Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
ROZHLEDNÍK: Cukrovar je když...
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
terra 22.2.2008 11:48Re: Re: Re: Musím říci, Určitě. Jám má pro tyhle "klasické" technologie slabost. A vždycky, když někde zaslechnu, jak jsou ty biotechnologie moderní, tak mě napadne kvašení a sýření. Nejstarší biotechnologie na světě... Takže takové články jako je ten dnešní se mi líbí moc. |
LFSHA 22.2.2008 11:44Re: Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-) Neměly by, ale copak se dá odolat tomu strašně hladovému kocourkovi (pejskovi), který nejmíň měsíc nedostal nažrat (co na tom, že mu člověk dal osobně ani ne před 5 minutami plnou misku)? |
Jakub S. 22.2.2008 11:43A už bohužel nebudeš... u nás ne. |
Jakub S. 22.2.2008 11:40Držíme vše co jde, Hani! |
Jakub S. 22.2.2008 11:30Teda co se tady člověk nedoví. Pro mě je to dojímava nostalgická věc - dědečci a strýček bydleli na gruntu v Čelechovicích (loni sem se o tom zmiňoval) n.H. přímo proti hlavnímu vchodu do toho krásného obrovského cukrovaru. A pak sem roky dělal ve Starém Městě, taky naproti cukrovaru. Oba už sou v pánu. A mě to taky dycky vonělo! A o prázdninách sme lozili po krechtech - taky už nejsou... je to divné. Prozkoumá někdy někdo, jak a proč a na čí zakázku a za kolik k tomu došlo? |
alimo 22.2.2008 11:30přání fšem Všem oslavencům Petrům, Medvídkům a Blaženkám přeju hodně štěstíčka a zdravíčka |
alimo 22.2.2008 11:29Re: Já zas vedle na brigádu tak teď jsi mě dostal terro, protože já do Orionky chodila na povinnou praxi 3 roky, do modřanskýho cukrovaru jen občas. A z celý čokoládovny - bludiště - jsem trefila naprosto bezpečně pouze do kantýny, měli tam skvělej rybí salát v majonéze a bezkonkurenční kyselý okurky !! |
Li 22.2.2008 11:28Medvídek? Medvídek měl narozeniny? Tak to spěchám s dodatečným přáním všeho nej |
Li 22.2.2008 11:26Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-) Hmmm, holkám maso vařím a granule používám jako přílohu Říká se, že se to nemá, ale je mi trapný jim dávat granule jen tak Takže díky za to, co říkáš No a domácí jídlo? Takového segedínku dělám běžně o pár porcí víc - po něm se kavkazanky můžou utlouct I s knedlíky |
Solitér 22.2.2008 11:15Re: Re: Musím říci, Díky, Terro. Je s podivem, jaké reminiscence dokáže navodit ať již článek, nebo Vaše odpověď. Při Vaší zmínce o "javorovém cukru" jsem si vybavil větu z knihy, kterou jsem četl před mnoha desítkami let, byly to "Dva roky prázdnin" a výraz jednoho z hrdinů- "...jdeme dojit stromy..." To je skutečně k nevíře, co způsobí jeden zajímavě napsaný popis výroby něčeho... |
Medvídek 22.2.2008 11:12Re: Re: A další přání Ne Yguško, mám jen svátek. narozeniny až za měsíc. Ale děkuju mockrát. |
terra 22.2.2008 11:12Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-) Můžu potvrdit, z kočičích konzerv jsou asi nejslanější Whiskas - ale i ty jsou z lidského hlediska neslané (a to nejsem z lidí, kteří začnou shánět na stole slánku aniž jídlo ochutnali...). Člověčí jídla by kočky neměly mimo jiné i kvůli tomu, že lidé v porovnání s nimi hrozně "přesolují" |
terra 22.2.2008 11:06Re: Re: Re: Re: Moc zajímavé! EvoŽ, tak tam je přírodní cukr snad přímo v receptuře (měl by být ovšem třtinový, vzhledem k původu té mňamky...). |
terra 22.2.2008 11:04Re: Musím říci, Solitére, na něco ano, na něco ne. Prakticky až do středověku se sladilo (v Evropě) medem. Jiní národové používali třeba mízu (javorový cukr) nebo některé rostliny se sladkými listy. Mezi ty patří i cukrová třtina. Z té se cukr vyrábí dodnes, a to i u nás. A řepa cukrová byla vlastně náhrada za třtinu, když bylo na dovoz do Evropy uvaleno embargo (tuším, že za napoleonských válek a ve válce za nezávislost). V Čechách a na Moravě na to doplatila např. část rybníků, které byly přeměněny na řepná pole - porovnáním map je to vidět např. na Litoměřicku a Jičínsku... Jak se měnila technologie, na to by ti asi spíš odpověděla alimo. Byli jsme jako stát (či součást monarchie) průmyslově na výši, a cukrovarnictví je docela sofistikovaná technologie vyžadující dobré odborníky s hlavou a rukama na svém místě. Ti tady vždycky byli. A proč už nejsme? Tak tahle otázka patří někomu úplně jinému Krásný den přeju. |
EvaŽ 22.2.2008 10:58Re: Re: Re: Moc zajímavé! Proč bít? Každý má jiné chutě. Já se dlouho styděla, že mi chutná ovesná kaše, když všichni říkali jak je to hrozné. Vzhledem k tomu, že kávu piju asi tak 1x za rok, když mi ji někde dají, tak to nemohu vyzkoušet. K něčemu ta příchuť může být dobrá. K čaji mi to nevyhovuje, ale pila jsem mohito s přírodním cukrem a bylo mňam. |
terra 22.2.2008 10:54Re: Re: Cukrové povídání Alimo a všichni domácí chemici amatéři - nemusí být provázek, funguje i pevnější špejle - když se na ní usadí dost krystalků, dá se použít jako "míchátko" do čaje nebo kávy. Oblíbená zábava našich dítek (a mezi námi, moje taky....) |
Myš 22.2.2008 10:54Re: Re: A další přání Nee, dneska má svátek, narozky má až za měsíc . |
EvaŽ 22.2.2008 10:52Re: Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-) Psí pochoutky jsou trochu solené, proto je mají psi tak rádi. Granule nepřisoluji, konzervy Áje nejdou. Ale sůl má ze zbytků od našeho jídla. Je pověra (a zájem výrobců), že mají psi mít jen průmyslové krmivo. Já přidávám vařené maso, občas (nepříliš úspěšně) přílohu, ale zbytek třeba svíčkové i s knedlíkem jí jede. Občas sýr, kousek salámu (vzácně a opravdu kousek), takže tu sůl dostane. Naše solení psům škodí, přece jen mají jiný metabolismus, ale méně, než se myslelo. |
terra 22.2.2008 10:49Re: Re: Moc zajímavé! Alimo, já se hlásím! Přírodním cukrem si - ó hrůzo, nebijte mně - sladím kávu. Právě proto, že má tu "jinou" chuť a s nakyslou arabskou kávou mi to jde pěkně dohromady. K následování nevyzývám, a pokud mě někdo označí za barbara, bude mu proptně odpuštěno... |
LENKA S 22.2.2008 10:49ALIMO, DÍKY MOC ZA EXKURZI DO MÉHO MLÁDÍ. JAKO BYCH SE VRÁTILA O TĚCH VÍCE JAKO 35 LET ZPÁTKY, NA GYMLP. JE ZNÁT, ŽE POCHÁZÍŠ Z ŽATECKA. TAM BÝVALO OBOJE-CUKROVARY I PIVOVARY, ALE TYS MUSELA V TOM CUKROVARU NĚKDY PRACOVAT, ŽE? PAMATUJU SI, ŽE KOLEM CESTY Z HAVRANĚ AŽ SKORO K ŽATCI SE STŘÍDALY CHMELNICE S POLI CUKROVKY. ZAS JSEM SE MUSELA HLASITĚ SMÁT PŘI VZPOMÍNKÁCH NA OBĚ PLODINY. MY CHODILI TÉŽ ŘÍPU NEJEN JEDNOTIT , I KDYŽ SI ALE MYSLÍM, ŽE STÁDO MĚSTSKÝCH STUDENTÍKŮ VYKONALO NA TĚCH NEBOHÝCH ROSTLINKÁCH VÍCE KATASTROFICKÝCH ŠKOD Z NEZNALOSTI. PAK JSEM CHODILI ŘÍPU I SKLÍZET, OSEKÁVAT CHRÁST SRPEM(ZAS VÍC ŠKODY, NEŽ UŽITKU!) A SHAZOVAT BULVY NA HROMADY. JÓ, EDOVEDE SI PŘEDSTAVIT TEN, KDO NIKDY NIC PODOBNÉHO NEZAŽIL, KOLI LEGRACE A DOSLOVA SR/ANDY SE PŘI TAKOVÝCH AKCÍCH DALO ZAŽÍT. A JAK JEDINÁ ŘÍPASKVĚLE USPOKOJILA VEŠKERÉ ŽERTÉŘSKÉ AMBICE VŠECH STUDENTÍKŮ, PRÓFY" GYMPLU NEVYJÍMAJE. A KOLIK LEGANDY SE UŽILO SE UŽILO PŘI SKLIZNI BRAMBOR, SBÍRÁNÍ ŠUTRŮ A TAKY PŘI ABSOLVOVÁNÍ VŠECH POSTUPŮ PŘI PĚSTOVÁNÍ CHMELÍČKU... JÓ, KDE JEN T LOŇSKÉ SNĚHY JSOU? DNEŠNÍ MLADÍ VĚBEC NEVĚDÍ, O ČEM ŽE TO VŮBEC HOVOŘÍM A PÍŠU. DNES UŽ SE DO CUKROVARU ANI PIVOVARU NA ŠKOLNÍ EXKURZE NECHODÍ, NEB JIŽ JSOU OBA VÝROBNÍ ZÁVODY NA VYMŘENÍ A HYGIENA TO MOC NEMÁ RÁDA. ALE KAŽDOROČNÍ DVOJNÁSOBNÁ EXKURZE DO STARÉHO MOSTECKÉHO PIVOVARU BYLA PŘÍLEŽITOSTÍ NEJEN K LEGRÁCKÁM, ALE I K POŘÁDNÉMU A NEPLACENÉMU NAPITÍ VŠECH PÍVAPIJÁKŮ. PŘEJU VŠEM KRÁSNÝ VÍKEND A MEDVÍDKOVI I VŠEM PETRŮM TADY OBZVLÁŠTĚ. A DODATEČNĚ, MEDVÍDKU, TAKY VŠE NEJ KE VČEREJŠÍM NAROZKÁM. |
terra 22.2.2008 10:46Re: Re: A další přání Díky - Pitrýskovi i veram, protože já jsem viděl jen nízkou oblačnost a mlhu táhnoucí se od řeky |
terra 22.2.2008 10:45Re: Re: A další přání Vezmu to z jedné vody na plot: všem oslavencům, ať narozeninovým či svátkovým, přeju krásný slavnostní den, a klidné i ty další - jak jen to půjde... |
terra 22.2.2008 10:42Re: Re: Já zas vedle na brigádu No, vždyt já taky ne - i když dneska to možná bude trochu lepší... |
terra 22.2.2008 10:41Re: Re: Re: Drazí přátelé, Pitrýsku, ty fotky jsou moc pěkné, mám LVA rád, i když se tam často nedostanu. Kdysi tam kamarád filmař točil takový malý přírodovědný dokument, který se jmenoval "L.V.A. viděti..." a byla to zajímavá práce (pro mě nefilmaře...) Ať mamo dopadne dobře, a krásný den... |
LFSHA 22.2.2008 10:41Re: Já zas vedle na brigádu Babí chodívala do čokoládovny na kontroly (od pojišťovny) a to, co říkala zvláště o výrobě vánočních a velikonočních kolekcí.... Naštěstí, já je nerada. |
terra 22.2.2008 10:38Re: Re: Tak tohle je pěkné To tedy ano, taková homole je opravdu "materiál" - ale přes ty vybojované kousky se báječně pije super černý ruský čaj, který by v podání mé babičky porazil i vola... Přes kostky to nejde. |
LFSHA 22.2.2008 10:37Re: Re: Re: Re: Sladké ráno:-) Ve větším množství ano, ale kočičí krmiva se dělají o špetku slanější než psí. Oproti lidskému jídlu je to strašně neslané. My máme doma experta na ochutnávání, granule ne (moc suché), ale konzervy ochutnal už skoro všechny. |
terra 22.2.2008 10:36Já zas vedle na brigádu do Orionky - k pásu před různými svátky balit kolekce a bonboniéry. Pak se mi divte, že z čokoládových bonbonů mám nejraději Hermelín... |
P i t r ý s e k 22.2.2008 10:35Re: Re: Drazí přátelé, Děkuji, milá Judit, že jsi mi pomohla a opravila zase mnou udělanou chybu.. Já se v tom stále motám a motám. Veram děkuji za dobrou radu. Teď se omlouvám a fičím na vyšetření lékařské. Čekají mě na mamografu. Snad nic nenajdou. pápá odpoledne |
terra 22.2.2008 10:33Jo cukrovar... k tomu Modřanskému to nemám daleko (teď na jeho místě roste obytný komplex), a u bývalého cukrovaru ve Slavkově u Brna jsem trochu škodil. Ten cukrovar už je totiž bývalý dlouho a zbývala po něm ošklivá "nádrž na technologickou vodu", ve skutečnosti docela velký rybník. Tak z něj Slavkovští ten rybník udělali a myslím, že se docela povedl... Je mi moc líto, že tyhle klasické technologie mizí, cukrovary, drožďárny, lihovary...Jenže to PROČ je na opravdu dlouhou diskusi Lihovar a drožďárna v Hodolanech (Olomouc) - to byly taky perly... Líh se tam vyráběl z melasy a kupodivu, kvasinky neměly rády melasu třtinovou. Alimo, díky za vyprávění, je moc dobře, že se nezapomíná, protože bych se nerad dožil okamžiku, kdy lidé budou přesvědčeni, že kotlety rostou balené v supermarketu a mléko se vyrábí v mlékárně a rovnou balí do krabic. Jednoho takového jsem znal, co si to myslel už teď, ale - nic ve zlém - byl z Detroitu... |