22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Cukrovar je když...

Tak já vám to teda povim, pani, to vápno se tam dává proto, aby ten cukr byl potom tak bílej, víte ? No jasně, že to vim určitě, protože proč by ho tam teda tolik dávali, žejo??

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bubu 22.2.2008 8:36

Re: Re: Re: Moc zajímavé!

Nádhera, díky za článek, taky mě hláška o vápně vytáčela.

Na studiích jsem absolvovala za jeden semestr exkurze ve všech pražských a několika mimopražských pivovarech v rámci semestrální práce o automatizaci řízení kvašení piva... (rok 1987 asi)

Bohužel mi pivo zrovna moc nechutná, takže jsem z toho taky nic moc neměla, ale kolegáčci si to užili fest..

Beda 22.2.2008 8:34

Re: A další přání

8-o8-o8-o no já se picnu!... Bláža to má dobře kumulovaný - rodičové, copak jste jí to udělali????;-)

připojuji s k přání - Bláže i všem PetrůmVVVVVVVV

Alča 22.2.2008 8:30

Moc krásné povídání

taky jsme léta jezdívali kolem Opavského cukrovaru a přímo do něj jsme jezdili pro levnější cukr v patnáctikilových pytlích...R^

Nevím, jestli se tam ještě cukr vyrábí, ale dřív to v okolí zvláštně vonělo, dnes to tam příšerně smrdí...Rv

Medvídek 22.2.2008 8:28

Re: Re: A další přání

Se střídáme viď ? A tak je to správné. Díky všem.V:-)

Judith Saebel 22.2.2008 8:26

Re: Re: Drazí přátelé,

Olčavo, zkus tenhle odkaz: http://pitrysek13.rajce.idnes.cz/unor_2008_Randesvous_a_uplnek/

Judith Saebel 22.2.2008 8:12

Moc pěkné povídání,

obsahem i stylem.  Vrátilo mě to hezkých pár let zpátky, kdy jsme se školkou šli do místního cukrovaru na exkurzi.  Tedˇprý už ten cukrovar neexistuje.

alimo 22.2.2008 8:09

Re: To bylo poctenicko

Jsem ráda, že se líbilo:-)

alimo 22.2.2008 8:06

Re: Skoro už zapomenutá vůně cukrovaru

Taky jsem si tu vůni znovu připoměla....v těch vozíčcích byly ulomky řepy- kořínky a zbytky bláta, kameny, které "vznikly" a odseparovaly se při praní řepy v řepné pračce...:-)

A já jako holka jsem chodila do cukrovaru na "sirup" - to byla těžká šťáva, jak jsem později zjistila, moc mi to chutnalo:-)

Bláža 22.2.2008 8:01

Cukrovar

Můj muž pracuje ve firmě, která sídlí v budově bývalého cukrovaru v Praze-Čakovicích. I po letech sem tam prosákne hnědavý pramínek cukerný v omítce. Cukrovar je doslova cukrem prosycen. :-)

alimo 22.2.2008 8:00

Re: Tak tohle je pěkné

Díky za pochvalu, milá veramV. Paní a dámy to nebavilo krom jiného i proto, že to nebylo nic lehkého, useknout kousek cukru z homole, protože ty úplně původní nebyly vyráběny lisováním z krystalového cukru resp. z krupice, ale nasycený roztok cukru se lil přímo do forem na homole a tam se nechaly "vyrazit" cukrové krystalky. To mělo daleko větší pevnost než lisovaná homole. Ty se začaly vyrábět daleko později, pro náš trh spíš jako reklamní záležitost a na vývoz zejména do arabského světa, pokud vím.

LFSHA 22.2.2008 7:53

Re: Re: Moc zajímavé!

My chodili na exkurze do pivovaru. ;-) Ovšem jako žáci prvního stupně ZŠ jsme z toho moc neměli.

alimo 22.2.2008 7:53

Re: Dík za zajímavý článek!

No právě..grrrr, vrrrr;-€;-O

Hezký den přeju:-)

alimo 22.2.2008 7:50

Re: hezký den

hezký den, mě ráno v půl čtvrté8-o probudilo štěkající psisko- ne naše, to spalo jako dudek, ale venku. To ten kosák byl ještě příjemný probuzení:-)

Ejška 22.2.2008 7:45

Re: Re: Cukrové povídání

...a pro  chemii v prváku se doma pěstoval nasycený roztok skalice modré s nití aby bylo za jedna...;-D

Bláža 22.2.2008 7:42

Re: Re: Re: A další přání

:-):-):-)

Karolína 22.2.2008 7:41

Re: Moc zajímavé!

