22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Cukrovar je když...

Tak já vám to teda povim, pani, to vápno se tam dává proto, aby ten cukr byl potom tak bílej, víte ? No jasně, že to vim určitě, protože proč by ho tam teda tolik dávali, žejo??

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 22.2.2008 11:48

Re: Re: Re: Musím říci,

Určitě. Jám má pro tyhle "klasické" technologie slabost:-D. A vždycky, když někde zaslechnu, jak jsou ty biotechnologie moderní, tak mě napadne kvašení a sýření. Nejstarší biotechnologie na světě... Takže takové články jako je ten dnešní se mi líbí moc.

LFSHA 22.2.2008 11:44

Re: Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-)

Neměly by, ale copak se dá odolat tomu strašně hladovému kocourkovi (pejskovi), který nejmíň měsíc nedostal nažrat (co na tom, že mu člověk dal osobně ani ne před 5 minutami plnou misku)? ;-)

Jakub S. 22.2.2008 11:43

A už bohužel nebudeš... u nás ne.

Jakub S. 22.2.2008 11:40

Držíme vše co jde, Hani!

Jakub S. 22.2.2008 11:30

Teda co se tady člověk nedoví.

Pro mě je to dojímava nostalgická věc - dědečci a strýček bydleli na gruntu v Čelechovicích (loni sem se o tom zmiňoval) n.H. přímo proti hlavnímu vchodu do toho krásného obrovského cukrovaru. A pak sem roky dělal ve Starém Městě, taky naproti cukrovaru. Oba už sou v pánu.

A mě to taky dycky vonělo! A o prázdninách sme lozili po krechtech - taky už nejsou... je to divné. Prozkoumá někdy někdo, jak a proč a na čí zakázku a za kolik k tomu došlo?

alimo 22.2.2008 11:30

přání fšem

Všem oslavencům Petrům, Medvídkům a Blaženkám přeju hodně štěstíčka  a zdravíčka R^V

alimo 22.2.2008 11:29

Re: Já zas vedle na brigádu

;-D;-D;-D tak teď jsi mě dostal terro, protože já do Orionky chodila na povinnou praxi 3 roky, do modřanskýho cukrovaru jen občas. A z celý čokoládovny - bludiště -  jsem trefila naprosto bezpečně pouze do kantýny, měli tam skvělej rybí salát v majonéze a bezkonkurenční kyselý okurky !!;-D;-D;-D

Li 22.2.2008 11:28

Medvídek?

Medvídek měl narozeniny? Tak to spěchám s dodatečným přáním všeho nej ;-)VV;-)

Li 22.2.2008 11:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-)

Hmmm, holkám maso vařím a granule používám jako přílohu ;-) Říká se, že se to nemá, ale je mi trapný jim dávat granule jen tak :-D Takže díky za to, co říkáš ;-) No a  domácí  jídlo? Takového segedínku dělám běžně o pár porcí víc - po něm se kavkazanky můžou utlouct !!I s knedlíky :-P

Solitér 22.2.2008 11:15

Re: Re: Musím říci,

Díky, Terro. Je s podivem, jaké reminiscence dokáže navodit ať již článek, nebo Vaše odpověď. Při Vaší zmínce o "javorovém cukru" jsem si vybavil větu z knihy, kterou jsem četl před mnoha desítkami let, byly to "Dva roky prázdnin" a výraz jednoho z hrdinů- "...jdeme dojit stromy..." To je skutečně k nevíře, co způsobí jeden zajímavě napsaný popis výroby něčeho...

Medvídek 22.2.2008 11:12

Re: Re: A další přání

Ne Yguško, mám jen svátek. narozeniny až za měsíc.:-) Ale děkuju mockrát.:-)

terra 22.2.2008 11:12

Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-)

Můžu potvrdit, z kočičích konzerv jsou asi nejslanější Whiskas - ale i ty jsou z lidského hlediska neslané (a to nejsem z lidí, kteří začnou shánět na stole slánku aniž jídlo ochutnali...). Člověčí jídla by kočky neměly mimo jiné i kvůli tomu, že lidé v porovnání s nimi hrozně "přesolují":-)

terra 22.2.2008 11:06

Re: Re: Re: Re: Moc zajímavé!

EvoŽ, tak tam je přírodní cukr snad přímo v receptuře (měl by být ovšem třtinový, vzhledem k původu té mňamky...).

terra 22.2.2008 11:04

Re: Musím říci,

Solitére, na něco ano, na něco ne. Prakticky až do středověku se sladilo (v Evropě) medem. Jiní národové používali třeba mízu (javorový cukr) nebo některé rostliny se sladkými listy. Mezi ty patří i cukrová třtina. Z té se cukr vyrábí dodnes, a to i u nás. A řepa cukrová byla vlastně náhrada za třtinu, když bylo na dovoz do Evropy uvaleno embargo (tuším, že za napoleonských válek a ve válce za nezávislost). V Čechách a na Moravě na to doplatila např. část rybníků, které byly přeměněny na řepná pole - porovnáním map je to vidět např. na Litoměřicku a Jičínsku... Jak se měnila technologie, na to by ti asi spíš odpověděla alimo. Byli jsme jako stát (či součást monarchie) průmyslově na výši, a cukrovarnictví je docela sofistikovaná technologie vyžadující dobré odborníky s hlavou a rukama na svém místě. Ti tady vždycky byli. A proč už nejsme? Tak tahle otázka patří někomu úplně jinému;-€ Krásný den přeju.

EvaŽ 22.2.2008 10:58

Re: Re: Re: Moc zajímavé!

Proč bít? Každý má jiné chutě. Já se dlouho styděla, že mi chutná ovesná kaše, když všichni říkali jak je to hrozné.

Vzhledem k tomu, že kávu piju asi tak 1x za rok, když mi ji někde dají, tak to nemohu vyzkoušet. K něčemu ta příchuť může být dobrá. K čaji mi to nevyhovuje, ale pila jsem mohito s přírodním cukrem a bylo mňam.

terra 22.2.2008 10:54

Re: Re: Cukrové povídání

Alimo a všichni domácí chemici amatéři - nemusí být provázek, funguje i pevnější špejle - když se na ní usadí dost krystalků, dá se použít jako "míchátko" do čaje nebo kávy. Oblíbená zábava našich dítek (a mezi námi, moje taky....)

Myš 22.2.2008 10:54

Re: Re: A další přání

Nee, dneska má svátek, narozky má až za měsíc :-D.

EvaŽ 22.2.2008 10:52

Re: Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-)

Psí pochoutky jsou trochu solené, proto je mají psi tak rádi. Granule nepřisoluji, konzervy Áje nejdou. Ale sůl má ze zbytků od našeho jídla. Je pověra (a zájem výrobců), že mají psi mít jen průmyslové krmivo. Já přidávám vařené maso, občas (nepříliš úspěšně) přílohu, ale zbytek třeba svíčkové i s knedlíkem jí jede. Občas sýr, kousek salámu (vzácně a opravdu kousek), takže tu sůl dostane. Naše solení psům škodí, přece jen mají jiný metabolismus, ale méně, než se myslelo.

terra 22.2.2008 10:49

Re: Re: Moc zajímavé!

Alimo, já se hlásím! Přírodním cukrem si - ó hrůzo, nebijte mně - sladím kávu. Právě proto, že má tu "jinou" chuť a s nakyslou arabskou kávou mi to jde pěkně dohromady. K následování nevyzývám, a pokud mě někdo označí za barbara, bude mu proptně odpuštěno...

LENKA S 22.2.2008 10:49

ALIMO, DÍKY MOC ZA EXKURZI DO MÉHO MLÁDÍ.

JAKO  BYCH  SE  VRÁTILA  O  TĚCH  VÍCE  JAKO 35 LET  ZPÁTKY, NA  GYMLP. JE   ZNÁT, ŽE  POCHÁZÍŠ Z ŽATECKA.  TAM BÝVALO  OBOJE-CUKROVARY  I  PIVOVARY, ALE  TYS  MUSELA  V  TOM  CUKROVARU  NĚKDY PRACOVAT, ŽE? PAMATUJU  SI, ŽE   KOLEM  CESTY  Z  HAVRANĚ  AŽ  SKORO K ŽATCI  SE  STŘÍDALY  CHMELNICE  S  POLI  CUKROVKY. ZAS  JSEM  SE  MUSELA HLASITĚ    SMÁT   PŘI VZPOMÍNKÁCH  NA  OBĚ  PLODINY. MY  CHODILI TÉŽ  ŘÍPU  NEJEN  JEDNOTIT , I KDYŽ SI  ALE  MYSLÍM, ŽE  STÁDO  MĚSTSKÝCH  STUDENTÍKŮ  VYKONALO   NA  TĚCH NEBOHÝCH  ROSTLINKÁCH  VÍCE   KATASTROFICKÝCH  ŠKOD  Z NEZNALOSTI. PAK JSEM   CHODILI ŘÍPU   I  SKLÍZET, OSEKÁVAT  CHRÁST  SRPEM(ZAS  VÍC  ŠKODY, NEŽ   UŽITKU!) A SHAZOVAT   BULVY  NA HROMADY. JÓ, EDOVEDE   SI PŘEDSTAVIT  TEN, KDO NIKDY   NIC  PODOBNÉHO NEZAŽIL, KOLI    LEGRACE  A  DOSLOVA  SR/ANDY  SE  PŘI TAKOVÝCH  AKCÍCH  DALO ZAŽÍT.  A  JAK  JEDINÁ  ŘÍPASKVĚLE  USPOKOJILA  VEŠKERÉ   ŽERTÉŘSKÉ  AMBICE  VŠECH STUDENTÍKŮ, PRÓFY"  GYMPLU  NEVYJÍMAJE. 

