napsáno "duckling" (ne duck),tak to asi byla hodně mladá kachna, protože na "kachňátko" to přeci jen bylo větší :)) Už přesně nevím, jak jsem kachnu pekla, asi jsem postupovala podlě receptu v jedné z mých českých kuchařek. Což o to, hotové maso bylo moc dobré, ale po vysmažení sádla ho bylo akorát tak pro nás dva k večeři !A sádla se vypekl pomalu litr a ani po vychladnutí (a v lednici) zcela nestuhlo, bylo řídké a takové krupičkové. Kolik sádla se asi vypeče z poctivě velké kachny ??? Nevěděla jsem, co se sádlem dělat, používat ho místo oleje mě jaksi nelákalo. Asi o měsíc později k nám tenkrát přiletěla maminka a během svého 6 nedělního pobytu si s chutí skoro celou sklenici postupně vymazala na chleby, mastila si jím jídla atd. Od té doby jsem kachnu v obchodě neviděla, ale nijak moc mě to nemrzí, asi už bych ji už stejně nekoupila. Ale kdyby mě na ni někdo pozval, nebo jí nabízeli v resturaci - dala bych si, maso bylo opravdu dobré.

Š. Matyášová 15.11.2015 12:34

Re: zajímavý recept

milá Maričko, beru tě za slovo,až přiletíš, zvu tě na kachnu.... a kachní sádlo se dobře konzumuje s lokšemi,pečenými na sucho nebo se na něm dobře dělají bramboráky...dá se s ním potřít pod kůží syrové kuře a pak jen osolit a okmínovat a péct ho na další části toho sádla, máš pak kuře ala kachna...

H. Williamson 15.11.2015 14:23

Re: zajímavý recept

Nekolik podniku u nas a v Charlestonu serviruje vynikajici hranolky delane na kachnim sadle. V jednom miste jsou tak popularni, ze je maji jako hlavni chod s hustou hnedou omackou.

M. Crossette 15.11.2015 17:34

Re: zajímavý recept

Šarko já se sice do Phy hned tak nechystám - a Pardubice bohužel nejsou její předměstí:)- ale každopádně moc děkuji za pozvání, určitě by tebou připravená kachna bylo pošušňáníčko !!!

HankoW - věřím, že jídlo (jako hranolky) udělané na kachním sádle jsou určitě dobré, jen bych asi nesměla přípravu vidět. U mě je to jasně vizuální nechuť. Prostě řídké, "zakalené" sádlo byl pro mě prostě jen hustý tuk a mě tučné jídlo prostě nesedí. Proti tuhému, běloučkému sádlu nemám vůbec nic (dávám ho do vánočních perníčku), ale na chleba bych si ho take nenamazala.

Š. Matyášová 15.11.2015 18:54

Re: zajímavý recept

Maričko,já nemám problém tu kachnu upéct a v Praze ti ji servírovat, síla Zvířetníku je mocná :-D

Z. Lika 15.11.2015 19:28

Re: zajímavý recept

Achich, kachnu taky umím, nebo husu... českou klasiku pomalu pečenou, hodně houskový knedlík, zelí... další námět na mejdan!

Z. Matylda 14.11.2015 19:30

Hm, kachna

je místní slavnostní jídlo- takže na Velikonoce, hody, na Štěpána... a já jsem jako dítě kachnu neměla ráda. Babička ji pekla tak, že byla skoro dušená a pro mě proto hnusná. Léta jsem se jí vyhýbala a pak jsem ji dostala na talíř ve vinném sklepě v Mutěnicích. A sežrala ji. To byla kachna, jak má být- hodně vypečená, křupavá, maso měkoučké... no a takhle jsem se ji musela naučit, abych nebyla za trapku, když k nám přijde na oběd stárek :)

T. Zana 14.11.2015 11:27

Ještě něco jiného

Tohle jsme měli v práci jako pomůcku - bohužel je to anglicky, ale moc pěkný test, jak dalece poznáte pravost internetových stránek, phishing a podobné lahůdky.

http://www.opendns.com/phishing-quiz/

Z. Lika 15.11.2015 16:53

Re: Ještě něco jiného

Vyzkoušela jsem, a jelikož jsem zvyklá jen na ikonku zámku, nedůvěřovala jsem žádným stránkám :D Ale jsou zajímavé ty poznámky k tomu, co v pravé adrese nesmí být, díky.

T. Zana 14.11.2015 11:24

Eh, kachna...

Maminka měla od mlada špatnej žlučník, takže některý jídla se u nás prostě nevyskytovaly. Třeba kachna. Prvně jsem ji jedla až u (tehdy ještě budoucích) tchánů a bylo mi po ní monumentálně blbě. Takže jsem usoudila, že jako zkušenost to stačí.

Ještě jednou jsem pak zaexperimentovala s kachnou po čínsku, ale fakt je lepší, když je pozoruju plavat :-)

Z. Lika 14.11.2015 11:30

Re: Eh, kachna...

To je od kačen hezká sebeobrana - bourat žlučníky :-)))

Ono taky záleží, kolik vypečeného tuku se pak na talíř přidá. Pokud se navíc kachna peče na mřížce (nebo stačí na rozpůlených cibulích), velké většiny tuku se zbaví a zbyde poměrně libové maso.

Určitě jdete na procházku, když tu máme hezké počasí - tak pozdravuj kačeny!

T. Zana 14.11.2015 11:50

Re: Eh, kachna...

Už jsme byli ráno (jen tak po okolí), značně tu fučí. Jestli to půjde, vyrazíme i odpoledne - to bysme mohli pozdravovat :-)

Š. Matyášová 15.11.2015 12:35

Re: Eh, kachna...

stačí k ní plznička  a když nepomůže , tak jeden febichol  :-D

Z. Dalmi 14.11.2015 9:21

K této sobotě

https://www.youtube.com/watch?v=Q3Kvu6Kgp88