10.5.2024 | Svátek má Blažena


MLSOTNÍK: Ano, cukety.

3.8.2018

Na tento nápad mě přivedl Bedin povzdech, co s cuketou, že ji napadá nanejvýš cukeťák ala bramborák.

No a před třemi lety vyšel na Zvířetníku článek právě o tom, co s cuketami. V diskusi se objevilo tolik dobrých nápadů, že jsem neodolala a znovu je připomenu. Nejsou úplně všechny, takže kdo máte zájem, podívejte se na původní článek zde.

Tak jedem:

Vendulka Glover

Do 15 cm dlouhé cuketky, až loni jsem jim přišla na chuť. Dělám je převážně na tři způsoby.

Nakrájím na tenká půlkolečka a přidám do curry ke konci vaření, nebo si nakrájím cuketu a kousek lilku na kousíčky a dám to chvíli dusit na zesklovatělou cibulku s rajčaty, pak se to smíchá s uvařenou nelepivou rýží, já používám uncle bens, a navrch se sype nadrobená feta.

A další recept je: tři cuketky si naloupu podélně škrabkou na brambory na tenoučké plátky, dám na velký plech s pečícím papírem vymazaným olivovým olejem a dám na deset minut do trouby. Potom se to smíchá s uvařenýma těstovinama pro dva, ochutí citronem a parmezánem, a může se to jíst jen tak nebo s pečeným kuřátkem. Je to moc dobrý.

HanaW.

Byla jsem dopoledne u doktora a v čekárně jsem si prečetla zajímavý recept s cuketou. Podotýkam, ze z cepelýnu by to asi nebylo to ono. Uvaří se hodně široké nudle - v receptu to jsou pappardelle, ale myslím, ze české široké vaječné by šly taky. Cuketa se podélně na celou šířku nakrájí na tenké plátky. Mezitím si uděláte rychlé pesto z rukoly. Dvě větší hrstě rukoly se hodí do mixeru, spolu s česnekem dle chutě, něco parmezánu, a něco lehce opražených ořechů plus olol. A fčil přijde ten chytrý trik. Horké nudle přímo z hrnce se IHNED promíchají se syrovými tenkými plátky cukety, a to horko z těch nudli to uvaří, aby cuketa byla na skus. Pak se to promíchá s tím rukolovým pestem, zasype ještě čerstvou rukolou, přidá ještě něco parmezánu (já, protože si furt musím recepty upravovat, tak bych do toho dala trochu měkkého kozího sýra), sůl, pepř a je hotovo.

Mně se na tom líbí, že za (a) je to rychlé, a za (b) ta cuketa není předělaná. Předělanou cuketu nemám ráda. To musím zkusit.

Jajka:

V Sutivanu bylo jedno z rychlých letních jídel „tikvice“. Moc mi chutnalo a teprve časem jsem zjistila, že jde nejspíš o malé cuketky. Tak do 15 cm délky a průměru cca 4 cm.

Nakrájet na špalíky, k tomu na cca stejně velké kousky nakrájené oloupané brambory zalít horkou vodou jen tak tak, trochu soli. Povařit cca 15 minut. Vylovit na talíř, přidat rozmačkaný česnek a pokapat olivovým olejem. Mňam.

Případně místo tykviček blitva (mangold), ostatní ingredience zůstávají. Jen se blitva přidá těsně před dovařením brambor, je hned hotová.

Marička:

My máme cuketu rádi, ALE když jede manžel na nákup a má ji v seznamu, dostane ode mne příkaz brát jen malé, tak velikosti okurky-nakládačky, nebo když větší, musí být štíhlé. Pak ji dělám jen na dva způsoby - oba jako příloha (nikdy neloupu). Buď samotnou, kdy pokrájím na kolečka a na pánvičce rychle podusím buď samotnou, nebo na předem podušené cibuli. Kořením solí, pepřem, česnekem. Raději ale máme druhou variantu - cuketu s mrkví. Oboje pokrájím na špalíčky, z nich pak nakrájím hranolky (pomfrity). Na pánvičce nejprve podusím mrkev, protože potřebuje trochu déle než cuketa, kterou přihodím k mrkvi jen na poslední minutu, dvě, aby se nerozvařila. Koření sůl, čerstvě mletý pepř, pažitka nebo petrželka. Na talíři obě zeleniny dohromady hezky ladí, nejen vzhledem, ale i chutí.

Sharka:

Mám ráda cuketky do 20 cm délky a max 5-6 cm v průměru, tmavě zelené,žíhané, žluté...miluju je v ratatouille, v špagetách nakrouhané škrabkou na dlouhé tenké pásky...mám ráda jehněčí mleté, dobře ochucené, obalené těmito cuketovými pásky, takže to vypadá v zapékací misce jako malé soudečky...chutnají mi cuketové chlupaté knedlíky (dík paní Jano Štěpánková), cukeťáky nebo mix brambor s cuketou a z toho bramborák, chutná mi i buchta... mám ji ráda i nakládanou, to když se nevyvedly nakládačky...a co jsem ochutnala a fakt to bylo prudce jedlé - smažené cuketové květy.

Verenka:

Spracovávam ich ako vy + Struham a odkladám na zimu v mrazáku, Do tých zmrazených dávam aj cesnak, aj kôpor, občas aj na prúžky pokrájanú papriku. Využivam ich po dochutení koreninami do cestovín - je to rýchle a výborne a na prívarky alebo omáčky.

Ďalší spôsob: tie malé škrabkou nakrájam na dlhé pásiky a teraz pozor: vlnovite ich navliekam na špajdle, prekladám kúskami mäsa, prerastenej slaniny, inej zeleniny a pečiem - fakt výborne. Pri spracovávaní dovnútra plačem, že takto plýtvam materiálom, že som ich nenechala rásť do pol metra, a počítam, koľko sáčkov strúhaných som mohla mať - hovorím sedliacka lakomosť...

Jenny:

Když maso v ní tak - bůčkolin. Nastrouhám cuketu, smíchám s namletým bůčkem a vše ochutím jako sekanou, shrnu do plechu, pekáče, a dělám v troubě jako bůček, sekanou. Je to dobré, je toho hodně, pošetříte masa a zužitkujete zepelin. Vše má výraznou chuť toho bůčku, zjemněného cuketou. Jen nesmí ten pekáč být úplně plný, což k tomu svádí, neb pak směs přetéká a dovede i zahořet při přísunu vzduchu, což se mi jednou stalo, páč jsem byla chamtivá a chtěla mít všeho hodně. Cuketám zdar! Doufám, že se TJF a WWW budou dobře bavit.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !