29.9.2022 | Svátek má Michal


MLSOTNÍK: Švestkový koláč

16.9.2022

Tuhle jsem si naběhla... v obchodě jsem drapla ruličku hotového těsta, no nekupte to, byla ve slevě a s dobrým datem. Doma mě ovšem MLP lehce upozornil, že to není listové těsto (z kterého by byl závin a jablky), ale těsto kynuté...

Dlouho jsem koumala, co s takovým těstem vyvedu. Na pizzu nejsme, na koláč mi to připadalo tenké...

Kupované kynuté těsto

Až jsem si vzpomněla (to už datum doporučené spotřeby začínalo hrozit), že jsem kdysi dávno dělávala koláče zvané moravské.

Všechno jsem doma měla:

  • kynuté těsto v roličce
  • 1 vejce
  • kelímek tvarohu
  • cukr krupice (2 lžíce k vajíčku, cca 80 g na drobenku)
  • máslo cca 80 g na drobenku
  • hrubá mouka na drobenku (cca 80 -100 g)
  • švestky

Ušlehala jsem vajíčko se dvěma lžícemi cukru do pěny, přidala tvaroh a lžíci maizeny.

Půlku rozbaleného těsta jsem namazala ušlehaným tvarohem, tvaroh přikryla druhou půlkou těsta i s papírem, ten jsem vzápětí sloupla. Horní vrstvě těsta se moc papíru nechtělo, ale povedlo se, vše jsem přesunula do pekáčku a přebytečný papír jsem ustřihla.

Bude-li nějaké příště, pro snadnější manipulaci bych pod těsto podsunula další větší kus pečícího papíru.

Těsto jsem pokladla vypeckovanými půlkami švestek - bylo jich úplně přesně :-) a posypala drobenkou.

Zapnula jsem troubu na 180 °C, a jakmile se trouba vyhřála, pekáček do ní vložila.

Na těstě psali, že než se vloží do trouby, mělo by být 1/2 hodiny v pokojové teplotě. To jsem bohatě splnila. Než jsem vypeckovala švestky, ušlehala tvaroh, připravila drobenku...

Dopadlo to dobře, koláč byl velmi jedlý.

Dobrou chuť!

Uvítám další nápady, co s takovýmto těstem.

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes