25.11.2020 | Svátek má Kateřina


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečené kuře s brambory: Anglo-indická fúze

Recept kombinuje indickou kuchyni milovanou ve Velké Británii a jejich typický nedělní oběd – pečené maso s pečenými brambory.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 20.5.2018 2:05

Reportáž o večeři

Wendulko, moje domněnka nezklamala, tvoje jídlo bylo výborné! Na talíři to sice nevypadalo tak elegantně jako na tvém, protože masíčko se mi téměř rozpadalo. Manžel nemá rád obírání kostí na talíři (mě to nevadí), takže jsem je předem z těch čtvrtek vytáhla, čímž jsem "pokazila vzhled". Ani jsem nemusela přidávat vývar, měla jsem šťávy dost, zahustila jsem jí tou lžící mouky (oni tu drůběž vůbec dost napichují vodou, aby byla na pohled "baculatá"). Když jsem chtěla vyndat brambory, zjistila jsem, že už žádné nemám. Zapomněla jsem, že jsem je všechny dva dny před tím upekla v troubě k večeři, chtěla jsem je dobrat. Ale upekla jsem jich hodně, zbytek byl v lednici na jiné použití. Teď se tedy hodily. Dopoledne jsem je oloupala a pokrájela do pekáčku, zasypala kořením a přelila velkou lžící rozehřátého masla s trochou vody, protože od pečení byly brambory hodně suché. Zakryla a nechala je tak celý den "marinovat". V mrazáku jsem navíc objevila malý sáček svých pokrájených a podušených rajčat z loňska, tak jsem je rozmrazila, přidala k br. spolu s pokrájenou petrželovou natí. A na posledních tak 10 minut jsem pekáček šoupla do trouby vedle kuřete. Nakonec, zatímco jsem porcovala maso jsem troubu přepla na chvilku na grill, aby br. chytly trochu barvu. Byly nejen skvělé, ale dokonce kořenější, než omáčka, asi těmi hořčicovými semínky. Dobrota to byla moc ! Děkuji za inspiraci. A zbylo ještě na druhou večeři.

V. Glover 20.5.2018 19:48

Re: Reportáž o večeři

Maricko, to jsem rada. Můj manžel taky nerad obírá kosti, a nejradši má

kuřecí prsa, což já ne protože se mi to zda moc suché a nudné pokud je

kuře jen tak pečené. Tak vždycky vyndám co nejvíc kosti, prsa trochu

rozkrájím, to jenom tentokrát kvůli reprezentaci jsem nechala vcelku.

M. Crossette 18.5.2018 17:35

Tééda Wendulko, tohle bude dobrota !

slintám jen z těch fotek :). Už mám z mrazáku vytažené 3 kuřecí čtvrtky (normálně mrazím po 4, kupuji velké balení a dělím a tohle byl asi zbytek). A tvé jídlo bude v neděli, už jen podle koření vím, že nám to bude móc chutnat! Já celé kuře nekupuji (slepice se tu snad ani neprodává), tak možná ještě vytáhnu 2 mražená slep. prsíčka. manžel má raději světlé maso, než tmavé maso. Vše ostatní doma mám i když trochu budu švindlovat. Mám jen žlutou cibuli, obyč. brambory a zázvor také jen v prášku, a nemám ani malá rajčátka. Ale určitě to bude i tak dobré a jistě to budu dělat pak znovu, tak příště to zkusím přesně podle tebe, kdy si koupím zázvor a asi už budu mít svoje rajčata. Jen vynechám cilantro (tady je to správný název natě koriandru), nám prostě tahle chuť nechutná, použiji petrželovou nať (tu mám v lednici i teď). Semínka koriandru ale mám, ty použiji. Teď jsem si recept už i vytiskla, abych ho měla v kuchyni při ruce.

Nechám to péci v římském pekáči, to bude skoro jako v tvém pečícím sáčku, který nemám, ale tenhle římský pekáč se skvělý. Takže moc děkuji za skvělý recept .

M. Crossette 18.5.2018 17:42

Re: Tééda Wendulko, tohle bude dobrota !

A Lice hláším, že jsem v týdnu dělala japonské korokke. Měly obrovský úspěch, takže zařazuji do jídelníčku. Měla jsou libru mletého hovězího, na brambory jsem použila trochu starší, které potřebovaly spotřebovat. Uvařila jsem je oloupané a po slití (a vypaření vody) jsem si jich libru odvážila, takže jsem míchala 1:1. Do masa jsem přidala trochu směsi ostrých pepřů, kterou máme oba rádi, jinak jen sůl. Na pávničce jsem nevyvařila všechnu šťávu z masa, bála jsem se, že to bude moc suché. Uplácala jsem 8 karbanátků velikosti dlaně (a při tom nejméně jednu spíše dvě porce z pánvičky rovnou snědla, jak ta směs byla dobrá). Karbanátky jsem nechala venku na lince odležet, zatímco jsme byli s Trixie na prochajdě. Pak jsem je obalila v trojobalu (v Panku). Při obalování se mi trochu drolily, ale stačilo přimáčknou k sobě a šlo to. Smažením se ale vše zcelilo a daly se krásně obrátit. V Panku se osmahly po obou stranách velice rychle a byly úžasně křupavé. Jedli jsme k nim zase jen moje nakládané okurky. Dala jsem tři na každý talíř, dva na vedlejší. Mně tři stačily, choť ukrojil polovinu sedmého, pak neodolal a vzal si i tu druhou půlku. A když nadále mlsně pošilhával po osmém osamoceném karbanátku, řekla jsem mu, ať ho sní, že ukládat jeden nestojí za to a kdo ví, jestli to bude přihřáte stejně dobré. Tak si ho vzal a tím pádem jich snědl celkem 5 . Takže Liko další mlsotníkový úspěch, moc děkuji. A choti jsem přislíbila, že je určitě budu dělat častěji. Je to málo práce a velké pošušňání !

M. Crossette 18.5.2018 17:50

Re: Tééda Wendulko, tohle bude dobrota !

A Wendulčino jídlo bude zítra v sobotu, ne až v neděli. Do zítřka nechám maso v marinádě :) Mám nějak popletené dny .

Z. Lika 18.5.2018 20:52

Re: Tééda Wendulko, tohle bude dobrota !

Maričko, mám velkou radost, že se korokke povedly a hlavně chutnaly. A nemusíš mít obavy z uskladnění přebytků, jsou dobré jak za studena, tak ohřáté, jak dosvědčila Vave. Už se těším, jak si udělám tvoje okurky, sezona se blíží!

V. Glover 18.5.2018 19:37

Re: Tééda Wendulko, tohle bude dobrota !

Děkuju Maričko, jsem ráda že tě recept tak zaujal, že to i vyzkoušíš. Zázvor se nedává. Cibule nevadí, taky jsem v neděli měla jenom žlutou doma. Cilantro miluju, ale brambory pečené ns rajčety a kořením budou dobré i bez toho. Římský hrnec taky mám, moc ho nepoužívám, ale asi to v něm bude trvat déle než hodinu a půl.

M. Crossette 18.5.2018 20:35

Re: Tééda Wendulko, tohle bude dobrota !

Tak už mi v lednice odpočívají kousky kuřete popatlané pastou, která sama o sobě je velice dobrá. Zatím mi ani nepřijde příliš ostrá, uvidím jak se rozleží. Maso během dne párkrát obrátím ale už teď to vypadá na velkou dobrotu. Ty máš Wendulko v marinade strouhaný zázvor, já dala prášek. Ale čerstvý česnek doma mám, tak toho jsou tam rozdrcené 3 stroužky. A už jsem si do namíchala i koření na brambory, takhle je také neznám a též vypadají skvěle. Podám v neděli zprávu, ale už teď vím, že to bude jen samá chvála :)

V. Glover 18.5.2018 22:36

Re: Tééda Wendulko, tohle bude dobrota !

