6.7.2020 | Den upálení mistra Jana Husa


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hlavsová 29.5.2020 21:50

Zcela O.T. - dnes se mi podařil dobrý skutek - zachránit rodinku divokých kachen. Vracela jsem se autem z venčení a na kraji města těsně za kruhákem najednou před autem z obrubníku seskočila kachna s káčátky, asi osm nebo devět kousků, v tom fofru jsem je nestihla spočítat. Kachna a asi pět káčátek se vydali přes silnici, tři káčátka zůstala na kraji silnice za obrubníkem a trochu zmateně poskakovala v trávě. Kachna nechala káčátka uprostřed silnice a vracela se pro ty opozdilce. To už jsem nevydržela, vystoupila jsem z auta a opozdilce jsem popohnala k mamince a celé hejníčko pak přes silnici na louku. Kachna se vydala přes louku směrem k biatlonovému areálu, teče tam potok a na druhém konci je rybníček, tak doufám, že tam šla hledat trvalý bydlík, i když je to dost daleko, zůstala tam a nevydala se nazpátek. Jsem vděčná řidičům, co zůstali stát ve frontě za mnou i proti mně, že netroubili a neťukali si na čelo, někteří mi dokonce ukázali palec nahoru.

Š. Matyášová 1.6.2020 7:52

ty zachraňuješ a jiní vraždí, na Albertu ve Vlašimi poshazovala údržna hnízda jiřiček i s mladejma...pracky bych jim zpřerážela, zmetkům!!!!! I tomu jejich vedení!!!!

A. Zemanová 29.5.2020 21:30

Eh, i když jsem lecjakým kulinářským hexperimentům občas nakloněna, tohle mi přijde spíš jako kulinářské harakiri. :) Nevím, jestli mě jako dítě odradila ta výrazná "vůně" v prodejně Ryby-drůbež-zvěřina, nebo na kusy ryb či malé rybky v různých nálevech a cibuli, takže se ryby v mém jídelníčku moc nevyskytují. S výjimkou oček, která jsme se spolužačkou s oblibou konzumovaly na svačinu na gymplu, zavináčů, které jsem si dopřávala později a uzenáčů z výše zmíněné prodejny. Olejovek v plechu, zejména těch v tomatě, neobaleného filé, pstruhů, lososa a dalších sladkovodních i mořských ryb.

Vlastně by se mohlo zdát, že ryby jím docela ráda. Ovšem mimo smaženého kapra, ančoviček a matjesů. Neptejte se proč. Prostě jsou mi podezřelí a nesympatičtí, tudíž jsou pro mě nejedlí. :)

Z. Jenny 29.5.2020 19:56

Liko, já Ti věřím,pro mne je to další level,který možná zkusím. MLP má ryby rád,takže,pokud to nebude až tak dobré jako u Tebe,tak to stejně zbukvicuje. Myslím, že by se mohl sbratřit i s tím Janssonsem. :-)

M. Crossette 29.5.2020 19:30

Liko k tomu celeru by měl patřit smajlík s vykulenýma očima :) Dělat to s ním by mě ani nenapadlo, bylo to jen na (bláznivou) ukázku. Právě pro silnou chuť celeru!

Po originalních Abba se budu pídit. Tedy právě jsem to udělala a dokonce ho tu prodávají (tedy ne přímo v našem zdejším W-martu, ale daly by se objednat). Jen jsou momentálně "out of stock" :) Tak třeba později!

https://tinyurl.com/yae8czzg

M. Crossette 29.5.2020 19:31

to patřilo níže !!!

M. Crossette 29.5.2020 18:24

Liko, zajímavý recept a věřím, že to muselo být dobré. Švédové jsou jistě "rybami odchovaní" a dělají je na tisíce způsobů, která pro středoevropana mohou vypadat zvláštně.

Když jsem recept dočetla (a pustila si video), šla jsem rovnou kouknout na net, jestli se tahle rybička tady prodává. Nebo zda někde píší (ukazují) , jakou by se dala nahradit.Přes internet se dá originál koupit, v našich obchodech ne (tedy co ukazjí na on-line). Ale asi bych mohla nahradit naloženým herynkem, možná i sardinkami (oboje se tu prodává ve vlastní šťáve nebo oleji). Ale jak mi naskočila různá videa, je jasné, že tohle "Jans. pokušení" je ve Švédsku véélice oblíbené jídlo. Kdysi nám tu Chris (angl. kamarádka) udělala "Bacalhau - Portuguese cod casserole" (tedy jednu z mnoha variant). Jen místo cod (tresky, což jsem tenkrát netušila, že je to tak česky), dala zdejší cafish. Ale jinak to bylo podobné - brambory, cibule, ryba, opakovat a pak zalít šlehačkou. Bylo to výborné!!! Jen br. byly trochu předvařené, nakrájené na kolečka, ne na hranolky. Tenkrát jsem si to napsala, že sama vyzkouším. Nějak na to nedošlo, čas běžel a já zcela na tohle jídlo zapomněla. No a teď tu čtu podobnou verzi a jídlo se mi vybavilo. Asi postupně zkusím obě, protože třeba větší sardinky ve vl. šťávě občas koupím a míchám s cibulí jen tak na chleba.

Zajímalo by mě, jestli nálev šlehačku nesrazí (Chris nálev neměla, jen tu rybu). Možná si mylně myslím, že když se do šlehačky naleje něco kyselého, že se zdrcne - nebo ne?

Jo a při hledání ryby jsem viděla video, kde postup byl stejný, jen místo brambor dal mladý kuchař na hranolky pokrájený celer - dvě obrovské hlavy! Celer v menším množstí má ráda, ale v téhle verzi už to musela být docela chuťová síla.

Z. Lika 29.5.2020 18:55

Aj, Maričko, celer místo brambor bych tam nedávala, aspoň pro začátek. Celer hodně ovlivní chuť. Radši to vyzkoušej co nejpodobněji originálnímu receptu, ať máš představu. A šlehačka se mi s nálevem vůbec nesrazila, ani pak při pečení. Ty matjesy opravdu nebyly kyselé, ale zároveň nejen pouze slané, ty "moje" byly naložené minimálně s cibulí, olejem, solí a asi černým kořením, možná i bobkovým listem. Kyselost jsem z nich necítila. Jestli máš možnost koupit ty originální švédské ansjovis, tak je zkus. Já se řídila chutí mé kamarádky, která zná jak originální jídlo, tak chuť českých matjesů. A výsledek mě nadchl.

A. Bytová 29.5.2020 15:48

Dotaz - a nevíte někdo, proč se takto upraveným sleďům říká zrovna matjesy?

Z. Lika 29.5.2020 18:57

Musela jsem guglit - a výsledek je ještě víc matoucí! Sice jsem zjistila původ, ale proč zrovna takhle...

Z. Janaba 29.5.2020 11:57

Ono to jako ryba zas tak moc nechutná, naložená ryba se změní jak v chuti tak konzistenci.

U Dede jsem se pokusila o vlastní verzi, jak Janssons recept vznikl, no.

A. Bytová 29.5.2020 17:04

Dodatek k tvé verzi. Stará Janssonová rybou ty brambory vylepšila pro děti a Janssonovi řekla - Vopovaž se jim to sníst! No a on jak to vonělo neodolal, a odtud to "pokušení". :D

Z. Janaba 29.5.2020 18:37

Taky dobrý! :-) Neřekla stará Janssonka - sežrat?

Z. Matylda 29.5.2020 11:39

Musím říct, že vždycky váhám nad teplými jídly, která obsahují ryby z konzervy (jedinou výjimkou jsou těstoviny s tuňákem). Nevím proč... asi mi to k sobě úplně nesedí?

L. Bláža 29.5.2020 10:26

Ó, to vypadá velmi jedle! Všechno, co se týká zapečených brambor můžu, takže díky Liko za recept! :)

Z. Lika 29.5.2020 10:48

Blážo, určitě budeš mile překvapená. V lahůdkářství jsem si řekla, aby mi k matjesům přidali i lák, šlehačku to výborně ochutilo.

Z. Iva 29.5.2020 10:19

K matjesům - jsou to tuční nevytření sledi. Nakládají se do soli (stejně jako "obyčejní" sledi), jsou jemnější než slanečci. Ty růžové, co se prodávají třeba s olivou nebo kořením jsou jen obarvené, není to jejich přirozená barva.

Z. Lika 29.5.2020 10:50

Matjesy jsem u nás v lahůdkách koupila jakési ochucené, krájené na kousky, nerůžové. Vlastně je mám vyfocené v článku.

Z. Iva 29.5.2020 12:19

Tak ony se barví asi aby vypadaly "jako losos", i mají mírně uzenou chuť. Neochucené, jen slané s olejem mívali v Lidlu a Kauflandu, zatavené ve vaničce. Už dlouho jsem je nekupovala, takže nevím, jestli je ječtě vedou. Ale byly výborné.

Z. Hanča 29.5.2020 17:19

Souhlas, tyhlety matjesy v oleji (a ve vaničce) byly výborné. Jednou za čas jsem je kupovala do salátu, většinou po vánocích, aby byla změna. K vařeným bramborám a matjesům se přidala ještě cibule a okurčičky, oleje ani soli netřeba, to obstaraly rybky, případně trochu pepře. Tady si ty chutě opravdu sedly, salát byl výborný!

Z. Iva 29.5.2020 17:57

Já jsem dělala salát z fazolí, cibule a těch matjesů, trochu srirachy, nebylo to špatné.

T. Zana 29.5.2020 9:46

Liko, nechtěla bys to dát do Akce?

Myslím, že zájem by byl :-)))

Z. Lika 29.5.2020 10:50

Zano, ty vtipálku :DDD

Z. Yga 29.5.2020 18:41

Ač daleko od Prahy, ale taky bych si přihodila...

Z. Lika 29.5.2020 18:59

Jéžiš... já jsem pro každou prču, tak do toho asi pudu :DDD Abych neskončila v tzv. holandské dražbě!

A. Bytová 29.5.2020 9:40

Mám v těch naloženejch rybách jaksi zmatek. Tedy to, co já zovu kyselé rybičky (kdysi prodáváno pod názvem křišťálové ryby) nejsou matjesy, že? Matjesy mi nijak kyselé taky nepřipadají, takže Janssenovo pokušení jsou de fakto zapečené brambory s rybou, což není nijak špatné. Zkusím, ale pro jistotu nebudu okolí předem prozrazovat ingredience. :D

Z. Lika 29.5.2020 10:51

Abyt, jestli to zkusíš, určitě si k matjesům přiobjednej i trochu láku a ten smíchej se šlehačkou. Nemůžu si pomoct, mně to celé úžasně chutnalo.

Š. Matyášová 29.5.2020 9:28

pobavil mne název česká ančovička....Liko, když se tam nedají ty prosolené , vhodné do italské kuchyně a na očka ...tak není důvod je nepoužít..jen velikostně budou odpovídat těm bramborovým hranolkům :-D

Z. Lika 29.5.2020 10:47

Není to jen "suchá" ryba, pozor. Je to ryba naložená v láku, jemně kořeněném, nejlépe samozřejmě dle švédské receptury. A i když jsem to dělala "jen" s matjesy, bylo to velice jedlé.

Z. Yga 29.5.2020 8:24

Tady je něco k tématu od Aidy: originální rybičky jsou tyhle: https://www.skandinavskepotraviny.cz/scandinaviafood/eshop/1-1-Nakladane-ryby/0/5/103-Ancovicky-original-Grebbestads-125g – dají se koupit normálně v IKEA nebo v obchodech se skandinávskými potravinami. Matjesy bych nedávala, škoda brambor, šlehačky a i těch matjesů nakonec, z těch bych radši udělala nějaký salát (klidně i s těmi bramborami, ale uvařenými, i s cibulí, která je v receptu taky uvedená, k tomu vajíčko, majonéza a aby to bylo pořádně švédské, tak přidat kopr).