Chceš žít zdravě? TAK PLAŤ!!! O tom to totiž všechno je! O penězích a o tom, kdo je ochoten je vydat na základě nějakých klamavých a líbivých reklam! Dnešní doba lehkého ústupu chemie po přechemizovaném hospodářství před 20 a více lety je stejně nanic, protože to, co se sklidí, konzumujeme nadále s těmi sajrajty, které se hned tak z přírody nedostanou, ovzduší taky není nic moc, takže o kvalitě zeleniny a ovoce si moc iluze nedělám. Navíc podle EU musí být  např. každé rajče stejně kulaté a stejně velké, jak toho asi docílí? A je zdravější to rajče ze Španělska nebo to naše? Nevím. Prostě nějaké koupím a nepřemýšlím nad tím, odkud je. Hlavně mi musí vonět a být sympatické! Existují plodiny, které člověku připadají, jako když koušete polystyrén. Jahody, co jsem nedávno koupila, se na mne smály  z té mističky, měly cedulku, že jsou odkudsi z Izraele a zaručeně pěstované ekologicky, ale cena příznivá a když jsem je doma radostně vybalila, připadala jsem si, že jím ty, co mám na mističce za oknem umělé, občas je přejedu lakem na nehty, aby neztratily glanc. Vůni po opravdových jahodách by jim dodala asi jen tresť do dortů. Mně taky nejde o boj proti zdravé výživě, mám to štěstí, že ani nemusím kupovat to nejlevnější a počítat koruny, zda mi zbude na lepší druh masa. Ale "ekologicky" pěstované kuře kg za 500,-? Ne, tak takový trouba snad zase nejsem! Rozdíl mezi mezi masem z domácí zabíjačky, tzn. doma pěstovaného prasátka od toho kupovaného z velkochovů, je značný. Ale rozdíl mezi tímto a jiným kuřetem jsem fakt nepoznala! Se zdravým rozumem, zmíněným ve Tvém předposledním odstavci, naprosto souhlasím!

Přeji všem krásný víkend a díky za tak pěkný článek. Do cukrovaru jsme jezdili na exkurze ze školy, vždycky mně to moc bavilo! Teď nám bude EU pořádat zájezdy do ještě fungujících zahraničních cukrovarů, které nezrušila, za EUR a s placeným průvodcem a překladatelem - obojí povinné!

alimo 22.2.2008 7:38

Re: Díky za objasnění výroby cukru

To je trošku složitější problém, zbytečně bych se rozčilovala;-O

Hezký den:-)

alimo 22.2.2008 7:37

Re: Moc zajímavé!

Děkuju za pochvalu:-) On ten "přírodní" cukr má i trošku jinou chuť než bílý. Zatím co bílý je opravu "jen" sladký, ten žlutý nebo hnědý má chuť i po melase, takovou trošku zvláštní. Vím, že se používat třeba do buchet, tam to nevadilo, naopak. Já s tím kdysi mohla sladit jen čaj a jen trošku, nechutnalo mi to. Ale proti gustu...někomu to právě proto chutná.

Myš 22.2.2008 7:34

Re: Re: A další přání

Tak se na mě nezlob, prosím, jsem děsně ukecaná, vím to! Hezky si ty velké oslavy užijte a klukům přeju taky jen to nejlepší VVVVVV.

alimo 22.2.2008 7:33

Re: Cukrové povídání

Dík, jsem ráda, že se líbilo:-). Cukrkandl se vlastně nikdy přímo nevyráběl, ale není žádnej problém- rozpusíš v převařené vodě tolik cukru, kolik se dá - v horké vodě, potom do ní zavěsíš provázky nebo nitě a ponecháš osudu:-) Krystaly cukru by ti měly na tom provázku "vyrůst"

alimo 22.2.2008 7:28

Re: Copak vápno, to jsem věděl

No samozřejmě z vápence a každý cukrovar měl svoji vápenku, kde se vypalovalovalo vápno a hašenku, kde se hasilo, čímž vznikalo vápenné mléko a uhelka (oxid uhličitý). Rachot vápence byl jeden z nezaměnitelných zvuků cukrovaru a práce tam byla těžká, v zimě. Stanovení hustoty vápenného mléka a koncentrace uhelky byl běžný rozbor cca 1x za hodinu, pokud se dobře pamatuju:-). A v létě se zase pro změnu dělal rozbor vápence- kvantitativní stanovení obsahu Ca - vápník a dalších příměsí- třeba řeleza, které nebylo pro pálení vápna nic moc. Stačí?:-)

Jo - a to uhlí bylo pro cukrovarskou kotelnu:-)

P.S. Modřanskej cukrovar lsem znala, chodili jsme tam na praxi:-)

Bláža 22.2.2008 7:28

Re: A další přání

No jo, to jsem si mohla myslet, že Myška povídalka všechno ví! ;-D Moc děkuju, máme to doma pohromadě, včera svátek já, dnes narozeniny já a mí kluci dnes svátek VV

:-)!!Všem Petrům, Péťům, Peťánkům a Medvídkům přeju krásný svátek!!:-)

Ejška 22.2.2008 7:12

Cukrové povídání

Alimo díky za krásný článek:-PR^již tomu je hodně let, co jsme jako studenti brigádničili na jednocení řepy a její sklizni, to byly takové bahenní brigády;-Djako malá jsem obdivovala cukrovar jako továrnu na cukrkandl - fascinovaly mně v konzumu visící veliké hrozny cukru na špagátě;-D;-Da cukrkandl měl dlohéééé cucání

EvaŽ 22.2.2008 7:07

Moc zajímavé!

Jí to tušila, že ten přírodní cukr je tak trochu podfuk, že není o nic přírodnější, než bílý, jen se hůř rozpouští;-), kvůli příměsi nečistot. Kdepak, jak má něco přívlastek přírodní, čistý, hygienický, ekologický, je nutné být na pozoru. Něco je možná kvalitnější, ale nikoliv bezvýznamná část těchto výrobků se veze na módní vlně. A to u nás to ještě není tak rozšířené, protože to do nás cpe reklama jen pár let. Jinde je "eko" značka úžasný kšeft. Jistě existují skutečně kvalitnější výrobky, ale jsou to vždy ty pod značkou "ekologické", "zdravé", "bio" a nevím co ještě. A to nemluvím o extrémech, jako čínský med.

Nejde mi o boj proti zdravé výživě, jen o to, že chci VĚDĚT, ne číst reklamy. Třeba zdravé kozí mléko může způsobit alergie stejně, jako kravské a z čerstvých kozích výrobků (mléka, jogurtů) se dá chytit klíšťový zánět mozku (vzácně, pár případů za rok). Ale kozí sýry jsou chutné (stejně jako "nezdravá" domácí zabijačka).;-)

Prostě reklamu nutno korigovat zdravým rozumem a nenechat se zbl/bnout.

Proto moc díky za článek!!!!!!

LFSHA 22.2.2008 7:07

Díky za objasnění výroby cukru

Na exkurzi v cukrovaru jsem nikdy nebyla, o žádném cukrovarníkovi v rodině také nevím a z cukrovarnického kraje také nejsem. Teď už vím, jak se vyrábí. R^ Jen škoda, že EU zavedla ty kvóty a my na ně přistoupili.

LFSHA 22.2.2008 7:04

Re: A další přání

Dovoluji si se přilípnout a také přejeme jen to nej. V

Xerxová 22.2.2008 6:48

hezký den

Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům. Vzbudil mě dneska kosák zamilovanec - od čtyř ráno vyřvával u nás na střeše a my spíme při otevřeném okně... A venku už opravdu je ve vzduchu cítit jaro.

Jinak moc děkuji o sladký článek cukrovarový. Na rozdíl od jiných, tam jsem nikdy na exkurzi nebyla. Takže jsem si ráda rozšířila obzory, neboť tu výrobu cukru z hodin chemie už dávno odvál z mé paměti čas

Rpuť 22.2.2008 6:39

Dík za zajímavý článek!

Jen by člověk nesměl vědět, proč jsme přestali být soběstační ..... grrrrr:-/

LFSHA 22.2.2008 6:29

OT - Velikonoční procházka

Na Hadech se uvažuje o programu na Velikonoce nejen pro Západočechy. ;-)

Myš 22.2.2008 5:40

A další přání

A máme tady pátek a tak přeju hned po ránu BlážoLence jen to nejlepšejší k narozeninám VVVVVVa všem Petrům k svátku jen to dobréVV.