No jo máš pravdu zázvor se dává.

T. Zana 18.5.2018 13:40

Díky, Wendulko

Hlásím se k těm, co mají rádi indickou kuchyni, tohle musím někdy zkusit. Ukládám :-)

Ty samotné brambory taky vypadají dobře (grilovaná nebo pečená rajčata taky miluju).

Z. Inka 18.5.2018 13:30

inka

Já jsem též propadla indické kuchyni, ovšem ne kuřátko, ale krůtičku nebo jehňátko.

O. Joklová 18.5.2018 11:45

skvělá fotodokumentace

a musí to s tím kořením (hlavně česnek, ahoj Medvídku) báječně vonět :-))))))))

Z. Matylda 18.5.2018 10:38

Teda mě

zaujaly hlavně ty brambory, tuhle přípravu jsem neznala. Dík!

L. Blaza 18.5.2018 10:09

Indická

jídla mám ráda! Super, vyzkouším! :)

Z. Vave 18.5.2018 8:39

Zaujaly mě hlavně brambory,

to musí být dobrota! Kuře jasně, to bude taky dobré, ale brambory takhle neznám. Děkuju Ti, Wendulko.

V. Glover 18.5.2018 9:52

Re: Zaujaly mě hlavně brambory,

Ano ty brambory s rajčátkama jsou moc dobré, když se třeba přihodí ještě nakrájené kapie a nějaké anglické klobásy, tak je to taky skvělá snadná večeře z jednoho plechu.

Nebo dělám zjednodušenou verzi i k jiným anglickým jídlům, Chris to má moc rád a jinak je hodně ofrňovací nad jídlem. To dám vařené nové brambory na vymazaný plech, posypu kmínem, hrubou solí a nahrubo mletým pepřem, zase se to trochu rozmáčkne tím mačkátkem a šup do trouby na hodinky.

Z. Vave 18.5.2018 10:01

Re: Zaujaly mě hlavně brambory,

Děkuju, to se mi moc líbí. Trik s mačkátkem a zapečením jsem neznala, moc moc se mi to líbí.

Z. Lika 18.5.2018 7:47

K bramborám

Určitě se dají použít i uskladněné brambory - pokud je oloupete.

Recept mě taky velmi zaujal, mám indickou kuchyni moc ráda. Angličané milují grilovaná (pečená) rajčata, tohle vypadá na moc dobrou kombinaci. A jako kuchyňský šílenec mám doma i všechno koření. Takže Wendulko - díky veliké, že jsi při vaření fotila a ještě nám to sepsala.

Š. Matyášová 18.5.2018 7:54

Re: K bramborám

ano Liko,kořeního mám doma tolik ,že bych mohla prodávat....jsme na tom podobně... :-D

Z. Lika 18.5.2018 8:01

Re: K bramborám

A proto: neprodávat, ale hodně vařit! :D

Š. Matyášová 18.5.2018 8:28

Re: K bramborám

no jo,ale kdo to bude jíst :-D

Z. Lika 18.5.2018 9:13

Re: K bramborám

No kdo - regiment! Škoda, že to asi nejde na Beaveru - nebo ano?

Š. Matyášová 18.5.2018 9:34

Re: K bramborám

kdybych to kuře naporcovala,tak asi ano, to bych dělala tak z 8 kuřat....

Z. Xerxová 18.5.2018 6:43

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

hezky to vypadá a musí to krásně vonět i chutnat. Skvělá fotodokumentace

Š. Matyášová 18.5.2018 6:17

vynechala bych mouku

a jinak super....to musí nejen nádherně vonět, ale i strašně dobře chutnat....Wendulko,vyzkouším....

V. Glover 18.5.2018 9:56

Re: vynechala bych mouku

Díky Šárko. Tak snad všem bude chutnat