 A KOLIK LEGANDY   SE UŽILO SE UŽILO  PŘI  SKLIZNI  BRAMBOR,  SBÍRÁNÍ  ŠUTRŮ A  TAKY   PŘI  ABSOLVOVÁNÍ  VŠECH  POSTUPŮ PŘI  PĚSTOVÁNÍ  CHMELÍČKU... JÓ, KDE  JEN T  LOŇSKÉ   SNĚHY  JSOU? DNEŠNÍ  MLADÍ   VĚBEC  NEVĚDÍ, O ČEM ŽE  TO  VŮBEC  HOVOŘÍM A  PÍŠU. DNES  UŽ  SE DO  CUKROVARU  ANI  PIVOVARU  NA ŠKOLNÍ   EXKURZE  NECHODÍ, NEB   JIŽ  JSOU  OBA  VÝROBNÍ  ZÁVODY  NA  VYMŘENÍ A  HYGIENA  TO  MOC  NEMÁ  RÁDA.  ALE   KAŽDOROČNÍ  DVOJNÁSOBNÁ EXKURZE   DO  STARÉHO MOSTECKÉHO  PIVOVARU  BYLA  PŘÍLEŽITOSTÍ NEJEN  K  LEGRÁCKÁM, ALE  I  K    POŘÁDNÉMU  A  NEPLACENÉMU NAPITÍ   VŠECH   PÍVAPIJÁKŮ. PŘEJU  VŠEM KRÁSNÝ  VÍKEND A  MEDVÍDKOVI  I  VŠEM PETRŮM  TADY  OBZVLÁŠTĚ. A  DODATEČNĚ, MEDVÍDKU, TAKY  VŠE  NEJ  KE  VČEREJŠÍM NAROZKÁM.

terra 22.2.2008 10:46

Re: Re: A další přání

Díky - Pitrýskovi i veram, protože já jsem viděl jen nízkou oblačnost a mlhu táhnoucí se od řeky:-D

terra 22.2.2008 10:45

Re: Re: A další přání

Vezmu to z jedné vody na plot: všem oslavencům, ať narozeninovým či svátkovým, přeju krásný slavnostní den, a klidné i ty další - jak jen to půjde...VV 

terra 22.2.2008 10:42

Re: Re: Já zas vedle na brigádu

No, vždyt já taky ne - i když dneska to možná bude trochu lepší...;-P

terra 22.2.2008 10:41

Re: Re: Re: Drazí přátelé,

Pitrýsku, ty fotky jsou moc pěkné, mám LVA rád, i když se tam často nedostanu. Kdysi tam kamarád filmař točil takový malý přírodovědný dokument, který se jmenoval "L.V.A. viděti..." a byla to zajímavá práce (pro mě nefilmaře...) Ať mamo dopadne dobře, a krásný den...

LFSHA 22.2.2008 10:41

Re: Já zas vedle na brigádu

Babí chodívala do čokoládovny na kontroly (od pojišťovny) a to, co říkala zvláště o výrobě vánočních a velikonočních kolekcí.... 8-o Naštěstí, já je nerada.

terra 22.2.2008 10:38

Re: Re: Tak tohle je pěkné

To tedy ano, taková homole je opravdu "materiál" - ale přes ty vybojované kousky se báječně pije super černý ruský čaj, který by v podání mé babičky porazil i vola... Přes kostky to nejde.

LFSHA 22.2.2008 10:37

Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-)

Ve větším množství ano, ale kočičí krmiva se dělají o špetku slanější než psí. Oproti lidskému jídlu je to strašně neslané. My máme doma experta na ochutnávání, granule ne (moc suché), ale konzervy ochutnal už skoro všechny.

terra 22.2.2008 10:36

Já zas vedle na brigádu

do Orionky - k pásu před různými svátky balit kolekce a bonboniéry. Pak se mi divte, že z čokoládových bonbonů mám nejraději Hermelín...

P i t r ý s e k 22.2.2008 10:35

Re: Re: Drazí přátelé,

Děkuji, milá Judit, že jsi mi pomohla a opravila  zase mnou udělanou chybu.. Já se v tom stále motám a motám.  Veram děkuji za dobrou radu. Teď se omlouvám a fičím na vyšetření lékařské. Čekají mě na mamografu. Snad nic nenajdou. pápá odpoledne

terra 22.2.2008 10:33

Jo cukrovar...

k tomu Modřanskému to nemám daleko (teď na jeho místě roste obytný komplex), a u bývalého cukrovaru ve Slavkově u Brna jsem trochu škodil:-). Ten cukrovar už je totiž bývalý dlouho a zbývala po něm ošklivá "nádrž na technologickou vodu", ve skutečnosti docela velký rybník. Tak z něj Slavkovští ten rybník udělali a myslím, že se docela povedl... Je mi moc líto, že tyhle klasické technologie mizí, cukrovary, drožďárny, lihovary...Jenže to PROČ je na opravdu dlouhou diskusi;-€ Lihovar a drožďárna v Hodolanech (Olomouc) - to byly taky perly... Líh se tam vyráběl z melasy a kupodivu, kvasinky neměly rády melasu třtinovou. Alimo, díky za vyprávění, je moc dobře, že se nezapomíná, protože bych se nerad dožil okamžiku, kdy lidé budou přesvědčeni, že kotlety rostou balené v supermarketu a mléko se vyrábí v mlékárně a rovnou balí do krabic. Jednoho takového jsem znal, co si to myslel už teď, ale - nic ve zlém - byl  z Detroitu...