Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Pečené kuře s brambory: Anglo-indická fúze

18.5.2018

Tento recept je jeden z nejoblíbenějších u nás doma, inspirovaný Jamie Oliverem, i když ne stejný. Původní recept je na tomto odkazu.

Recept kombinuje indickou kuchyni milovanou ve Velké Británii a jejich typický nedělní oběd – pečené maso s pečenými brambory. Přípravu pokud možno začneme den předem marinádou na kuře, které potom necháme přes noc marinovat v lednici, jenže já na to často zapomínám, ale je to dobré, i když se kuře dá do marinády a rovnou do trouby.

Na marinádu budeme potřebovat:

Ingredience k marinování

  • 1 plnou lžíci od každého: strouhaný zázvor, česnek, čili
  • 1 plnou lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžičku od každého: mletou kurkumu, koriandr, římský kmín, garam masala
  • 2 lžičky soli
  • 5 velkých lžic jogurtu
  • Šťávu z citronu
  • 1,5 kg kuře

Kuře v marinádě.

Ingredience na marinádu smícháme dohromady a oplácáme s nimi celé kuře, já si na to beru jednorázové rukavice a kuře vložím do pečicího sáčku, ve kterém to potom i peču. Dáme do lednice, pokud možno přes noc.

Další den budeme potřebovat:

  • 3 červené cibule
  • 1 kg nových brambor
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíci vinného octa
  • 1 lžíci worcesterové omáčky
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžičku celého římského kmínu
  • 1 lžičku hořčicových semínek
  • 1 lžičku drcených koriandrových semínek
  • 1 chilli papričku
  • Stroužky česneku
  • Olivovy olej
  • 1 vaničku cherry rajčátek
  • Svazek zeleného koriandru

Brambory před cestou do trouby.

Nakrájíme tři červené cibule a dáme péct pod kuře, na hodinu do trouby. Já často peču kuřata v pečicím sáčku nebo v pečící fólii, ale asi stačí zakrýt alobalem, aby se marináda nezačala připalovat.

Až bude kuře v troubě, uvaříme si nové brambory, já je dělám vcelku a neloupané, ale nevím v jakém stavu a velikosti se prodávají v Česku. Menší plech vymažu olivovým olejem a na to vyklopím horké, scezené brambory.

Brambory hotové.

Trochu je rozmáčknu mačkátem, posypu hrubozrnnou solí a kořením – římský kmín, hořčicová semínka, drcený koriandr, nakrájená čili paprička – a dám do trouby ke kuřeti. Po půl hodině brambory vyndám, přihodím cherry rajčátka a česnek, a dám do trouby na další půl hodiny.

Mezitím se kuře peče hodinu v troubě, pak ho taky vyndám, odstraním fólii a do šťávy přidám vinný ocet, worcesterovou omáčku, přimíchám 2 lžíce mouky, a přileju kuřecí vývar. Navrch zase posadím kuře a dám do trouby na další půl hodiny.

Kuře s omáčkou hotové.

Na konci kuře rozporcuju a dám na velký talíř doprostřed stolu, omáčku propasíruju nebo rozmixuju, a do brambor zamíchám nakrájený zelený koriandr.

Pozn. Lika: Jelikož jsem trochu tápala v počtu plechů a pod., požádala jsem o upřesnění, takže Wendulka připsala:

Použila jsem dva plechy. Cibuli jsem nefotila vůbec, ale je šumák, jak se nakrájí, já ji potom rozmixuju. Takže jeden plech – brambory pečené s kořením a rajčaty.

Druhý plech – kuře pečené v marinádě a s tou cibulí; až je kuře upečené, tak ho vyndám a obsah plechu rychle rozmixuju na omáčku.

Hotové kuře na talíři.

Dobrou chuť!

Foto: Fallen DragonKin

Fallen DragonKin Neviditelný pes


zpět na článek