9.5.2024 | Svátek má Ctibor


MLSOTNÍK: Pečené kuře s brambory: Anglo-indická fúze

18.5.2018

Tento recept je jeden z nejoblíbenějších u nás doma, inspirovaný Jamie Oliverem, i když ne stejný. Původní recept je na tomto odkazu.

Recept kombinuje indickou kuchyni milovanou ve Velké Británii a jejich typický nedělní oběd – pečené maso s pečenými brambory. Přípravu pokud možno začneme den předem marinádou na kuře, které potom necháme přes noc marinovat v lednici, jenže já na to často zapomínám, ale je to dobré, i když se kuře dá do marinády a rovnou do trouby.

Na marinádu budeme potřebovat:

Ingredience k marinování

  • 1 plnou lžíci od každého: strouhaný zázvor, česnek, čili
  • 1 plnou lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžičku od každého: mletou kurkumu, koriandr, římský kmín, garam masala
  • 2 lžičky soli
  • 5 velkých lžic jogurtu
  • Šťávu z citronu
  • 1,5 kg kuře

Kuře v marinádě.

Ingredience na marinádu smícháme dohromady a oplácáme s nimi celé kuře, já si na to beru jednorázové rukavice a kuře vložím do pečicího sáčku, ve kterém to potom i peču. Dáme do lednice, pokud možno přes noc.

Další den budeme potřebovat:

  • 3 červené cibule
  • 1 kg nových brambor
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíci vinného octa
  • 1 lžíci worcesterové omáčky
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžičku celého římského kmínu
  • 1 lžičku hořčicových semínek
  • 1 lžičku drcených koriandrových semínek
  • 1 chilli papričku
  • Stroužky česneku
  • Olivovy olej
  • 1 vaničku cherry rajčátek
  • Svazek zeleného koriandru

Brambory před cestou do trouby.

Nakrájíme tři červené cibule a dáme péct pod kuře, na hodinu do trouby. Já často peču kuřata v pečicím sáčku nebo v pečící fólii, ale asi stačí zakrýt alobalem, aby se marináda nezačala připalovat.

Až bude kuře v troubě, uvaříme si nové brambory, já je dělám vcelku a neloupané, ale nevím v jakém stavu a velikosti se prodávají v Česku. Menší plech vymažu olivovým olejem a na to vyklopím horké, scezené brambory.

Brambory hotové.

Trochu je rozmáčknu mačkátem, posypu hrubozrnnou solí a kořením – římský kmín, hořčicová semínka, drcený koriandr, nakrájená čili paprička – a dám do trouby ke kuřeti. Po půl hodině brambory vyndám, přihodím cherry rajčátka a česnek, a dám do trouby na další půl hodiny.

Mezitím se kuře peče hodinu v troubě, pak ho taky vyndám, odstraním fólii a do šťávy přidám vinný ocet, worcesterovou omáčku, přimíchám 2 lžíce mouky, a přileju kuřecí vývar. Navrch zase posadím kuře a dám do trouby na další půl hodiny.

Kuře s omáčkou hotové.

Na konci kuře rozporcuju a dám na velký talíř doprostřed stolu, omáčku propasíruju nebo rozmixuju, a do brambor zamíchám nakrájený zelený koriandr.

Pozn. Lika: Jelikož jsem trochu tápala v počtu plechů a pod., požádala jsem o upřesnění, takže Wendulka připsala:

Použila jsem dva plechy. Cibuli jsem nefotila vůbec, ale je šumák, jak se nakrájí, já ji potom rozmixuju. Takže jeden plech – brambory pečené s kořením a rajčaty.

Druhý plech – kuře pečené v marinádě a s tou cibulí; až je kuře upečené, tak ho vyndám a obsah plechu rychle rozmixuju na omáčku.

Hotové kuře na talíři.

Dobrou chuť!

Foto: Fallen DragonKin

Fallen DragonKin Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !