Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Pečené kuře s brambory: Anglo-indická fúze
Tento recept je jeden z nejoblíbenějších u nás doma, inspirovaný Jamie Oliverem, i když ne stejný. Původní recept je na tomto odkazu.
Recept kombinuje indickou kuchyni milovanou ve Velké Británii a jejich typický nedělní oběd – pečené maso s pečenými brambory. Přípravu pokud možno začneme den předem marinádou na kuře, které potom necháme přes noc marinovat v lednici, jenže já na to často zapomínám, ale je to dobré, i když se kuře dá do marinády a rovnou do trouby.
Na marinádu budeme potřebovat:
- 1 plnou lžíci od každého: strouhaný zázvor, česnek, čili
- 1 plnou lžíci rajčatového protlaku
- 1 lžičku od každého: mletou kurkumu, koriandr, římský kmín, garam masala
- 2 lžičky soli
- 5 velkých lžic jogurtu
- Šťávu z citronu
- 1,5 kg kuře
Ingredience na marinádu smícháme dohromady a oplácáme s nimi celé kuře, já si na to beru jednorázové rukavice a kuře vložím do pečicího sáčku, ve kterém to potom i peču. Dáme do lednice, pokud možno přes noc.
Další den budeme potřebovat:
- 3 červené cibule
- 1 kg nových brambor
- 300 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíci vinného octa
- 1 lžíci worcesterové omáčky
- 2 lžíce mouky
- 1 lžičku celého římského kmínu
- 1 lžičku hořčicových semínek
- 1 lžičku drcených koriandrových semínek
- 1 chilli papričku
- Stroužky česneku
- Olivovy olej
- 1 vaničku cherry rajčátek
- Svazek zeleného koriandru
Nakrájíme tři červené cibule a dáme péct pod kuře, na hodinu do trouby. Já často peču kuřata v pečicím sáčku nebo v pečící fólii, ale asi stačí zakrýt alobalem, aby se marináda nezačala připalovat.
Až bude kuře v troubě, uvaříme si nové brambory, já je dělám vcelku a neloupané, ale nevím v jakém stavu a velikosti se prodávají v Česku. Menší plech vymažu olivovým olejem a na to vyklopím horké, scezené brambory.
Trochu je rozmáčknu mačkátem, posypu hrubozrnnou solí a kořením – římský kmín, hořčicová semínka, drcený koriandr, nakrájená čili paprička – a dám do trouby ke kuřeti. Po půl hodině brambory vyndám, přihodím cherry rajčátka a česnek, a dám do trouby na další půl hodiny.
Mezitím se kuře peče hodinu v troubě, pak ho taky vyndám, odstraním fólii a do šťávy přidám vinný ocet, worcesterovou omáčku, přimíchám 2 lžíce mouky, a přileju kuřecí vývar. Navrch zase posadím kuře a dám do trouby na další půl hodiny.
Na konci kuře rozporcuju a dám na velký talíř doprostřed stolu, omáčku propasíruju nebo rozmixuju, a do brambor zamíchám nakrájený zelený koriandr.
Pozn. Lika: Jelikož jsem trochu tápala v počtu plechů a pod., požádala jsem o upřesnění, takže Wendulka připsala:
Použila jsem dva plechy. Cibuli jsem nefotila vůbec, ale je šumák, jak se nakrájí, já ji potom rozmixuju. Takže jeden plech – brambory pečené s kořením a rajčaty.
Druhý plech – kuře pečené v marinádě a s tou cibulí; až je kuře upečené, tak ho vyndám a obsah plechu rychle rozmixuju na omáčku.
Dobrou chuť!
Foto: Fallen DragonKin
Vše potřebné zjistíte zde...