19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Janssonovo pokušení

29.5.2020

To jsme takhle prvního ledna po brzké ranní procházce po Karlově mostě, už nad kávou ve hbitě otevřeném bistru, daly s kamarádkou řeč o tom, co se chystáme vařit. A v tu chvíli jsem poprvé uslyšela o Janssonově pokušení.

Co to je? Brambory zapečené s naloženými rybkami a šlehačkou, jednoduchost sama, a je to prý úchvatně dobré. Kamarádka často jezdí do Švédska a toto jídlo ochutnala přímo u zdroje. Recept nakonec vyguglila a nejlépe se jí zamlouval tento – nelekněte se, že je to švédsky, video má anglické titulky: https://www.landleyskok.se/recept/janssons-frestelse

A veledůležité upozornění od kamarádky, které vám tu tlumočím: „ansjovis“ nejsou ančovičky (nebo očka), jak je známe u nás. Ansjovis se chuťově nejvíce blíží našim matjesům, které jsou jemnější a ne tak pronikavě ostré a slané.

Nelenila jsem a recept za pár dnů vyzkoušela, a opravdu to stojí za to.

Potřebujeme:

Janssonovo pokušení - suroviny.

  • 2 velké žluté cibule, nakrájet na kostičky
  • 700 g syrových brambor (prý se nejlíp hodí moučné, já použila lojové, tj. salátové)
  • 250 g (tj. 2 plechovky) ŠVÉDSKÝCH ansjovis Grebbestads (kuchařka ve videu Landley říká, že vyzkoušela i značku ICA a též nebyly špatné). V našich podmínkách doporučuji matjesy, a to včetně láku!
  • 3-4 dcl šlehačky
  • sůl a pepř
  • máslo (na podušení cibulky a taky se pár kousíčků dává navrch)
  • 3 lžíce strouhanky

Tak jedem:

Nejdřív pomalu zesklovatět cibuli.

Cibuli nakrájíme na kostky a na trošce másla pomalu dusíme, dokud nezesklovatí a nezměkne.

Mezitím si nakrájíme syrové brambory na hranolky. Kdo má struhadlo mandolínu, tak použije ji - nikoli velikost „julienne“, ale normální hranolky. Já je pořídila nožem - bramboru nakrájet na cca centimetrové plátky a ty hromadně na hranolky. Jde to docela rychle.

Předehříváme troubu na cca 220 °C.

Nakrájet brambory na hranolky.

Do zapékací mísy nebo pekáčku vrstvíme následujícím způsobem:

Jednu třetinu brambor, na to jednu polovinu podušené cibule, na to půlku matjesů, a pak druhou třetinu brambor, zbylou cibuli, zbylé matjesy, a navrch zbytek brambor.

Do šlehačky si vmícháme lák z matjesů, případně přisolíme, opepříme, a tím polejeme navrstvené dobroty v pekáči.

Vrstvit brambory, cibuli a matjesy.

Tekutina by neměla sahat výš než do 2/3 hmoty, jinak se to bude spíš vařit a hlavně to bude přetékat :D

Nakonec povrch zasýpneme 2 - 3 lžícemi strouhanky a poklademe kousky másla (ani jedno jsem neudělala).

Pečeme odkryté v troubě na 220 °C, v plynovce jsem pekla 45 min plus nechala dojít 10 minut ve vypnuté troubě. Kdo dal na povrch strouhanku a máslo, musí hlídat, a jakmile se začne vrch příliš připalovat, musí instalovat alobalovou pokrývku.

Zalito, trochu moc

Výsledkem je mana nebeská. Žádná chuť ani vůně rybiny, naopak jemná lahoda. Vřele doporučuji!

Několik tipů:

Výsledek má být nadýchaný (žádná cihla nebo naopak kaše), takže žádné strouhání brambor na slzičky nebo tenoučké plátky. Chce to hranolky, které zabrání tomu, aby se hmota příliš sesedla.

Pekáč se nijak nevymašťuje.

Upečeno.

Šlehačky s lákem mi vyšlo víc, bylo mi líto ji vyhodit a nakonec jsem jí měla skoro po okraj brambor. Ale brambory, díky tomu, že byly salátové, se nerozblemcaly. Kdybych to dělala ze škrobovějších brambor (varný typ B nebo C), měla bych tekutiny dát max do poloviny výšky brambor.

Šlehačku jsem použila 40% a to bylo možná zbytečně moc tuku, protože i v láku od matjesů je olej. Na chuti to ovšem nijak neubralo, takže problém mělo spíš mé svědomí než chuťové pohárky.

A pro jistotu opakuji - do Janssonova pokušení nepatří české ančovičky, to by vzniklo úplně jiné jídlo.

A na to video se podívejte - je krátké a kuchařinka vypadá jako sestra Fridy z ABBY :D

Janssonovo pokušení

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !